Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Pošlete nám Váš dotaz, rádi Vám diskrétně poradíme.
dotaz

Zajímalo by mě, zda je racionální podávat betablokátory obden při léčbě hypertenze - dle mého názoru ne, jelikož dochází ke zmnožení receptorů, které druhý den obsadí mediátory. Jsem studentka farmacie a ráda bych si to ujasnila. Již jsem se s 2 takovými pacienty setkala a oba jsou nekompenzovaní, berou jak ACEI každý den tak BB obden a tlak mají přes 150/90.

5.8.2015, 15:50
odpověď lékárníka

Betablokátory jsou antagonisté, blokují účinky sympatiku, patří tedy do skupiny beta-sympatolytik. V těle žádné receptory nezmnožují, ale navazují se na ty, které v organismu jsou, mají k nim určitou afinitu a tím, že dané receptory obsadí, sníží srdci spotřebu kyslíku, srdeční vzrušivost, tepovou frekvenci a dojde ke snížení krevního tlaku (normální krevní tlak ale nesnižují). Po vynechání dávky funguje sympatikus "normálně" bez ovlivnění antagonistou, žádné mediátory je neobsazují, když už tak agonisté.

V současné době se betablokátory používají v kombinaci s antihypertenzivy (např. s ACEI) k doplnění léčby hypertenze, ale samotné betablokátory mají jiné indikace (např. chronické srdeční selhávání), než prvotně snižovat krevní tlak. Záleží na typu onemocnění pacienta - pokud bude mít např. ischemickou chorobu srdeční a hypertenzi, je vhodná kombinace antiherpenziv a BB. Je pravda, že se BB většinou dávkují každý den, ale velikost dávky a její četnost podání je na lékaři.

dotaz

Užívám chlorellu cca do 10 tablet denně, občas k tomu i jeden nápoj z mladého ječmene. Začalo mě pobolívat v oblasti okolo jater. Může to být způsobeno užíváním právě chlorelly a mladého ječmene? Užívám je přibližně měsíc.

3.8.2015, 9:48
odpověď lékárníka

Je velmi nepravděpodobné, že by Vaše potíže souvisely s užíváním chlorelly a zeleného ječmene.

dotaz

Je možné užívat společně přírodní antidepresiva Saframyl a Rivotril 0,5 (ten pouze občas, ne pravidelně)?

2.8.2015, 19:07
odpověď lékárníka

Není známé, že by Saframyl ovlivňoval účinek jiných léků, o vhodnosti užívání k Rivotrilu se ale ještě poraďte také s Vaším lékařem.

dotaz

Chtěla jsem se zeptat, zda když užívám Trombex, mohu užívat také Vilcacoru.

31.7.2015, 22:30
odpověď lékárníka

Vilcacora, neboli kočíčí dráp, slouží k posílení imunity a je kontraindikován u pacientů po transplantacích, u dětí do 3 let a u těhotných a kojících žen, jiné omezení uvedeno není. Pro jistotu, ale doporučím konzultovat užívání tohoto doplňku stravy s lékařem.

dotaz

Může Stoptusin zvyšovat krevní tlak? Ovlivnují nosní kapky Mommox krevní tlak?

31.7.2015, 16:10
odpověď lékárníka

Není známé, že by Stoptussin zvyšoval krevní tlak. Nosní sprej Mommox může krevní tlak ovlivnit v případě, že se používá dlouhodobě a ve vysokých dávkách.

dotaz

Může užívání třezalky a kozlíku lékařského ovlivňovat vstřebávání letroxu (hormonální substituce po ca štítné žlázy)?

30.7.2015, 21:21
odpověď lékárníka

Není známé, že by kozlík či třezalka negativně ovlivňovaly vstřebávání Letroxu. Účinky Letroxu však snižuje sója a železo.

dotaz

Před týdnem jsem měl klíště, udělal se mi červený flek. Šel jsem tedy k lékařce, nevzala mi krev, jen koukla a předepsala Doxyhexal 200. Mohu s tímto lékem sportovat?

