Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Pošlete nám Váš dotaz, rádi Vám diskrétně poradíme.
dotaz

Mohu užívat společně Nakom mite a Neurontin 300 mg? A k nim ještě Omeprazol?

27.9.2019, 9:02
odpověď lékárníka

Ano, všechny tři léky je možné zkombinovat. Nevím, jak dlouho se s parkinsonovým onemocněním a s epilepsií léčíte a jak dlouho Vás trápí bolesti žaludku, pálení žáhy či jiný problém s trávením kvůli čemuž užíváte nebo chcete začít užívat Omeprazol, ale tyto potíže mohou souviset právě s jejich dlouhodobým užíváním. Doporučuji konzultaci s lékařem, popř. vyšetření na gastroenterologii, aby se vyloučil peptický vřed.

dotaz

Snižují antibiotika Amoksiklav 1g účinnost hormonální antikoncepce? Případně jak dlouho se má člověk chránit ještě po dobrání, mám je zatím na týden. A ještě v jakém časovém odstupu brát probiotika, když antibiotika mám po 8 hodinách, takže tak 4 hodiny od antibiotik? Je to tak správně?

1.10.2019, 14:35
odpověď lékárníka

Ano, v podstatě u všech antibiotik se předpokládá, že mohou narušit účinek antikoncepce a to zejména v takových případech, kdy se při léčbě antibiotiky objeví průjem nebo zvracení. Použití další antikoncepční metody se doporučuje po celou dobu užívání antibiotik a ještě alespoň týden po jejich dobrání. Probiotika má význam brát nejdřív 3 hodiny po dávce antibiotika, takže proti Vašemu postupu nelze nic namítat, je správný.

dotaz

Mám antibiotika Penbene 1500000. Můžu k nim Nimesil?

1.10.2019, 8:09
odpověď lékárníka

Ano za předpokladu, že máte v pořádku jak jaterní, tak ledvinné funkce a Penbene dobře snášíte. Pokud by u Vás lék způsoboval trávicí problémy - tlačení žaludku, bolest žaludku, pocit na zvracení nebo zvracení, Nimesil neužívejte, mohl by tyto potíže zhoršit. Nepíšete důvod, proč chcete Nimesil brát, nicméně žaludek nedráždí např. Panadol a bolesti a horečku snižuje taktéž. Oproti Nimesilu však nemá protizánětlivé účinky.

dotaz

Měla jsem styk v den, kdy jsem měla dostat menstruaci, ale stala se nehoda, a tak jsem si vzala Postinor 2. Je to už skoro tři dny co mám opožděnou menstruaci. Samozřejmě počítám s tím, že Postinor mi ji zpozdí, ale i přesto, dá se odhadnout, kdy ji mohu očekávat?

15.10.2019, 15:28
odpověď lékárníka

Postinor jste užila v termínu očekávané menstruace, v neplodných dnech, a tudíž úplně zbytečně. Zbytečně jste utratila peníze, zbytečně jste si rozhodila cyklus. Nicméně pokud se menstruace neobjeví do 5 dní, navštivte gynekologa.

dotaz

Smí se použít sirupy Robitussin a Tussical zároveň, nebo ne?

15.10.2019, 16:34
odpověď lékárníka

Sirup Tussical se užívá za účelem zklidnění dráždivého kašle bez hlenů. Sirup Robitussin je na trhu ve dvou variantách a účinkem se liší - působí proti sobě - jeden je na odkašlávání (červený), druhý kašel tlumí (modrý), Vy bohužel nepíšete, který máte na mysli. Pakliže Vás trápí dráždivý suchý kašel bez hlenů, berte pouze Tussical nebo Robitussin antitussicum (modrý), oba ne. V případě hlenovitého kašle, berte přes den sirup na odkašlávání (např. Robitussin expectorans - červený) a na utišení kašle na noc Tussical. V tomto případě by mezi oběma sirupy měla být alespoň čtyřhodinová pauza.

dotaz

Beru 12 let Zoloft 50. Může se účinek léku po této době snížit?

20.10.2019, 11:12
odpověď lékárníka

Jelikož na tomto typu antidepresiv nevzniká tolerance ani závislost, nemyslím si, že by se účinek Zoloftu mohl snížit. Je možné, že problém vyřeší změna dávkování léku (úpravu provádí lékař).

dotaz

Beru nově Euthyrox 50 mg, a to v dávce 1 tabletu denně ráno. Jak je to prosím s alkoholem? Můžu nějaký pít nebo ho vůbec nesmím?

