Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Pošlete nám Váš dotaz, rádi Vám diskrétně poradíme.
dotaz

Je možná kombinace léku Warfarin a Vizarsin?

18.11.2018, 16:43
odpověď lékárníka

Ano, jedná se o možnou kombinaci léků, při studiích mezi nimi nebyly zjištěné závažné interakce. Jen lékař při předepisování Vizarsinu musí brát užívání Warfarinu v potaz a zvolit vhodnou sílu a dávkování.

dotaz

Maminka bere po plicní embolii Warfarin, může k němu brát Pharmaton Geriavit?

5.12.2018, 20:14
odpověď lékárníka

Maminka by při léčbě Warfarinem Pharmaton Geriavit užívat neměla, léky jsou kontraindikované.

dotaz

Beru 2x denně Eliquis 2,5 mg kvůli hlubokožilní trombóze. Nyní mám dost silnou menstruaci a ještě ke všemu už o 3 dny déle. Je to normální?

12.12.2018, 21:12
odpověď lékárníka

Ano, léky na ředění krve zvyšují krevní ztráty při menstruaci a ke krvácení může navíc docházet i mimo cyklus. Pokud by krvácení neustávalo, obraťte se co nejdříve na svěho lékaře.

dotaz

Pět týdnů beru Cipralex na úzkosti a depresi v síle 10 mg. Ke zlepšní došlo, ale pouze k malému. Paní doktorka mi proto zvýšila dávku na 15 mg. Protože mi lék moc nepomáhá a já mám strach, že mi ani nezabere, deprese se spíš zhoršily, je to možné? Vím, že tyhle léky nezabírají hned a je to běh na dlouhou trať. Cipralex beru už podruhé od úmrtí maminky, teď mám strach, protože jsem měla boreliózu.

12.12.2018, 17:26
odpověď lékárníka

Účinek Cipralexu nastupuje obvykle po 2-4 týdnech užívání, u některých pacientů se objeví požadovaný účinek ale až po 6-8 týdnech. Buďte trpělivá, Cipralex zabere. Než se tak stane, může Vám lékař předepsat na toto přechodné období i léky uklidnění, které účinkují téměř okamžitě. Na uklidnění je výborné také relaxační a dechové cvičení, aromaterapie (meduňka, levandule), pohyb aj.

dotaz

Užívám tyto léky: Zorem, Rosucard, Zoxon, Betahistin, Dasselta a Prednison 1/2 tablety ob den.

11.12.2018, 11:03
odpověď lékárníka

Nebylo ve studiích zjištěno, že by Detralex ovlivňoval účinky Vámi uvedených léků. Kombinovat jej s nimi tak smíte.

dotaz

Paní lékárnice mi při koupi Postinoru řekla, ať si vezmu obě dvě tabkety v balení najednou. Je to správně?

15.12.2018, 12:22
odpověď lékárníka

Ano, je to správně, předpokládá se tím vyšší účinnost Postinoru.

dotaz

Jsem v 1. trimestru a asi týden mě pobolívá pravé ucho. K prochladnutí došlo, když jsem si nevzala čepici a foukal studený vítr. Byla jsem u lékařky, která mi předepsala Pamycon. Ten beru 5. den a nevidím žádný efekt. Lékařka mi řekla, že další možnost už jsou pouze antibiotika v tabletách. Nyní jsem si vzpomněla, že jsem v minulosti na podobné obtíže (na které trpím několikrát do roka) používala kapky s boralkoholem. Nikde ale nemohu vyčíst, zda se mohou v těhotenství užívat? V lékárnách mi řekli, že "raději ne", ale nic jiného mi nedoporučili. Nerada bych se dostala do fáze, kdy opravdu budu muset brát antibiotika. Můžete mi prosím doporučit jakou lokální léčbu zvolit v mé situaci?

