Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Pošlete nám Váš dotaz, rádi Vám diskrétně poradíme.
dotaz

Chtěl bych užívat Celadrin na klouby, ale ten obsahuje vitamin C 40 mg. Beru ovšem Warfarin - nerozhodí mi to Quick test? Můžete mi případně doporučit něco jiného? Jaký je Váš názor na tento přípravek?

30.12.2014, 20:19
odpověď lékárníka

Vitamin C snižuje antikoagulační účinek Warfarinu ve vysokých dávkách, což při užívání 1-2 kapslí Celadrinu denně (40-80 mg vitaminu C) by Vám Quick testy ovlivnit nemělo. Dle mého názoru se nejedná o špatný přípravek (doplněk stravy), ale v případě silnějších a déle trvajících bolestí pohybového aparátu bychom doporučili spíše léčivý přípravek jako je např. Prubeven nebo Condrosulf.

dotaz

Každý rok před Vánoci bývám nemocná (rýma, zvýšená teplota, kašel). Preventivně jsem užívala Preventan, ale moc mi nepomáhá. Kamarádka mi poradila echinaceu, prý jí pomoháhá. Chtěla jsem se zeptat, zda echinaceové kapky mohu užívat i přes plánované těhotenství a jestli je možné je kombinovat s léky na vysoký krevní tlak (Tritace 2,5 mg a Lokren 20 mg). Jsou podle Vašeho názoru vůbec echinaceové kapky dobrá volba pro podporu imunity?

19.12.2014, 14:39
odpověď lékárníka

Je pravda, že echinaceové kapky jsou vhodné na posílení celkové imunity a obecně se doporučují hlavně pro osoby trpící opakovaným onemocněním dýchacích cest (rýma, kašel). Se zmíněnými léky echinaceu užívat můžete, ale vzhledem k obsahu alkoholu v kapkách, doporučím raději tablety. Echinacea by se neměla užívat déle než tři měsíce v kuse a v těhotenství se echinacee vyhněte úplně. Doporučuji Vám místo ní přípravky s tzv. betaglukany, což jsou látky získávané z hub jako je např. hlíva ústřičná, kterou lze užívat i v těhotenství. Hlíva ústřičná bývá v kapslích často obohacena o rakytníkový olej, který se rovněž podílí na posílení imunitního systému a lze jej užívat v těhotenství.

dotaz

Je přípustná kombinace léků Lozap 50 na tlak (beru 1-0-0) a Diosminol (ekvivalent Detralexu) na žíly, jeden až dva denně?

16.12.2014, 11:29
odpověď lékárníka

Ano, kombinace léků Lozap 50 a Diosminol je bez obav možná.

dotaz

Za 4 dny mám letět dlouhý 16 hodin dlouhý let. V lekárně mi byl doporučen Stacyl na ředění krve. Zároveň ale beru Asentru 100 mg a hormonální antikoncepci EllaOne a jsem kuřák. Je mi 19 let. Mohu to užívat takhle vše dohromady?

16.12.2014, 10:54
odpověď lékárníka

Kombinace léku Asentra a Stacylu se z důvodu zvýšeného rizika krvácení nedoporučuje, nutnost jeho podání proto raději zvažte a konzultujte se svým lékařem.

dotaz

Mám na Vás dotaz ohledně léku na vysoký krevní tlak během těhotenství. Hned na jeho počátku mi tlak stoupl a doktor mi předepsal lék Lokren. Nemůže tento lék ublížit dítěti? Prý by miminku více ublížil právě zvýšený krevní tlak, ale chci se raději ujistit.

4.12.2014, 23:36
odpověď lékárníka

Vysoký krevní tlak skutečně plodu neprospívá a může ho ohrozit více, než správně zvolená léčba. Lokren patří mezi léčivé přípravky, u kterých ve studiích na zvířatech nebyly teratogenní účinky prokázány a ani u lidí nebyly žádné doposud hlášeny. Nicméně úplně bez rizik to není, pořád platí zásada, že lékař musí volit menší "zlo", tj. léčba musí převyšovat rizika, která by bez ní mohla nastat.

dotaz

Dnes jsem dostala na zánět průdušek Klacid a Erdomed. Mám problém s polykáním prášků. Jednou se mi stalo, že mi zůstal v krku a začala jsem se dusit a teď se bojím. Tak jsem se chtěla zeptat jestli můžu při užívání Erdomedu prášek z tobolek vysypat do vody a to vypít? Dále jsem se chtěla zeptat jestli se může brát Klacid SR i večer, nebo je lepší ráno.

