Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Pošlete nám Váš dotaz, rádi Vám diskrétně poradíme.
dotaz

Mohu brát Diklofenac a Paralen?

08.04.2020, 8:22
odpověď lékárníka

Za předpokladu, že mezi léky budete dělat 6 hodinové odstupy, můžete. Nepíšete, co Vás trápí a proč chcete léky kombinovat, tak Vám nemohu víc poradit. Diclofenac má ale oproti Paralenu protizánětlivé účinky, oba však tlumí bolest a snižují horečku.

dotaz

Beru ráno Prenewel 4 mg na vysoký tlak a chtěla jsem se zeptat, jestli je možné vzít si Ibalgin na bolest? Nebo je vhodnější Paralen?

25.04.2020, 20:25
odpověď lékárníka

Pro pacienty léčící se s hypertenzí je lékem první volby na tlumení bolestí paracetamol (např. Panadol, Paralen). Pakliže nezabírá, jak pacient potřebuje a očekává, je možné užít ibuprofen (např. Ibalgin), ale je třeba brát v potaz, že takové léky mohou krevní tlak zvyšovat. V takovém případě je ibuprofen třeba užívat po co nejkratší dobu a v co nejnižším dávkování.

dotaz

Užívám 1 měsíc antidepresivum Arketis v dávce 20 mg. Zatím bez zlepšení. Ale nejhorší jsou závratě a pocit slabosti v nohách. Moje lékařka mi nyní dávku zvýšila na 25 mg. Chci se zeptat, zda závratě postupem času mohou odeznít.

25.04.2020, 19:53
odpověď lékárníka

Nástup léčebného účinku bývá pociťován po 4 až 6 týdnech pravidelného užívání. Vedlejší účinky, které popisujete a pochopitelně Vás trápí, jsou u pacientů při užívání Arketisu nejběžnější. Dobrá zpráva je, že by se měly opravdu časem ztratit - čím déle budete lék užívat, tím méně by se měly vedlejší účinky projevovat. V případě, že by tomu tak nebylo, nebo by se Vaše stavy naopak zintenzivňovaly, upozorněte svoji lékařku a požádejte o změnu léčby.

dotaz

Můžu kombinovat Hylak forte s antidepresivy Trittico a Cipralex?

23.04.2020, 7:40
odpověď lékárníka

Ano, bez obav můžete.

dotaz

Musí se Letrox brát opravdu ráno nebo se může brát i jindy?

15.05.2020, 17:26
odpověď lékárníka

Hormony štítné žlázy je opravdu nutné užít ráno 30 až 60 minut před snídaní, aby se dobře vstřebaly.

dotaz

Beru teď pár dní nově Lexaurin 3 mg 3x denně kvůli úmrtí v rodině, ale chytly mě záda. Mohu si vzít Dorsiflex nebo Guajacuran?

22.05.2020, 10:07
odpověď lékárníka

K Lexaurinu, který má mimo jiné sedativní účinky, nejsou vhodné další léky, které mají tento účinek také. Mezi tyto léky patří právě i Dorsiflex a Guajacuran, proto jejich kombinaci s Lexaurinem nedoporučuji. Na bolest zad si smíte vzít jakékoliv analgetikum (např. Ibalgin, Nalgesin, Panadol Extra aj.) a doporučím i teplý obklad či hřejivou náplast (např. kapsaicinovou nebo s aktivním uhlím).

dotaz

Jsem po operaci - vytažení varixů v lokální anestezii, užívala jsem Warfarin a po operaci mám Fraxiparine 0,6 jednou denně. Dnes mě trochu začalo pobolívat stehno, mám se něčeho obávat nebo být v klidu? Tato noha bude 14 dní po operaci. Před 13 lety jsem měla hlubokou žilní trombózu.

23.05.2020, 20:23
odpověď lékárníka

Když si stále pícháte Fraxiparine, tak by mělo být vše v pořádku a nemělo by hrozit, že se vytvoří krevní sraženina. Důležité také je, zda se hýbete - stačí krátké procházení se několikrát denně a také dostatečný přísun tekutin. Nicméně buďte v pozoru, pokud by se bolest stehna stupňovala, objevila se boule, cítila jste horkost nebo by noha začala otékat, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

dotaz

Chodím zhruba rok ke kožní lékařce s akné. Po lokální léčbě se lepší. Nyní jsem měla Differine krém, tím se akné znovu zlepšilo, ale i tak mi lékařka předepsala Doxyhexal 100 v dávkování 2 tablety po 12h, a po 14 dnech 2 tablety po 24h, protože si myslí, že by akné mohlo zmizet a chce to podpořit. Akné je ale mírné!

