Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Pošlete nám Váš dotaz, rádi Vám diskrétně poradíme.
dotaz

Je mi 31 let, asi před dvěma měsíci jsem si trochu upravila jídelníček, protože chci trochu zhubnout. Začala jsem jíst hodně zeleniny, ovoce a místo slazené perlivé vody piju jen vodu s vymačkaným citronem a zelený čaj. Vody vypiju tak minimálně 2 litry a čaje asi 3 denně. Výrazně jsem omezila sýry, salámy a sladkost si dám tak 1x týdně. A každý den dělám cca 150 sedu lehu. Sice jsem zhubla zatím asi 1,5 kg podle váhy, ale na oblečení to vidět jde výrazněji. Cítím se ale lépe, jen se mi strašně zkazila pleť. Vždy jsem ji měla jako miminko, ale teď mám jednoho beďara za druhým a strašně dlouho se hojí. Nevím co s tím, a zda to může mít spojitost s tím jídlem.

8.1.2015, 21:23
odpověď lékárníka

Tvorba akné může být doprovodným jevem detoxikace organismu a měla by po určité době odeznít. Také by však akné mohlo být spojeno s nadměrným pocením během cvičení (je třeba si důkladně vyčistit pleť ihned po cvičení a cvičit bez make-upu). Další přičinou by mohla být intolerance, pokud jste do svého jídelníčku zařadila dříve nevyzkoušenou potravinu.

dotaz

Poraďte mi prosím co užívat na suchý kašel, který mě trápí už 2 týdny. Můj doktor mi poradil Stoptussin, ale ten mi nepomohl a navíc mi nedělá dobře na žaludek.

7.1.2015, 23:27
odpověď lékárníka

Stoptussin obsahuje látku jak na tišení kašle (butamirát), tak látku pro snadnější vykašlávání (guaifenesin). Kašel z nachlazení bývá suchý obvykle ze začátku (1-5 dní), poté přechází do vlhké produktivní formy a na tu se volí léky s opačným účinkem (proto se musí zvolit správný typ kašle).

Pokud máte po 2 týdnech stále suchý dráždivý kašel bez hlenů, můžete si vzít silnější přípravek na utišení kašle (např. Sinecod, Ditustat, Stopex), užívají se po jídle, aby se snížilo riziko podráždění žaludeční sliznice. Současně doporučujeme užívat např. echinaceové kapky nebo vitamin C na posílení imunitního systému. Pokud se ani tak potíže nezlepší, obraťte se znovu na svého lékaře.

dotaz

Mohu užívat Novo-Passit s lékem na snížení tlaku Micardisem?

6.1.2015, 14:51
odpověď lékárníka

Novo-Passit a Micardis užívat současně můžete, ale protože Novo-Passit obsahuje alkohol, který obecně není vhodný k lékům na vysoký krevní tlak, dlouhodobé užívání se nedoporučuje. Raději Vám doporučíme tablety (ty samozřejmě alkohol neobsahují) jako je např. Persen, Persen forte a jiné.

dotaz

Jsem po odstranění štítné žlázy, beru Letrox, byla mi diagnostikována osteoporóza, užívám Calcichew. Pro lepší přeměnu umělin T4 na T3 přikupuji selen. dále užívám hořčík 375 mg s B6 a piperinem a Schindeleho minerály. Jelikož mi nadměrně padají vlasy, chtěla bych zahájit kůru s Hair Clinic. Prosím poraďte, není toho mnoho, a je tato kombinace doplňků stravy možná?

4.1.2015, 18:54
odpověď lékárníka

Vstřebávání hormonů štítné žlázy (Letrox) snižuje vápník (Calcichew i Schindeleho minerály), hliník, železo (Schindeleho minerály), ale také např. sója (pozor - některé přípravky proti vypadávání vlasů ji obsahují). Současné užívání zmíněných přípravků možné je, ale s minimálně dvouhodinovým odstupem a zároveň je důležitá pravidelná kontrola hladin hormonů štítné žlázy (krevní testy), protože jejich nerovnováha (nedostatek) může mimo jiné způsobit vypadávání vlasů. Hair Clinic z důvodu obsahu železa nedoporučuji.

dotaz

Jaká je vhodná náhrada Tamsulosinu HCL Sandoz 0,4 hopeopatickým lékem?

4.1.2015, 15:10
odpověď lékárníka

Homeopatických léků k léčbě benigní hyperplazie prostaty je několik (např. Phosphoricum acidum 15CH, Aurum metallicum 15CH, Staphysagria 15CH a jiné). Správný typ a ředění homeopatik, jejich případné kombinace a v neposlední řadě také četnost jejich podávání by měl určit lékař se specializací na homeopatii (homeopat) podle hned několika individuálních znaků tak, aby léčba byla co nejúčinnější. Určitě nepůjde Tamsulosin ihned nahradit homeopatií, možná ale časem ano podle toho, jak budete na homeopatika reagovat.

dotaz

Mám vysoký krevní tlak na který dlouhodobě beru Atenolol AL 25. V říjnu mi byl přidán lék Ramipril 10 mg. Od listopadu trpím silnými záchvaty suchého dráždivého kašle. Nyní mi lékař vyměnil Ramipril za lék Sangona 50 mg a kašel zatím stále přetrvává. Dále ještě beru Letrox na štítnou žlázu. Je tato trojkombinace léků vhodná?

3.1.2015, 20:29
odpověď lékárníka

Ano, tato trojkombinace léků možná je. Zároveň doporučujeme si pravidelně měřit krevní tlak a nechávat si kontrolovat hladiny hormonů štítné žlázy v krvi (i z důvodu, že Atenolol může snižovat přeměnu tyroxinu (T4) na trijodtyronin (T3), tak aby se případně včas upravilo dávkování). Po vysazení léku Ramipril (a výměně za lék Sangona) by měl kašel odeznít, pokud potíže přetrvávají, obraťte se na svého lékaře.

dotaz

Užívám GS Anxiolan, místo třezalky od Kneipu. Dnes poprvé sem se setkala s lékárníkem, který mi řekl že ruší účinky antikoncepce. Na příbalovém letáku GS psáno ale nic není. Znamená to, že je tam tak nízký podíl třezalky že to na antikoncepci vliv nemá? Na obalu je psáno, že množství v jedné tabletě odpovídá 150 mg sušené nati. Antikoncepci užívám již 6 let. Třezalku přerušovaně dva roky.

3.1.2015, 17:39
odpověď lékárníka

Ano, třezalka skutečně může snížit účinek antikoncepce. Obvykle se udává, že toto riziko je u dávky 300 mg, nicméně není vyloučené, že i nižší dávky účinek hormonální antikoncepce ovlivňují.