Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Pošlete nám Váš dotaz, rádi Vám diskrétně poradíme.
dotaz

Mám dotaz ohledně kombinace léků, protože jsem pořád hodně unavená. Beru ráno Brintellix 5 mg 1×1 tableta, Prestance 5 mg 1/2 tablety, Rilmenidin Teva 1 mg 1×1 tableta, Concor 5 1/2 tablety, Nolpaza 40 mg 1×1 tableta, Milurit 150 mg 1×1 tableta. V poledne beru Detralex 2 tablety, Vitamin K2 Solo a večer ještě Rilmenidin Teva 1 mg 1 tabletu, Rosucard 10 mg 1 tabletu, Calcichev D3 1 tabletu, GlucoPhage XR 500 mg 1 tabletu a 3× týdně 18 kapek Vigantolu večer. Už mi to připadá moc. Je to v pořádku?

05.01.2021, 17:01
odpověď lékárníka

Lék Rilmenidin a Concor předepsal stejný lékař? Pokud ano, tak v pořádku. Pokud ne, bylo by dobré konzultovat kombinaci léků se svým ošetřujícím lékařem. Měříte si pravidelně krevní tlak? Změny tlaku mohou způsobovat únavu. Také některé léky užívané na srdíčko, na tlak mohou způsobovat únavu, ospalost či malátnost. Určitě se poraďte se svým ošetřujícím lékařem. Jinak léky, které zde uvádíte se mohou navzájem kombinovat. Calcichew lépe užívat večer po jídle. Také glucophage XR užívat večer po jídle, aby se předešlo gastrointestinálním problémům (bolesti břicha, průjem,nevolnost).

dotaz

Užívám pár dní Ženšen pravý od firmy Allnature. Je to k něčemu dobré, nebo jde jen o obchod?

15.10.2020, 18:32
odpověď lékárníka

Škoda, že nepíšete, proč jste ženšen začal užívat, lépe by se mi posuzovalo, zda je na konkrétní potíže vhodný nebo ne, popř. bych mohla doporučit něco jiného. Ženšen se užívá zejména k posílení imunity (jde o silný antioxidant) a je vhodný pro osoby bojující s únavou.

dotaz

Praskl nám kondom na začátku pohlavního styku a nevím, jestli si vzít pilulku po, protože jsem jednu měla před měsícem a cyklus mám nepravidelný.

04.01.2021, 7:48
odpověď lékárníka

Trochu Vašemu dotazu nerozumím - když kondom praskl na začátku styku, mohli jste včas použít jiný nebo se zachovat tak, aby se dala vyloučit možnost otěhotnění. Nicméně pokud se nehoda stala tak, že byste otěhotnět mohla, pak bych doporučil pro jistotu tabletu po užít.

dotaz

Může sa kombinovat Detralex na žíly s Algifenem Neo na bolest?

03.01.2021, 12:19
odpověď lékárníka

Ano, léky se neovlivňují, čili jejich kombinace je možná. Jen upozorním, že se u citlivějších pacientů může objevit přechodné mírné tlačení nebo bolest žaludku.

dotaz

Už 4 roky užívám v lékárně míchané prášky Kodein calcii na dráždivý tračník a lékař mi říkal, že mi píše malou dávku. V nedavné době jsem měla dost stresove období a teď, když už přešlo, mi začal jakoby zpětně vnitřní stres (bušení srdce, nervozita). Prý mám začít brát Cipralex, aby se mi to tělo zklidnilo, jenže já nevím, jestli se může kombinovat kodein a Cipralex? Bývám po kodeinu už tak dost unavená a obávám se, že se s braním Cipralexu únava znásobí.

03.01.2021, 22:36
odpověď lékárníka

Cipralex je lék, který řadíme mezi SSRI antidepresiva (léky, které do této skupiny patří ovlivňují serotoninový systém a tím zvyšují hladinu serotoninu v mozku, čím dochází ke "zlepšení nálady"). Používá se k léčbě deprese a úzkostných poruch. Nicméně délka léčby může trvat i několik týdnů, než se začnete cítit lépe. Nikdy neměňte dávku bez vědomí lékaře. Ano, kombinace Cipralexu (účinná složka escitalopram) a kodeinu možná je, nicméně pokud se objeví u Cipralexu nežádoucí účinky typu ospalost, únava či malátnost, sdělte to prosím svému ošetřujícímu lékaři. Při užívání Cipralexu upozorňuji, že některé doplňky stravy mohou jeho účinek negativně ovlivňovat, např. preparáty či čaje s třezalkou tečkovanou, které jsou volně prodejné. Je důležité lékaře či lékárníka vždy informovat o lécích, které užíváte, pokud máte začít brát další léky nebo si chcete zakoupit jakékoliv doplňky stravy.

