Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Pošlete nám Váš dotaz, rádi Vám diskrétně poradíme.
dotaz

Mám dotaz ohledně užívání železa v těhotenství. V 11. týdnu mi bylo předepsáno železo Tardyferon. Nyní jsem v 15. týdnu a po železu je mi celou dobu zle. Až teď jsem se koukala do letáku, že je doporučované brát železo až od 4. měsíce těhotenství. Může to být problém, že jsem ho brala už od 11. týdne?

22.3.2019, 11:53
odpověď lékárníka

Tardyferon se většinou předepisuje ženám od 4. měsíce, ale lze jej předepsat i ženám v časnějším stádiu těhotenství, problém to tedy není. Nevolnost je při užívání železa běžná, nejedná se o nepříjemný vedlejší účinek pouze u těhotných žen.

dotaz

Je možné užít Paralen 500, když beru Prednison 5 mg a léky na tlak, prostatu, Afonilum 250 a léky na CHOPN?

10.4.2019, 9:53
odpověď lékárníka

Ano, s léky, které užíváte smíte Paralen kombinovat.

dotaz

Jsou Doxyhexal tablety a Augmentin tablety na stejné bázi? Augmentin jsem dostávala v nemocnici a v lékárně jsem dostala Doxyhexal.

29.4.2019, 17:07
odpověď lékárníka

Antibiotika Augmentin a DoxyHexal nelze zaměňovat, jedná se o jiné typy účinných látek a jinou antibiotickou skupinu. Zálěží, co jste měla od lékaře napsané na receptu, léčba Vám byla patrně změněna oproti léčbě v nemocnici.

dotaz

Můžu brát Korylan spolu s Tussicalem?

28.4.2019, 21:04
odpověď lékárníka

Abych mohla na Váš odpovědět, potřebovala bych znát příčiny suchého kašle. Korylan je dvousložkový lék (obsahuje paracetamol + kodein) vázaný lékařským předpisem, který se používá jak na tlumení středně silných a silných bolestí různého původu, tak na utišení kašle bez hlenů při infekcích horních cest dýchacích. Teoreticky by Vám Korylan měl kašel tlumit, ale neznám Vaše dávkovací schéma (jak často lék užíváte), druh kašle a čím je kašel způsoben. Tussical sirup rovněž slouží na zklidnění kašle a na dobu 2 - 3 dní by šel ke Korylanu přidat, ale to pouze za předpokladu, že kašel netrvá déle jak 7 dní a na průduškách nemáte hleny.

dotaz

Jsem 4 dny po operaci žlučníku. Dcera mi koupila Wobenzym. Je vhodné ho brát?

28.4.2019, 12:06
odpověď lékárníka

Za předpokladu, že rána po operaci se hojí jak má (nehrozí krvácení z jakéhokoliv důvodu), pak si smíte Wobenzym nasadit.

dotaz

Je možné kombinovat lék Dorsiflex s Aulinem v sáčcích? Samotný Dorsiflex mi bohužel nezabírá.

26.4.2019, 6:23
odpověď lékárníka

Ano, léky se smí kombinovat. Aulin má protizánětlivé účinky plus tlumí bolest, kdežto Dorsiflex uvolňuje svalové spazmy kosterního svalstva a na bolest jako takovou zcela netlumí (nepatří mezi analgetika, ale mezi myorelaxancia).

dotaz

Je možné užívání Warfarinu s vitaminem D3?

25.4.2019, 20:43
odpověď lékárníka

Některé studie poukazují na fakt, že vyšší dávky vitaminu D mohou účinek Warfarinu ovlivnit. Dávka vitaminu D by proto u warfarizovaných pacinetů neměla překročit 400 IU/den (včetně příjmu ze stravy).

dotaz

Dlouhodobě jsem brala Stilnox, teď jsem dostala Zolpidem. Někdy jsem si půl hodiny před podáním Stilnoxu brala Neurol na zklidnění 0,25 mg. Lze tak i se Zolpidemem? Je to stejné jako Stilnox?

24.5.2019, 1:38
odpověď lékárníka

Ano, léky jsou stejné, jejich účinnou látkou je zolpidem tartras 10 mg v jedné tabletě, liší se výrobcem a výrobním názvem.

dotaz

Od ledna beru Itakem na deprese, můj stav se začal zlešovat, nyní jsem se ale dostala do závažné rodinné krize a už 4 dny nespím, třesu se a hyperventiluji několikrát denně. Mohu si v této akutní fázi vzít na uklidněni Lexaurin?

