Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Pošlete nám Váš dotaz, rádi Vám diskrétně poradíme.
dotaz

Chci si přes internet objednat Ella One na potrat, mám totiž těhotnou přítelkyni a dítě nechceme. Jak to mám prosím objednat přes internet, pošlete mi prosím odkaz, v lékárně nám prý tabletu vydají jen na recept.

8.7.2015, 12:20
odpověď lékárníka

EllaOne tableta slouží proti otěhotnění, neslouží k vyvolání potratu, tj. v případě, že k otěhotnění již došlo, nesmí se tato tableta užít! Nevyvolá potrat, ale hrozí poškození plodu.

dotaz

Jsem diabetička 2. stupně a začala jsem brát kromě inzulínu i nové léky Stadomet a Forxiga. Je možné, abych měla problémy jít na stolici?

7.7.2015, 20:34
odpověď lékárníka

Lék Stadamet i Forxiga mohou (zejména na začátku léčby) způsobit přechodně zažívací obtíže, častěji než zácpa se však vyskytuje průjem. Na svoje potíže určitě upozorněte svého lékaře.

dotaz

Chtěla bych se zeptat, zda-li mohu užívat současně Saframyl a Eregmu MAX? Pokud ano, tak v jakém odstupu hodin?

5.7.2015, 14:40
odpověď lékárníka

Uvedené doplňky stravy Saframyl a Eregmu Max užívat současně můžete, interakce mezi nimi nejsou známé.

dotaz

Je prosím možné užít Postinor po miniinterupci?

4.7.2015, 6:09
odpověď lékárníka

Vysokou dávku hormonu v Postinoru byste neměla užít bez konzultace se svým gynekologem, který po miniinterupci zná Váš aktuální zdravotní stav.

dotaz

Mám Ibalgin 400 zapíjet nebo spolknout bez zapití vodou? A jak často mohu Ibalgin užívat?

2.7.2015, 8:42
odpověď lékárníka

Ibalgin 400 je nutné brát po jídle a dostatečně zapít vodou, aby se snížilo riziko podráždění žaludku. Dospělí, pokud nemají žádné jaterní či ledvinové onemocnění, mohou 1 tabletu maximálně 3x denně, mezi jednotlivými dávkami je nutná minimální čtyřhodinová pauza.

dotaz

Chtěla bych se zeptat jestli vadí, když jsem použila lék Postinor dvakrát během 1 cyklu (1 na začátku a po 2. na konci).

1.7.2015, 2:32
odpověď lékárníka

Postinor je nouzová antikoncepce, která se dá použít pouze 1x během jednoho cyklu, poté je nutné používat bariérovou metodu kontracepce a předejít tak opakovanému užití. Navíc pokud jste si Postinor vzala pár dní před očekávanou menstruací, vzala jste si to zbytečně, protože otěhotnění v těchto dnech je nemožné.

dotaz

Chtěl bych se zeptat jestli mi může lék na podporu erekce Primulus nějak uškodit. Někde jsem četl, že by mohl mít špatný vliv na játra.

29.6.2015, 16:51
odpověď lékárníka

Doplněk stravy Primulus není k dostání přes lékárny, být Vámi, raději si pořídím jiný osvědčený přípravek, který je běžně v lékárnách dostupný a osvědčený.

dotaz

Jsem slabší astmatička. Vadí mi všechny parfémy i čistící prostředky. Kupuji si Allergodil, který mě doporučil lékař, ale proti vůním to účinek nemá. Dost mě to omezuje, nemohu mezi lidi.

27.6.2015, 18:48
odpověď lékárníka

Z antihistaminik ve formě nosního spreje je ještě volně prodejný Livostin - patří do stejné skupiny použití jako Allergodil, ale má jinou účinnou látku. Buď tedy můžete vyzkoušet tento přípravek (např. v kombinaci s mořskou vodou k pročištění nosu), nebo se obraťte znovu na svého alergologa.

dotaz

Je zdravé brát léky i v noci? Jedná se mi o homeopatika a výživový doplněk (na játra). Přítel se budí několikrát za noc a zároveň si bere léky.

