Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
BLOG | leky-poradna.cz

Vitamínové doplňky:
vyhozené peníze nebo pomáhají?

Mnoho studií prokazuje, že příjem vitamínů ve formě doplňků stravy nesnižuje u zdravých jedinců riziko vzniku rakoviny, srdečních nemocí, demence nebo různých infekcí a neprodlužuje délku života. Naopak několik vědeckých prací prokázalo, že kuřáci, kteří berou vitamíny ve formě suplementů, zvyšují riziko vzniku rakoviny.

Vitamínové doplňky

Velká studie, publikovaná v odborném časopisu Archives of Internal Medicine (2011), odhalila 6 % nárust úmrtnosti u žen, které pravidelně braly multavitamínové doplňky. Další studie upozornila na 46 % zvýšení vzniku rakoviny plic u jedinců vystavených cigaretovému kouři či asbestu, v případě že brali vitamín A a beta karoten. Na základě těchto poznatků byla studie pozastavena a například dánská vláda zakázala prodej potravin uměle obohacených o vitamíny.

Další studie odhalily spojení mezi vysokým příjmem vitamínu E a rakovinou prostaty, suplementací vápníku s vitamínem D a vznikem ledvinových kamenů či zvýšeným výskytem srdečních onemocnění, zatímco slibovaná redukce osteoporózy nebyla pozorována.

Vitamíny jsou narozdíl od léků nezbytné pro správnou funkci organismu, ale při vyšších dávkách je potřeba na ně pohlížet jako na léky schopné pomoci, ale i škodit. Dokonce i vitamín B12, který je obecně považován za neškodný, může napáchat škodu maskováním příznaků mnoha onemocnění.

Proč tedy lidé utrácejí velké množství peněz za vitamínové doplňky? Zřejmě proto, že kvůli skvělé reklamní propagaci se člověk spíše diví, že ještě žije, když onen přípravek neužívá. Navíc lidé o zázračných účincích vitamínových doplňku rádi slyší, narozdíl o nutnosti přestat kouřit, omezit pití alkoholických nápojů, pravidelně cvičit a dodržovat jídelníček bohatý na přírodní a přirozené zdroje vitamínů - zejména ovoce a zeleninu. Vzít si pilulku je velice jednoduché a pohodlné...

Odborníci se shodují, že kromě doplnění kyseliny listové u žen plánujících těhotenství nebo vitamínu D u lidí, kteří nemají umožněn přímý přístup slunečního záření, je užívání vitamínových doplňků vyhazováním peněz.

Příjem vitamínů je bezesporu důležitý a nutný pro správnou funkci a zdraví organismu, ale během evoluce bylo naše tělo přizpůsobeno příjmu vitamínů z přírodních zdrojů a ne uměle vytvořených pilulek. Pokud chcete vaše peníze chytře investovat, kupujte si raději kvalitní čerstvé potraviny, zejména dostatek ovoce a zeleniny. Neexistuje studie, která by zpochybňovala pozitivní vliv zdravého stravování na lidský organismus.