17.12.2018, 17:13
odpověď lékárníka

Chápu Vaše obavy, ale ani lokální použití léčivých přípravků není v těhotenství vždy bezpečné. Pokud jde konkrétně o bezpečnost kyseliny borité v těhotenství (obsažena v boraxalkoholu), tak těm se opravdu prosím raději vyhněte. Ve Vašem případě bych Pamycon kapala dál po celou dobu, co lékařka doporučila (efekt se může dostavit až po týdnu). Pokud by se nic nezměnilo, zvolila bych buď 3 % peroxid vodíku (3-4x denně 1 kapku do ucha) anebo se s lékařem poradila o vhodnosti kapek do ucha Otic solution od firmy Phyteneo, které mají protizánětlivý účinek, zmírňují bolest a jsou volně prodejné. S perorálními antibiotiky bych souhlasila až po důkladném vyšetření ORL lékařem a po zvážení rizik ku prospěchu léčby.

dotaz

Užívám dlouhodobě Xarelto 20 mg, mohu při nachlazení užívat vitamín C? >

17.12.2018, 12:37
odpověď lékárníka

Doposud se nezjistilo, že by vitamin C jakkoliv ovlivňoval účinky léku Xarelto. Nicméně nedoporučuji vysoké dávky, užívejte max. 500 mg denně.

dotaz

Měla jsem s manželem pohlavní styk během posledního dne menstruace a raději jsem si vzala 2 tabletky Postinoru. Od té doby beru další balení antikoncepce Lindynette, mám strach, abych nebyla těhotná. Má smysl brát jednu tabletu antikoncepce ráno a druhou večer, nebo dvě najednou?

18.12.2018, 17:38
odpověď lékárníka

Vyšší jistotu učinku nouzová antikoncepce Postinor má, když žena užije obě dvě tablety v balení najednou. Běžnou antikoncepci (Lindynette) však užívejte klasickým způsobem, tj. jednu tabletu denně vždy ve stejnou dobu v určeném pořadí.

dotaz

Jaké konkrétní negativní účinky může mít puškvorcová tinktura na dítě při kojení? A dále bych se chtěla zeptat, zda je možné pít při kojení sedmiměsíčního miminka kontryhelový čaj?

18.12.2018, 21:50
odpověď lékárníka

Problém u mnoha bylinek je, že u nich není známé, jestli a případně jak negativně ovlivňují vývoj plodu, nebo jestli jejich obsahové látky přestupují do mateřského mléka, a proto se jejich užívání těhotným a kojícím ženám raději nedoporučuje. Ostatně u tinktur je zapotřebí vzít v potaz ještě i obsah alkoholu (samozřejmě zálěží na užitém množství, ale alkohol přestupuje do mateřského mléka a negativní účinky na kojence má). Závěrem - puškvorcové tinktuře bych se během kojení vyhnula, v pití kontryhelového čaje v doporučených dávkách problém nevidím, ostatně podporuje i tvorbu mléka.

dotaz

Lze kombinovat léky Valsacombi, Godasal, Fenofix a Condrosulf?

18.12.2018, 8:56
odpověď lékárníka

Léky kombinovat lze, vhodné však je, aby lékař prováděl kontroly zejména ledvinných funkcí. Upozorním, že zvýšenou hladinou cholesterolu a triglyceridů (berete Fenofix) může způsobovat i užívání látky hydrochlorothiazid, který je jednou ze dvou účinných látek léku Valsacombi.

dotaz

Od svého gynekologa jsem dostala antikoncepci Azalia. Před rokem jsem prodělala trombózu a brala jsem Zibor na ředění krve. Nyní jsem měla Zibor vysazovat, jenže při vyšetření se ukázalo, že ho musím brát dál a dlouhodobě. Můžu Azalii začít brát nebo ne?

20.12.2018, 21:23
odpověď lékárníka

Jakoukoliv hormonální antikoncepci považuji při léčbě Ziborem za nevhodnou. Samozřejmě chápu, že nechcete otěhotnět, ale jsou i jiné a pro Vás vhodnější a bezpečnější způsoby ochrany proti početí než perorální kontraceptiva (např. pesar, kondom, spermicidní krém nebo globule). Poraďte se znovu s lékařem, ale obávám se, že rizika značně převažují nad přínosem.

dotaz

Beru lék Xados a již mi došel. Lékařka má dovolenou, můžu si zakoupit jiný volně dostupný lék na alergii? A jaký? Mám kopřivku.

20.12.2018, 19:38
odpověď lékárníka

Xados obsahuje látku, která je vázána lékařským předpisem, tudíž si "přesně to samé" zakoupit v lékárně nemůžete. Nicméně volně prodejných antihistaminik k léčbě kopřivky je několik. Nevím, jestli máte některé z nich vyzkoušené a zda Vám zabírají nebo ne, ale můžete si koupit lék obsahující např. cetirizin (př. Zodac, Zyrtec, Alerid, Analergin), levocetirizin (př. Xyzal, Analergin Neo) nebo loratadin (např. Claritine).

dotaz

Je mi 43 let, beru 3 měsíce antikoncepci Mercilon kvůli příznakům klimakterickému syndromu (noční pocení, návaly, nespavost) a ty naštěstí odezněly. Před užíváním Mercilomu jsem měla výsledky cholesterolu 5,2, jsem nekuřačka, nyní mám cholesterol 6,8. Léky na snížení zatím neberu, Mercilon mám brát ale prý stále. Mám obavy a prosím o Váš názor.