dotaz

Mám dotaz na vzájemnou kombinaci těchto léků pro mého přítele, kterému je 80 roků. Furon 1-0-0, Betaloc ZOK 25 1-0-0, Telmisartam 80 1-0-0, Almoratio 10 0-0-1, Kalnormin 1-1-1, Keppra 1000 1-0-1/2, Finpros 5 mg 1-0-0, Milurit 100 1-0-0, Stadamet 500 1-0-1, Warfarin 2-0-0, Letrox 50 1-0-0, Abasaglar 30 j, vitamin D a C. Není nějaká kombinace léků v nepořádku?

30.12.2020, 16:36
odpověď lékárníka

Nevidím žádnou větší interakci v užívání těchto léků. Věřím, že Váš přítel chodí na pravidelné lékařské kontroly. Jen bych vyzdvihla důležitost užívání Letroxu nalačno a nejlépe přítel udělá, když tabletu zapije čistou vodou. Vápník a železo ať užívá alespoň s dvouhodinovým odstupem od Letroxu (snižují jeho vstřebávání). Milurit ideálně užívat po jídle a zvýšit celkový denní příjem tekutin. Stadamet užívat s jídlem nebo po jídle, aby se předešlo gastrointenstinálním problémům vč. průjmu. U Warfarinu je pán pravděpodobně seznámen co si má hlídat - jednak příjem vitaminu K a pozor také na nevhodné kombinace s některými léky na bolest na teplotu (např. ibuprofen, diklofenak, acylpyrin) a při bolesti nebo teplotě užít přípravky s paracetamolem (Paralen, Panadol Novum). Léky nekombinovat s třezalkou (čaj, tablety, apod.). Pokud by se objevilo nadměrné krvácení (z dásní, tvorba modřin a podlitin, krev ve stolici) vše okamžitě hlaste lékaři. Vitamín C brát v rozumné dávce (250-500 mg za den) a vit. D brát po jídle, jedná se o vitamín rozpustný v tucích, tak se lépe vstřebá.

dotaz

Přítelkyně by chtěla vědět, zda se Gabapentin a Lexaurin může kombinovat? A mohou se užít naráz?

09.01.2021, 12:08
odpověď lékárníka

Gabapentin a Lexaurin předepsal stejný lékař? Oba léky mohou působit na organismus tlumivě. tzn. pacient může pociťovat únavu, ospalost, malátnost. Proto je třeba opatrnosti např. při řízení motorových vozidel, při práci ve výškách apod. Lexaurin ve vyšších dávkách při dlouhodobém užívání může vést k závislosti. Jinak ano, mohou se užít ve stejnou dobu.

dotaz

Na střeva užívám 2x denně Asacol 800 (ráno a večer) a nyní skrz tepání v uchu a bušení srdce beru také Betaloc 25 mg - půl tablety ráno a půl tablety večer. Občas si musím vzít i prášek na spaní. Je prosím možné k těmto lékům použít Aulin na bolest?

11.01.2021, 20:16
odpověď lékárníka

Aulin na bolest je volně prodejný ve formě gelu. Při této topické aplikaci nedochází ke vstřebání úččiné látky (nimesulid) do krevního oběhu, takže by jste gel aplikovat mohla. Pokud máte na mysli Aulin ve formě tablet nebo sáčků rozpustných ve vodě, jejich výdej je omezen na lékařský předpis. Lékář posoudí, zda je pro Vás Aulin vhodný, zda neexistuje jiná alternativa. Jinak ano, Aulin se dá krátkodobě užívat (ne déle než 10 dní) a to max. 2x denně 1tbl./sáček rozpustný ve vodě, lépe užívat po jídle.

dotaz

Je vhodná kombinace Rytmonorm 150 mg 2x denně, Betaloc ZOK 25 mg 1x denně a Carzap 8 mg 1x denně? A je vhodné brát tyto léky najednou nebo v nějakých časových odstupech?

03.01.2021, 22:48
odpověď lékárníka

Léky, které uvádíte se mohou vzájemně ovlivňovat. Při Kombinaci Rytmonorn a Betaloc ZOK dochází k zesílení účinku metoprololu (účinná látka v přípravku Betaloc ZOK) s možným vznikem závažné bradykardie a příliš nízkého krevního tlaku (hypotenze). Pokud tyto léky předepsal stejný lékař, pak je pravděpodobné, že kombinace těchto přípravků převažuje nad možným rizikem. Pokud se u Vás objevuje malátnost, pocit slabosti apod. sdělte to neprodleně svému lékaři.

dotaz

Po dvojnásobném bypassu užívám Stacyl 100 1-0-0. Mám 86 roků. Mohu se nechat očkovat proti Covidu-19?

