Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Pošlete nám Váš dotaz, rádi Vám diskrétně poradíme.
dotaz

Mohu k léku Eliquis na ředění krve jíst různé druhy zeleniny a ovoce? S Warfarinem to nešlo.

25.11.2019, 13:00
odpověď lékárníka

Při užívání Eliquisu si můžete dopřát veškerou zeleninu i ovoce, omezení je jen u Warfarinu.

dotaz

Jak brát Warfarin? Před jídlem nebo po něm?

27.11.2019, 9:19
odpověď lékárníka

Strava zpomaluje vstřebávání Warfarinu, dávka však zůstává zachována. Pokud Vám to nedělá problémy, berte Warfarin nalačno (30 minut před snídaní, nebo 2 hodiny po jídle).

dotaz

Bral jsem Neurol 0,25 mg jednou za 24 hodin po dobu asi 3 týdnů. Mám se obávat závislosti na tomto léku?

27.11.2019, 2:01
odpověď lékárníka

Myslím si, že se závislosti na Neurolu obávat nemusíte. Bral jste jej v nejnižší možné dávce a navíc po dobu kratší než 6 týdnů (riziko vzniku závislosti vzrůstá při užívání delším než 6 týdnů).

dotaz

Můžu prosim Veral tablety, když beru Warfarin?

26.11.2019, 18:36
odpověď lékárníka

Veral patří mezi léky, které negativním způsobem mohou ovlivnit účinek Warfarinu (kombinace zvyšuje riziko krvácení). Pokud Vám na bolest či horečku nezabírá lék s paracetamolem, který je k Warfarinu nejvhodnější, je zapotřebí poradit se s lékařem. Není to tak, že byste Veral (diclofenac) nemohla užít vůbec, ale lékař by měl stanovit vhodné dávkování a dobu léčby podle výsledků pravidelných kontrol a Vašich INR hodnot.

dotaz

Moje matka bere Warfarin a já bych ji chtěl koupit Wobenzym. Prosím lze tyto dva léky kombinovat?

06.12.2019, 9:30
odpověď lékárníka

Při léčbě Warfarinem není příliš vhodné současné užívání Wobenzymu. Wobenzym totiž má na ředění krve také svůj podíl a tím se zvyšují rizika krvácení. Na názor se můžete zeptat také ošetřujícího lékaře maminky - pokud by mamince Wobenzym schválil, je vhodné, aby stanovil dávku jak Wobenzymu, tak patrně upravil i dávku Warfarinu a častěji si ji zval na kontroly Quickova testu.

dotaz

Může se užívat antibiotikum Dalacin C současně s lékem Lokren na vysoký tlak?

05.12.2019, 14:49
odpověď lékárníka

Ano, může, léky se neovlivňují.

dotaz

Můžu užívat Paralen 500 tablety s Klacidem? Pokud ne, poraďte mi, prosím, jiný lék od bolesti hlavy a horečky, který se smí s Klacidem kombinovat.

04.12.2019, 23:34
odpověď lékárníka

Paralen 500 je ke Klacidu ideální, kombinace se nemusíte bát. Dodržujte doporučené dávkování dle Vaší hmotnosti v 4-6 hodinových intervalech a neužívejte další léky, které obsahují paracetamol, aby nedošlo k předávkování.

dotaz

Lze k léku Lexaurin pít kávu nebo černý čaj?

04.12.2019, 15:55
odpověď lékárníka

Zakázané to není, ale je třeba vzít v úvahu, že jak káva, tak černý čaj mohou účinek Lexaurinu snížit. Kofein v nich obsažený má povzbudivé účinky, kdežto Lexaurin má účinek zklidňující. Pakliže máte Lexaurin předepsaný před spaním, pití kávy a černého čaje se vyvarujte minimálně 6 hodin před plánovaným usnutím.

dotaz

Lze při užívání léku Pradaxa používat Clotrimazol vaginální tablety?

04.12.2019, 7:58
odpověď lékárníka

Ano, Clotrimazolové vaginální tablety zavádět smíte, působí lokálně a účinek Pradaxy neovlivňují.

dotaz

Dva dny po skončení menstruace se nám s přítelem stalo, že selhala ochrana. Neměla jsem plodné dny, ale i tak jsem do hodiny vzala pilulku PO. Dnes přišlo slabé krvácení, je možné že se tím těhotenství úplně vyloučilo? Podle kalendáře mi mají začít plodné dny až dnes.

