Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Pošlete nám Váš dotaz, rádi Vám diskrétně poradíme.
dotaz

Začala jsem brát Mobivenal Micro Simple. Muze to mít vliv na menstruaci, že by se kvůli těm to práškum nedostavila?

10.6.2015, 9:10
odpověď lékárníka

Ne, Mobivenal micro nemá vliv na menstruační cyklus.

dotaz

Dlouhodobě užívám kortikoidy. Mám hrozné bolesti. Poslední dobou pozoruji změnu barvy pleti - je šedavá, matná, unavená. Je to léky? A čím se dají negativní účinky eliminovat?

10.6.2015, 4:23
odpověď lékárníka

Kortikoidy bolest netlumí, ale používají se k léčbě silných zánětů (působí protizánětlivě). Při dlouhodobém užívání kortikoidů může být negativní vliv na pleť skutečně jedním z jejich nežádoucích účinků a eliminují se těžko, ale doporučím dostatečný pitný režim a používání vhodné dermokosmetiky k projasnění a hydrataci pleti např. od Vichy nebo Biodermy.

dotaz

Prosím o radu, zda je Nalgesin S vhodný k léčbé bolestiveho zánětu dásní a jestli ho lze použít, i když je místo zarudlé a oteklé.

9.6.2015, 13:24
odpověď lékárníka

Mezi projevy zánětu patří mimo jiné otok, bolest i zarudnutí - Nalgesin S působí jak proti bolesti (analgeticky), tak silně protizánětlivě, k léčbě zánětu dasní jej tedy použít můžete. K léčbě Vám rovněž doporučím i dezinfekční a protizánětlivě působící ústní vodu např. Curasept nebo Corsodyl (výplach provést 2x denně po dobu 10 dní), dásně můžete rovněž potírat gelem Herbadent.

dotaz

Je mi 50 let a mám vysoký tlak. Užívala jsem Ramipril 5 mg, po čase mi lékař změnil prášky na Prestance 5 mg, ale začaly mi otékat kotníky a tak mi dal opět Ramipril 10 mg a dokonce užívat 2krát denně. Beru je druhý den a kotníky mám stále nateklé - znamená to že mi to způsobují tyto prášky a nebo doznívají ještě ty předešlé?

6.6.2015, 16:18
odpověď lékárníka

Lék Prestance je dvousložkový a obě dvě látky jsou oproti léku Ramipril jiné. První z nich patří do stejné skupiny jako látka v léku Ramipril, ta druhá je z jiné skupiny, působí jiným mechanisnem a může zapříčinit vznik otoků. Po dvou dnech od vysazení obtíže většinou nezmizí, ale do jednoho, max. dvou týdnů by měly. Pokud se tak nestane, poraďte se se svým lékařem. Otoky nohou mají totiž mnoho dalších příčin - např. nedostatečný (nesprávný) pitný režim, nedostatek pohybu, nadváha, těsná obuv a ponožky, kouření, hormonální léčba, zánět žil a jiná orgánová onemocnění.

dotaz

Mohu užívat kozlík lékařský pokud užívám Warfarin 4 mg denně?

29.5.2015, 20:21
odpověď lékárníka

Interakce mezi kozlíkem lékařským a Warfarinem nejsou známé. Určitě se ale vyhněte přípravkům s třezalkou tečkovanou.

dotaz

Může mít časté používání Diffusilu na vší vliv na nález krve v moči?

25.5.2015, 18:40
odpověď lékárníka

Diffusil H forte na hubení vší obsahuje přírodní látky a oleje, které působí lokálně a vši dusí, do krve se nevstřebává, je proto velmi nepravděpodobné (nemožné), že by nález krve v moči nějak souvisel s používáním tohoto přípravku.

dotaz

Je mi 26 let, již 10 let mě trápí akné (teď po dlouhodobém užívání, respektive vysazení HA se mi pleť o dost zhoršila). Navštívila jsem i doktora čínské medicíny, který mi sdělil, že problém může být s ledvinami. Chtěla bych se poradit, jak celkově mohu pleť či tělo pročistit, příznaky zřejmě nasvědčují, že je problém opravdu s ledvinami a celkově s hormonální nerovnováhou. Existuje nějaký dobrý "detoxikační" přípravek?

