Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Pošlete nám Váš dotaz, rádi Vám diskrétně poradíme.
dotaz

Je možné používat v těhotenství Vichy Dercos pro ženy Aminexil PRO 18 x 6 ml? Jdo o dokončení kůry začaté těsně před těhotenstvím.

5.3.2015, 15:33
odpověď lékárníka

Výrobce neuvádí, zda je nebo není přípravek možné v těhotenství používat. Aplikaci Vám doporučím raději přerušit a začít s ní v případě potřeby nejdříve ve druhém trimestru.

dotaz

Nedávno mi vytrhli moudrý zub a pan doktor mi řekl že mám jíst prášky proti bolesti, ale žádné mi nepředepsal, naštěstí mi vždy zabere Ibalgin 400. Ale problém je v tom, že jsem ho brala 2x denně po dobu 5 dnů, opravdu bolest byla veliká a brala jsem si ho ráno a večer. Někdy jen jeden večer na noc. Od včera je mi zle od žaludku, tlačí mě žaludek, mám pocit na zvracení a mám ode dneska zácpu. Na informačním letáku bylo povoleno Ibalgin užívat maximálně 7 dnů, což jsem splnila. Dnes jsem žádný nepožila a zítra jdu po týdnu na vyndání stehů. Chci se zeptat, jestli mám závažné předávkování, nebo se to dostatečným příjmem tekutin spraví.

4.3.2015, 22:09
odpověď lékárníka

Při užívání Ibalginu jsou žaludeční (zažívací) obtíže poměrně častým nežádoucím účinkem, ale potíže by měly po vysazení tablet odeznít. Maximální denní dávka pro dospělého je 1200 mg za 24 hodin (3 tablety), takže při dávkování 2x denně 1 tableta je předávkování velmi nepravděpodobné.

dotaz

Beru 14 dní antidepresivum Citalon 10 mg - aktuálně dávku 15mg denně. Předtím než jsem lék začala užívat, tak jsem z důvodu aktivního sportování a také redukce váhy užívala Synefrin 10 mg + Coffeinovou tabletu 200 mg - v den bez tréninku na lačno, v den s tréninkem vždy 30 minut před cvičením ještě spolu s L-carnitinem 10 ml. Nyní mám však strach toto kombinovat s Citalonem, a bych si nezpůsobila nějaké zdravotní komplikace. Proto Vás žádám o vyjádření, zda je možné tuto kombinaci i nadále užívat i při této léčbě.

3.3.2015, 13:50
odpověď lékárníka

Současné užívání antidepresiv se synefrinem či kofeinem se nedoporučuje, protože obě tyto látky můžou zvýšit nežádoucí účinky antidepresiv. Nicméně kombinace těchto přípravků i tak možná je, ale pouze po poradě s lékařem.

dotaz

Je mi 76 let, mám vysoký tlak a beru delší dobu Tarku (ráno) a Dopegyt (3x1). Včera jsem měla po ránu tlak 230/80. Mohu brát k těmto lékům na noc půl tablety léku Lokren, který mi předepsala obvodní lékařka? Dříve jsem místo Tarky brala Trimepranol, který mi moc pomáhal.

28.2.2015, 15:59
odpověď lékárníka

Systolický (horní) tlak jste měla skutečně hodně vysoký, diastolický (spodní) jste měla v pořádku. Krevní tlak je závislý na mnoha faktorech a mění se několikrát denně, takže z jednoho měření se úpravy v dávkování léků většinou nedělají. Tlak se doporučuje v těchto případech měřit 4-6x denně po dobu alespoň jednoho týdne a poté se, podle záznamů, dělají úpravy (lékař posuzuje jaké). Sama si proto Lokren nepřidávejte a poraďte se co nejdříve se svým lékařem.

dotaz

Moje přítelkyně je vážně zdravotně postižená. Je kardiak a silný diabetik 2. stupně na inzulinu. Před třemi roky prodělala vážnou operaci trojnásobného by-pasu srdce. Má třetí stupeň slepoty a zrak se jí zhoršuje. Má problémy z trojklaným nervem.

