Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
BLOG | leky-poradna.cz

Jak (ne)zhubnout: dva pohledy

Pohled 1: Zkoušíte zhubnout? Nejde Vám to? Vždyť je to tak jednoduché...

Vždyť přeci stačí začít den se zdravými cereáliemi. Hmm, ta paní na krabici je tak hubená a ty děti vedle ní vypadají tak spokojeně. K tomu fitness nízkotučný nápoj bez tuku s příchutí jahod, perfektní. A teď rychle do auta. Zácpa, sakra! Cože červená? Tak rychle? To ne, jedu!!

cereálie

Čas na sváču – má se jíst 6x denně, takže si mohu dopřát celozrnný rohlík tak černý, že kdyby ho jedl černoch, kousnul by se do prstu. Snad by ho zachránila bílá vrstva zdravé pochoutky z čerstvého mléka v podobě sýru s obrázkem té pravé, červené a veselé krávy.

Přichází čas oběda, co nám nabízejí? Bramboráčky, hranolky, řízeček... to teď nemůžu. Ale já mám pevnou vůli, dám si salát! Ovšem, nejsem králík, k salátu patří trocha toho jogurtového (!) dresingu, potřebuji také bílkoviny. A jaké milé překvapení – krutonky, to je paráda, i zdravý salát může chutnat docela dobře. K tomu trocha pomerančového džusu, vitamíny jsou důležité.

Odpoledne, kritická doba – přichází únava a mám chuť mlsat. Co si dám? Kávu nepiju, není zdravá. Co takhle kola? Samozřejmě light, bez cukru a kalorií! Pít se musí hodně, beru výhodné balení 2L. Prostě paráda, vynález na nobelovku, chutná to slaďoučce, ale přitom to žádný cukr nemá.

Přichází na mě z toho celodenního surfování po internetu únava, naštěstí ale už můžu jít domů. Teď ovšem hubnu a tak jedu do fitka za svým trenérem. Už se těším, až z břicha shodím vanu a vykoukne na mě ten vypracovaný pekáč buchet! Na rotopedu mě vždy přepadne únava, beru proto s sebou pokaždé jeden gel pro sportovce. To já teď jsem. Pak trocha posilování, sprcha a proteinový kokteil na podporu růstu svalů.

Že bych se cestou stavil někde na večeři? Co třeba pizza? To je skvělý nápad – kombinace zeleniny v podobě rajčatového protlaku, sýr jako zdroj bílkovin a těsto z obilovin. Prostě vyvážená pochoutka! To by ovšem bylo jen 5 porcí jídla, včetně sváči v posilovně. Tělo ale musí mít pravidelný přísun živin, který zajistí jen pravidelné stravování rozvržené do celého dne. Zachrání mě druhá, samozřejmě menší večeře. Hrst sušených meruněk sice můj hlad nezažene, ale teď hubnu, musím to vydržet! Zítra snad už vykoukne ten pekáč buchet...

Pohled 2: Zkoušíte přibrat? Nejde Vám to? Vždyť je to tak jednoduché...

Vždyť přeci stačí si ráno dát kalorickou bombu plnou jednoduchých cukrů (120 g sacharidů, 2000 kJ), zabalených do designové oversize krabice... no a to se musí zalít dalším poctivým zdrojem jednoduchých cukrů, dochucovadel a podobných sajrajtů (50 g sacharidů, 1300 kJ). Po takové dobrotě si ještě musíme zvednout adrenalin v autě, abychom si zvykli na jeho pravidelný přísun, který nás čeká v práci. Skvělý start do nového dne!

Žaludek se konečně zbavil zátěže a nestačí se divit. Cože, další jídlo? Takhle brzy?! A ještě bílý, těžko stravitelný pseudocelozrnný pšeničný rohlík obarvený karamelem (35 g sacharidů, 690 kJ)? A co je to na něm za lahůdku? Sýr plný tavících solí a minimem (pokud vůbec) prospěšných látek? No, snad to zachrání oběd.

Že by zelenina? Tak bohužel, jen oschlé plátky mrkve z předchozího roku a vybledlý salát vypěstovaný na vatě pod umělým světlem. No, je to výrazně lepší, než tučná voňavoučká sýrová omáčka a těstoviny, které si dává kolega. Á, tak omyl, přichází „jogurtový“ dressing, pořádná dávka. Salátek vesele plave v nasycených tucích a jednoduchých sacharidech, o bílkovinách si můžeme nechat zdát. Ale chutná to báječně, ať žije chemie! No a co teprve ta osmažená topinka, nakrájená na kostičky... Celkem 60 g sacharidů, 2400 kJ, přes 60 g tuků a bílkoviny skoro žádné. Jako bonus přichází sklenice separátu ovocných šťáv, také známých jako „džus“. Vitamíny – skoro nula, cukry – hodně: 18 g, energie – také dost: 370 kJ.

Hladina krevního cukru letí vzhůůůru... a pak... přichází tvrdý pád, únava. Co teď? No to snad ne!! Kola?! Jó light, takže mimo kosti a kůži devastující kyseliny fosforečné také slušná dávka cyklamátu sodného, acesulfamu K, aspartamu... Těžko říci, jestli je lepší konzumovat 27 kostek cukru v jednom litru toho černého svinstva, nebo směs umělých jedovatých sladidel.

Sluníčko svítí, ptáci zpívají, tak proč se nepřesunout od klávesnice plné bakterií do fitka pro dávku roztočů, kvasinek a třeba se chytne i nějaká ta mykózka. Ty mají cukr rády. Na rozehřátí trocha jízdy na rotopedu, ale co se to děje? Že by tělu chyběla energie, kterou mu umělá sladidla neposkytla? Nevadí, další chemikálie s cukrem v energetickém gelu to zachrání. A proč ještě trochu nepoškádlit ledviny levně vyrobeným a draze prodávaným proteinovým nápojem? Celkem hodně předražených 65 g sacharidů a 1350 kJ.

Pro dnešek by to už stačilo ne? Nestačilo. Pizza quatro formaggi, gloria Italia! Tahle pochoutka by zasytila i slona: 110 g sacharidů, 3620 kJ. No a ten kečup raději zůstává bez komentáře, spíše parodie na zeleninu... Druhá večeře už snad ani nemá co zkazit, sušené meruňky byly doufejme alespoň v BIO kvalitě, bez siřidel (50g sacharidů, 1010 kJ).

Celkový denní příjem činí 508 g sacharidů (= 127 kostek cukru), tj. přibližně 150 % maximální doporučené dávky pro modelového muže, a 12750 kJ při spotřebě zhruba 10000 kJ. Je to dobré, hubnutí nehrozí, hlady neumřeme :-)