Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Pošlete nám Váš dotaz, rádi Vám diskrétně poradíme.
dotaz

Beru antibiotika na angínu Ospen 1500. Dělám závodně atletiku (běh) a ráda bych se zeptala, kdy budu moci začít zase běhat, chtěla bych co nejdříve.

27.6.2018, 18:29
odpověď lékárníka

Pokud budou hodnoty CRP v pořádku a Vy se budete cítit fit, smíte se k lehkému tréninku vrátit zhruba po 10 dnech. V případě, že budete bez jakýchkoliv potíží a bez příznaků nemoci, tak odhadem po 14 dnech smíte trénovat naplno.

dotaz

Mohu užívat zároveň Novo-passit a Eliffy na deprese? Brala jsem Neurol, ale zjistila jsem, že je návykový, tak ho dál užívat nechci a místo něj jsem si koupila právě kapky Novo-passit.

2.7.2018, 10:44
odpověď lékárníka

Perorální roztok Novo-passit obsahuje třezalku tečkovanou, která interaguje a ovlivňuje negativním způsobem metabolismus antidepresiva v organismu. Nejedná se tedy o vhodnou kombinaci léků a nedoporučuji ji.

dotaz

Beru antikoncepci Yasminelle už asi 15 let, vše bez problému. Lékařka mi nyní zjistila vysoký cholesterol (geneticky dané) a dostala jsem Totalip (atorvastatin). Může mít tato kombinace nějaký vliv na účinek antikoncepce?

5.7.2018, 11:35
odpověď lékárníka

Totalip může zvýšit koncentraci antikoncepčních hormonů v krvi, nicméně účinek antikoncepce nesnižuje. Je však vhodné, aby kombinaci zvážil také gynekolog a případně antikoncepci vyměnil za jinou.

dotaz

Smím kombinovat Amoksiklav s Brufenem?

5.7.2018, 12:12
odpověď lékárníka

Ano, smíte, mezi léky není interakce. Hrozí však vyšší riziko podráždění žaludku a následné nevolnosti. Pokud byste Brufen nahradila paracetamolem (např. Panadol Novum, Paralen) tomuto nepříjemnému riziku se vyhnete.

dotaz

Beru už měsíc Diclofenac Duo a Xyzal, Neurol a probiotika. Vadí nějak tato kombinace?

6.7.2018, 18:40
odpověď lékárníka

Xyzal v kombinaci s Neurolem zvyšuje riziko nesoustředěnosti, nepozornosti, únavy a spánku. Doporučuji se vyhýbat aktivitám, které pozornost vyžadují (např. řízení, práce ve výškách atd.). Dále upozorním, že dlouhodobé užívání Diclofenacu může vést ke vzniku vředů a delší užívání Neurolu jak 8-12 týdnů ke vzniku závislosti.

dotaz

Snažíme se o miminko, začala jsem proto brát Femibion 1 a k němu ještě železo. Beru je vždy po snídani, ale poslední dobou mám křeče v žaludku. Chci se zeptat zda to může způsobit kombinace těchto vitamínů?

8.7.2018, 16:04
odpověď lékárníka

Za Vaše křeče v žaludku může pravděpodobně železo, po něm má mnoho pacientů potíže s trávením. Škoda, že neuvádíte konkrétní přípravek železa, který užíváte, některé formy jsou stravitelné lépe (např. Novoferrin v tobolkách nebo Floradix sirup), jiné hůř (např. Sorbifer Durules), některé je zapotřebí užít nalačno, jiné s jídlem či po jídle. Pokud i přes doporučený postup se potíže objevují, zkuste železo vysadit a užívat pouze Femibion.

dotaz

S přítelem jsme měli dvakrát po sobě nechráněný pohlavní styk a to zhruba tři dny po mé ovulaci. Patnáct hodin poté jsem si vzala dvě tablety Postinoru. Je tu určitá pravděpodobnost, že bych mohla být těhotná?

10.7.2018, 13:20
odpověď lékárníka

Možnost otěhotnění nelze nikdy stoprocentně vyloučit ani po užití Postinoru. Takže šance, ač nižší, tu pořád je.

dotaz

Jsem v 6. týdnu těhotenství a beru lék Controloc 40 mg na pálení žáhy a reflux. Nejsem si úplně jistá, zda mohu tento lék dále v těhotenství užívat? Žádné jiné léky jako třeba Helicid mi tolik nepomáhají, respektive nepomáhají vůbec.