20.05.2020, 21:38
odpověď lékárníka

Jak sama víte a vidíte, léčba akné je dlouhodobá a leckdy také komplikovaná (od lokální terapie, přes úpravu životosprávy a jiných opatření až po užívání vnitřních léků). Lokální léčba často pomůže akné zmírnit, ale málokdy ho vyléčí úplně a takový způsob léčby se nedoporučuje déle než 3 - 5 měsíců. Po vysazené krémů se akné může znovu objevit či zhoršit, proto se v takovém případě léčba doporučuje podpořit také užívaním vnitřních antibiotik (typů, které lze k léčbě acne vulgaris použít je více, tetracykliny - např. Doxyhexal - jsou jednou z možností). Dávkování u Vás odpovídá mírnému typu akné, u težkých forem akné bývá mnohem vyšší a celková doba užívání trvá obvykle 1-3 měsíce (podle reakce pacienta). Návštěvy fitness center nejsou při užívání antibiotik na léčbu akné překážkou. Nezapomínejte však po cvičení pleť řádně vyčistit speciálními přípravky na problematickou pleť (např. od Biodermy, Avene, La Roche-Posay aj.).

dotaz

Jsem po miniinterupci a menstruaci jsem ještě nedostala. Teď jsem měla s přítelem styk a mám obavu, že praskl kondom. Mohu užit tabletu po?

20.05.2020, 16:20
odpověď lékárníka

Postkoitální antikoncepce po miniinterupci příliš vhodná není. Po zákrorku by měla žena dodržovat tzv. "šestinedělí", kdy má dbát na zvýšenou hygienu rodidel a nedoporučuje se pohlavní styk. Pokud se menstruace neobjeví po těchto 6 týdnech a vše je po kontrolním vyšetření na gynekologii v pořádku, má být žena obezřetná minimálně do první menstruace. Proto nyní svůj dotaz směřujte, prosím, na gynekologa, který zná Váš stav po zákroku (zda nedošlo k nějakým komplikacím apod.) a dejte na jeho doporučení.

dotaz

Beru Helicid, jelikož mám potíže se žaludkem, bolí a tlačí jako když mám trému před zkouškou. Mám Helicid užívat denně nebo jen při potížích?

31.05.2020, 11:17
odpověď lékárníka

Helicid je indikován zejména v případech nadměrné tvorby kyseliny chlorovodíkové v žaludku a následně na potíže s tím spojené (pálení žáhy, časté říhání, neustálé pocity plnosti, léčba žaludečních a duodenálních vředů a jiné). Bez porady s lékařem lze lék užívat 14 dní (účinná látka omeprazol je i volně prodejný), léčba delší pouze na doporučení lékaře s tím, že dospělý obvykle užívá 1 tobolku (10 až 20 mg) 1 až 2 x denně pravidelně každý den.

dotaz

Dcera má 16 let, bere třetím rokem Euthyrox 50 a její váha rapidně stoupla i přes sport a redukci stravy. Nelíbí se mi reakce doktorky s navyšováním dávky a neustálým kritizováním, že nic pro to neděláme. Navíc se loni přidal problém s hypertenzí. Osobně si myslím, že problém je v pubertě a výkyvům nálad, často až hysterickým reakcím.

01.06.2020, 15:21
odpověď lékárníka

Při nedostatečné funkci štítné žlázy dochází ke snížené tvorbě jejích hormonů, které řídí metabolismus a je zapotřebí je doplňovat, každý den a pořád. Léčba spočívá v užívání hormonu levothyroxinu. To, zda dávka léku stačí nebo ne, lze snadno zjistit z krevních testů a podle výsledku dávkování levothyroxinu upravovat. Nutnost úpravy dávkování (zvýšení dávky) je obvyklá u dospívajících v pubertě (kvůli celkovým hormonálním změnám), při změnách hmotnosti, u dívek a žen užívající antikoncepční pilulky aj. Na českém trhu jsou dva léky obsahující levothyroxin a to je Euthyrox a Letrox, účinnou látku mají stejnou, liší se látkami pomocnými. Lék určitě nedoporučuji vysadit, to by vše mohlo jen zhoršit a výměna léku by neměla mít na léčbu zásadní vliv, i když u citlivějších pacientů může docházet buď k lepšímu či naopak horšímu vstřebávání levothyroxinu. Potíže s vysokým tlakem mohou být zapříčiněny právě hypotyreózou a její nedostatečnou léčbou, při navýšení dávek levothyroxinu by se mohl tlak upravit případně pokud byly dceři předepsány antihypertenziva, měly by mít lepší odezvu. Úprava životosprávy (strava, sport) je klíčem k (většímu) úspěchu. Někdy nestačí stravu "pouze" redukovat, ale je vhodné změnit výběr potravin jako takových, ale to nepíšete, jak jste postupovaly, předpokládám, že jste byly s dcerou poučeny minimálně informační brožurou u lékařky.

dotaz

Jaký je rozdíl v lécích a jejich užívání Olfen-100 SR a Diclofenac AL Retard 100? Beru je na bolest kolen u artrózy.