23.5.2019, 13:05
odpověď lékárníka

Lexaurin a Itakem se dá zkombinovat. Vhodné dávkování Lexaurinu však volí lékař, Lexaurin a Itakem se dá zkombinovat. Vhodné dávkování Lexaurinu však volí lékař, obvykle se jedná o 1-3 tablety denně dle závažnosti obtíží pacienta.

dotaz

Můžu zkombinovat Neurol s Pyridoxinem?

26.5.2019, 9:52
odpověď lékárníka

Ano, k Neurolu smíte užívat Pyridoxin.

dotaz

Jsem v 9. týdnu těhotenství a užívám kyselinu listovou a byl mi předepsán i Letrox 50 na štítnou žlázu, půlka denně. Můžu je bez obav kombinovat?

31.5.2019, 13:06
odpověď lékárníka

Užívání Letroxu není překážkou v užívání kyseliny listové, nemusíte mít obavy.

dotaz

Moje 15letá dcera jede na soustředění a nehodí se, aby měla menses. Jak moc dopředu musí nasadit prášky, aby po dobu soustředění nemenstruovala? Menstruaci má jinak pravidelnou, antikoncepci neužívá.

31.5.2019, 9:21
odpověď lékárníka

Po důkladném vyšetření byl gynekologem Vaší dceři předepsán nejspíš Norethisteron. Ten se za účelem oddálení menstruace užívá po jedné tabletě (5 mg) 2x denně a nasazuje se nejpozději 3 dny před očekáváným začátkem menstruace. V užívání se pokračuje až do doby žádaného odsunu menstruačního krvácení, které se obvykle objeví krátce po vynechání dávky (2. - 4. den po vysazení).

dotaz

Beru asi 4 měsíce pravidelně antikoncepci Yasminelle a asi třikrát jsem se namazala na nohách Slavitonem od Tiande na křečové žíly. Dneska jsem zjistila, že obsahuje třezalku. Může třezalka ovlivnit účinnost antikoncepce?

28.5.2019, 17:59
odpověď lékárníka

Extrakt z třezalky používaný v krémech, mastích či olejích (v lokální topické formě) účinek antikoncepce neovlivňuje. Abyste se musela obávat sníženého účinku antikoncepce třezalkou, musela byste ji užívat vnitřně (např. ve formě tablet, pitím čaje apod.).

dotaz

Nejsem si jistá, zda můžu pít grepový džus, když beru ráno Detralex, Xyzal, Sertralin 150 mg a večer Trittico 150 mg. Případně, kdy ho můžu pít, v jakou hodinu? Co se stane, když jsem ho už navečer vypila?

27.5.2019, 19:50
odpověď lékárníka

Grepový džus pro Vás vhodný bohužel není, neměla byste ho pít, když užíváte trazodon (Trittico). Grep může výrazně zvýšit nežádoucí účinky tohoto léku (např. častější pocity na zvracení, pokles krevního tlaku či krátkobá ztráta vědomí) tím, že brání jeho odbourávání z organismu a hromadí se v něm. Doporučuji se grepům a šťávám z něj zcela vyhýbat.

dotaz

Mohou se při Warfarinu používat fytonáplasti?

3.6.2019, 10:06
odpověď lékárníka

Pokud Fytonáplast použijete jednorázově, potíže by vzniknout neměly, ale jejich pravidelné a dlouhodobé aplikace při užívání Warfarinu určitě nedoporučuji.

dotaz

Užívám Zoloft 100 mg na depresivní nálady a mám nyní předepsán i Detralex. Mohu oba léky užívat spolu? Nejsou mezi nimi nějaké interakce?

3.6.2019, 4:04
odpověď lékárníka

Mezi Zoloftem a Detralexem nebyly zjištěny interakce, léky smíte bez obav kombinovat.

dotaz

Beru dlouhodobě Rivocor a Lozap. Nyní mám problémy s páteří a mám brát Dorsiflex, kde píšou, že s betablokátory to může způsobovat potíže. Mám se opravdu obávat?