9.7.2018, 11:47
odpověď lékárníka

Controloc by těhotná žena neměla užívat, pokud to není nezbytně nutné. Na zvířatech totiž byla při studiích prokázána reprodukční toxicita, u lidí potenciální riziko známé není, proto platí obecné pravidlo, že pokud to nutné není - neužívat. Poraďte se o vhodnosti jeho užívání určitě s lékařem, který zná dobře Váš zdravotní stav a obtíže.

dotaz

Brala jsem dva týdny antibiotika Ricefan na zánět průdušek, pak týden ne a nyní mi paní doktorka dala další balení, protože podle výsledků sedimentace ještě nejsem uplně fit. Je mi ale dobře, jen před spaním a po ránu trochu kašlu. Smím na chvíli ven? Třeba na krátkou procházku se psem? Tři týdny jsem doma a ráda bych už šla na čerstvý vzduch.

9.7.2018, 10:45
odpověď lékárníka

Myslím si, že 1-2x denně na kratší procházku vyrazit smíte (v rámci vycházek, jste-li na neschopence), nemůžete tím nic pokazit, ba naopak. Jen myslete na to, že máte kůži náchylnější k spálení (díky antibiotikům), proto se při slunečných dnech buď zdržujte spíše ve stínu nebo se namažte opalovacím krémem.

dotaz

Jsem čtyři měsíce po operaci štítné žlázy. Mohu užívat Tribulus terrestris, aniž by snižoval hormony? Užívám Letrox 125 až 200.

15.7.2018, 15:44
odpověď lékárníka

Kotvičník nemá vliv na účinky Letroxu, takže ano, užívat jej smíte.

dotaz

Jsem na dovolené a objevily se bolesti jako při ischiasu. Beru Godasal 100 a Ibalgin, aby mi bolest utlumil. Mohu Ibalgin nebo Ibuprofen brát současně s Godasalem?

16.7.2018, 11:55
odpověď lékárníka

Bohužel Vás zklamu, ale Ibalgin (stejně tak Ibuprofen - léky jsou totožné) a Godasal jsou kontraindikované. Jejich kombinací se zvyšují rizika spojená s nežádoucím krvácením. Místo Ibalginu Vám doporučuji na bolest lék s paracetamolem, např. Panadol Novum či se silnějším účinkem proti bolesti Panadol Extra, v němž je účinek paracetamolu oproti obyčejnému Panadolu zesílen kofeinem.

dotaz

Je možné si vzít při kojení nějakou nouzovou antikoncepci? Případně kterou?

16.7.2018, 6:54
odpověď lékárníka

Nouzovou antikoncepci (kteroukoliv) si vzít smíte, ale za předpokladu, že po jejím užití nebudete alespoň 8 hodin kojit. Doporučuji mít na tuto dobu mléko odstříkané a pilulku "po" si vzít hned po nakojení dítěte.

dotaz

Ovlivňují se nějak léky Letrox 75, Magnesium, Estrimax a kyselina listová? Mám mít mezi těma lékama nějaký rozestup? Jsem těhotná, navyšuje se dávka Letroxu v těhotenství? A pokud ano, od kdy? Jsem ve 2. nebo 3.týdnu.

16.7.2018, 6:05
odpověď lékárníka

V první řadě Vás upozorním, že když víte, že jste těhotná, měla byste kontaktovat příslušného lékaře a Estrimax okamžitě vysadit. Letrox, hořčík ani kyselina listová se účinkem neovlivňují a v těhotenství nevadí. Dále byste měla být pravidelně po dobu těhotenství sledována na příslušném pracovišti, kde Vám budou podle výsledků krve případně dávky Letroxu individuálně navyšovat a upravovat.

dotaz

Užívám antibiotika Doxyhexal. Můžu si vzít na snížení teploty Paralen?