21.12.2018, 11:18
odpověď lékárníka

Antikoncepce skutečně může negativně ovlivňovat metabolismus cholesterolu a triglyceridů. Vašim obavám rozumím, hodnoty LDL cholesterolu by neměly přesahovat 3 mmol/l. Důležité jsou ale také hodnoty HDL cholesterolu, celkového cholesterolu a triglycerolů, které neuvádíte. LDL cholesterol můžete zkusit snížit dietním opatřením (omezit tuky, hlavně živočišného typu), pohybem, vyšším příjmem zeleniny atp. Pro lékáře bude nejspíš rozhodující další naměřená hodnota, pokud bude vysoká, může buď předepsat lék na snížení cholesterolu nebo zkusit vysadit Mercilon, ale vyšší hodnotu (5,2) jste měla ještě před zahájením léčby antikoncepcí.

dotaz

Dočetl jsem se, že léky na ředění krve mohou mít obecně vliv na hodnotu PSA (vyšetření prostaty). Mohu poprosit o detailnější informaci?

10.12.2018, 10:28
odpověď lékárníka

Nevím, kde jste se informaci dočetl, ale v odborných článcích o takovém účinku antikoagulancií záznamy nejsou. Zmínky jsou pouze o nutnosti vysazení léků na ředění krve před některými druhy vyšetření prostaty. Hodnota PSA se stanovuje z krve a kvůli němu není zapotřebí léky na ředění krve vysazovat. Pokud lékař potřebuje ke stanovení diagnózy invazivní vyšetření (např. biopsii), při kterém hrozí poranění a následné krvácení, pak se obvykle léky ředící krev 3-5 dní před výkonem vysazují (dovoluje-li to pacientův stav).

dotaz

Rád bych věděl, jestli lze kombinovat léky Zenaro 5 mg na alergii, Atarax 25 mg na úzkosti a Deprex 20 mg na deprese?

20.12.2018, 15:14
odpověď lékárníka

Ano, léky je možné kombinovat, jen je potřeba vzít v úvahu vyšší pravděpodobnost únavy, spánku a nesoustředěnosti.

dotaz

Můžu brát současně kapky Tussin a Paralen Grip chřipka a kašel?

27.12.2018, 21:44
odpověď lékárníka

Tussin kapky se používají ke ztišení kašle, za předpokladu, že je suchý, dráždivý a bez hlenů. Lék Paralen Grip chřipka a kašel obsahuje také složku tišící kašel, proto léky nekombinujte. V případě, že máte vlhký produktivní kašel s hleny, neužívejte ani jeden z uvedených léků a kupte si klasický Paralen a lék na odkašlávání (např. Hedelix, Mucosolvan, Bromhexin, Acc Long, atp.).

dotaz

Prosím o radu, lze kombinovat lék Doxyhexal a Oramellox na bolest kloubu?

31.12.2018, 14:38
odpověď lékárníka

Mezi léky není interakce, takže ano, smíte je kombinovat. U některých pacientů se ale může objevit tlačení žaludku, bolest žaludku a pocity na zvracení, někdy i zvracení.

dotaz

Když si vezmu Postinor vadí, když si dám cigaretu? Je větší pravděpodobnost, že prášek nezabere?

1.1.2019, 20:27
odpověď lékárníka

Cigarety nemají vliv na účinek Postinoru.

dotaz

Chtěl bych se zeptat, zda si může diabetik druhého typu vzít Paralen s Glucophage?

3.1.2019, 19:22
odpověď lékárníka

Ano, může, kombinace je bezpečná.

dotaz

Užívám Ricefan 250 mg a stalo se mi, že jsem tabletu špatně spolkla a uvízla mi v krku. Od té doby tablety koušu, je to problém? V příbalové informaci je uvedeno, že se žvýkat nesmí, ale já to bohužel jinak nespolknu.