3.12.2014, 18:05
odpověď lékárníka

Klacid SR se užívá 1x denně společně s jídlem, takže jestli jej spolknete ráno nebo večer je na Vás, ale musí být dodržované dávkování po 24 hodinách a tyto tablety se nesmí půlit ani drtit. Co se Erdomedu týče, také by se jeho obsah z kapslí vysypávat raději neměl, pokud byste měla s jeho spolknutím velké problémy, nechte si od lékaře předepsat sirup anebo sáčky, které jsou určené k rozpustění ve vodě.

dotaz

Mohou se chia semínka užívat před spaním?

30.11.2014, 14:37
odpověď lékárníka

Chia semínka můžete užívat v kteroukoliv dobu, záleží na Vás.

dotaz

Řeším problém s přípravky proti ranním těhotenským nevolnostem. Jsem v prvním trimestru a nevolnosti jsou značné, bohužel jsem ale přišla na to, že většina antiemetik pro těhotné je na bázi zázvoru, na který jsem však silně alergická. Neexistuje prosím nějaký doplněk, který by zázvor neobsahoval?

26.11.2014, 11:12
odpověď lékárníka

Přípravky proti nevolnostem v těhotenství obsahují často nejen zázvor, ale také pyridoxin (vitamin B6). Ten můžete ke zmírnění nevolností užívat také samostatně v dávce 2-3 mg denně (pozor, pokud užíváte nějaké vitaminové doplňky pro těhotné, vitamin B6 bývá jejich součástí), případně se o možnosti potřeby a vyššího dávkování poraďte se svým gynekologem.

dotaz

Již delší dobu beru antibiotika Augmentin a chtěla jsem se zeptat jestli to může ovlivnit účinnost hormonální antikoncepce (konkrétně Jeanine).

22.11.2014, 16:03
odpověď lékárníka

Antibiotika mohou ovlivnit (snížit) účinnost antikoncepce, proto se po dobu užívání antibiotik doporučuje používat ještě bariérovou metodu antikoncepce.

dotaz

Existují nějaké interakce léků na vysoký tlak Tara 2 mg 1-0-0 a Coronal 10 mg 0-0-1? Mámě není dobře a cítí se unavená od doby, co tyto léky užívá. Děkuji.

6.11.2014, 17:25
odpověď lékárníka

Únava patří mezi časté nežádoucí účinky léku Coronal. Obecně se ale kombinace účinné látky verapamil (Tarka) s bisoprololem (Coronal) nedoporučuje z důvodu zvýšeného rizika poruch ve vedení srdečních vzruchů, negativního vlivu na smršťování srdeční svaloviny a rychlejší pokles krevního tlaku (jedním z projevů může být právě únava). Doporučuji potíže konzultovat s ošetřujícím lékařem.

dotaz

Chtěla jsem se zeptat, jaký je nejvhodnější přípravek k užívání v období těhotenství - myslím tím výživu pro nenarozené dítě.

3.11.2014, 14:13
odpověď lékárníka

Nejdůležitějšími látkami v období těhotenství jsou jód, kyselina listová a omega-3 nenasycená kyselina DHA. Pokud máte pestrou a vyváženou stravu a netrpíte chronickým onemocněním, zaměřte se převážně na jejich příjem (např. Femibion, Chytré miminko aj.). V případě nevyvážené stravy se potom dá uvažovat o celém komplexu vitamínů a minerálních látek (např. Centrum Materna, GS Mamavit, Calibrum mami aj.).

dotaz

Čtyři měsíce jsem užívala antikoncepci Maitalon a přibrala jsem 3 kila. Ráda bych se zeptala, zda po ukončení užívání naberu ještě nějaká kila navíc.

