Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Pošlete nám Váš dotaz, rádi Vám diskrétně poradíme.
dotaz

Snědla jsem asi dvacet balení datlí. 20. prosince jsem dostala bolesti do střev a zjistila jsem, že datle přivezli z Indie a Iránu. Je mi zle a bolesti mám i ve žlučníku. Nemohu jíst a lékaři se mnou nic nedělají. Nemám horečku ani průjem. Kde mohu dostat Entizol nebo jiný preparát proti neznámé infekci?

5.2.2015, 22:24
odpověď lékárníka

Entizol a jemu podobné přípravky jsou vázané na lékařský předpis, bez něj je neseženete. Doporučím Vám Endiaron v nižším dávkování než při průjmu (berte 1 tabletu 2x denně) po dobu 2 dní, dobře zabírá na střevní poruchy, kde je patrně narušena střevní mikroflóra, potlačuje růst bakterií, hub, kvasinek atd. K němu si nasaďte laktobacily na obnovu střevní mikroflóry, které budou obsahovat minimálně 5 kmenů a berte 1 kapsli 2x denně s jídlem po dobu minimálně 1 týdne. Nezapomínejte dostatečně pít a z jídelníčku vyřaďte jednoduché cukry.

dotaz

Užívám lék Esoprex již 2 roky, nejdříve 10 mg, nyní 5 mg. Dle příbalového návodu ukončení užívání má být postupné, nevím jak ukončit užívání, jestli užívat obden nebo jak? Tablety 5 mg jsou nejmenší. Lék jsem začala brát když mi zemřel manžel, nyní už nemám potřebu léky brát,nemám důvod, navíc přibírám na váze což nechci.

1.2.2015, 20:30
odpověď lékárníka

Antidepresiva se vysazují dle rady lékaře a postupně z toho důvodu, aby nedocházelo k rozvoji tzv. příznaků z vysazení, mezi které se řadí zejména nevolnosti, bolest hlavy, úzkost, nespavost, stavy podobné chřipce, apod.

dotaz

Prosím Vás, proč se nedoporučuje užívaní antidepresiv a třezalky?

1.2.2015, 20:30
odpověď lékárníka

Současné užívání třezalky tečkované a antidepresiv se nedoporučuje, protože látky obsažené v třezalce ovlivňují metabolismus antidepresiv (především v játrech), což může vést k zesílení jejich nežádoucích účinků.

dotaz

Je mi 15 let a rostou mi hodně chloupky nad pusou, na bradě na břiše a také mi hodně roste obočí. Používám depilační krémy, ale za tři dny mám chloupky zpět. Dnes mám první pilulku antikoncepce, myslíte, že by mohli přášky pomoci?

31.1.2015, 16:23
odpověď lékárníka

K nadměrnému ochlupení u žen dochází nejčastěji kvůli zvýšené hladině mužského pohlavního hormonu testosteronu. Užíváním antikoncepce, která obsahuje progesteron i estrogen (ženské pohlavní hormony) by se mohl problém vyřešit.

dotaz

Dobrý den, bojuji 3 roky s padáním vlasů. Padají od té doby co mi lékaři dali Euthyrox. S nemocí jsem před tím žila minimálně rok, nevěděla jsem o ní a vlasy nepadly - měla jsem je krásné až do pasu. Teď mi padají nové vlasy, které mi dorůstají, ale nedorostou a vypadnou 2 až 3 cm dlouhé. Vlasy se mi ztenčují a po čase kořínek odumírá. Jsem kadeřnice a zkoušela jsem vše - návštěvu kožního oddělení, trichology, velmi zdravě jíst, vitamíny, ampule... nepomáhá nic. Bylo mi řečeno, že to dělají ty syntetické hormony. Mám tey čekat, že přijdu o vlasy úplně? Teď beru jiný lék na štítnou žlázu Novothyral. Stejně padají a už mi prosvítá i kůže. Moje nemoc je autoimunitní zánět, snížená funkce štítné žlázy - hodně lidí má tuhle nemoc a vlasy jim nepadají.

28.1.2015, 21:52
odpověď lékárníka

Vypadávání vlasů bude patrně způsobené jednak samotným onemocněním štítné žlázy (spíše než užíváním substitučních hormonů) a jednak je dost často na vině tzv. překyselení organismu, které je dáno nevhodným životním stylem. Překyselený organismus nemůže dlouho správně fungovat a jako následek přichází zdravotní potíže či nemoc.

Doporučujeme Vám proto celkovou detoxikaci organismu a jeho odkyselení - omezit kyselinotvorné potraviny (zejména maso, jednoduché cukry - cukr, bílé pečivo, alkohol atd.) a zaměřit se na konzumaci zásadotvorných a neutrálních potravin. Dalším faktorem, který organismus významně překyseluje a tím tak zatěžuje, je také stres, snažte se proto odpočívat a spát min. 7 hodin denně.