4.1.2019, 23:13
odpověď lékárníka

Ricefan jsou potahované tablety, které by se skutečně neměly kousat ani drtit. Narušuje se tím jejich vstřebání a účinek, potažení tablet má svůj význam. Když máte problém s velikostí tablety a nejde Vám ji spolknout, navštivte lékaře, ten Vám může předepsat buď tablety "jen" s 125 mg účinné látky, čímž tableta bude trochu menší, ale budete muset polykat dvě, abyste se dostala na sílu 250 mg, anebo Vám předepíše suspenzi (tekutá forma), která je určena především pro děti, ale je vhodným řešením také pro dospělé, které nezvládnou spolknout velké tablety, jen se musí přizpůsobit dávkování (provede lékař).

dotaz

S manželem jsme měli nechráněný styk. Později jsem zjistila, že dle výpočtu jsem měla mít den předem ovulaci. Cca po 33 hodinách jsem užila Escapelle. Nyní jsem se však dočetla, že užití této antikoncepci po ovulaci je zcela bez efektu. Je to tak? Nyní jsem 3. den po užití a cítím bolest v podbřišku a píchání především v levém vaječníku.

10.1.2019, 13:46
odpověď lékárníka

Je to tak, pokud žena užije tabletku "po" během probíhající ovulace a těsně po ní, její účinek se značně snižuje. Žena může s ovulací počítat zhruba v polovině cyklu, tj. 10. - 14. den cyklu, ale může to být dřív anebo později, takže se na to nejde stoprocentně spolehnout. Bolest v podbřišku a ve vaječníku může být vedlejším účinkem tablety Escapelle, rozhodně se nejedná o příznaky těhotenství, ty byste mohla pocítit nejdřív 10.-12. den po nechráněném styku. Držím palce, ať Vám to dopadne tak, jak si přejete.

dotaz

Léčím bercové vředy a chtěl bych pomoci léčení Wobenzymem, ale beru Trombex. Můžu ho použít nebo ne?

9.1.2019, 13:54
odpověď lékárníka

Wobenzym by jistě léčbě bércových vředů pomohl, ovšem mohl by zvýšit účinky Trombexu a tím i riziko krvácení. O vhodnosti jeho užívání se, prosím, zeptejte svého lékaře, který kombinaci posoudí lépe (podle výsledků krve - hodnot protrombinového času), a popř. upraví také dávkování obou léků Vám na míru.

dotaz

Je možné užívat lék na ředění krve Xarelto s Ascorutinem?

9.1.2019, 12:59
odpověď lékárníka

Ascorutin při dodržení terapeutických dávek (tj. při dodržení doporučeného dávkování), neovlivňuje účinek antikoagulancií.

dotaz

Prosím, je možné kombinovat Alozex, Trombex, Lozap, Lokren, Aulin, Vigantol a Ascorutin? Případně i s Magne-B6?

11.1.2019, 16:26
odpověď lékárníka

Upozorním na dvě interakce a to mezi lékem Trombex a Aulin (Aulin zvyšuje rizika nechtěného krvácení, proto po dobu jeho užívání by tomu měl pacient více věnovat pozornost) a zadruhé může Aulin zvyšovat krevní tlak (užíváte Lokren a Lozap na jeho snižování). Pokud by došlo k velkým výkyvům tlaku nebo by jeho hodnota byla vysoká, okamžitě Aulin vysaďte. Ostatní léky v interakci nejsou, pokud se nepřekročí jejich terapeutická dávka (viz doporučené dávkování).

dotaz

Beru Nimesil sáčky na bolest, které rozpouštím ve vodě. V balení je 30 sáčků a já nevím, jestli musím dobrat všechny nebo jestli je můžu brát pouze při bolesti?

12.1.2019, 19:53
odpověď lékárníka

Nimesil tlumí bolest a potlačuje zánět. Sáčky lze užívat pouze při bolesti, ale záleží co Vás bolí a co bolest způsobuje. V případě, že je bolest doprovázená zánětem, pak je vhodné brát Nimesil 2x denně po dobu 14 dnů a dobrat celé balení.

dotaz

Můžu podstoupit obřízku, když jsem po infarktu? Mám ošklivou fimózu. Nevadí anestézie?

11.1.2019, 0:39
odpověď lékárníka

Obřízka se většinou provádí v lokální anestezii, což představuje menší rizika, než celková anestezie. Před samotným zákrokem je zapotřebí předoperační vyšetření (odběry krve, EKG, vyšetření urologem apod.). Podle těchto výsledků pak lze zákrok provést či nikoliv. Pokud bude možné Vás operovat a užíváte léky, které by během operace mohly způsobit větší krvácení, bude zapotřebí je vysadit (provede lékař).

dotaz

Je možná kombinace léků Nebilet a Neurol?