30.7.2015, 13:28
odpověď lékárníka

Větší fyzická námaha na účinek antibiotika nemá vliv, ale v počátky léčby boreliózy se nedoporučuje. Přeci jen samotné onemocnění a užívání antibiotik jsou pro tělo jistou zátěží a sportem mu léčbu v tuhle chvíli neusnadníte. Na druhou stranu, když nemáte boreliózu potvrzenou z krevních testů, je otázkou, jestli ji skutečně máte.

dotaz

Beru antibiotika Doxyhexal. Na obličeji, krku a hrudi mi vyskákala vyrážka, která nesvědí. Byla jsem na slunci. Je to reakce kombinace Doxyhexalu + slunce, nebo to může být jen reakce na antibiotika obecně?

28.7.2015, 12:49
odpověď lékárníka

Antibiotika Doxyhexal kůži zcitlivují na sluneční záření, čímž může dojít jednak k výsevu vyrážky a jednak snazšímu spálení kůže. Na sluníčko byste neměla chodit po dubu léčby a ještě 14 dní po jejím skončení. Na druhou stranu se vyrážka může objevit i jako nežádoucí účinek antibiotik. Na zklidnění kůže Vám doporučím 4x denně nanášet Dapis gel.

dotaz

Menstruaci jsem měla dostat už před týdnem 20. 7. A ve čtvrtek 23. 7. jsem měla s přítelem pohlavní styk s kondomem. V neděli 26.7 jsem si pro jistotu šla koupit Escapelle, jinak jsme sex od předchozí menstruace neměli. Je možné, že jsem těhotná, když se menstruace ještě nedostavila?

27.7.2015, 23:34
odpověď lékárníka

Pohlavní styk jste měla v období očekávané menstruace, tj. v neplodných dnech, kdy otěhotnění možné není. Escapelle jste tak užila zbytečně (navíc byl styk chráněný) a tato vysoká dávka hormonu může menstruaci zase o několik dní posunout. Pro jistotu si zakupte spíš těhotenský test a objednejte se ke svému gynekologovi.

dotaz

Mohu prosím užívat Adipex (od obvodního lékaře) zároveň s léky Trittico, Valdoxan a Lexaurin?

27.7.2015, 15:04
odpověď lékárníka

Lék na hubnutí Adipex je kontraindikován s léky ovlivňující psychiku (užíváte antidepresivum Trittico a Valdoxan, současně ještě lék na uklidnění Lexaurin), kombinace je tedy nevhodná!

dotaz

Postinor jsem užila a nezvracela. Tak druhou tabletku jsem užila po 12 ti hodinách od té první, jak mi řekli v lékárně. Mám si potom udělat tehotensky test popřípadě se objednat ke gynekologii pro jistotu?

27.7.2015, 13:22
odpověď lékárníka

Ano, ani Postinor není stoprocentní. Těhotenský test si udělejte pro jistotu a v případě, že nedostanete v očekávaném termínu menstruaci (s tolerancí 5-10 dní - Postinor ji může posunout), objednejte se na gynekologii.

dotaz

Stala se nám s přítelem nehoda při sexu - praskl nám kondom a před 3 hodinami jsme měla dvě skleničky vína. Kdy mohu prosím užít Postinor? Nebude to mít nějaké vedlejší účinky, když jsem měla alkohol?

24.7.2015, 20:29
odpověď lékárníka

Postinor si můžete bez obav vzít, jen je potřeba si vzít druhou tabletu, pokud byste do 3 hodin po jeho užití zvracela.

dotaz

Je možné přibrat na váze po užívání antibiotik?

22.7.2015, 18:49
odpověď lékárníka

Ne, nemusíte se bát, že byste po antibiotikách přibrala na váze.

dotaz

Mohou léky na alergii (Aerius, Cezera), užívané občas, ne každý den, ovlivnit výsledky těhotenského testu? Je možné, že by v důsledku jejich užívání byl test falešně negativní?

22.7.2015, 16:34
odpověď lékárníka

Není známé, že by léky na alergii ovlivňovaly výsledek těhotenského testu.

dotaz

Je možné kombinovat užívání léku Diclofenac AL Retard s Ibalginem?

20.7.2015, 19:19
odpověď lékárníka

Ne, kombinace těchto léků se běžně nedoporučuje a to zejména z důvodu zvýšeného rizika poškození jaterních funkcí a sliznice trávicího traktu.

dotaz

Máte zkušenosti s přípravkem Dona - injekční roztok? Lékař mi ho předepsal na výživu kloubů.