Jestli máte organismus překyselený zjistíte poměrně snadno pomocí indikátorových papírků na moč (sledujte pH moči několikrát za den). Přípravky, které napomáhají snížit kyselost jsou např. BIO mladý ječmen (prášek k přípravě nápoje), Schindeleho minerály, Ph minerals aj. (v případě užívání minerálů dodržte minimálně dvouhodinový odstup od léku na štítnou žlázu). Na posílení, zlepšení kvality a růstu vlasů doporučuji pít navíc 3x denně ajurvédský čaj Bhringaraj.

dotaz

Prodělala jsem boreliozu a sháním artemisinin. Nemohu zjistit v čem je obsažen a kde ho mám sehnat na doléčení.

25.1.2015, 12:43
odpověď lékárníka

Artemisinin je látka obsažená v pelyňku pravém, účinky má zejména antimalarické a protinádorové. Výše jeho obsahu závisí na podmínkách pěstování, nicméně se z byliny získává poměrně těžko a obávám se, že u nás není k dostání. K doléčení boreliózy Vám mohu doporučit například PM Chlamydil.

dotaz

Několik roků se léčím s vysokým tlakem, brala jsem Indap, tlak jsem měla až příliš nízký. Loni mi obv. lékařka změnila lék na Ramipril actavis 5mg. Horní tlak se drží pod 140, spodní je ale dlouhodobě 85 a vyšší. Mám i srdeční tep dost vysoký 80 a více, poslední dobou se cítím unavená a často se mi těžko dýchá. K výše uvedenému léku užívám dlouhodobě Glyvenol, Euphyllin a Alergid - jsem alergička.

Můžete mi poradit, jestli je tato kombinace pro mě vhodná? Dost často si myslím, že když jsem brala Indap, bylo mi "po těle" lépe, než nyní. Jsem ročník 1952, plnější postavy.

23.1.2015, 21:59
odpověď lékárníka

Krevní tlak by se i u léčených pacientů měl pohybovat pod hranicí 140/90, puls kolem 80 tepů za minutu je u žen normální. Kombinaci uvedených léků (Ramipril, Euphyllin CR, Alerid a Glyvenol) je možné užívat, ale určitá rizika to s sebou nese - např. Euphyllin CR může zvyšovat krevní tlak. Únava má mnoho příčin, jednou z nich může být užívání tzv. antihistaminik (např. Aleridu), pokud máte pocity bušení srdce (zrychlený puls) může se jednat o nežádoucí účinek Euphyllinu CR apod.

Své pocity a potíže (zhoršené dýchání) určitě konzultujte se svou lékařkou, může Vám upravit dávkování léků či je změnit. Pomoci k řešení by mohlo pravidelné měření a záznamy krevního tlaku, dostatečný pitný režim (bez nápojů s kofeinem a alkoholu) a pravidelný pohyb (procházky).

dotaz

Černucha pomáha diabetikům ke snížení hladiny cukru. Je možné se předávkovat, tj. chorobně snížit hladinu cukru?

22.1.2015, 12:43
odpověď lékárníka

Není možné, aby černucha setá (černý kmín) takto snížila hladinu krevního cukru. Tu totiž pomáhá udržovat jiným mechanismem, než veškerá antidiabetika, u kterých riziko hypoglykémií hrozí.

dotaz

Více než rok pravidelně užívám Prestarium 1 tabletu ráno, Apopurinol 1 tbl. ráno a večer 1 tbl. Atorvastatin. Před měsícem mi byl proveden kompletní rozbor krve včetně moči a vše je v pořádku, včetně cholesterolu, tlak jsem měl 140/85. Chci vědět, jestli výše uvedené léky mohu vysadit.

20.1.2015, 15:18
odpověď lékárníka

O případné úpravě (snížení) dávkování či vysazení rozhoduje vždy zodpovědný lékař! Výsledky máte v pořádku právě díky pravidelnému užívání zmíněných léků, pro udržení je nutné je užívat i nadále.

dotaz

Nedávno mi vyřezávali vystouplé pihy laserem. Krásně se mi po používání Bactrobanu zahojily a strupy již odpadly. Teď už je kůže zacelená a samozřejmě zůstává stále ještě růžová skvrna v místech, kde byly pihy odstraněny a malý ďolíček, který se každým dnem zatahuje. Protože těchto pih mám větší množství a plánuji ve vyřezávání pokračovat, chci aby se co nejlépe zahojily a nezůstala po nich pigmentová skvrna či jizva. Mohu používat Contractubex gel, který mi doporučili v lékárně jako vhodný? Čtu teď na příbalovém letáku, že zabraňuje tvorbě nové tkáně a moc tomu nerozumím v jakém smyslu.