14.01.2021, 15:25
odpověď lékárníka

Očkování na Covid-19 by neměl být problém. O vakcíně se informujte u svého lékaře, který nejlépe zná Váš zdravotní stav, je třeba zvážit možné nežádoucí účinky očkování.

dotaz

Musí se lék Fromilid 500 se dobrat celý, i pokud je mi už dobře?

15.01.2021, 20:54
odpověď lékárníka

Ano, mělo by se dobrat celé balení, neurčil-li to lékař jinak. Jde o antibiotickou léčbu. To, že se cítíte lépe, je fajn a důkaz toho, že je léčba správná, ale využívání celé dávky je vhodné, aby byly původci onemocnění (bakterie) zcela zneškodněny a Vám se potíže neobjevily hned znovu.

dotaz

Manžel patří do skupiny 80+ a rozhodl se nechat naočkovat proti koronaviru (Covid-19) a užívá mimo jiných léků Stacyl. Slyšela jsem a nemám to ověřené, že to v tom případě není vhodné. Stačilo by jen po dobu kolem očkování Stacyl vynechat, nebo by se neměl tento lék užívat vůbec?

17.01.2021, 10:07
odpověď lékárníka

I přes užívání Stacylu není očkování proti Covidu-19 problém. O vakcíně se informujte u ošetřujícího lékaře. Počítat se musí s tím, že ranka po vpichu může o trochu déle krvácet než u člověka, který léky na ředění krve nebere.

dotaz

Už podruhé se mi stalo, že jsem zapomněla ráno na 1 prášek Euthoryxu a následující den jsem si vzala ráno tablety dvě. Je to špatně, nebo to se mnou nic neudělá?

17.01.2021, 10:24
odpověď lékárníka

Když si Euthyrox zapomenete vzít, následující den dávku nezdvojnásobujte a vezměte si klasicky jednu tabletu, jak máte předepsané. Hlídejte si ale, ať se to stává co nejméně.

dotaz

Mám aterosklerózu dolních končetin a beru Godasal, Rosucard, dále trpím vysokým tlakem a na ten beru Ramipril 5 a Nitresan 10. Mám rád bylinkové čaje a tak vás prosím o radu jakých bylinek se mám vyvarovat?

17.01.2021, 21:31
odpověď lékárníka

Léky, které užíváte jsou v pořádku. Z potravin/ bylin se ve větším množství vyhýbejte: třezalce tečkované, šťávě z granátových jablek, grapefruitové šťávě, nadměrnému množství zeleného čaje, lékořici lysé. Účinek léků (Nitresan) může být ovlivněn také bylinou šalvějí červenokořennou.

dotaz

Užívám Orcal Neo 5 mg a Betaloc ZOK 25 mg. Na Holtru mám arytmie. Némůže je vyvolávat Orcal?

17.01.2021, 10:34
odpověď lékárníka

Doporučuji Váš zdravotní stav konzultovat s lékařem, jestli se opravdu jedná pouze o nežádoucí účinek léků. Mezi méňě časté nežádoucí účinky Betaloc Zok patří změny na EKG, pocit dechové tíže a mezi nežádoucí účinky Orcalu kromě otoků patří také abnormální tep, arytmie atd.

dotaz

Jdou dohromady léky Itakem a Trittico? Mám najednou divné stavy úzkosti a klepání.

17.01.2021, 9:29
odpověď lékárníka

Předepsal léky stejný lékař? Pokud ano, tak pravděpodobně převažuje přínos léčby nad možnými riziky a nemusíte se bát. Pokud ne, doporučuji se při další návštěvě u obou lékařů informovat ohledně této kombinace. Escitalopram (Itakem) a Trazodon (Trittico) mohou ve vzácných případech vyvolat serotoninový syndrom, při kombinaci těchto léčiv může dojít dokonce ke zvýšení rizika serotoninového syndromu. Dále může dojít k prodloužení QT intervalu (na EKG) a vzácně možnost vzniku arytmie typu torsade de pointes.

dotaz

Užívám Zorem 0.5 mg a Betaloc Zok 100. Mám asi zánět šlach a v lékárně jsem dostal sprej Diky 4%. Mám prý užít ještě lék na bolest, můžu si vzít Surgam?

