Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.

Jak vám může s hubnutím pomoci psycholog?

Napadlo by vás, že s hubnutím vám může pomoci také psycholog? Většinu lidí ne. Když chce někdo zhubnout, osloví kondičního trenéra nebo výživového poradce. Mnozí se na to ale vrhnou na vlastní pěst, a když se hubnutí i přes všechny snahy nedaří, přichází na řadu nákup všemožných doplňků stravy, spalovačů tuku a dalších pomocníků v tabletce. Výsledky se sice na nějakou dobu dostaví, ale nejsou dlouhodobé. Navíc si lidé často neuvědomují rizika, která se pojí s užíváním léčiv podporujících hubnutí.

Nebezpečí léků potlačujících hlad

Mojra maly banner

Při léčbě obezity bývají předepisována anorektika, léky potlačující pocity hladu. Ačkoli by tyto léky měly být vydávány pouze na lékařský předpis, na internetu bohužel funguje jejich přeprodávání, a tak je užívají také lidé, kteří obezitou netrpí, protože v nich vidí prostředek pro rychlé snížení hmotnosti.

Léky potlačující hlad ale rozhodně nejsou určeny těm, kteří bojují jen s mírnou nadváhou nebo chtějí pouze lehce snížit svou tělesnou hmotnost. Jsou poměrně silným zásahem do organismu a některé z nich jsou postupně stahovány z trhu kvůli negativním vedlejším účinkům. Mezi ty nejčastější patří problémy s kardiovaskulárním systémem.

Možné nežádoucí účinky anorektik:

Anorektika by rozhodně neměla být užívána lidmi trpícími poruchou příjmu potravy nebo jiným duševním onemocněním.

Jejich efekt bývá poměrně rychlý, nicméně k dlouhotrvající změně nevede. Naopak častým výsledkem je tzv. jojo efekt. K tomu, abyste dosáhli a udrželi si vytouženou postavu, nestačí jen zkratky v podobě léků, nutná je práce na sobě samém a směřování ke zdravému životnímu stylu.

Psychika a hubnutí

Mimo zdravou stravu a dostatečný pohyb byste se měli zaměřit také na svou psychiku. Ta vám na cestě k vysněné postavě může být nejlepším pomocníkem, ale také nejhorším nepřítelem.

Motivace

Dlouhodobé výsledky vyžadují vytrvalost a trpělivost. Abyste u cvičení a vyváženého jídelníčku vydrželi, potřebujete dostatek motivace a odhodlání. Přemýšlejte o tom, proč vlastně chcete zhubnout, co vám změna vaší hmotnosti přinese a co ztratíte, když se nic nezmění.

Zvyky, zlozvyky, návyky

Brambůrky večer k televizi? I kdyby trakaře padaly! Odpolední běh? Jo, tak to už je horší… Jak to, že některé věci děláte automaticky a do jiných se musíte nutit? Čím častěji něco děláte, tím více se daná činnost stává automatickou. Říká se, že je potřeba 21 dní, abyste si vytvořili nový návyk. Jiné studie uvádějí čísla vyšší, mezi 60 – 300 dny. U každého tomu bude trošku jinak, jisté ale je, že to chce svůj čas. Jakmile se cvičení a zdravý jídelníček stanou vašim automatickým návykem, vše pak bude mnohem jednodušší.

Emoční přejídání a hladovění

Někdy se hubnutí nedaří, protože se momentálně děje v našem životě něco, co nás silně ovlivňuje. Emoce mohou mít vliv třeba na chuť k jídlu. Někteří smutek zajídají, jiní naopak hladoví. Také nudu někteří řeší přejídáním. Emoční pohoda je proto pro hubnutí velmi důležitým faktorem.

Stres

Hubnutí nepomáhá ani stres, kterému jsme v dnešní uspěchané době opakovaně vystavováni. Při chronickém působení stresu se zvyšuje hladina hormonu kortizolu, který mimo jiné přispívá k ukládání tuku v těle.

Jak může s hubnutím pomoci psycholog?

Nyní už víme, jak může naše psychika ovlivňovat celý proces hubnutí. S čím konkrétně vám tedy může pomoci psycholog?

S psychologem můžete probrat vaši současnou situaci, sdílet všechny své pocity a obavy. Možná ve vašich starostech odhalí pravý důvod proč se vám hubnutí nedaří. Pracovat lze také na vaší motivaci a odhodlání nebo můžete hledat efektivní strategie zvládání stresu.

Psychologická poradna Mojra.cz nabízí konzultace s psychologem online. Jak online psychologické poradenství funguje? Jednoduše. Konzultovat můžete prakticky odkudkoli a to telefonicky, emailem nebo například přes Skype nebo WhatsApp. Mojra.cz nabízí volné termíny každý všední den, o víkendech i o svátcích. Konzultaci tak můžete mít vždy, když to zrovna budete potřebovat.

Efektivní hubnutí zahrnuje také práci s vlastní psychikou. Při cestě za zdravějším životním stylem proto nezapomínejte pečovat nejen o své tělo, ale také mysl.

autor: Barbora Janovská

Mojra logo