02.06.2020, 16:12
odpověď lékárníka

Léky obsahují tutéž účinnou látku diclofenac 100 mg a oba dva léky mají tabletu upravenou tak, že se z nich účinná látka uvolňuje postupně, což má za výhodu to, že bolest tlumí déle, než klasické tablety a to až po dobu 24 hodin. Obvyklá dávka pro dospělého člověka je 100 - 150 mg diclofenacu za 24 hodin. Pokud má pacient silné bolesti a denní jednorázová dávka 100 mg nestačí, může lékař 25 až 50 mg přidat. Rozdíl v lécích je ve výrobce a v použitých pomocných látkách. Doporučené dávkování bývá stejné - 1x denně 1 tobolka (tableta).

dotaz

Mám doporučeno brát koenzym Q10, je možné brát tento doplněk, když beru Godasal na ředění krve?

08.06.2020, 12:28
odpověď lékárníka

Interakce mezi koenzymem Q10 a kyselinou acetylsalicylovou (Godasal) nebyly zjištěny. Předpokládá se, že denní dávka 30 mg koenzymu účinek Godasalu neovlivní. Interakce koenzymu Q10 byla prokázána s Warfarinem, který má jiné složení a jiný mechanismus účinku než Godasal.

dotaz

Chtěla jsem se informovat na užívání Nimesilu 3x denně od bolesti, antibiotik a taky podané anestetikum při trhání zubů, které jsem brala při zánětu zubu. Zjistila jsem, že jsem v 6 týdnu těhotenství. Nebude to mít negativní vliv na vyvíjení plodu?

03.08.2020, 17:41
odpověď lékárníka

Lokální anestetikum použité v zubní ordinaci by na průběh těhotenství vliv mít nemělo, jelikož působí místně a do celkového oběhu se ho příliš nedostane. Nimesil je třeba okamžitě vysadit a po poradě s lékařem vyměnit za jiné analgetikum vhodné v těhotenství (nejlépe paracetamol, který je volně prodejný a v graviditě bezpečný). Jelikož nepíšete název antibiotika, které Vám bylo předepsáno, nedokážu odpovědět, zda je nutné ho vysazovat a předepisovat jiné, protože jsou druhy antibiotik, které jsou v těhotenství kontraindikována, ale jsou i taková antibiotika, která lze v těhotenství užívat.

dotaz

Užívám na vysoký tlak Orcal Neo. Je možné zároveň užívat Diozen?

27.07.2020, 12:54
odpověď lékárníka

Ano, léky smíte kombinovat, interakce mezi nimi nejsou známy.

dotaz

Otec jde na biopsii prsu a bere Stacyl. Prosím, za jak dlouhou dobu je krev v normálním stavu, na jak dlouho jsou účinky tohoto léku v krvi?

30.07.2020, 15:07
odpověď lékárníka

Deset dní poté, co bude Stacyl vysazen, nebude krev "naředěná".

dotaz

Před půl rokem jsem prodělal cévní mozkovou příhodu (mrtvici) a bral jsem prášky Stacyl. Před měsícem mi byl úplně vysazen, že prý mám vše v pořádku a že ho tím pádem už brát nemusím. Stane se něco, když budu v užívání pokračovat?

16.08.2020, 14:27
odpověď lékárníka

Stacyl se pacientům doporučuje užívat jako prevence sekundární mozkové příhody a to vetšinou dlouhodobě (několik měsíců i let, u zejména starších pacientů do konce života), proto mě trochu překvapuje, že Vám byl po 5 měsících vysazen. Lékař k tomu ale samozřejmě mohl mít svůj důvod - např. nízký věk, nežádoucí účinky léku na zažívací trakt, žaludeční vřed, jiné onemocnění apod.

dotaz

Je možné kombinovat Brufen a Norethisteron?

16.08.2020, 13:42
odpověď lékárníka

Za předpokladu, že máte v pořádku jaterní funkce a netrpíte žaludečními vředy nebo pálením žáhy, můžete léky kombinovat.

dotaz

Může Detralex zvýšit hladinu cukru v krvi?

21.08.2020, 16:40
odpověď lékárníka

Kdepak, Detralex nezvyšuje hladinu krevního cukru, tablety tak mohou užívat také např. diabetici.

dotaz

Jsem po operaci vyhřezlé plotýnky a jelikož mám brnění a pálení prstů u levé dolní končetiny, napsal mi lékař lék Pregabalin Mylan 75 mg 2 tobolky večer. Lze k regeneraci nervů přidat i lék Milgama N? Ještě beru na otok Aescin Teva 3x denně 2 tablety.