Poslední dobou jí dost otékají nohy. Má veliké bolesti a má problém si dojít i na záchod. Podle lékařů to může být limfatický problém. Teď jí dělaly krevní testy na ledviny, játra a štítnou žlázu. Vše je v pořádku. Krevní obraz je také v pořádku. Ještě jí čeká echo srdce. Má i bolesti páteře. Dlouhodobě bere tyto léky na srdce: Aspirin Protect 100 (1-0-0), Betaloc ZOK 50 mg (1-0-1/2), Ramil 2.5 mg (0-0-1/2), Rosucard 20 mg (0-0-1), Portora 35 mg (1-0-1). Dále bere léky: Nolpaza 20 mg (1-0-1), Sorbifer Durules (1-0-0), Furon 40 mg (1-1-0), Neurol 1.0 mg (1-0-1/2). Na bolesti hlavy bere Grimodin 300 mg (2-2-2). A na cukrovku má inzulin Novo Mix 30 FlexPen a léky Metformin Mylan 1000 mg (1-0-1).

Chtěl bych se zeptat, jestli mezi těmito léky nemůže vznikat kontraindikace a vzniknout nějaký problém, (třeba s těma nohama)?

27.2.2015, 16:29
odpověď lékárníka

Mezi vypsanými léky není žádná kontraindikace, která by byla zodpovědná za bolesti a otoky dolních končetin. Otokem dolních končetin se nejčastěji projevuje nedostatečná funkce srdce, ledvin nebo cév. Obávám se, že v tomto případě je na vině nejen otoků nohou samotné onemocnění a to cukrovka. Cukrovka s sebou časem, není-li správně kompenzována, přináší mnoho druhotných komplikací, jednou z nich je nevratné poškození cév a nervů, tzv. diabetická neuropatie. Na vině je hlavně dlouhodobě (obvykle několik let trvající) zvýšená glykémie (hladina krevního cukru), dále vyšší hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi, špatný životní styl (např. kouření, nadváha, nedostatek pohybu, strava s vysokým obsahem nevhodných tuků a cukrů apod.).

Postižení cév se obvykle projeví nejdříve na těch nejslabších a nejcitlivějších na výkyvy glykémií - na očích - a to zhoršením zraku, vznikem glaukomu, postupně hrozí až jeho ztráta. Dále na větších cévách - např. těch zásobujících srdce a dalších, následkem jsou různé srdeční problémy, vysoký krevní tlak apod. (s obojím se paní také léčí). Podle toho, jak problémy popisujete, si myslím, že otoky a bolesti nohou jsou dalším znamením poškození cév (které se díky tomu stávají propustnějšími pro vodu a další látky, ztrácejí pružnost) a nervů, tentokrát dolních končetin, ale problém s lymfatickým systémem taky není zcela vyloučen. Bolesti páteře nejspíš také souvisí s poškozením nervů.

dotaz

Jaký lék na snížení bolesti u artrozy by byl nejvhodnější pro dlouhodobé užívání. Apo-diclo mi opravdu nedělá moc dobře a vždy tak po 3 dnech musím vysadit, ale pro bolest se k němu zase zhruba po 3 dnech vrátím - nedá se to vydržet. Vím, že je artroza neléčitelná, jen se dá snížit bolestivost, ale u všech těchto léků je psáno, že se nemá brát dlouhodobě. Co je tedy podle Vás nejvhodnější? Děkuji za radu, jsem ještě relativně mladá a k injekcím přímo do kloubu se zatím vyhýbám, ty prý v častějším používání ničí chrupavku.

27.2.2015, 6:20
odpověď lékárníka

Je dobře, že Apo-diclo neužíváte denně. Bohužel dlouhodobé podávání takřka jakéhokoliv léku s sebou nese určitá rizika a nežádoucí účinky, ale vzhledem k onemocnění a kvalitě života nemocného je potřeba volit "menší zlo", u artrózy to znamená tlumení bolesti, podávání protizánětlivých látek a chondroprotektiv, zde je těžké se dlouhodobému podávání vyhnout. Místo diclofenacu můžete proti bolesti kloubů zkusit léky s paracetamolem (rychle zabírá např. Panadol Novum a bolest tlumí na 4-6 hodin). Výhodou paracetamolu oproti diclofenacu je, že nedráždí žaludek a neovlivňuje účinek antihypertenziv. Naproti tomu nevýhodou je, že nemá protizánětlivou aktivitu, ale tu má Piascledine, který máte předepsaný. Navíc na podporu tlumení bolesti kolene lze lokálně nanášet gel s analgetickým a protizánětlivým účinkem - např. Indobene gel, Ibalgin gel aj.