10.1.2019, 11:08
odpověď lékárníka

Kombinace Nebiletu a Neurolu může zvýšit antihypertenzní účinek (dojde k výraznějšímu poklesu krevního tlaku). To se u pacienta může projevit závratí, změnou srdeční frekvekce, mdlobami a bolestmi hlavy. Léky kombinovat lze, ale lékař musí zvolit správnou dávku. Pacient by se měl vyvarovat činnostem, které vyžadují zvýšenou pozornost (řízení auta, obsluha strojů, práce ve výškách apod.).

dotaz

Chci se zeptat, zdali maminka po operaci kyčle a při dalších potížích spojených s artrózou může používat Olfen gel na zmírnění bolesti v koleni při současném užívání 5 mg Warfarinu denně, jestli používání neovlivní výsledky Quick testu apod. Mamince je 73let.

17.1.2019, 19:52
odpověď lékárníka

Maminka smí Olfen gel na bolesti kolen použít za předpokladu, že ho nebude nanášet na velké plochy a použije malé (doporučené) množství. Olfen by pacienti na Warfarinu neměli používat déle než jeden týden, aby nedošlo k ovlivnění Quicku apod. Olfen gel lze nahradit Arnikovou mastí, ale ani tu se nedoporučuje na bolavá místa aplikovat po dobu delší než 14 dní.

dotaz

Smím kombinovat prášek Tritace od vysokého tlaku s Paralenem 500 na horečku?

25.1.2019, 12:55
odpověď lékárníka

Ano, Paralen je k Tritaci vhodný, účinky léků se vzájemně neovlivňují.

dotaz

Mám potíže s trávením a chci se tak zeptat, zda můžu souběžně užívat Espumisan a Pancreolan forte?

23.1.2019, 16:36
odpověď lékárníka

Ano, můžete užívat oba léky souběžně, neovlivňují se. Nepíšete bohužel přesně, jaké potíže s trávením máte, ale významně může pomoct také úprava jídelníčku, zejména redukce jednoduchých cukrů apod. Lepšímu trávení a snížení nadýmání rovněž napomáhají probiotika.

dotaz

Jaká je prosím délka účinku jedné tablety Dorsiflex 200 mg? Beru jednu tabletu na noc (kolem 20h), ráno řídím.

29.1.2019, 13:54
odpověď lékárníka

Dorsiflex může pozornost negativně ovlivňovat až 12 hodin po užití, u některých pacientů dokonce i 18 hodin po užití.

dotaz

Dostala jsem od lékářky na dávivý kašel Codein. Už před tím jsem na bolest v krku začala používat Glimbax sprej. Smím léky kombinovat?

28.1.2019, 21:35
odpověď lékárníka

Ano, smíte, spolu s Codeinem lze lokálně aplikovat diclofenac ve formě spreje do krku (Glimbax).

dotaz

Otec užívá Warfarin 2 mg. Může spolu s ním užívat Prostamol Uno? A co byste nám pro něj doporučili v případě průjmového onemocnění?

29.1.2019, 13:10
odpověď lékárníka

Pokud je tatínek dobře kompenzovaný a má dlouhodobě výsledky Quickova testu v normě, pak by neměl být problém ani při užívání jedné tablety denně Prostamolu Uno. Na průjem způsobený dietní chybou či mírnou infekcí bez teplot trvající krátkodobě (1-2 dny) smí tatínek užít např. černé uhlí nebo Smectu, ale je nutné si ohlídat, aby mezi jejich užitím a Warfarinem (před i po) byla alespon 3 hodinová pauza. Při závažnějších průjmech vždy kontaktujte lékaře!

dotaz

Užívam dlouhodobě Xarelto. Je i přesto možné spolu s ním na cholesterol a podporu jater užívat Lecitin?

28.1.2019, 11:36
odpověď lékárníka

Lecitin účinek Xarelta neovlivňuje, takže ho užívat smíte.

dotaz

Můžu užívat Ambrobene na odkašlávání k antibiotikům Xorimax 500 mg?

30.1.2019, 17:12
odpověď lékárníka

Ano, smíte, kombinace je bezpečná, léky se negativně neovlivňují.

dotaz

Beru Detralex a zároveň chodím na obstřiky paty, mám ostruhu. Doktor se ptal, zda neberu léky na ředění krve, patří tam Detralex?