15.01.2021, 21:44
odpověď lékárníka

Sprej Diky 4%, který jste v lékárně dostal obsahuje diklofenak, účinnou látku na bolest a zánět. Lék Surgam je lék působící protirevmaticky, proti bolesti a také zánětu. Výdej je vázán na lékařský předpis, proto prosím informujte svého lékaře o lécích, které užíváte. Kombinace s Vašimi léky možná je. Z volně dostupných přípravků jsou k dostání: Voltaren tablety, Veral tablety, Ibalgin, Brufen apod. Bolestivou oblast můžete také fixovat obvazem či ortézou.

dotaz

Může se užívat kombinace léků Pregabalin a Brintellix?

15.01.2021, 14:28
odpověď lékárníka

Ano, tato kombinace je možná. Vždy záleží na konkrétní diagnóze daného pacienta.

dotaz

Tři dny užívám lék Azitromycin Sandoz 500 mg (po 24 hod.) a dnes jsem k němu dostala na základě rentgenu plic ještě lék Amoksiklav 1g (po 12 hod). Mohu brát oboje antibiotika současně?

14.01.2021, 17:20
odpověď lékárníka

Ano, jestliže Vám lékař diagnostikoval bakteriální infekci a dané onemocnění je vyvolané mikroorganismy, které jsou citliví na daná antibiotika, užívejte oboje antibiotika dle doporučení lékaře.

dotaz

Beru Xarelto, Rytmonorm, Mirtazapin a Piracetam. Mohu brát i Miraklide, který má v příbalovém letáku informace, že by se neměl brát při arytmii a některých lécích na ní, ač tam Rytmonorm není výslovně jmenován?

20.01.2021, 16:31
odpověď lékárníka

Miraklide vzhledem k lékům, které užíváte vhodný není. Je tam vzájemná interakce. Hlavně se jedná skutečně o interakci Miraklide a Rytmonorm. Bylo by vhodné zvolit jiné antidepresivum s jinou účinnou látkou. Každopádně o další medikaci se poraďte se svým ošetřujícím lékařem a sdělte mu všechny léky, které užíváte.

dotaz

Užívám Letrox 50, Ibalgin tablety na bolest zad a blokaci žeber, Hylak forte na střevní virózu a mám dotaz, jestli mohu při užívání toho všeho užít ještě i Guajacuran na uvolnění svalstva nebo Neurol 0,25, protože mívám už z to všeho i psychicke potíže spojené s bušením srdce. Na vyšetření srdce jsem byl a vše je přitom v pořádku.

20.01.2021, 17:48
odpověď lékárníka

Ano, můžete. Neurol bych zatím neužívala. Na bolest zad a blokaci žeber je vhodná kombinace Ibalgin (látka proti bolesti a zánětu) a Guajacuran (na uvolnění kosterních spasmů a také pomáhá snížit psychické a emoční vypětí). Jen upozorním, že Guajacuran může vyvolávat únavu, ospalost, tak opatrně u činností, které by vyžadovaly zvýšenou pozornost.

dotaz

Mám začít brát antidepresivum Cipralex 10 mg. Před 6 lety jsem ho už brala a to asi 2,5 roku. Teď mi byl nasazen znovu, jelikož se mi pychické potíže vrátily. Ze začátku užívání mi tenkrát asi 3-4 týdny nebylo dobře, než začaly působit. Myslíte, že když je budu brát podruhé, budou ty začátky stejné nebo by už nemusely, když jsem je před těmi 6 lety brala? Dostala jsem k nim ještě i Neurol 0,25. Mám z toho strach, protože musím chodit do práce.

26.01.2021, 6:36
odpověď lékárníka

Účinek antidepresiv můžete očekávat znovu po 2-4 týdnech od jejich nasazení. Byl Vám předepsán také Neurol, který redukuje strach, napětí, pocity úzkosti a celkově by Vás měl zklidnit. Většinou se pacientům Neurol či jiný lék na zklidnění předepisuje právě proto, než antidepresiva začnou účinkovat. Při správném účinku antidepresiv je poté možné anxiolytika (např. Neurol) vysadit (postupujte dle rad lékaře). Upozorním, že Neurol může negativně ovlivnit řízení motorových vozidel a jiné práce vyžadující zvýšenou pozornost a to především na začátku léčby. Dále je důležité se při užívání těchto léků vyhýbat alkoholu.

dotaz

Když jsem si vzala Pyridoxin, můžu k tomu nápoj Vicks? Nevadí tahle kombinace?

