Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.

Chytrá houba a léčba kožních onemocnění

Chytrá houba (Pythium oligandrum) byla patentována Martinem Suchánkem jako biopreparát na plísně ve zdivu, ale také na nehtech a kůži. Houba si brzy našla své místo také ve veterinární praxi, kde pomáhá s léčbou srsti a kůže napadené parazity.

Jak chytrá houba funguje

Chytrá houba

Chytrá houba je pouhým okem neviditelný živý organismus který se aplikuje ve formě roztoku. Jako predátor parazituje na jiných kvasinkových a plísňových organismech, ale narozdíl od jiných hub se vyhýbá rostlinnám a živočišným tkáním. Jakmile plíseň a kvasinky zahubí, sama zaniká a mizí s obnovou kůže. Narozdíl od chemických léků a přípravků si parazitické plísně na chytrou houbu nevytvářejí rezistenci.

Její úspěšnost v boji s ostatními parazitickými organismy je přisuzována produkci velkému množství enzymů, které usnadňují boj chytré houby s jinými mikroorganismy. Avšak na rozdíl od jiných hub neprodukuje žádné toxické či zdraví škodlivé látky, což prokázaly rozsáhlé toxikologické testy a naopak produkované enzymy mají protizánětlive účinky.

Chytrá houba se již několik let úspěšně používá pro léčbu mykóz a dokonce jako prevence akutní meziprstní mykózy, bércových vředů, ale také jako prevence proti zápachu nohou.

Výrobce chytré houby dodává houbu nejen na český trh, ale i do ostatních států Evropské unie, Číny, ale také do Spojených arabských emirátů.