3.6.2019, 12:07
odpověď lékárníka

Kombinace betablokátorů (lék Rivocor) s mephenoxalonem (lék Dorsiflex) může výrazněji zpomalit srdeční frekvekci a způsobit velký pokles krevního tlaku. Lékař při předepisování obou léků musí toto riziko zvážit a pacient by na toto měl být upozorněn.

dotaz

Rok užívám Zaldiar a chtěla bych ho najednou vysadit, beru jen jednu tabletu ráno. Může se Zaldiar naráz vysadit? Píše mi ho kardiolog, ale prý teď naposledy, že je to antidepresivum (což se mi nezdá) a měl by mi tento lék psát psychiatr, jenže já žádného nemám a neznám.

6.6.2019, 15:33
odpověď lékárníka

Zaldiar se používá ke tlumení středně silných a silných bolestí. Má být užíván v co nejnižších dávkách a jen po nezbytně nutnou dobu. V případě, že pacient má dlouho trvající bolesti a jeho stav vyžaduje užívání analgetik déle než měsíce či rok, měl by být pečlivě sledován u lékaře. Při vysazování Zaldiaru se mohou objevit abstinenční příznaky, zvláště když jste ho užívala rok. Doporučuji konzultovat s lékařem a lék vysazovat spíš postupně než naráz. Sice neuvádíte, proč Zaldiar berete, ale i tak by Vám lékař mohl předepsat a doporučit léky jiné.

dotaz

Občas mám stavy úzkosti, strach a třes. Beru vitamíny skupiny B, hlavně B6. Někdy si musím vzít půlku Neurolu 0,5. Špatně spím. Může se Neurol kombinovat se Zolpidenem? Někdy si ho musím vzít, abych usnula. Druhý den jsem ale rozklepaná, nervózní, úzkostlivá.

6.6.2019, 9:00
odpověď lékárníka

Kombinace Zolpidemu a Neurolu není doporučována, nicméně v ojedinělých případech tuto kombinaci lékař může po zvážení rizik pacientovi předepsat. Na Vašem místě bych zkusila k vitaminům B přidat ještě hořčík, který je rovněž nezbytný pro správnou funkci nervového systému. Dále doporučím vypátrat, co u vás stavy úzkosti, nervozity a nespavosti vyvolává, abyste si uměla s takovými případy poradit a předcházet jim i jinak než pomocí léků (např. pravidelné relaxační a dýchací cvičení, sport, masáže, akupresura, akupunktura, úprava jídelníčku apod.).

dotaz

Moje přítelkyně užívá Hypnogen na spaní již dlouhá léta, vybudovala si hodně velkou závislost, užívá minimálně 20 tablet denně, občas když nemůže usnout tak se dávka výjimečně vyšplhá i přes 50 tablet a pak se bojí. Co se jí může stát při takovém množství?

14.6.2019, 21:24
odpověď lékárníka

Užívání takového počtu tabletu denně je opravdu na pováženou a s jistotu to není v pořádku. U Vaší přítelkyně došlo jak ke vzniku tolerance, tak k závislosti, která se dále prohlubuje. Doporučuji o pomoc poprosit odborníka, nejlépe psychiatra, za nespavostí mohou být různé příčiny a jelikož Hypnogen v běžných dávkách už po několika letech nezabírá, je možné, že je způsobena jiným onemocněním (např. deprese, různá psychiatrická onemocnění, apod.). Možná by bylo vhodné potíže léčit jiným způsobem a jinými léky.

dotaz

Zajímá mě, jestli je možné pít nápoj Kombucha z černého čaje a konopný čaj, když se léčím Warfarinem?

13.6.2019, 20:56
odpověď lékárníka

Kombucha je lehce perlivý fermentovaný slazený nápoj z černého nebo zeleného čaje. Černý ani zelený čaj se při léčbě Warfarinem pít nedoporučuje, protože látky v nich obsažené snižují jeho účinek. Konopí a výrobky z něj určené k vnitřnímu užití jsou kontraindikovány ze stejného důvodu.

dotaz

Můžu kombinovat Paralen na teplotu a Xados na alergii?

13.6.2019, 14:05
odpověď lékárníka

Paralen a Xados kombinovat smíte, mezi léky není interakce.

dotaz

Ráno po snídani beru antidepresiva Elicea (10 mg). Také bych měla ráno nalačno brát Omeprazol (20 mg). Je možné tyto léky brát spolu?