02.12.2019, 22:46
odpověď lékárníka

Ano, je to patrně známka toho, že k otěhotnění nedošlo.

dotaz

Přítelkyně si na radu lékárnice vzala místo Postinoru cca 12 hodin po styku ellaOne. Naneštěstí měla přítelkyně ovulaci den před stykem a podle všeho je jí tak ellaOne k ničemu. Chtěl bych se zeptat, jak moc špatný nápad by byl, kdyby si ještě co nejdříve koupila Postinor 2. Jinými slovy, dají se tyto tablety kombinovat a jak to zvyšuje riziko? Četl jsem, že by se kombinovat neměly a u hormonálních je to samozřejmé, tohle jsou ale dva ruzně fungující, tak by mě zajímal Váš názor. Je to poprvé, co něco takového děláme.

08.12.2019, 11:44
odpověď lékárníka

Veškeré nouzové pilulky zabraňující otěhotnění po nechráněném pohlavním styku nebo po selhání ochrany fungují hlavně tak, že blokují a oddalují ovulaci. Pokud však k ovulaci již došlo, jejich účinek může být snížen (nikdy není přesně jisté, který den během cyklu dojde u ženy k ovulaci). Pokud ovulace proběhla, je jedno, jestli žena užije ellaOne nebo Postinor či jakýkoliv jiný tip nouzové tabletky. Dle mého názoru i obecných doporučení nemá význam, aby přítelkyně užila k ellaOne ještě i Postinor.

dotaz

Mám zánět v kotníku a beru na něj Diclofenac Duo 75mg. Můžu na nachlazení si současně vzít Paralen 500 mg?

09.12.2019, 22:56
odpověď lékárníka

Diclofenac Duo, který užíváte na zánět v kotníku působí proti bolesti a snižuje také horečku. Oproti tomu Paralen tlumí bolesti a snižuje horečku, ale nemá protizánětlivý účinek. Důležité je také zmínit, že Paralen neléčí, pouze tlumí projevy nachlazení. Nepíšete, jak se u Vás nachlazení projevuje, nicméně nedoporučuji Diclofenac s Paralenem kombinovat, protože pauza mezi jednotlivými dávkami léků by musela být alespoň 6 hodinová. Pokud Vás trápí rýma, doporučuji nosní sprej, při zánětu dutin a silném zahlenění kapky nebo tablety Sinupret (k vnitřnímu užívání) a v případě kašle - podle jeho typu a projevů - léky buď na tlumení suchého dáviého kašle (např. Sinecod, Ditustat, Stopex aj.) nebo naopak léky na podporu vykašlávání hlenů (např. ACC long, Hedelix, Mucosolvan). K rychlejšímu ústupu potíží jsou vhodné přípravky na podporu imunity (např. vit. C, echinacea, betaglukany aj.).

dotaz

Jdu na operaci prostaty. Kdy musím vynechat lék Stacyl?

13.12.2019, 19:10
odpověď lékárníka

Před operačním výkonem se Stacyl zpravidla vysazuje nejméně 10 dní předem, nedoporučí-li lékař jiný postup.

dotaz

Měla jsem sex se svým klukem. Použili jsme ochranu, ale když ji přítel sundaval, obsah se vylil (i na mě) a bála jsem se, že jsem si omylem něco zavedla dovnitř, a tak jsem si druhý den po cca 19 hodinách koupila Postinor. Je nějaká pravděpodobnost, že jsem těhotná? Jinak sex byl den po ovulaci.

22.12.2019, 20:40
odpověď lékárníka

Nelze přesně určit, kdy k ovulaci dojde, je to přibližné. Nicméně ve Vašem případě si myslím, že pravděpodobnost otěhotnění je velmi nízká.

dotaz

Mohu společně užívat lék Nimesil a ACC long, eventuálně Mucosolvan?

28.12.2019, 18:56
odpověď lékárníka

K Nimesilu je možné brát ACC long i Mucosolvan, takže je na Vás, který z těchto dvou léků si na odkašlávání vyberete, účinné jsou oba dva.

dotaz

Mohu používat Erdomed v kombinaci s Coldrexem?

28.12.2019, 10:53
odpověď lékárníka

Erdomed smíte užívat ke Coldrexovým nápojům, nikoliv k tabletám, které již složku na odkašlávání obsahují.

dotaz

Jaké léky mohu užít na bolest zubu, když beru denně jeden Godasal 100?

23.12.2019, 18:34
odpověď lékárníka

Nejspíš Vás příliš nepotěším, ale bez porady s lékařem byste neměl užít žádný jiný lék než ten, který obsahuje paracetamol (např. Panadol Novum, Paralen).

dotaz

Co může způsobit větší množství požití Betalocu?

16.01.2020, 17:13
odpověď lékárníka

Určitě je důležité hlídat si správnou dávku léku a dávkování si nezvyšovat. Při požití vyšší dávky Betalocu (záleží však na její celkové výši), než bylo lékařem předepsáno, se může objevit zejména pokles srdečního rytmu (bradykardie), únava, ospalost a celková slabost.

dotaz

Můžu současně léky Voltaren a Erdomed?