15.7.2015, 14:28
odpověď lékárníka

Injekční roztok Dona se používá k léčbě osteoporózy. Obsahuje účinnou látku Glucosamin sulfát, která pomáhá zmírnit bolestivost kloubů, zlepšit pružnost chrupavek a celkově zvýšit kloubní pohyblivost. Kůra by měla trvat 5-6 týdnů (dle stupně osteoporózy a potíží), v případě potřeby se potom dále přechází na tabletkové podávání glucosaminu.

dotaz

Lékař mi předepsal na poporodní depresi Mirzaten a Citalec. Po užítí první dávky Mirzatenu jsem se cítila strašně otupělá a unavená a taky hodně lekavá. Mohu brát do příští návštěvy lékaře pouze Citalec? Nechutenstvím ani problémem se spaním netrpím.

13.7.2015, 11:57
odpověď lékárníka

Oba dva léky - Citalec i Mirzaten - začínají účinkovat po pravidelném užívání cca po 2-4 týdnech. Únava a ospalost se po podání Mirzatenu objevuje velmi často a zpravidla nebývá důvodem k přerušení léčby. Mirzaten sama nevysazujte a poraďte se o dalším postupu se svým ošetřujícím lékařem.

dotaz

Před třemi roky mi byla diagnostikovaná CHOPN s bronchiálním astmatem s kombinovanou ventilační poruchou těžkého stupně se středně těžkou plicní hyperinlfací. Dlouhodobě tedy užívám léky Spirivu Respimat, Symbicort a Euphyllin. Jak jsem se dočetla dva z těchto léků obsahují kortikosteroidy, začala jsem neúměrně přibývat na váze, zhoršil se mi zrak, zvýšil se mi krevní tlak na 150/116 a začal mě bolet žaludek. Nevím, jestli tyto léky mi spíše neubližují, než aby mi pomáhaly. Jsem s toho nešťasná a nevím jak nabraná kila zase sundat dolů a jestli nemám snad léky přestat užívat. Nevíte prosím jestli se nedají tyto léky nahradit něčím méně škodlivým.

12.7.2015, 11:30
odpověď lékárníka

Léky Spiriva Respimat ani Euphyllin kortikoidy neobsahují, ale v léku Symbicort obsažené jsou. Potíže, které popisujete mohou být skutečně následkem delšího používání kortikoidů. Léky vysadit většinou bohužel nelze, ale lze je vyměnit za jiné - zmiňte se o obtížích svému lékaři, určitě Vám rád léčbu upraví a ochotně pomůže.

dotaz

Po stomatologickém zákroku - resekci, extrakci zubu, jsem obdržela recept na lék Entizol, který mám užívat po 12 hodinách. Lékárna mi vydala vaginální tabletu Entizol s doporučením nechat tabletu po jídle rozpustit v ústech, aby prý účinkovala co nejvíce v ráně. To jsem zkusila a následovala silná nevolnost trvající celou noc - následně jsem musela vyhledat lékařskou pomoc, kde jsem obdržela jiný lék. Jakou funkci má příbalový leták, který zdůrazńuje, že se jedná jen o vaginální tabletu? O perorálním užití žádná zmínka. Na dotaz v dotyčné lékárně řekli, že to není problém a v praxi se to běžně dělá... Prosím o laskavé vyjádření k této situaci - mnou dotázaní zdravotníci jsou opačného názoru.

9.7.2015, 23:58
odpověď lékárníka

Záleží, co Vám napsal na recept lékař - jestli pro Vás chtěl vaginální tablety nebo perorální a za jakým účelem (předpokládám, že Vám řekl, co a proč Vám předepisuje a jak budete lék užívat). Pokud už při výdeji v lékárně vznikly nesrovnalosti, měl vydávající lékárník či lékárnice zavolat lékaři a domluvit se s ním. Vaginální tablety se v praxi skutečně v některých případech používají také k rozpouštění v ústech a to při plíśňovém onemocnění v dutině ústní, ale většinou se toho využívá pouze v případě, že na trhu není perorální tableta se stejnou účinnou látkou, což v případě Entizolu tomu tak není - na trhu jsou dostupné jak tablety perorální, tak vaginální. Na druhou stranu potíže, které popisujete (nevolnost, pocit na zvracení, případně zvracení) patří mezi typické a nejčastější po podání metronidazolu (účinná látka Entizolu).