14.7.2018, 19:58
odpověď lékárníka

Ano, smíte, kombinace Doxyhexalu a Paralenu je bezpečná.

dotaz

Užívám injekce Fraxiparine. Stane se něco, když jeden den vynechám? A můžu při těchto injekcích brát Wobenzym a léky na bolest? Např. Ibalgin, Algifen kapky apod.?

24.7.2018, 11:54
odpověď lékárníka

Účinek Fraxiparinu je stabilní, jeli aplikován denně zhruba ve stejném čase. Pokud dojde k vynechání dávky bez vyšetření krve a předchozího ukončení léčby lékařem, hrozí "zhoustnutí krve" a její srážení. Wobenzym, Algifen i Ibalgin zesilují účinek Fraxiparinu a jejich současné podávání tak vhodné není.

dotaz

Trpím poměrně častými bolestmi hlavy. Snažím se je řešit rehabilitací a cvičením, nicméně zlepšení se dostavuje pomalu a je jen mírné. Hlava mne bolí zhruba v polovině dnů v měsíci (někdy třeba 2-3 dny po sobě a pak třeba 3-4 dny ani jednou) a téměř pokaždé dosáhne bolest takové intenzity, že si musím vzít "prášek". Užívám Panadol Extra a obvykle mi zabere jednorázová dávka 2 tablet (vážím 78 kg). Někdy, když je bolest silná, tak dojde jen ke zmírnění a já si po cca 5-6 hodinách vezmu další 2 tablety, po kterých už bolest odezní. Vždy se při dávkování pečlivě řídím pokyny pro dávkování v příbalovém letáku. Nicméně jsem se nedávno dozvěděla, že i takové dávkování může být nebezpečné, pokud člověk používá Panadol (nebo jiný paracetamol) dlouhodobě. Chtěla jsem se zeptat, zda existuje nějaké doporučené maximální dávkování při dlouhodobém užívání. Případně jaké jsou doporučené časové odstupy, pokud člověk užívá paracetamol dlouhodoběji (často, ale nepravidelně). Vzhledem k tomu, že jsem měla problémy se žaludkem, tak se obávám užívat nesteroidní antirevmatika (respektive jsem to i zkoušela, ale necítila jsem se po jejich užití dobře a tak jsem to nechtěla dále riskovat). Dodám, že alkohol nepiji vůbec.

25.7.2018, 18:41
odpověď lékárníka

Léky na bolest mají tu nevýhodu, že bolest sice ztlumí, ale neřeší jejich příčinu, která je pro správnou léčbu velmi podstatná. Něco je špatně a tělo Vám to dává najevo bolestí a je potřeba to "opravit". Tlumení bolesti, obzvlášť dlouhodobé, může stav a příčinu jen zhoršit. Je fajn, že rehabilitace a cvičení úlevu přinášejí, ač pomaleji, než byste chtěla. Bohužel nepíšete, zda jste podstoupila vyšetření u lékaře a jaké, jak dlouho bolesti už trvají atp. Bolesti hlavy vyvolává také třeba kolísání krevního tlaku, nedostatek hořčíku v krvi, vyšší nitrooční tlak, stres, napětí, nedostatek spánku, příčin je opravdu mnoho a doporučuji se zaměřit na skutečnosti, které bolesti předcházely. Příčina by také mohla být ve stažených svalech, které drží hlavu a krk (stav vzniká častým a špatným pohybem hlavy, po úrazech, špatnou polohou hlavy ve spánku, špatné sezení u počítače, v autě, apod.). Takový stav by pak zvládl vylepšit dobrý fyzioterapeut. Dávkování paracetamolu pro dlouhodobé podávání upravené není. Obecné pravidlo pro analgetika je užívat je po co nejkratší nutnou dobu. Mezi jednotlivými dávkami konkrétně u paracetamolu by měly být minimálně 4 hodiny, v lepším případě delší, pět až šest hodin.

dotaz

Je možné užívat lék Stacyl s hormonální antikoncepcí? A může čtrnáctidenní silný průjem, na který mi nezabíraly žádné léky, ovlivnit funkci antikoncepce?

