Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
BLOG | leky-poradna.cz

8 tipů jak zlepšit své zdraví a zároveň ušetřit
peníze

bylinky a léky


Lidé utratí za léky a doplňky stravy každoročně ohromné množství finančních prostředků, avšak existují jednoduché kroky, které vedou ke zdravějšímu životnímu stylu a zároveň šetří peníze. Občas je dobré se trochu odchýlit od hektického moderního životního stylu k návykům našich předků.

1. Choďte co nejvíce to jde

Pokud to vzdálenost a počasí dovoluje, choďte do zaměstnání, školy či na malé nákupy pěšky. Ušetříte tím nejen peníze za pohonné hmoty, údržbu auta, parkování či jízdenky na hromadnou dopravu, ale výrazně to prospěje i Vašemu zdraví. Chůze, jako jakýkoliv jiný pohyb, má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, pomáhá proti obezitě, přispívá ke zlepšení nálady a nezpůsobuje nadměrné opotřebovávání kloubů.

2. Pijte více (neslazené) vody

Pokud budete pít dostatek čisté neslazené vody, snížíte tím chuť na doslazované, nezdravé a často předražené nápoje. Ideální způsob jak ušetřit peníze je natočit si k práci větší množství vody a tu popíjet během dne. Myslete také ekologicky - balená voda musí být stáčena, neekologicky přepravována do přírodu zatěžujících plastových lahví.

3. Připravujte si svačiny

Přípravou zdravých svačin, které budete mít celý den k dispozici, předejdete nárazovému přejídání bagetami z automatu či utrácení velkého množství peněz za často příliš mastné a přesolené pokrmy v restauracích.

4. Omezte příjem masa

Je obecně známé, že lidé v civilizovaných zemích jedí v průměru příliš mnoho masa, což má za následek zejména velký výskyt kardiovaskulárních nemocí v populaci. Nesnažte se zhubnout pomocí zázračných bílkovinných diet, které v krátkodobém horizontu pomáhají, ale rozhodně nemohou být považovány za zdravé.

5. Nakupujte podle seznamu

Nikdy nechoďte nakupovat hladoví a bez seznamu položek, které potřebujete koupit. Tento krok často vede k výraznému snížení útrat za pravidelné nákupy potravin. Naopak se tak vyhnete nákupu různých sladkostí a pochutin, jejichž konzumace neprospívá našemu zdraví a vede k obezitě.

6. Používejte základní suroviny

Nekupujte prefabrikované předražené omáčky plné konzervantů a dochucovadel, nesnídejte přeslazené cereálie apod. Místo těchto předpřipravených "dobrot" využijte základní suroviny k přípravě zdravých pokrmů, jako například pesta z čerstvých a sušených rajčat, soli, koření a olivového oleje, nebo ovesných vloček s medem, kakaem, kokosem a skořicí.

7. Neutrácejte za předražené vitamínové doplňky

Nákup čerstvé zeleniny a ovoce místo zbytečných vitamínových doplňku možná nepovede k úsporám, ale rozhodně se jedná o lepší a hlavně využitelnější zdroj vitamínů a minerálů.

8. Nekuřte a omezte příjem alkoholu

Zkuste nahradit potěšení, které Vám přináší kouření cigaret a pití alkoholických nápojů sportem či posezením u dobré kávy. Vaše tělo i peněženka to určitě ocení!