Pokud by paracetamol bolest netlumil dostatečně, můžete místo diclofenacu vyzkoušet lék s účinnou látkou naproxen (Nalgesin S, volně prodejný). Naproxen patří do stejné skupiny jako diclofenac, takže má protizánětlivé účinky, tlumí bolest, ale lépe se snáší s léky na vysoký krevní tlak, účinkuje po dobu 8-12 hodin a i riziko podráždění žaludku by mělo být o něco menší, ale je to u každého pacienta individuální. Jen pozor na dávkování, časové rozestupy a kombinace (je nevhodné současné užívání naproxenu a diclofenacu, je to buď to nebo ono).

dotaz

Beru Gleperil Combi 4 mg / 1,25 mg tbl., Lokren 1/2 tbl., Piascledine 300 tbl., Apo-Diclo 100 mg tbl., Apo-Ome tbl., doplňky - Vilcacora, Yucca, Celadrin Extra silný. Mám artrózu kolena 2.st. - silně bolestivé hlavně v levé části kolene - osteofyty, kyčle 3.st. Mohu užívat vše zároveň, případně přidat doplněk s chondroprotektivy? V poslední době cítím na přední straně stehen necitlivost, pálení, bodání, bolest.

26.2.2015, 9:10
odpověď lékárníka

K lékům na snížení krevního tlaku (Gleperil combi a Lokren) není příliš vhodné dlouhodobě užívat léky proti bolesti obsahující účinnou látku diclofenac (Apo-Diclo). Léky se mohou vzájemně ovlivňovat a způsobit kolísání krevního tlaku, proto tato kombinace vyžaduje jeho pravidelnou kontrolu měřením.

Dále může dlouhodobé podávání diclofenacu poškozovat sliznici trávicího ústrojí a vyvolávat žaludeční obtíže (např. překyselení a bolesti žaludku, žaludeční vředy atd.), ale aby se riziko snížilo, máte patrně z tohoto důvodu předepsaný lék Apo-ome. Lék Piascledine mezi chondroprotektiva patří a obecně jej lze kombinovat s dalšími chondroprotektivy jako je např. Condrosulf (ve Vašem případě bych nevolila doplňky stravy jako je např. Celadrin, ale léky). O možnosti této, případně jiné kombinace se poraďte ještě se svým revmatologem. Svalové potíže, které popisujete, mohou mít hned několik příčin, jednou z nich může být i nedostatek hořčíku.

dotaz

Užívam léky Concor 2,5mg Prenessa 4,5 mg Inegy 10-20 Zylt 75 a ješte Gabanox. Je možna kmbinace těchto leků?

25.2.2015, 8:32
odpověď lékárníka

Ano, léky lze užívat současně, doporučujeme ale pravidelné měření krevního tlaku, vyhýbat se alkoholu a to nejen kvůli léku na epilepsii (Gabanox), ale také vzhledem k lékům na vysoký krevní tlak (Concor, Prenessa), dále se vyhýbejte grapefruitu a grapefruitovým šťávám kvůli užívání léku na snížení cholesterolu v krvi (INEGY). Pokud by se u Vás vyskytla svalová slabost, křeče svalů apod., co nejdříve o tom informujte svého lékaře.

dotaz

Beru léky na vysoký krevní tlak Agen 10 mg a Emzok 50 mg. Mohu s těmito léky užívat GS Vitamin C 1000 a v jakém množství?

25.2.2015, 15:10
odpověď lékárníka

K těmto lékům lze vitamin C bez problémů užívat. Navíc jde o vitamin rozpustný ve vodě a jeho případný přebytek se vyloučí močí.

dotaz

Užívám na nespavost lék Trittico. Dnes jsem dostal na gastro potíže lék Emanera, který mám brát 1x ráno nalačno. Trittico beru 1x před spaním. Je možná kombinace těchto léků?