25.5.2015, 17:08
odpověď lékárníka

Při potížích s akné se může jednat o "problém" jak s játry, tak střevy či ledvinami - pokud tyto orgány nestíhají z těla vylučovat "jedy", organismus je začne vylučovat také přes kůži a po vysazení antikoncepce se tělo čistí bez pochyb o to víc. Na podporu očisty těla Vám kromě úpravy životosprávy doporučím Enterosgel - gel se užívá vnitřně (3x denně 1 polévková lžíce po dobu 1 měsíce) a zároveň ho můžete večer (před spaním) nanášet na pokožku s akné za účelem lokálního vyčištění. Pročištění ledvin můžete podpořit pitím kopřivového čaje (3x denně alespoň 14 dní). Základem zevní péče o pleť je její čištění (gelem, micelární vodou nebo tonikem) a následné použití vhodného krému, v lékárnách je takových dermokosmetických přípravků spousta (mohu doporučit značky jako např. Bioderma, Avene, La Roche-Posay, Eucerin).

dotaz

Zhruba před 14 dny jsem užila pilulku Postinor cca tyden na to se mi objevila menstruace, pro upřesnění mi začala po dvanácti dnech a po pěti dnech bylo po ní, dva dny byl klid a teď po 21 dnech, kdy bych měla dostat svou menstruaci při pravidelném cyklu, se objevila znovu lehkou bolestí v podbříšku - prostě můj obvyklý průběh menstruace... Chtěla jsem se zeptat jestli mohu dvakrát do měsíce menstruovat nebo proč se opět objevila ta menstruace... Nemám moc času a nechci hned chodit k doktorovi, ovšem odborná rada by mi pomohla.

21.5.2015, 19:20
odpověď lékárníka

Postinor obsahuje vysokou dávku hormonu, který v organismu často způsobí nejednu komplikaci. Mezi nejčastější nežádoucí účinky Postinoru patří krvácení v jinou dobu než je termín očekávané menstruace (a to jak předčasné, tak pozdější) a je potřeba s tím počítat, upozornit Vás na to měl vydávající lékárník. Pokud se další menstruace neobjeví v očekávaném termínu, nebo bude probíhat atypicky, navštivte pro jistotu svého gynekologa.

dotaz

Chtěla bych užívat chia semínka, ale beru Godasal. Mám špatnou imunitu a 3x bypas tak prosím o radu zda jsou tato semínka pro mne vhodná.

17.5.2015, 23:48
odpověď lékárníka

Chia semínka se k lékům na ředění krve užívat nedoporučují.

dotaz

Chodím s kamarády na pivo, cca 6 piv denně. Koupil jsem si Flavobion a ptám se zda požíváním tohoto léku snižuji riziko poškození jater. O doporučení omezení nebo zakaz pití alkoholu vím. Jde mi o to zda Flavobionem plus např. B-komlexem pomohu játrům.

17.5.2015, 10:47
odpověď lékárníka

Nejlepším způsobem, jak ochránit játra je alkohol nepít, nebo ne často a ve velkém množství. Flavobion má příznivý účinek na játra, ale ve studii se nepočítá s dalším přijímáním látky, která může potíže zapříčinit, navíc příjem alkoholu k silymarinu (účinná látka Flavobionu) je nevhodný.

dotaz

Dostala jsem menstruaci se zpožděním 14 dnů. Test jsem si dělala a těhotná nejsem a na den poté se stala nehoda při styku a hned jsem použila Postinor. Chci se zeptat má to nějaký vliv na účinky Postinoru, když sem to před použitím nedostala?

15.5.2015, 23:03
odpověď lékárníka

Mechanismus účinku Postinoru je takový, že brání ovulaci (pokud k ní ještě nedošlo) a zabraňuje případnému uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze. Postinor se ale nesmí užít v případě, že je menstruace opožděná. Vyloučení těhotenství pomocí těhotenského testu může být nepřesné a bylo by bývalo vhodné navštívit gynekologa, nechat se vyšetřit, snažit se objasnit důvod vynechání menstruace, definitivně vyloučit těhotenství a poradit se s ním, jak postupovat dál.

dotaz

Cca 1 týden užívám chia semínka. Jsem diabetik 1. stupně na inzulínu, beru Forxiga. Mela jsem těžkou hypoglykemii a nejsem schopna objasnit proč. Je možné, že hypoglykemii způsobily chia seminka? Údajne zpomalují vstřebávání sacharidů do krve.