27.6.2015, 12:36
odpověď lékárníka

Léky se v noci obvykle neužívají, tedy pokud se nejedná o antibiotika, nebo jiné léky, které je nutné brát v časových intervalech a jejich další dávka vychází na noc. V případě užívání homeopatik a doplňků stravy s ostropestřcem by to ale nijak zásadně vadit nemělo.

dotaz

Beru Melipramin 25 mg - jednu tabletu ráno. Jsem po operaci menisku. Chtěla bych se zeptat na vhodnost užívání léku Sanval 10 mg na spaní.

25.6.2015, 18:22
odpověď lékárníka

Kombinace těchto je možná krátkodobě a pouze po konzultaci s lékařem.

dotaz

Chtěla bych se zeptat, zda mohu užívat kombinaci léků Robitussin Antitussicum a Calcium chloratum - TEVA. Jakou mají snášenlivost a lze je užívat najednou?

24.6.2015, 20:19
odpověď lékárníka

Současné užívání léků Robitussin Antitussicum a Calcium chloratum je bez obav možné.

dotaz

Začala jsem užívat Euthyrox 50 na štítnou žlázu, 1/2 tablety denně, avšak mi nejspíš nesedí, protože mám bušení srdce, dušnost s bolestí zad a hlavy. Jaký lék je vhodný na bolest hlavy, aby se mi neudělalo zle? Připadám si jako při chřipce, akorát nemám teplotu ani kašel. Doktor tvrdí, že za to může stres.

23.6.2015, 20:47
odpověď lékárníka

Vámi popisované potíže můžou být nežádoucím účinkem léku Euthyrox, ale mohou být rovněž důsledkem psychického vypětí. Obvykle po 1-3 týdnech pravidelného užívání Euthyroxu potíže vymizí, anebo lékař podle krevních testů zváží úpravu dávkování. Na bolest hlavy můžete užít jakýkoliv lék s obsahem paracetamolu (tím se vyhnete i riziku podráždění žaludku - např. Paralen, Panadol Novum) nebo s obsahem ibuprofenu (zde je však riziko případné nevolnosti od žaludku - např. Brufen, Ibalgin, aj.).

dotaz

Mohu si k ATB Doxyhexal vzít také Isoprinosine? Používám jej k léčbě oparů, momentálně se mi udělaly 4 a potřebuji se jich co nejrychleji zbavit.

23.6.2015, 11:56
odpověď lékárníka

Kombinaci těchto léků byste neměla užívat bez vědomí lékaře.

dotaz

Mohu si brát Doxyhexal s Ibuprofenem?

21.6.2015, 23:03
odpověď lékárníka

Ano, k antibiotikům Doxyhexal si můžete současně vzít lék na bolest či snížení horečky obsahující ibuprofen (např. Brufen, Ibalgin, Nurofen, Ibuprofen AL).

dotaz

Mám starost o manžela - velice se trápí (cosi si vsugeroval, a není možné ho přesvědčit, že to tak není, také má nervy v práci), možná má už depresi. Nespí, hubne, málo jí o nic nemá zájem. Nyní byl měsíc nemocný s ledvinovou kolikou, tudíž měl také na přemýšlení dost času. V úterý to dopadlo tak daleko, že si vzal auto (mě řekl, že jde do lesa pracovat), prášky na spaní, které mu předepsala doktorka na nespavost a ujel 100 km pryč. Asi šestý smysl mě varoval a po hodině jsem ho začala vyvolávat.