28.10.2019, 20:42
odpověď lékárníka

Střídmě a přílěžitostně si alkohol dopřát smíte, ale nedoporučuji více než 1 skleničku vína nebo 0,5 litru piva.

dotaz

Je možné v těhotenství užívat lék Ascorutin? Jsem v 6. měsíci, těhotenství je fyziologické, bez potíží.

28.10.2019, 15:59
odpověď lékárníka

Pro nedostatek údajů a zkušeností se Ascorutin těhotným ženám raději nedoporučuje. Nicméně jsou případy, kdy je potřeba a jeho účinky převažují nad riziky. Nepíšete důvod, proč chcete Ascorutin užívat, ale pakliže Vám jeho užívání bylo doporučeno lékařem, nebojte se si ho nasadit. Platí obecné pravidlo, že jeli to nutné, lék berte a to po co nejkratší nutnou dobu.

dotaz

Mohu darovat krev, když užívám lék Atoris 10 mg na vyšší cholesterol?

24.10.2019, 13:53
odpověď lékárníka

Ano, smíte, při léčbě atorvastatinem (např. lék Atoris) to není problém.

dotaz

Jsem v 10. týdnu těhotenství a užívám lék na ředění krve Stacyl. Musím ho brát pravidelně v určitou hodinu nebo se interval může o nějakou hodinu lišit? A když si nejsem jistá, zda jsem si ho vzala nebo ne a vzpomenu si za cca 5 hodin, mám si ho vzít i za cenu rizika, že si vezmu dvě tablety v jeden den nebo počkat a vzít si ho až druhý den?

1.11.2019, 21:25
odpověď lékárníka

Stacyl není zapotřebí užít každý den vždy úplně ve stejný čas, může se o nějakou hodinu lišit, ale zapomínat byste neměla. Pokud si nejste, zda jste si tabletu vzala nebo ne, neberte si ji a počkejte do druhého dne. Abyste takovým situacím předešla, doporučuji si zakoupit týdenní dávkovač léků a Stacyl si do něj nachystat na celý týden. Budete tak mít přehled a jistotu v jeho užívání.

dotaz

Beru Letrox 50 na štítnou žlázu. A potřebovala bych si vzít Ascorutin. Nechce mi skončit menstruace. Smí se Ascorutin k Letroxu 50?

31.10.2019, 14:34
odpověď lékárníka

Ano, léky smíte zkombinovat. Jestliže má krvácení atypický průběh anebo trvá příliš dlouho, neváhejte se obrátit na svého gynekologa.

dotaz

Otec užívá Stacyl, může při chřipce užívat Paralen?

2.11.2019, 19:57
odpověď lékárníka

Ano, kombinace Stacylu s léky obsahující pouze paracetamol (např. Paralen či Panadol) je bezpečná. Jejich účinek spočívá v potlačení příznaků, neléčí. Sníží horečku a tlumí bolesti (např. hlavy, zad, kloubů).

dotaz

Může se nouzová antikoncepce brát víckrát do roka?

1.11.2019, 21:22
odpověď lékárníka

Tento typ antikoncepce se nesmí užít víckrát než jednou během jednoho cyklu, plus obecně platí pravidlo, že čím méně, tím lépe. Ženě a jejímu zdraví rozhodně neprospívá, proto se doporučuje opravdu pouze "v nouzi".

dotaz

Beru Paralen na chřipku, mohu si k němu vzít Tantum Verde?

9.11.2019, 19:43
odpověď lékárníka

Ano, smíte, Tantum verde se dá kombinovat se všemi Paraleny (Paralen 500, Paralen Grip chřipka a bolest, Paralen Grip chřipka a kašel, Paralen Grip horký nápoj). Žadný časový odstup není třeba.

dotaz

Budou mi trhat zub. Jak dlouho před tím mám vysadit lék Eliquis, který mi ředí krev? A kdy ho mám po vytržení zubu zase začít brát?

9.11.2019, 11:27
odpověď lékárníka

Vysazení Eliquisu a jeho opětovné nasazení je individuální. U malých planovaných výkonů to někdy není ani nutné (vždy však posoudí lékař). Nicméně Eliquis se vysazuje obvykle 24 - 48 hodin před zákrokem (trháním zubu). S jeho užíváním by pacient měl začít co nejdříve po výkonu, jakmile to jeho zdravotní stav dovoluje (podle toho jak rána vypadá, zda krvácí, jak se hojí apod.). O upřesnění požádejte svého internistu.

dotaz

Můžu dostat zánět žil nebo trombózu, když delší dobu beru Detralex?