25.10.2014, 15:35
odpověď lékárníka

Vlivem hormonálních změn antikoncepce obvykle sama od sebe nepřiberete, hormony mají spíše vliv na zadržování vody v těle (váha stoupá) a mohou se podílet na změnách chuti k jídlu (ve většině případů ji zvyšují, čímž dochází k většímu příjmu energie a přibývání na váze). Po vysazení antikoncepce a úpravě životosprávy by se Vaše váha měla během krátké doby vrátit zpátky.

dotaz

Léčím se s vysokým tlakem a užívám Tenaxum. Nyní jsem zjistila, že jsem v 6. týdnu těhotenství. Tenaxum se ale v těhotensví užívat nesmí. Jdu tedy k lékaři pro jinou alternativu. Od doby početí uběhlo 19 dní a bojím se, jestli tyto léky nemohly za dobu užívání miminku ublížit. Zároveň jsem také užívala Asentru, kterou jsem ihned po zjištění svého stavu vysadila. Může tato skutečnost mít nějaký zásadní vliv na vývoj dítěte?

22.10.2014, 23:10
odpověď lékárníka

Tyto léky vývoj plodu ovlivnit mohou, ale nemusí, je to hodně individuální. Tenaxum se v období těhotenství a kojení užívat nedoporučuje, i přesto, že studie u zvířat žádné toxické a poškozující účinky na plod nepotvrdily. U Asentry jsou rizika vyšší, a to i z důvodu, že se antidepresiva nemají vysazovat náhle (ne ze dne na den - jde i o Váš zdravotní stav), ale postupně vysadit (postupným snižováním dávky a pod dohledem lékaře). Na svého lékaře se obraťte určitě co nejdříve.

dotaz

Dva měsíce jsem vynechala antikoncepci Jeanine. Nyní jsem ji nasadila, ale až 8. den cyklu. Navíc teď necelých 14 dní užívám Zolpidem Rathiopharm na nespavost, čtvrt nebo půl tablety. K tomu mám asi 5 dní virózu a posledních 9 dní mě pořád silně bolí hlava. Přes den bývám velmi unavená a cítím se malátná.

Může být silná bolest hlavy způsobená antikoncepcí, případně hrozí mozková příhoda? Měla bych antikoncepci vysadit? Před vysazením jsem jí užívala bez problémů 8 let. Silné bolesti hlavy řeším APO Ibuprofenem, maximálně 1-2 tablety denně. Teď to sice vypadá, že konumuji velké množství léků, ale naopak se lékům snažím vyhýbat. Můj gynekolog je bohužel na dovolené. Děkuji za radu.

21.10.2014, 14:51
odpověď lékárníka

Jak jistě víte, obvykle se antikoncepce nasazuje první den cyklu. Pokud se z nějakého důvodu nasadí o pár dní později, její antikoncepční účinek může být výrazně snížený - proto se k zabránění těhotenství doporučuje daný měsíc používat i některou z bariérových metod antikoncepce.

Stavy únavy a malátnosti jsou pravděpodobně nežádoucím účinkem léku na spaní (Zolpidem), stejně tak i silné bolesti hlavy. Je ale pravda, že ta může být způsobena také následkem hormonálních výkyvů. Antikoncepci můžete po využívání měsíčního balení vysadit i sama a lékaře uvědomit dodatečně. V případě, že si nejste svým rozhodnutím jistá, kontaktujte jeho zastupujícího lékaře, který by měl být k dispozici po dobu dovolené. Místo Apo-ibuprofenu (účinná látka ibuprofen) Vám spíše doporučím Panadol Novum (paracetamol), který má rychlejší nástup účinku, nedráždí žaludek a celkově je bezpečnější. Užívat můžete 1-2 tablety po 4 hodinách, max. denní dávka pro dospělé (nad 65 kg) je 8 tablet.

dotaz

Mám na nohou bércové vředy, rány mi mokvají a vyteká žluta tekutina. Chtěl bych si koupit chytrou houbu a nevím kde. Prosím o návod a radu, jak mám houbu aplikovat.