26.01.2021, 10:03
odpověď lékárníka

Můžete, pyridoxin je vitamin skupiny B a ten účinek Vicksu (lék na potlačení příznaků chřipky a nachlazení) neovlivňuje.

dotaz

Jaký lék proti bolesti páteře můžu užívat (mám Nimesil), když užívám Carzap 16 mg/12,5 mg 1/2 tablety, Concor Cor 2,5 mg, Rosumop 20 mg a Eliceu 10 mg?

21.01.2021, 21:12
odpověď lékárníka

Doporučuji užívat Nimesil pouze krátkodobě. Nimesil je lék patří do skupiny nesteroidních antiflogistik (NSAID). Používá se při bolesti, zánětu. Elicea (escitalopram), který užíváte je antidepresivum patřící do skupiny selektivních inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu (SSRI) a zvyšují gastrotoxicitu nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID) a zvyšují i pravděpodobnost krvácení do trávicího ústrojí nebo perforaci trávicího ústrojí. Při současném podávání NSAID a SSRI je třeba pravidelně sledovat pacienta s důrazem na krvácení do trávicího ústrojí.

dotaz

Lze současně užívat lék Trittico AC 150 a Mabron retard 100 mg 2x denně? Beru léky už delší dobu a lékař o Tritticu ví. Dočetl jsem se však o serotoninovém syndromu a mám z něj strach. Může ho způsobit a být nebezpečná i tahle kombinace?

22.01.2021, 18:21
odpověď lékárníka

Tramadol (Mabron) i trazodon (Trittico) jsou serotoninergní léčiva, jejich současné podávání vede ke zvýšení rizika serotoninového syndromu. Kromě toho tramadol a trazodon prodlužují interval QT, mechanismus lékové interakce pravděpodobně spočívá v aditivním účinku na prodloužení intervalu QT. Současnému podání obou léku je dobré se vyhnout právě pro zvýšené riziko vzniku serotoninového syndromu. Pokud je nezbytné obě léčiva podávat, lze též doporučit korekci rizikových faktorů pro vznik arytmie torsade de pointes ( hypokalemie, hypomagnezemie apod.) a pravidelné sledování pacienta včetně EKG.

dotaz

Existují léky na bolest, které tolik nedráždí a neohrožují gastrointestinální trakt? Měla jsem, možná i dále mám eroze na žaludeční stěně. Užívala jsem Rapoxol 20 mg, nyní ho mám po zlepšení vysazený.

27.01.2021, 12:48
odpověď lékárníka

Z léků na bolest, které nedráždí zažívací ústrojí vybírejte ty, které obsahují samotný paracetamol (např. Panadol, Paralen). Jiné látky (např. diklofenak, kyselina acetylsalicylová, ibuprofen, nimesulid, naproxen aj.) už patří mezi NSAID a jak kolegyně už psala, ty žaludeční trakt při dlouhodobém užívání dráždí a většinou i poškozují (vředy, ulcerace, krvácení apod.).

dotaz

Lze brát při užívání Warfarinu Omega 3 citrus?

28.01.2021, 10:25
odpověď lékárníka

Nenasycené Omega 3 mastné kyseliny mohou zvýšit účinky léků na ředění krve, mezi které Warfarin nepochybně patří. Lze je tak užívat v přiměřených dávkách, tj. nedoporučuji tobolku užívat 3x denně, jak je uvedeno na balení, ale např. 1 tobolku denně nebo obden.

dotaz

Beru lék Serlift 50 mg ráno a Neurol 0,25 mg a lékař mi předepsal ještě antikoncepci Maitalon. Prosím Vás, můžu tyto léky současně užívat?

27.01.2021, 19:22
odpověď lékárníka

Ano můžete, mezi léky není závažnější interakce.

dotaz

Již nějakou dobu se léčím s obsedantně-kompulzivní poruchou (OCD) a beru lék Zoloft 200 mg. Chtěla bych otěhotnět, ale mám syndrom polycystických ovárií, tak mi doktor předepsal léky Clostilbegyt a Gynprodyl. První dva měsíce jsem neměla větší problémy, ale poslední týden se mi psychika velmi zhoršila a OCD propuklo. Může zhoršení být kvůli vysokým dávkám hormonů či hormonálním výkyvům?

26.01.2021, 18:07
odpověď lékárníka

Ano, i hormony hrají významnou roli v oblasti psychiky. Zkuste si více odpočinout a dělat činnosti, které máte ráda, vyzkoušet můžete také aromaterapii (levanduli, meduňku aj.). Pokud by se Váš stav rapidně zhoršoval, obraťte se na ošetřujícího lékaře.