13.6.2019, 10:18
odpověď lékárníka

Kombinace escitalopramu (lék Elicea) a omeprazolu (stejnojmenný lék Omeprazol) mírně zvyšuje plazmatické koncentrace escitalopramu, což pro pacienta může znamenat častější a výraznější nežádoucí účinky. Podle toho, jak pacient na léky reaguje, může být zapotřebí úprava dávkování. Omeprazol berete správně (nalačno před snídaní). Eliceu buď můžete brát nadále jak berete, nebo ji brát v jinou pravidelně stejnou denní dobu.

dotaz

Beru Eliquis v dávce 2-0-2. Jsou nějaká omezení v jídle? Je něco, co nesmím?

12.6.2019, 12:28
odpověď lékárníka

Při léčbě lékem Eliquis nejsou zapotřebí žádná dietní opatření.

dotaz

Mohu darovat krev popř. plazmu při užívání Detralexu v dávce 2x denně 2 tablety? Mám křečové žíly.

12.6.2019, 12:10
odpověď lékárníka

Osobně překážku v darování krve při téhle diagnóze (křečové žíly) nevidím. Problém by byl, pokud byste v těle měl zánět (např. žil, hemeroidů) nebo infekci, to by potom odběr možný nebyl. Bližší informace a podmínky dárcovství Vám sdělí na každé transfúzní stanici.

dotaz

Užívám hormonální antikoncepci pravidelně v 9 hodin večer, v prvním týdnu nového platíčka jsem však pilulku neužila a tu noc měla nechráněný pohlavní styk. Dle návodu v příbalovém letáku jsem si vynechanou tabletku vzala co nejdříve (i když to bylo více jak 12 hodin), pro jistotu jsem si pořídila i Postinor, který jsem užila do 12 hodin po pohlavním styku. Menstruaci mám ještě před sebou, avšak po posledním užití postinoru se vůbec nedostavila. Nyní mě již několik dní bolí prsa a jeden den jsem špinila ve spojení se svěděním intimních partií (předpokládala jsem, že to bylo spíše z nepohodlného spodního prádla). Bude těhotenský test 12 dní po incidentu průkazný? Je zde velká pravděpodobnost, že bych mohla být těhotná?

18.6.2019, 0:01
odpověď lékárníka

Myslím si, že pravděpodobnost, že jste otěhotněla je velmi malá, ale pochopitelně ne zcela vyloučená. Těhotenský test s vysokou citlivostí má smysl provádět nejdřív 10 dní po pohlavním styku, spíše 4 dny před dnem očekávané menstruace a další testy případně obden. Pokud těhotenské testy budou negativní, ale menstruace se přesto nedostaví, navštivte pro jistotu svého gynekologa.

dotaz

Beru antibiotika Doxyhexal 100 mg. Chci se zeptat, zda je možná během užívání antibiotik konzumace citrusových plodů? A jak je to s mléčnými výrobky, je nutné je striktně vyřadit z jídelníčku? Případně mohu je nahradit například sójovými výrobky (pudinky, nápoji)?

17.6.2019, 18:12
odpověď lékárníka

Účinky tetracyklinových antibiotik (např. Doxyhexal) snižuje vápník (obsažený zejména v mléce a mléčných výrobcích, ale také v sójových výrobcích), hliník, hořčík, železo, zinek. Potraviny obsahující tyto látky striktně po dobu léčby z jídelníčku vyřadit nemusíte, ale musíte mezi nimi a antibiotiky dodržet alespoň tříhodinový rozestup. Příjem vitaminu C doporučuji v rozumném množství, tetracyklin zhoršuje jeho matabolismus a zvyšuje jeho vylučování ledvinami.

dotaz

Mám nepříjemný pocit ve vagíně po antibiotikách, které jsem měla na zánět močových cest. Pomůže mi Wobenzym, když beru Uro-Vaxom?

16.6.2019, 20:11
odpověď lékárníka

Wobenzym bych si na Vašem pořídila v případě, že by se vaginální záněty objevovaly často a vracely by se několikrát do roka. Pokud se potíže objevily (s největší pravděpodobností jde o mykózu) v souvislosti s užíváním antibiotik, jedná se o častý vedlejší účinek této léčby u žen, který se léčí podáním antimykotik - k zaléčení infekce (např. Clotrimazol vaginální tablety s aplikátorem v kombinaci s krémem na potírání zevních rodidel) a na obnovu vaginální mikroflóry (kterou zničily antibiotika) doporučím vaginální kapsle s laktobacily (např. Maldion, Gynimun, Gynocaps aj.).

dotaz

Přibírá se po Detralexu? A můžu ho užívat, když beru ještě také Euthyrox?