22.08.2020, 14:44
odpověď lékárníka

Milgammu N určitě můžete k Pregabalinu a Aescinu přidat a léčbu brnění prstů tím podpořit. Milgammu N užívejte v klasickém dávkování 3x denně 2 tobolky po dobu 2 až 3 týdnů (v případě potřeby delšího užívání doporučuji se poradit s lékařem). Brnění by mohl zmírnit také hořčík.

dotaz

Může lék Trittico snižovat krevní tlak?

25.08.2020, 19:47
odpověď lékárníka

Ano, Trittico může snižovat krevní tlak a způsobovat až mdloby. U někoho se tento účinek vůbec neprojeví, u jiného pacienta je výrazný. Pokud se s vysokým krevním tlakem léčíte a užíváte zaroveň antihypertenziva, která Vám předepisuje lékař, obraťte se na něj, bylo by vhodné jejich dávku upravit (snížit).

dotaz

Manželka bere Neurol a momentálně má silné bolesti hlavy. Dostala na to Metamizol Teva 500. Mohou se léky kombinovat?

25.08.2020, 18:07
odpověď lékárníka

Ano, manželka může léky kombinovat. Jen pozor - Neurol i Metamizol mají vliv na centrální nervový systém a mohou tak snižovat pozornost a vnímání, což se nejčastěji projeví ospalostí, nepozorností, pomalejšími reakcemi. Metamizol by měla paní užívat jen po nezbytně nutnou dobu, nejlépe ne déle jak týden, budeli to po tu dobu vůbec nutné.

dotaz

Použila jsem tabletu ellaOne a zhoršil se mi zrak v pravém oku. Co mám dělat?

18.09.2020, 15:48
odpověď lékárníka

Poruchy zraku byly po užití tablety ellaOne hlášeny velmi zřídka. Zhoršení zraku tak může, ale nemusí s užitím této tablety souviset. Pro jistotu se obraťte na očního lékaře, aby Vás vyšetřil.

dotaz

Smím používat Omeprazol Stada a Paralen dohromady?

22.09.2020, 9:59
odpověď lékárníka

Ano, léky si můžete vzít i najednou, ale o něco lepší bude, když si Omeprazol vezmete nalačno (30 až 60 minut před snídaní) a během jídla nebo po něm pak Paralen.

dotaz

Existuje prosím stejný lék jako Detralex?

21.09.2020, 21:20
odpověď lékárníka

Ano, na trhu jsou i další registrované léky s obsahem diosminu a to Flebazol, Diozen a Osmigen.

dotaz

Užívám lék Stacyl. Mohu použít na plíseň na nohách krém Canespor?

29.09.2020, 12:37
odpověď lékárníka

Můžete, mezi Stacylem a lokálními přípravky na léčbu plísňových onemocnění kůže není žádné omezení.

dotaz

Mohu si vzít k antibiotiku Deoxymykoinu Paralen? Mám zimnice a teplotu.

29.09.2020, 17:13
odpověď lékárníka

Za předpokladu, že se neléčíte s žádným onemocněním jater, pak smíte léky zkombinovat. Po dobu léčby se zcela vyhněte alkoholu a to i v nepatrném množství.

dotaz

Jsem nyní těhotná v 15. týdnu těhotenství a při prvním screeningu mi byla zajištěna preeklamsie. Paní doktorka mi předepsala Stacyl 0-0-1,5 tabletky. Následně mi byly předepsány injekce Fraxiparine 0,6 jinou lékařkou v rizikové poradně, do níž jsem byla poslána z důvodu plicní embolie před 3 roky. I když jsem paní doktorku informovala o užívání Stacylu, nic mi k tomu neřekla. Můžou se tedy kombinovat tyto dva léky?

25.09.2020, 17:48
odpověď lékárníka

Kombinace Fraxiparinu se Stacylem zvyšuje riziko krvácivých komplikací, proto je tedy nutné, aby přínos jejich užívání byl vyšší než rizika. Preeklampsie, embolické a trombotické stavy (pokud by se objevily) jsou závažné stavy ohrožující nejen zdraví a život matky, ale také plodu, tudíž prevence přínosná bez pochyb je. Pokud máte obavy či pochybnosti o nutnosti užívání těchto léků (vše je individuální dle několika výsledků vyšetření), neváhejte se lékařů znovu zeptat a požádat o vysvětlení.

dotaz

Můžu kombinovat Detralex na žíly a Doxyhexal?

28.09.2020, 17:58
odpověď lékárníka

Ano, smíte, mezi těmito léky nejsou interakce.

dotaz

Beru Euthyrox 100 na nemocnou štítnou žlázu. Můžu užívat Paralen?

30.09.2020, 6:57
odpověď lékárníka

Ano, můžete, léky se vzájemně neovlivňují.