17.10.2014, 12:52
odpověď lékárníka

Přípravek z chytré houby, který je určen k ošetření okolí kůže v oblasti bércových vředů či jinak poškozené kůže se jmenuje Biomycosin a seženete ho v kterékoli lékárně. Pokud tento přípravek nebude mít lékárna k dispozici okamžitě, má možnost Vám ho do druhého dne objednat. Věřím, že Vám přípravek pomůže.

dotaz

Je mi 70 let a doktorka mi předepsala Stacyl 100 mg pro snížení rizika mrtvice, moje maminka na ní ve stejném věku zemřela a i já jsem měl uz problém s ucpanou cévou. V příbalovém letáku jsem se ale dočetl, že by se mělo dbát zláštní opatrnosti, pokud má pacient mimo jiné vysoký krevní tlak a záchvaty dny. S vysokým krevním tlakem se léčim a záchvaty dny občas mívám. Mám tedy užívat lék Stacyl?

7.10.2014, 11:02
odpověď lékárníka

Kyselina acetylsalicylová 100 mg (např. Stacyl) může snižovat účinek léků jak na vysoký krevní tlak, tak na dnu. Upozornění "zvláštní opatrnost" znamená zvážení rizik léčby ku prospěchu léčby. Toto zvážení je na lékaři, který zná Váš zdravotní stav a má přehled o všech lécích, které užíváte. Pokud byste zaznamenal častější výskyt dnavých záchvatů a kolísání krevního tlaku, určitě na to lékařku upozorněte. Při současném užívání těchto léků by Vám měly být pravidelně kontrolovány funkce ledvin a jater.

Stacyl užívejte po jídle a tabletu zapíjejte větším množstvím tekutiny (snížíte tak riziko podráždění trávicího traktu).

dotaz

Beru antibiotika Augmentin 1g a Ciplox 500, od zítra mám užívat Puregon 900 IU/1,08 ml. Je možné brát tato antibiotika společně s puregonem nebo ne?

2.10.2014, 9:50
odpověď lékárníka

Problém by to být neměl, nicméně o tom, že antibiotika užíváte by měl lékař, který Vám bude Puregon aplikovat, vědět.

dotaz

Internista mi předepsal léky, které beru více jak deset let. Chodím na kontrolu 2x za rok a výsledky jsou v normě. Přesto si myslím, že polykání tolika léků se muselo podepsat na játrech apod. Beru tyto medikamenty: Rivocor 10 1-0-0, Lusopress 1-0-0, Verospiron 25 1-0-0, Godasal 100 0-1-0, ApoAlopurinol 100 1-0-0 a Sortis 20 0-0-1.

26.9.2014, 18:25
odpověď lékárníka

Vše co podáme do organismu přes ústa, je metabolizované a filtrované v játrech, takže to platí nejen pro veškeré přijaté léky, ale i pro potravu. Dlouhodobé užívání medikamentů játrům rozhodně neprospívá, ale je potřeba zvážit rizika spojená s léčbou versus přínos pro organismus. Při dodržení doporučených dávek žádný z uvedených léků vyloženě hepatotoxický (játra poškozující) není, ale snížená funkce jater jejich metabolismus může výrazně ovlivnit. V tomto případě je potřeba léčbu upravit a stanovit individuální dávkování. Jaterní testy Vám lékař může kdykoliv nechat zkontrolovat.

dotaz

Po použití krému Cien (koupeném v Lídlu) mě pálí obličej. Dříve jsem používala krémy od Mary Kay a tento problém jsem neměla. Nevíte, co by mi mohlo pomoci?

23.9.2014, 20:20
odpověď lékárníka

Na zklidnění podrážděné pleti nevhodnou kosmetikou Vám doporučím termální vodu ve spreji (např. od Avene, La Roche-Posay, Vichy) a na obličej ji aplikovala 2x denně vždy po odlíčení a vyčistění pleti hypoalergenní kosmetikou určenou na citlivou pleť.

dotaz

Lékařka mi namísto doporučení kardiologem předepisuje místo tritace - ramipril, místo mertenilu - rosucard, nevím jestli to nemá vliv na léčbu.

17.9.2014, 20:43
odpověď lékárníka

Léky, které máte nově předepsané obsahují v obou případech stejnou účinnou látku jako léky předešlé, tj. účinnou látkou Tritace i Ramiprilu je ramipril, účinnou látkou Mertenilu i Rosucardu je rosuvastatin, takže se Vám léčba v podstatě nezměnila. Všechny tyto přípravky jsou bez doplatku, liší se výrobcem a mohou se lišit pomocnými látkami, které slouží především k zformování tablety.