19.6.2019, 3:55
odpověď lékárníka

Z dostupných informací není známé, že by Detralex způsoboval přírůstky na váze. Jelikož se však léčíte se štítnou žlázou a užíváte Euthyrox, přisuzovala bych kolísání váhy této léčbě.

dotaz

Můžu kombinovat lék na deprese Zoloft s třezalkovým čajem na spaní?

19.6.2019, 14:04
odpověď lékárníka

Pití třezalkového čaje se při léčbě Zoloftem nedoporučuje pro možné farmakodynamické interakce.

dotaz

Beru ráno Metformin a často mi dělá průjmy. Beru i Furon, není to tím?

20.6.2019, 11:37
odpověď lékárníka

Časté průjmy způsobuje Metformin a myslím si, že pokud jste trávicí potíže neměl před zahájením léčby, bude to i ve Vašem případě jím. Nepíšete jak dlouho tablety užíváte, nicméně tento nepříjemný a častý vedlejší účinek bývá nejvíc zřetelný na začátku léčby a postupně se zmírňuje a ustupuje. Pokud berete Metformin pouze v jedné denní dávce ráno, mohly by se potíže zmírnit tím, kdyby Vám lékař dávku rozdělil do dvou až tří denních dávek. Rovněž důležité je Metformin brát během jídla či po něm.

dotaz

Užívám Warfarin v dávce 10 mg denně již 20 let kvůli jedenácti prodělaným plicním emboliím. Též užívám Morfin při bolestech. Má nějaký vliv na výsledky Quickova testu, nebo snižuje či zvyšuje účinky morfinu? A je nějaký negativní vliv při dlouhodobém užívání warfarinu na játra (např. rakovina či cirhóza)?

20.6.2019, 22:21
odpověď lékárníka

Většina analgetik s Warfarinem interaguje a výběr je tím obtížnější. Morfin a jeho deriváty ale patří mezi bezpečnější volbu, ale to neznamená, že účinky Warfarinu ovlivnit nemohou. Lékař by měl u pacienta častěji sledovat INR hodnoty a budou-li to výsledky vyžadovat, upravit dávkování léků. Užívání Warfarinu může vzácně (u 1 pacienta z 10 000) způsobit přechodné zvýšení jaterních enzymů či cholestatickou hepatitidu (tip zánětu jater).

dotaz

Je možná kombinace léků Letrox 50 (beru 1 tabletu ráno na léčbu štítné žlázy) a Geratam (pouze na přechodnou dobu 2-3 měsíce)?

23.6.2019, 12:09
odpověď lékárníka

Současné užívání levothyroxinu (Letrox) a piracetamu (Geratam) může u pacinta způsobit změny nálad, poruchy spánku či podrážděnost. Pokud to stav pacienta vyžaduje, léky se smí kombinovat, ale lékař by měl na míru pacienta zvolit a upravit dávkování piracetamu.

dotaz

Je možná kombinace léků Milurit a Diclofenac Duo?

22.6.2019, 15:55
odpověď lékárníka

Ano, Milurit lze při bolestech kombinovat s Diclofenacem Duo.

dotaz

Dostal jsem předepsaný Neurol na úzkostné stavy. Rád bych se zeptal, jestli si mohu vytvořit závislost a postupnou toleranci, pokud ho budu užívat 1x za 14 dní?

21.6.2019, 20:31
odpověď lékárníka

K toleranci a následné závislosti dochází zejména při každodenním užívání. Čím vyšší dávky Neurolu a čím častěji se užívají, tím jsou rizika vyšší. Pokud budete užívat jednu tabletu Neurolu jednou za 14 dní, riziko vzniku závislosti a tolerance jsou zanedbatelná.

dotaz

Mám kardiostimulátor a beru 4 roky Warfarin. Mohla bych požádat lékaře o jiný lék, třeba Pradaxu? A mohu Protectum Omegu 3? Je mi 84 roků a omezení zeleniny mě hodně vadí.

