Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.

Rizika spojená s užíváním clenbuterolu

Clenbuterol

Clenbuterol (nebo také klenbuterol) není steroid, jak se občas chybně uvádí, ale je to stimulant centrálního nervového systému, tzv. beta-2 agonista – látka stimulující autonomní nervový systém (konkrétně sympatikus). Používá se jako broncho-dilatační lék za účelem rozšíření průdušek a tím zmírnění příznaků astmatu. V České republice je k dostání na lékařský předpis pod výrobním názvem Spiropent.

Bohužel se tato látka stala velice populární zejména mezi kulturisty a začala být zneužívána i jinými sportovci, zejména pro jeho anti-katabolické účinky. Clenbuterol totiž zabraňuje úbytku svalové hmoty. Ve sportu se jedná o zakázanou látku a její užívání se považuje za doping. Anabolické účinky, které jsou dokumentovány u skotu (nelegálně se přidávají do krmiva za účelem podpory růstu svalové hmoty), nebyly však u lidí prokázany.

Při užívání clenbuterolu se zvýšuje tělesná teplota, celkově se zrychlí metabolismus a tím i energetický výdej. Jeho anti-katabolické a lipolytické účinky mají za následek neúbytek svalové hmoty při hubnutí, které je navíc clenbuterolem podporováno. Kvůli těmto účinkům se bohužel clenbuterol stal populárním (avšak nebezpečným!) přípravkem na hubnutí. Přestože by měl být výdej clenbuterolu bez lékařského předpisu nemožný, není bohužel problém tento lék nelegálně koupit, stačí jen chvilku hledat na internetu.

Jedním z důkazů o zneužívání clenbuterolu mezi sportovci je například fakt, že zatímco na Olympijských hrách v roce 1984 bylo 10 % astmatiků, o deset let později na zimní olympiádě v Lillehammeru bylo nahlášeno 60 % sportovců jako astmatici. Důvodem bylo s největší pravděpodobností povolení užívání clebuterolu antidopingovými orgány a to jen u sportovců trpících astmatem.

Vedlejší účinky užívání clenbuterolu

Výskyt vedlejších účinků spjatých s užíváním clenbuterolu je závislý na jeho dávkování a příjmů dalších nedovolených, případně léčivých, látek. Pokud se jedinec navzdory možným rizikům rozhodne pro užívání clenbuterolu, měl by se rozhodně vyhýbat efedrinu, kofeinu a aspirinu.

Mezi nejčastější vedlejší účinky clenbuterolu patří:

  • bušení srdce a zrychlený tep,
  • bolesti hlavy,
  • třes (zejména třes rukou),
  • svalové křeče,
  • podrážděnost,
  • nespavost,
  • nadměrné pocení,
  • nevolnost a nechutenství,
  • vysoký krevní tlak.

V žádném případě se nedoporučuje užívání clenbuterolu u kardiaků, protože ovlivňuje hladké srdeční svalstvo. Studie na zvířatech prokázaly, že příjem této látky může způsobit odumírání srdečního svalu. Dále jej nesmí užívat lidé se zvýšeným krevním tlakem. Užívání clenbuterolu bylo uváděno jako pravděpodobná příčina náhlých úmrtí mladých špičkových kulturistů.

Svalové křeče

Svalové křeče nejsou při užívání clenbuterolu vyjímečným vedlejším účinkem a jsou s největší pravděpodobností způsobeny vyčerpáním aminokyseliny Taurin. Dále pak ke vzniku křečí přispívá nedostatek elektrolytů sodíku a draslíku, společně s častou dehydratací organismu, ke které užívání clenbuterolu také přispívá kvůli zrychlení metabolismu.

Výskyt křečí může být redukován konzumací ovoce (zejména banánů), dostatečnou hydratací, příjmem taurinu ve formě potravinových doplňků (3-5 g denně) a dále doplňováním hořčíku (nejlépe 200-400 mg před spaním).

Závěr

Clenbuterol je ve sportu zakázaná a nebezpečná látka a proto jej doporučujeme neužívat za účelem zvýšení fyzického výkonu nebo hubnutí. Pokud chcete zhubnout či přibrat svalovou hmotu, je určitě lepší více cvičit a držet se zásad zdravého stravování. Tělo Vás za to odmění zlepšením zdravotního stavu, celkové kondice a nebudete riskovat náhlé úmrtí v důsledku výše zmíněných vedlejších účinků.