25.7.2018, 17:15
odpověď lékárníka

Stacyl pro ženy užívající hormonální antikoncepci představuje určité riziko, a proto by jej užívat bez patřičné indikace a nutnosti neměly (posoudí lékař). Průjem účinky antikoncepce prokazatelně snižuje, pokud tedy dojde v průběhu cyklu ke styku, je zapotřebí použít také jiný způsob kontracepce.

dotaz

Můžu si vzít po použití Ataralginu Dithiaden na alergii?

24.7.2018, 19:23
odpověď lékárníka

Ano, můžete, kombinace Ataralginu s Dithiadenem nevadí.

dotaz

Můžu při léčbě Warfarinem sladit čekankovým sirupem? Jde asi o 20-25 g denně.

23.7.2018, 15:45
odpověď lékárníka

Čekankový kořen, ze kterého se sirup vyrábí, je zdrojem vitaminu K, jehož příjem je nutné při léčbě Warfarinem významně redukovat, proto jeho používání příliš nedoporučuji.

dotaz

Na fibrilaci síní jsem dostala léčbu pomocí léků Eliquis, Rytmonorm (3x denně) a Betaloc. Zdálo se mi to hodně, a proto jsem poslední Rytmonorm vyměnila za Ginkgo bilobu, na kterou jsem byla zvyklá. Objevily se u mne však potíže jako bolesti hlavy, bolesti v krku a cítění cigaretové kouře, ač jsem nekuřák a žiju v čistém prostředí. Nemůže jít o krvácení do mozku?

19.7.2018, 22:44
odpověď lékárníka

Ginkgo biloba je při léčbě antikoagulancii (neboli srážení krve, ve Vašem případě lékem Eliquis) kontraindikována. Kombinace obou léků zvyšuje riziko nebezpečného krvácení. Další věc je ta, že Ginkgo biloba nenahrazuje účinek Rytmonormu, Gingko podporuje prokrvení, Rytmonorm slouží k léčbě srdečních arytmií. Doporučuji se s Vašimi potížemi obrátit co nejdříve na lékaře.

dotaz

Užívám 2x denně Detralex. Výjimečně potřebuji užívat Norethisteron. Mohu tyto léky užívat současně?

19.7.2018, 20:33
odpověď lékárníka

Ano, můžete, léky se vzájemně neovlivňují.

dotaz

Byla mi předepsána antibiotika Ricefan 500 mg. Mám alergii na penicilin. Bylo mi řečeno, že Ricefan není penicilin, jen že je "něco jako penicilin". V letáku se ale píše, že to lidi s přecitlivělosti na penicilin nemůžou. Přitom můj lékař ví, že ho nesmím. Mám je užívat? Bojím se, abych se nezačala dusit.

19.7.2018, 20:02
odpověď lékárníka

Ricefan není penicilin, ale má stejný základ jako penicilin. Účinná látka Ricefanu (cefuroxim) se řadí do skupiny cefalosporinů, které ale stejně jako skupina penicilinů patří do kruhu tzv. betalaktamových antibiotik. Riziko alergie se zvyšuje, protože mají obě skupiny (peniciliny i cefalosporiny) po chemické stránce stejný základ (batalaktamový kruh). Otázkou zůstává, zda Vám vadí opravdu jen penicilin jako takový, nebo reakci dokáže vyvolat samotný základ, proto je zapotřebí Vám podobná antibiotika předepisovat s opatrností a po pečlivém zvážení. Nebojte se lékaře kontaktovat a pro jistotu se znovu zeptat.

dotaz

Jsem po mozkové mrtvici a byl jsem 10 dní hospitalizován. Užívám 1x denně Trombex na ředění krve a k němu mi byl předepsán ještě Anopyrin, který krev ředí taky. Nevím, jestli se mohou oba léky užívat najednou každý den společně?

19.7.2018, 16:31
odpověď lékárníka

Při jistých indikacích smí lékař kombinaci těchto léků předepsat. Měl byste však být častěji lékařem sledován (krevní testy), protože kombinace Trombexu s Anopyrinem zvyšuje riziko krvácení a jeho intenzitu.

dotaz

Dva týdny po kousnutí klíštětem mi byl předepsán DoxyHexal 100 mg 40 tablet po 12 hod. Okolo je zarudnutí bez typického bílého středu. Nebylo by lepší ještě nějakou dobu počkat a potom vzít nejdříve krev, aby se zjistilo, že se jedná o boreliózu?