1.2.2019, 10:05
odpověď lékárníka

Detralex užíváte na cévní potíže, jedná se o lék, který krev neředí.

dotaz

Beru Esoprex 10 mg ráno a k němu 3x denně Atarax 25 mg. Můžu si vzít Paralen?

5.2.2019, 20:27
odpověď lékárníka

Ano, léky se vzájemně neovlivňují, tudíž je smíte bez obav kombinovat.

dotaz

Smí se užívat Pycnogenol spolu s Detralexem?

3.2.2019, 19:46
odpověď lékárníka

Ano smí, účinky Pycnogenolu a Detralexu se vzájemně negativně neovlivňují, ale naopak doplňují.

dotaz

Smím kombinovat Modafen například s Paralenem?

6.2.2019, 19:50
odpověď lékárníka

Různé léky na bolest neberte ve stejný čas, můžete je ale prostřídat, zapotřebí je, aby mezi nima byla minimálně šestihodinová pauza. Takže když si vezmete Modafen, za šest hodin od té chvíle si smíte vzít Paralen a zase od té chvíle za dalších šest hodin Modafen atd.

dotaz

Mohu kombinovat ACC Long s Paralenem?

6.2.2019, 20:10
odpověď lékárníka

Ano, kombinace Paralenu s ACC long při běžném (doporučeném) dávkování není problém. Acetylcystein (látka v ACC long) se sice používá jako antidotum při otravách paracetamolem (obsažený např. v Paralenu, Panadolu, Coldrexu aj.), ale v tu chvíli se jedná o zcela jiné (vysoké) dávky obou léků.

dotaz

Je možné užívat Aulin a Paralen společně?

7.2.2019, 17:44
odpověď lékárníka

V žádném případně si prosím neberte Aulin a Paralen společně. Aulin je silnějším analgetikem než Paralen a má oproti Paralenu také protizánětlivé účinky. Záleží tedy co Vás bolí a jaká je příčina bolesti a podle toho zvolit správný lék. Aulin bolest tlumí na 12 hodin, obvykle se užívá v dávkování jeden sáček/tableta ráno a jeden sáček/tableta večer. Aulin je toxický pro jaterní tkáň, proto je jeho dávkování stanoveno maximálně na 2 sáčky za 24 hodin. Paralen by rizika spojená s poškozením jater mohl zvýšit.

dotaz

Užívám léky na štítnou žlázu Euthyrox a antidepresiva Brintellix. Je možné je brát současně nebo musí být mezi léky časový interval?

7.2.2019, 22:44
odpověď lékárníka

Mezi Euthyroxem a Brintellixem nebyly zjištěné interakce a oba léky si lze vzít najednou. Euthyrox je nutné brát nalačno tj. půl hodiny před snídaní a Brintellix lze nalačno užít také anebo se dá vzít později během jídla.

dotaz

Otec má 83 let a užívá Warfarin. Může spolu s ním v období chřipek užívat Oscillococcinum a zázvorový čaj? Co byste nám doporučili jako prevenci, jaké vitamíny a výživové doplňky?

8.2.2019, 10:39
odpověď lékárníka

Správně tušíte, že výběr doplňků je u tatínka značně zúžený kvůli léčbě Warfarinem. Oscillococcinum k Warfarinu nevadí a tatínek může v rámci prevence užívat jednu dózu týdně. Zázvorový čaj nikoliv, zázvor totiž snižuje srážlivost krve a v kombinaci s Warfarinem tak zvyšuje riziko krvácení. Preventivně lze brát vitamin C, ale ne ve vysokých dávkách. U warfarizovaných pacientů by dávka vitaminu C neměla překročit cca 600 mg denně a je potřeba počítat i s jeho příjmem ve stravě.

dotaz

Mohu při léčbě Warfarinem jíst dýně, cibuli, okurky, nakládané okurky a ocet na ochucení?

10.2.2019, 6:40
odpověď lékárníka

Potraviny na které se ptáte obsahují vitamin K v menším množství, ale zároveň to není množství, které by šlo přehlížet. Je tedy potřeba ho zohlednit a nesníst potraviny v jeden den a ve velkém množství. Můžete si dát např. jednu okurku denně, jiný den 4-6 ks nakládaných okurek, další den dýňovou polévku apod. Ocet např. jako zálivku salátů počítat nemusíte a cibuli předpkládám taky nesníte celou, takže tu taky není potřeba příliš počítat.

dotaz

Může se užívat Godasal současně s Xarelto 20 mg?

