Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.

Účinky probiotik na lidské zdraví

Laktobacily

Lidé využívali bakterie mléčného kvašení, tzv. laktobacily nebo probiotika, po tisíce let pro konzervaci i zvýšení nutriční hodnoty nejen mléčných potravin. Výsledky mnoha vědeckých studií (například nedávná studie švédských vědců o přínosu laktobacilů pro lidský organismus) poukazují na pozitivní účinky probiotik na lidské zdraví a to zejména při potížích trávicího traktu. Kazašští pastevci hojně užívající kysané mléko se dožívali neobvykle vysokého věku a například v Japonsku, zemi s nejdelší průměrnou délkou života, se probiotické výrobky hojně užívají.

Některé vědecké práce také poukazují na spojitost mezi přítomností laktobacilů v organismu a rozvojem alergií. Zatímco Lactobacillus reuteri, jeden ze zástupců z řad laktobacilů, byl přítomen v těle 30-40 % světové populace, dnes je to jen 10-20 %. Tento pokles výskytu laktobacilů v těle obyvatel vyspělých zemí je přisuzován zejména nevhodnému stravování. Hlavním důvodem je nižší konzumace kvašených potravin (například kysaného zelí) a nadměrné využívání konzervantů, které bakterie v těle zabíjejí.

Laktobacily a podpora imunity

Lactobacillus acidophilus je pravděpodobně nejznámějším probiotikem, produkujícím kyselinu mléčnou, která je zodpovědná za charakteristickou chuť kysaných mléčných výrobků. Tato bakterie se živí laktózou (mléčným cukrem) a tím tak pomáhá zlepšovat snášenlivost lidem s intolerancí laktózy. V lidském těle se bakterie Lactobacillus acidophilus vyskytuje zejména v trávicím traktu, dutině ústní a ženských pohlavních orgánech, kde má za úkol zničit škodlivé bakterie zejména produkcí kyseliny mléčné a podpořit tím imunitní systém. Nižší pH také podporuje vstřebávání některých minerálů a živin.

Podle Gabriely Sinkiewicz z university v Malmö jen jedna ze sedmi Evropanek má v mateřském mléce bakterii Lactobacillus reuteri, pomáhající kojenci s vývojem vlastní imunity. Naopak mateřské mléko žen v Japonsku a rozvojových zemích je většinou bohaté na tuto bakterii a zároveň výskyt alergií u dětí je výrazně menší.

Probiotika Biopron

Probiotika působí preventivně proti rakovině střev, je však i přes užívání probiotik důležité dodržovat správnou životosprávu, tzn. nekouřit, omezit příjem transmastných kyselin (přítomných zejména v uzeninách) a mít dostatek pohybu. Dále bylo zjištěno, že laktobacily mají pozitivní vliv na stav dásní a zubů – jen po 14 dnech užívání žvýkaček obsahujících laktobacily se zmenšuje výskyt zubního plaku a krvácení dásní.

Užívání probiotik s antibiotiky

Probiotika Swiss Natural

Katastrofou pro střevní mikroflóru je ovšem užívání antibiotik, která ničí vše, co jim přijde do cesty. Tím se snižuje obranyschopnost organismu. Z tohoto důvodu je dobré tělu pomoci s obnovou střevní mikroflóry užíváním kvalitních probiotik (například probiotika Swiss Natural nebo probiotika Biopron).

Probiotika se doporučuje zároveň užívat společně s antibiotiky (minimálně 3-4 hodiny po požití antibiotik, aby bylo zničeno co nejméně probiotických bakterií), anebo ihned poté, co léčba antibiotiky skončí. Současným užíváním probiotik s antibiotiky se snižuje negativní dopad léčby na střevní flóru, tj. sníží se riziko výskytu zažívacích potíží jako je průjem (zejména u dětí), bolest žaludku, vaginální mykóza apod.