15.01.2020, 12:53
odpověď lékárníka

Ano, smíte, kombinace Voltarenu (tablet proti bolesti) a Erdomedu (na odhlenění) je možná.

dotaz

Jsem dva měsíce po autonehodě a měla jsem zlomených 5 žeber. V nemocnici jsem brala tolik léků, že mi to rozhodilo zažívání. Po vyšetření na gastroskopii mi byl zjištěna erozivní gastritida/gastropatie. Beru lék Nolplaza 40 mg 1-0-0. Jaké léky na bolest mohu, abych ještě víc nezatížila žaludek?

13.01.2020, 11:28
odpověď lékárníka

Pouze paracetamol patří z léků na bolest mezi ty, které žaludek nedráždí. Jedná se o léky pod názvem např. Panadol Novum a Paralen.

dotaz

Musí být časový odstup při užívání léků Klacid 250 mg a ACC 200 Neo?

19.01.2020, 9:56
odpověď lékárníka

Acetylcystein (účinná látka léku ACC) může skutečně snižovat účinnost některých typů antibiotik a je pak zapotřebí mezi léky ohlídat alespoň dvouhodinovou pauzu. Při studiích se však nepotvrdilo, že by klarithromycin (úč. látka Klacidu) patřil mezi ty látky, které s acetylcysteinem interagují. Nemusí tedy mezi nimi být pauza.

dotaz

Mám užívat 3.-7. den menstruačního cyklu Clostilbegyt, ale mám teď problémy se zády a užívám na to lék Dimexol. Je tato kombinace léků možná?

19.01.2020, 10:50
odpověď lékárníka

Ano, kombinace léků je možná, nemusíte mít obavy. Jen upozorním na fakt, že pokud byste otěhotněla, nebo měla podezření, že byste těhotná být mohla a záda by Vás trápily dál, Dimexol přestaňte užívat a o dalším postupu se poraďte s lékařem.

dotaz

Mám pár let nepatrně zvýšenou hladinu cukru v krvi, zatím jsem nic nebral, doktor vždy říkal, že je to v normě - hodnota glykémie je u mě šest, tak se chci zeptat zda je to v pořádku.

22.01.2020, 22:19
odpověď lékárníka

Glykémie nalačno se u nediabetiků má pohybovat v rozmezí 4,0 - 5,5 mmol/l (v krvi odebrané z prstu - tzv. kapilární krev) a po jídle do 7,8 mmol/l. U diabetiků by hodnota glykémie nalačno neměla přesáhnout 6,0 mmol/l a po jídle 10,0 mmol/l (cíl léčby). Glykémie se mění několikrát během dne v závisloti na pohybu, příjmu potravy, tipu a množství potravy, stresu apod. Pokud má člověk ranní glykémii vyšší než 6,0 mmol/l a po jídle (měřeno 1,5 - 2 hodiny po) vyšší než 11,1 mmol/l, je vhodné se domluvit s lékařem na postupu - např. změnit jídelníček a celkovou životosprávu a v případě, že to nebude dostačující, přejít k medikamentózní léčbě (u diabetiku 2. typu).

dotaz

Lze užívat lék Xarelto spolu s Mucosolvanem v tabletách v síle 30 mg 3x denně?

21.01.2020, 16:00
odpověď lékárníka

Ano, při léčbě Xareltem smíte na vlhký kašel užívat Mucosolvan, interakce nejsou známy.

dotaz

Je mi 60 let, pro nově zjištěnou fibrilací síní (nyní již EKG Holter 2x v pořádku) mám nasazenou Pradaxu 150 mg ráno a večer a Concor 2,5 mg 1x denně. Mohu na bolesti kloubů užívat Profi Condro forte?

21.01.2020, 12:26
odpověď lékárníka

Bohužel Vás zklamu, Profi Condro forte obsahuje látky, které mohou snížit srážlivost krve, čímž zvyšuji riziko krvácení. Jeho užívání nedoporučuji.

dotaz

Lékař mi předepsal na zánět močových cest a streptokoka Ciplox 500 mg, Amoksiklav 1 g a Entizol 250 mg. Dva léky jsem měl užívat dohromady a jeden až po jejich užití, ale v lékárně mi nebyli schopni poradit.

21.01.2020, 9:36
odpověď lékárníka

Je víc možností, jak se léky mohou kombinovat, navíc jinak tomu může být u žen, jinak u mužů. Doporučuji zavolat lékaři a nechat si znovu vysvětlit postup léčby.

dotaz

Beru denně Warfarin 5 mg. Smím od bolesti užívat Novalgin 500 mg?

20.01.2020, 17:56
odpověď lékárníka

Pokud máte středně silné či silné bolesti, na které nezabírají léky s paracetamolem, lze přejít k léčbě Novalginem (na lékařský předpis), takže ano, jeho kombinace s Warfarinem je možná.