10.11.2019, 20:39
odpověď lékárníka

Nedostatek pohybu, špatná životospráva, užívání antikoncepce, kouření, poruchy srážlivosti krve - to jsou příklady hlavních faktorů, které mohou zapříčinit zánět žil, trombózu či plicní embolii. Detralex zlepšuje průžnost a snižuje propustnost cév, čímž do značné míry pozitivně ovlivňuje celkovou funkci cév. Má i protizánětlivý účinek. Detralex tak snižuje riziko vzniku zánětu žil, ale nedá se vyloučit, že by se u pacienta, který ho užívá, zánět žil a s tím spojené komplikace nemohly objevit.

dotaz

Lze kombinovat Barnys Triple blend s Caltrate?

10.11.2019, 19:33
odpověď lékárníka

Ano, lze, není překážka, proč by to nešlo.

dotaz

Jsem na Filipínách a měla jsem otravu jídlem (pravděpodobně z mořských plodů). Dostala jsem dvoje antibiotika - Ciprofloxacin a Metronidazol. Je mi divné, že mám brát dvoje antibiotika najednou. Je to v pořádku? Když jsem mluvila s lékařem, bohužel jsem nebyla ve stavu, aby mě napadlo se na to zeptat.

6.11.2019, 14:07
odpověď lékárníka

Ano, kombinace antibiotik je v pořádku, synergicky se doplňují, nebojte se brát oboje.

dotaz

Mám před operací víček a mám vysadit léky na ředění krve. Beru Vessel due F, ten vysadím, ale beru mimo jiné i Torvacard na cholesterol. Nevím, zda je nutné vysadit i tento lék?

14.11.2019, 18:44
odpověď lékárníka

Torvacard sám o sobě srážlivost krve neovlivňuje, neurčí-li lékař jinak, jeho vysazení není zapotřebí.

dotaz

Beru Prestance 10/5, Nebilet, Eliquis 2,5 mg, Magne B6 a Ocuvite. Mohu k těmto lékům brát Paralen? Momentálně jsem nachlazen a kašlu suchým kašlem, teplota 36,8.

13.11.2019, 17:07
odpověď lékárníka

Paralen bez obav užít smíte, ale pokud nemáte horečky nad 38°C a/nebo bolesti hlavy, svalů či kloubů nemá význam ho užívat - neléčí, pouze tlumí příznaky nachlazení (bolest, horečku). Na utišení suchého kašle (bez hlenů) si můžete v lékárně zakoupit tablety, kapky nebo sirup (např. Sinecod, Stoptussin, Tussin).

dotaz

Druhým dnem beru antibiotika Cotrimoxazol AL Forte na silný zánět močového měchyře a není mi po něm vůbec dobře od žaludku. Zánět je pořád intenzivní a mám bolesti, takže si nemůžu dovolit antibiotika vysadit. Moje doktorka má tento týden volno a tak bych se potřebovala zeptat, jak zmírnit negativní účinek antibiotik?

17.11.2019, 9:16
odpověď lékárníka

Abyste zmírnila pocity nevolnosti, je důležité brát antibiotika během jídla nebo inhed po něm. Dále doporučuji zakoupit probiotika, která by rovněž mohla pomoct (např. GS Laktobacily Antibio, Biopron Premium ATB+ aj.). Probiotikum byste užívala 1 - 2 x denně 1 tobolku tak, abyste měla tříhodinovou pauzu mezi ním a antibiotikem. Dále je důležité po dobu léčby nezapomínat na pitný režim (minimálně 2,5 litru vody denně).

dotaz

Mohu užívat spolu Eliceu a Ibalgin?

17.11.2019, 8:49
odpověď lékárníka

Můžete, jen dle příbalové informace dodržujte doporučené dávkování a nepřekračujte jej. Stejně tak se snažte Ibalgin užívat pouze krátce po nezbytně krátkou dobu.

dotaz

Co se stane, když si vezmu Wellbutrin s expirací 07/2014? Dlouho jsem antidepresiva nepotřebovala, ale teď zase ano (našla jsem doma zbytek z posledníhoo užívání). Můj lékař má termín až po Vánocích.

18.11.2019, 16:04
odpověď lékárníka

Začít užívat lék vázaný předpisem bez vědomí a vyšetření lékaře není rozumné. Stejně tak užívání 5 let prošlého léku. Pokud je Váš stav naléhavý, zkuste situaci lékai vysvětlit, aby Vás objednal na dřívější termín nebo se obraťte na jiného. Další možností je poradit se v lékárně a užívat volně prodejný lék nebo doplňek stravy na uklidnění (ne vždy je potřeba nasazovat antidepresivum).