24.2.2015, 18:37
odpověď lékárníka

Ano, kombinace léku Trittico a léku Emanera je možná.

dotaz

Užívám tyto léky: Betaloc ZOK 25 mg, Prenewel 1,25 mg, Amloratio 10 mg, Stacyl 100 mg, Rosucard 20 mg. Chci se zeptat, jestli mohu brát Talcid na pálení žáhy.

24.2.2015, 18:12
odpověď lékárníka

Talcid je vhodné užívat při občasném palení žáhy, které je způsobené zejména dietní chybou (příliš sladkého, konzumací kávy, alkoholu, kořeněného jídla atd.), ale s minimálně dvouhodinovým odstupem od všech léků, které užívate.

dotaz

Užívám antidepresivum Argofan, mohu si vzít ibuprofen (Ibalgin apod.)? Děkuji.

19.2.2015, 23:14
odpověď lékárníka

Současné užívání Argofanu a přípravků s účinnou látkou ibuprofen (například Ibalgin) je možné.

dotaz

Mám již od ledna problémy s dýcháním (jsem astmatik), trápí mě po celou dobu teploty i přes 39 stupňů, silný a dávivý kašel. Obvodní lékař řekl, že to je chřipka a dal mi Klacid SR po dobrání mě poslal na plicní, kde mi lékař opět nasadil Klacid, ale už ne SR. Nevím, jestli tedy znovu Klacid brát. Beru pravidelně léky na cukrovku, vysoký tlak a cholesterol.

12.2.2015, 20:52
odpověď lékárníka

Na chřipku by Vám lékař antibiotika předepsat neměl. Chřipka je virového původu, antibiotika potlačují růst nebo zabíjejí bakterie, na virové infekce jsou tedy neúčinné. Aby lékař rozlišil, zda se jedná o bakteriální nebo virovou infekci, může Vám udělat tzv. CRP test (z krve).

Suchý dávivý kašel může být i nežádoucím účinkem léků na vysoký krevní tlak (záleží, jaké přesně užíváte a jestli je máte předepsané nově), ale vzhledem k tomu, že máte horečky, se bude pravděpodobně jednat o infekční onemocnění. Na Vaši otázku nelze přesně, odpovědět, zaleží totiž, jaké vyšetření jste podstoupil u lékařů a na základě čeho Vám antibiotika předepsali apod.

dotaz

Po infarktu myokardu užívám lěky na ředění krve - Trombex a Rosukard, mužu užívat Anxiolan, který obsahuje třezalku, která prý sráží učinky těchto léků.

9.2.2015, 16:03
odpověď lékárníka

Ano,v tomto případě třezalce raději vyhněte. Na uklidnění si můžete zakoupit přípravky neobsahující třezalku jako je např. Persen, Persen forte, Anti-stress, Sleepnox apod.

dotaz

Co prosím obsahují Doxyhexal tabletky? Pokud je používám, mám krásnou pleť, ale jakmile je doberu, pleť se mi po týdnu opět zhorší. Není možné účinnou látku z tabletky užívat v jiné formě? Nenachází se také v nějakém přírodním přípravku? Celý život brát tabletky nemohu, ale bohužel jsou jediný prostředkem, který mi pomohl.

9.2.2015, 0:05
odpověď lékárníka

Tablety Dohyxehal obsahují látku Doxycyklin, který patří do skupiny tetracyklinových antibiotik. O nutnosti jejich užívání rozhoduje v případě akné nejčastěji kožní lékař, který Vám je může v případě, že máte infekční bakteriální akné (těžší forma akné), předepsat až na 3 měsíce.

Základem péče o pleť s akné je její důkladné každodenní čistění vhodnými nedráždivými přípravky a následná aplikace vhodné péče, ať už volně prodejných kosmetických přípravků nebo antibiotických roztoků nebo gelů vázaných na lékařský předpis. Neméně důležitá je úprava životosprávy, detoxikace a myslím si, že by Vám mohla pomoct také 3 měsíční kúra Acnevac - jde o bakteriální inaktivované čištěné lyzáty, které pomáhají organismu zvýšit imunitu proti bakteriím způsobující akné. Užívá se 1 kapsle ráno nalačno po dobu 10 dnů, potom následuje 20 denní pauza a užívání se ještě tímto způsobem dvakrát zopakuje.