14.1.2015, 20:47
odpověď lékárníka

Contractubex gel potlačuje tvorbu kolagenu a aktivitu buněk zvaných fibroblasty, čímž pozitivně ovlivňuje a formuje elasticitu a strukturu jizvy, můžete jej bez obav používat. Abyste zabránila vzniku pigmentových skvrn, je potřeba jizvy nevystavovat slunečnímu záření (a to po dobu 6 až 12 měsíců), případně místa chránila krémem s vysokým UV faktorem (tj. SPF 50+). Dalšími osvědčenými přípravky k péči o jizvy jsou např. Hemagel, Strataderm aj. Čím dříve se začne gel na jizvy nanášet, tím se zvyšuje šance na lepší výsledek zhojení.

dotaz

Cca před 2 lety mi byla diagnostikována brániční kýla. Užívám lék Apo-ome a nemám skoro žádné problémy, které by jinak brániční kýla mohla způsobovat. Lék se ale bere denně a můj dotaz je - není lék Apo-ome při dlouhodobém užívání zatěžující, škodlivý... pro tělo? Lze případně doporučit něco jiného?

14.1.2015, 10:47
odpověď lékárníka

Většina dlouhodobě užívaných léků tělu neprospívá a přináší s sebou určitá rizika či nežádoucí účinky, ale je potřeba zvážit přínos podávání léku a rizik bez léčby. Neléčená brániční kýla způsobuje pálení žáhy, obvykle i poškození a vznik zánětu jícnu, zvyšuje se také riziko vzniku karcinomu.

Dlouhodobé užívání omeprazolu (např. Apo-ome, Helicid) může způsobovat například nedostatek vitaminu B12, který je důležitý pro správnou krvetvorbu, dále snížit vstřebávání hořčíku, což se může projevit podrážděností nebo svalovými záškuby a křečemi. Pokud chodíte na pravidelné kontroly, vyšetření, lék užíváte pod dohledem lékaře a žádné další obtíže nemáte, mělo by být vše v pořádku.

dotaz

Jsem asi dva roky po operaci křečových žil a užívám lék Detralex dvakrát denně. Můj dotaz zní, jak dlouho musím lék užívat?

12.1.2015, 19:42
odpověď lékárníka

Délka užívání udržovací dávky Detralexu záleží na míře Vašich obtíží (bolesti nohou, otoky) a stavu krevních cév. O nutnosti dalšího užívání se poraďte se svým lékařem (nejlépe angiologem).

dotaz

Měla jsem tromboflebitidu a užívám Warfarin. Je vhodné brát lecitin, chia semínka, bio Se+Zn?

12.1.2015, 19:28
odpověď lékárníka

Při léčbě Warfarinem můžete užívat Lecitin i Bioaktivní Selen a Zinek. Chia semínka pouze po poradě s lékařem a když, tak s minimálním dvouhodinovým odstupem od Warfarinu.

dotaz

Prosím Vás o radu - maminka užívá lék Simgal 10 mg jednu tabletu denně. Je jí 72 let a v přílbalovém letáku je napsáno, že po 70. roce je tento lék rizikový. Jaká rizika hrozí a je možné ho i po 70. roce užívat a za jakých podmínek?

12.1.2015, 9:53
odpověď lékárníka

Ano, lék mohou užívat i pacienti nad 70 let, ale se stoupajícím věkem je obecně třeba brát v úvahu případné snížení aktivity jaterních enzymů a ledvin, proto je vhodné při předepisování tzv. simvastatinů (např. Simgalu) zvýšené opatrnosti, protože játra i ledviny mají významný podíl na metabolismu léku. Je zde riziko jednak z důvodu interakcí s některými dalšími léky (starší lidé obvykle užívají více léků a je nutné hlásit, že pacient/ka užívá Simgal) a jednak častějšího výskytu nežádoucích účinků, mezi které patří hlavně slabost, bolest a křeče svalů. Pokud pacient zaznamená jakékoliv z těchto potíží, měl by co nejdříve obrátit na lékaře. Po dobu léčby je nutné se vyvarovat konzumaci alkoholu, grapefruitu, pomela a jejich džusů!

dotaz

Jaký by měl prosím být rozestup mezi léky Nurofen sirup a 1/3 Prothazinu pro dítě 17 měsíců staré?

10.1.2015, 21:12
odpověď lékárníka

Obecně není potřeba dodržovat jakýkoliv časový rozestup mezi těmito léky, ale protože se jedná o malé dítě a Prothazin je do 10 let věku kontraindikován (po zvážení rizik a přínosu léčby může lékař/ka Prothazin s úpravou dávkování předepsat i dětem mladším), minimálně jednohodinový odstup doporučujeme.

dotaz

Našel jsem doma přes půl roku prošlá antidepresiva Escitalopram. Je nebezpečné je užívat?

8.1.2015, 8:30
odpověď lékárníka

Půl roku po expiraci už je docela dlouhá doba, tyto léky raději neužívejte, odneste zpět do lékárny k likvidaci a od svého lékaře si nechte předepsat nové.