21.2.2019, 14:21
odpověď lékárníka

Kombinace Xarelta a Godasalu představuje vyšší riziko nežádoucího krvácení, užívání obou léků současně je vhodné pouze při některých diagnózách při specializovaných léčebných postupech. A pacient po dobu léčby musí být pod zvýšeným dohledem lékaře.

dotaz

Můžu užívat Femiflavon forte na přechod, když užívám léky na sníženou funkci štítné žlázy? Užívám 1x denně Euthyrox 150.

20.2.2019, 16:06
odpověď lékárníka

Femiflavon forte užívat smíte, ale za předpokladu, že dodržíte od jeho a užití Euthyroxu minimálně tříhodinovou pauzu.

dotaz

Prosím o nějaký tip na přípravek ke zvýšení testosteronu a libida, je mi 59 let. V džungli nabídek a klamavých reklam na internetu se dá dost těžko poznat co je pravda.

20.2.2019, 13:01
odpověď lékárníka

Poruchy libida u mužů stejně jako u žen mohou mít spoustu příčin. Obecně platí vyhýbat se stresu, mít ideální váhu, pravidelně se hýbat, chodit na čerstvý vzduch, pestrý jídelníček, ve kterém nechybí dostatečný přísun vitaminů a minerálních látek. A nezapomínat ani na přísun tekutin. Chcete-li přeci jen zkusit nějaký doplněk ke zvýšení libida, volila bych takový, který obsahuje kotvičník s vitaminem E anebo Macu. Účinek se projeví nejdříve po dvou týdnech užívání.

dotaz

Může praktický lékař předepsat Arketis?

18.2.2019, 16:16
odpověď lékárníka

Ano, tento lék nemá preskripční omezení, takže možnost předepsat Arketis má i praktický lékař.

dotaz

Užívám lék Concor COR 2,5 mg a omylem mi byl napsán silnější a to 10 mg. Rozpůlit se dá, ale další dělení je obtížné. Doplatek je značný a vrátit ho do lékárny jen tak nechci. Můžu ho po rozpůlení nechat rozpustit ve vodě a užít tak, že půlku vody vypiji hned a druhou půlku až další den? Neztratí účinnost?

22.2.2019, 9:09
odpověď lékárníka

Concor COR 10 mg má půlicí rýhu a lze ho rozdělit na dvě stejné dávky (tj. 2 x 5 mg). Což je pro Vás stále dvojnásobná dávka, nicméně další dělení možné není a už vůbec ne rozpouštění ve vodě a následné pití nápoje nadvakrát (potahované tablety se nesmí drtit, kousat, žvýkat ani rozpouštět) a navíc neodhadnete dávku. Zavolejte lékaři, vysvětlete mu problém a on by Vám měl předepsat Concor COR ve správné síle, nenapadá mě způsob, jak jinak Váš problém řešit a vyřešit. Špatné balení zkuste lékaři nabídnout a zeptat se také na možnosti kompenzace doplatku.

dotaz

Je možné brát souběžně Ibalgin a probiotika APO-Lactobacillus ATB, nebo je třeba dodržet nějaký odstup?

1.3.2019, 8:17
odpověď lékárníka

Mezi Ibalginem a probiotiky není zapotřebí žádný časový rozestup. Ten je potřeba při užívání antibiotik.

dotaz

Mamce zjistili srdeční arytmii, a tak začala užívat Warfarin, dále bere ještě Concor Cor a Tezeo. Smí užívat Vápník, hořčík, zinek? A co Artyčok kapsle? Bere je občas, když jí je těžko po jídle. Dále koenzym Q10 a rybí tuk (je to dobré na srdce). Dále kloubní výžívu Priessnitz forte?

3.3.2019, 22:21
odpověď lékárníka

Doplňky stravy s obsahem rybího tuku a koenzymu Q10 se při léčbě Warfarinem užívat nedoporučují (mohl by se jimi podpořit účinek Warfarinu). Kloubní výživa Priessnitz forte taktéž není vhodná (obsahuje vitamin K). Minerály vápník, hořčík a zinek v doporučením dávkování nevadí, kapsle s artyčokem vitamin K sice v malém množství obsahují, je tedy zapotřebí jejich použití započítat do denního malého povoleného limitu příjmu vitaminu K, ale když je maminka užije občas, a to výjiměčně, problém by to být neměl.

dotaz

Lze jíst mléčné výrobky při užívání léku Helicid 40?