13.5.2015, 18:55
odpověď lékárníka

Lék Forxiga se používá k léčbě diabetu výhradně 2. typu a jde o tablety s obsahem jiné látky, než je inzulin (ten se aplikuje pouze podkožně). Chia semínka skutečně obsahují látky, které svým účinkem mohou příznivě ovlivnit hladinu krevního cukru tím, že zpomalí rozklad složitých sacharidů přijatých stravou na cukry jednoduché (sníží glykemický index potravy), takže inzulin a/nebo perorální antidiabetika působí dříve, než je v krvi připravený využitelný cukr (glukóza). Hypoglykémii však mohla zapříčinit celá řada (souhra) jiných faktorů.

dotaz

Mám dotaz ohledně přípravku Nulsora 1,5 mg. Před týdnem jsem ho musela po nehodě s prezervativem užít. Užila jsem ho cca 1 hodinu po pohlavním styku. První otázka je, jestli je účinný? A předevšim po týdnu jsem dostala menstruaci, která začala dnes o něco silněji a celkem náhle. Pravidelnou menstruaci mám dostat až za 10 dní, je to normální?

12.5.2015, 19:42
odpověď lékárníka

Každý organismus reaguje na vysokou dávku hormonu jinak. Nulsoru lze užít kdykoliv během cyklu, vy jste ji užila zhruba v období ovulace (záleží, jak pravidelný máte cyklus), účinnost přípravku se tedy předpokládá. Menstruace se může objevit dříve než v očekávaném termínu, ale i se opozdit, je to individuální. V případě jakýchkoliv pochybností se poraďte se svým gynekologem.

dotaz

Chtěl bych se zeptat na kombinaci prášku Citalon 10 mg (mám problémy se spaním), Undestor 40 mg a Stanozolol 10 mg. Občas se mi deprese a nespavost vrátí. Jde mi hlavně o Undestor, který má silný a krátký účinek.

11.5.2015, 14:44
odpověď lékárníka

Užívání Undestoru a Citalonu v kombinaci možné je. Citalon slouží k léčbě depresí (nespavost bude ve Vašem případě patrně jedním z příznaků deprese, protože Citalon se pouze k léčbě nespavosti nepoužívá a aby ho lékař předepsal, musí být příznaků více než jen nespavost). Nicméně nespavost, podrážděnost a změny nálady mohou být způsobeny testosteronem obsaženým v léku Undestor (a užíváním dalších steroidních látek viz Stanozolol), záleží, jestli jste potíže měl ještě před zahájením užívání tohoto léku, nebo jestli se nežádoucí účinek jednoho léku "řeší" podáváním dalšího léku. K Undestoru se nedoporučuje užívání dalších steroidních látek bez vědomí lékaře (ostatně Undestor i Citalon jsou vázané na lékařský předpis) z mnoha důvodů, takže ani látky stanozolol - v tomto případě se nejedná ani o registrovaný léčivý přípravek!

dotaz

Je možná kombinace léků Letrozol, Nimesil, Osagrand, Condrosulf a metamizol?

9.5.2015, 23:12
odpověď lékárníka

Současné užívání léků Letrozol, Osagrand a Condrosulf (dle dávkovacího schématu stanoveného lékařem) možné je. Souběžné podávání léků na bolest Nimesil a Metamizol se nedoporučuje (obvykle se podává buď Metamizol nebo Nimesil), léky se liší jednak účinnou látkou a jednak v důvodu použití.

Nimesil se podává po dobu pouze nezbytně nutnou a to po dobu maximálně 14 dní, protože je tzv. hepatotoxický (hrozí poškození jaterních buněk) a není vhodný v případě, že není vyloučené jakékoliv poškození trávicího traktu (které může způsobit lék Osagrand - jedná se např. poškození jícnu, vznik vředů). Všechny Vámi vypsané léky jsou vázané na lékařský předpis a než Vám lékař předepíše lék další, je nezbytně nutné, aby byl obeznámen nejen s Vaším celkovým zdravotním stavem, ale také se všemi léky, které užíváte.

Bez předchozího vyšetření či důkladného zvážení by neměl lékař lék Nimesil předepsat.