Jestli by spolykal prášky nebo ne nevím, ale už se toho děsím. Kolegyně mi sehnala antidepresiva Cipralex 10 mg - máme 2 balení a na 14 dní, než zabere Cipralex či Lexaurin 1,5. Když si čtu vedlejší účinky Cipralexu, tak mě to docela děsí. Kolegyně teda tvrdí, že ho brala také, když měla depku a že jí bylo vše jedno. Doufám, že vedlejší účinky jmenované v cipralexu mít nebude. Ale bez prášků to nedá a na psychologii nepůjde.

20.6.2015, 14:31
odpověď lékárníka

Antidepresiva (Cipralex), ani anxiolytika (léky na uklidnění - Lexaurin) příčinu potíží neřeší a nevyřeší - problémy tu budou pořád, dokud se nevyřeší, jen je daný jedinec bude vnímat "jinak". Lék bez vedlejších účinků v podstatě neexistuje a do příbalového letáku musí výrobce uvést všechny nežádoucí účinky a to i ty, které se vyskytly pouze u jednoho člověka z milionu. Každý jsme jiný a reagujeme tak i na léky. Cipralex i Lexaurin mají důvod proč jsou vázané na lékařský předpis, proto by bylo nejrozumnější poradit se o vhodnosti jejich podávání s lékařem. Nejenže tyto léky mají řadu interakcí, kontraindikací, vedlejších účinků, ale na trhu je více sil těchto léků a je potřeba zvolit správné a postupné dávkování, rozumným řešením určitě není sehnat si léky od kamarádky (nevím, jak byste chtěla objasnit situaci, kdyby se manželovi něco stalo apod).

dotaz

Nakolik je nevhodné užívat Trombex spolu s výživovými doplňky s obsahem ginkgo biloby?

19.6.2015, 17:40
odpověď lékárníka

Kombinace Trombexu s přípravkami obsahující jinan dvojlaločný (ginkgo biloba) se nedoporučuje z důvodu zvýšeného rizika vnitřního krvácení.

dotaz

Lze prosím spolu užívat Litalir, Neurontin a Milgammu N?

18.6.2015, 19:16
odpověď lékárníka

Ano, vyjmenované léky lze užívat současně.

dotaz

Jsem v 5. měsíci těhotenství a chtěla jsem se zeptat, zda je v těhotenství možné užívat Smectu (v souvislosti s možným průjmem při dovolené v zahraničí).

18.6.2015, 14:04
odpověď lékárníka

Ano, Smectu můžete užívat bezpečně po celou dobu těhotenství a i v době kojení

dotaz

Dnes mi byl předepsán lék na alergii Zenaro 5 mg. Máte s ním prosím nějaké zkušenosti? Mám opakovaně problém s ekzémem na rukou a z testů vyšla pozitivní alergie na prach a roztoče. V přibalovém letáku je řeč o kopřivce, svědění, zarudnuti kůže, ale ne přímo ekzém ne - je tedy lék předepsán správně? V létě mám problém se zarudnutim ze slunce může, to na to pomoct?

18.6.2015, 7:57
odpověď lékárníka

Ekzém bývá často následkem alergické reakce, lék Zenaro lékaři na tyto projevy běžně předepisují, podává se i za účelem snížení alergických projevů na kůži, k odstranění svědění kůže apod. Plus je vhodná (důležitá) doplňková lokální léčba - masti ke zklidnění a promazávání kůže. Pokud je zarudnutí kůže způsobené alergií na sluneční záření, může Zenaro tyto projevy zmírnit, důležité však je pokožku chránit vysokým UV faktorem.

dotaz

Užívám Isoprinosine kvůli HPV infekci. Několikrát denně mám nepříjemné pocity v žaludku, a řidkou stolici. Může být toto z těchto léků?

17.6.2015, 9:26
odpověď lékárníka

Ano, mezi poměrně časté nežádoucí účinky léku Isoprinosine patří zažívací potíže jako je nepříjemný pocit v nadbřišku, pocit na zvracení a zvracení, méně častěji pak průjem nebo zácpa.