23.6.2019, 23:49
odpověď lékárníka

Chápu, že je pro Vás omezení příjmu zeleniny a celkové hlídání příjmu vitaminu K nepříjemné. Pradaxa funguje jiným mechanisnem než Warfarin a ne pro každého pacienta je vhodným lékem. Výhodou Warfarinu je, že je používaný dlouhá léta a je s ním spousta zkušeností. Další výhodou je možnost provedení Quickova testu, čímž má lékař možnost zjistit účinnost léčby a případně upravovat dávkování, tato možnost je u jiných antikoagulancií omezená. S lékařem se o změně léku poradit samozřejmě můžete. Veškeré doplňky stravy s obsahem Omegy 3 nejsou vhodné k jakékoliv antikoagulační léčbě, protože mohou zvyšovat její účinek.

dotaz

Beru lék Tritace na vysoký krevní tlak. Po užití se mi tlak pohybuje kolem 105/65 a jsem absolutně nepoužitelný. Mám se proměřovat a někdy lék vysadit?

24.6.2019, 8:26
odpověď lékárníka

Myslím si, že by bylo vhodné tlak sledovat 8-10x denně po dobu alespoň 14 dní a podle výsledků zvolit další postup léčby. Nepíšete jakou sílu léku (na trhu jsou 4 síly) užíváte a jak dlouho. Nejlepší výsledky antihypertenzní léčby obecně bývají, když se lék, popř. kombinace léků užívá pravidelně každý den. Poraďte se s lékařem, zda je lék na vysoký tlak potřebný (nepíšete, jaké hodnoty jste měl před zahájením léčby) a pokud Vám tlak Tritace snižuje příliš, zeptat se lékaře na možnosti jiného léku.

dotaz

Mohu při užívání Warfarinu příležitostně Norethisteron na oddálení menstruace?

24.6.2019, 5:09
odpověď lékárníka

Při léčbě Warfarinem nepovažuji za rozumné užívat Norethisteron a oddalovat menstruaci. Jednak může Norethisteron ovlivnit INR hodnoty (Quickův test) a jednak po jeho vysazení by byla menstruace pravděpodobně o dost silnější, což silná při léčbě Warfarinem bývá obvykle už tak. Posoudit vhodnost kombinace léků by měl rozhodně Váš gynekolog a internista.

dotaz

Ráda bych se zeptala na užívání Purinolu 300 mg (1-0-0) současně s echinaceou (Echinaceové bylinné kapky), imunoglukanem a vitamínem C, zdali se to může brát dohromady? A jak je to s užíváním Purinolu a alkoholu, zdali se má zcela vynechat nebo stačí omezit.

25.6.2019, 10:56
odpověď lékárníka

Za předpokladu, že máte v pořádku jaterní testy, nevidím problém v příležitostném užívání echinaceových kapek v rizikovém období např. chřipek či angín, ale několikaměsíční užívání echinacey nedoporučuji. Imunoglukan s vitaminem C smíte. Alkohol mění pH moči, které by mělo být při léčbě Purinolem neutrální nebo mírně zasadité, proto doporučuji se mu zcela vyhýbat.

dotaz

Manžel je 13 let po operaci dvojtého bypassu a před dvěma měsíci prodělal koronární angioplastiku jedné věnčité tepny. Má předepsaný Vasocardin 50 mg 1/2-0-0, Stacyl 100 mg 1-0-0, Trombex 75 mg 1-0-0, Rosucard 20 mg 0-0-1. Po Trombexu i Rosucardu se cítí hodně unavený. Prosím, nejsou při takové léčbě nějaké léky v kontraindikaci? Není ředění krve nadměrné?

17.6.2019, 16:15
odpověď lékárníka

Jsou specifické indikace, při kterých lékaři volí kombinaci více léků s antikoagulačním účinkem. Jak víte, v případě Vašeho manžela se jedná o Trombex a Stacyl. Účinek ředění je zesílen, riziko vedlejších účinků a nežádoucího krvácení je též vyšší (lékař při kombinaci léků zvažuje prospěch léčby ku rizikům). Manžel by měl být pod pečlivým a častým dohledem odborníka. Únava může být z různých příčin, může být způsobena jak onemocněním samotným, tak léky. Obzvlášť pokud má manžel Rosucard nasazen nově a únava se objevila nově či zhoršila, obraťte se na lékaře.