2.3.2019, 11:55
odpověď lékárníka

Mléko není při užívání Helicidu vhodné k zapíjení tobolek a už vůbec ne ke smíchání a rozmíchání obsahu tobolek ve sklenici s mlékem, ale jinak není příjem mléčných výrobků nijak omezen.

dotaz

Začala jsem brát lékařkou předepsaný Matlofer fol žvýkací tablety a najednou mám tmavou stolici a rozhodila se mi menstruace. Prosím o radu, jestli mám Maltofer dál brát?

1.3.2019, 23:49
odpověď lékárníka

Tmavá stolice je při užívání léků se železem naprosto běžná, měli Vás na to v lékárně při výdeji Maltoferu upozornit, nejedná se o nic výjimečného a rozhodně to není důvod k jeho vysazení. Rozhození menstruace může mít mnoho důvodů, užívání Maltoferu s tím nesouvisí.

dotaz

Mám předepsaný Piramil a Rosucard. Je tato kombinace vhodná?

1.3.2019, 16:37
odpověď lékárníka

Ano, kombinace Piramilu na snížení krevního tlaku a Rosucardu k léčbě zvýšeného cholesterolu je v pořádku.

dotaz

Už několik let užívám Lokren, 1/2 tablety denně na vysoký tlak. Mám nadváhu, v současné době jsem upravila jídelníček, přidala pohyb a zhubla tak 10 kg za 4 měsíce. Začala jsem se ale cítit hodně unaveně až vyčerpaně a začala se mi i motat hlava. Po domácím měření tlaku jsem měla 100/60, tep 55. Vynechala jsem Lokren a cítím se lépe. Tlak 118/75, ale tep mám 80 a cítím bušení srdce. Srovná se mi tep nebo mám zase začít užívat Lokren?

28.2.2019, 17:37
odpověď lékárníka

Lokren byste neměla bez vědomí lékaře sama vysazovat. Doporučuji Vám lékaře navštívit a domluvit se s ním na dalším postupu. Dávkování Lokrenu lze třeba ještě o polovinu snížit (na 1/4 tablety denně - musí rozhodnout lékař), ale bylo by určitě vhodné udělat pravidelné měření tlaku a to minimálně 3-4x denně po dobu aspoň jednoho týdne, protože ze dvou naměřených hodnot se závěr udělat nedá.

dotaz

Jsem po mozkové mrtvici a beru Trombex 75 mg 1x denně. Mám problém s vytržením zubu. Lékař si není jistý kolik dní před vytržením mám Trombex vysadit. Je mi 79 let.

4.3.2019, 7:41
odpověď lékárníka

Vysazení Trombexu není bez rizik, proto by měl posoudit Váš ošetřující lékař (praktický, internista či specialista - hematolog, popř. sám zubař), zda je tento krok skutečně nezbytný. Pokud se totiž jedná o zákrok s nízkým rizikem krvácení, není nutnost Trombex vysazovat. Pokud přesto lékař uzná za vhodné Trombex před vytržením zubu vysadit, měl by tak pacient učinit minimálně 10 dní před zákrokem.

dotaz

Lze při užívání sirupu Robitussin užívat Panadol nebo Paralen?

6.3.2019, 18:23
odpověď lékárníka

Ano, se sirupem Robitussin smíte bezpečně užívat jak Panadol, tak Paralen (jde o léky obsahující tutéž látku - paracetamol).

dotaz

Mohu současně používat Xorimax 500 mg a Paralen 500 mg?

9.3.2019, 14:36
odpověď lékárníka

Ano, můžete, účinky Xorimaxu a Paralenu se vzájemně neovlivňují.

dotaz

Je možné Persen forte užívat dlouhodobě? A mohu ho kombinovat s Valdoxanem nebo Stilnoxem?

7.3.2019, 11:23
odpověď lékárníka

Pokud potíže s nespavostí trvají déle jak 1-2 měsíce, je vhodné navštívit lékaře a pokusit se vyšetřením odhalit její příčiny. Persen forte není návykový, je dobrým pomocníkem a lze ho užívat i dlouhodobě. S Valdoxanem ani se Stilnoxem však kombinovat nedoporučuji, mohly by se zesílit vedlejší účinky obou léků na centrální nervový systém.