18.7.2018, 22:40
odpověď lékárníka

Borelie se rychle množí, a čím víc jich je, tím je léčba zdlouhavější, náročnější a zvyšuje se riziko pozdějších komplikací. I podle mého názoru je v tomto případě lepší antibiotika nasadit hned po objevení červeného fleku, než čekat další 2-3 týdny na obděry krve, které boreliózu potvrdí nebo vyloučí.

dotaz

Beru antibiotika Azithromycin 500 mg v dávce na 3 dny. V příbalovém letáku nic nepíšou, že se po nich nemůže na slunce. Můžu ven nebo kdy po posledním užití smím?

17.7.2018, 10:24
odpověď lékárníka

Během užívání Azithromycinu a ještě alespoň dva týdny potom je dobré kůži chránit krémem s UV faktorem (minimálně s SPF 30), aby se nespálila a pobývat spíše ve stínu, ale neznamená to, že na slunce vůbec nesmíte.

dotaz

Mohu použít náplast Olfen a Ibalgin v tabletách při silné bolesti zad?

2.8.2018, 18:57
odpověď lékárníka

Ano, smíte zkombinovat náplast a tablety. Jen tuto kombinaci nedoporučuji déle jak jeden týden.

dotaz

Kdy prosím vysadit Stacyl před trháním zubů?

16.8.2018, 10:15
odpověď lékárníka

Stacyl vysaďte minimálně 10 dní před zákrokem.

dotaz

Mohu současně s Warfarinem používat na otok krém Ibalgin Duo a brát Detralex?

17.8.2018, 8:43
odpověď lékárníka

Detralex s Warfarinem kombinovat smíte. Ibalgin Duo Effect lze použít s opatrností na malou plochu těla za předpokladu, že jej nebudete aplikovat víckrát jak 2x denně a to v malém (doporučeném) množství a ne déle jak 5-7 dní.

dotaz

Mohu si k Penicilinu 0,8 mega biotika od zubaře vzít Brufen od bolesti?

21.8.2018, 14:58
odpověď lékárníka

Ano, můžete, kombinace Penicilínu a Brufenu není problém. Pokud byste však po Brufenu cítila žaludeční nevolnosti, nahraďte ho Paralenem nebo Panadolem.

dotaz

Mohu použít Ibalgin při migréně, když beru Godasal, Prenessu a Euthyrox?

21.8.2018, 9:41
odpověď lékárníka

Kvůli užívání Godasalu na ředění krve a Prenessy na vysoký tlak pro Vás Ibalgin vhodný není - zvyšuje riziko krvácení a podílí se na zvýšení krevního tlaku. Doporučuji se poradit s lékařem a do té doby užívat při jakékoli bolesti paracetamol (Paralen, Panadol).

dotaz

Prosím o informaci, zda mohu mimořádně, když jsem dva dny na dovolené, nahradit lék Ramipril proti zvýšenému tlaku lékem Lozap?

21.8.2018, 6:41
odpověď lékárníka

Léky Ramipril a Lozap se zaměnit nedají. Každý z nich obsahuje jinou účinnou látku a to navíc i z jiné lékové skupiny, tj. každý lék krevní tlak snižuje jiným způsobem a má omezenou indikaci dle celkového zdravotního stavu pacienta.

dotaz

Prosím o radu, lékaři mi ještě neporadily a nohy mám pořád oteklé. Napsali mi jen punčochy, ale obzvlášť v parnu se nedají nosit, tak potřebuji radu, jak jinak svoje potíže řešit. Hlavně večer mám nohy oteklé a ještě navíc červené, tak se bojím komplikací a jiných onemocnění.

18.8.2018, 7:58
odpověď lékárníka

Punčochy jsou pouze částečným řešením Vašeho problému. Důležité je pátrat po příčině oteklých nohou - lékař by měl zkontrolovat krevní tlak, hodnoty základních elektrolytů v krvi, vyloučit onemocnění srdce atp. Problémy mohou zmírnit či vyřešit léky spadající do skupiny venofarmak, které zpevňují cévy a podporují jejich funkce. Některé z nich jsou i volně prodejné (např. Diosminol, Cantalin micro, atd.) - složení mají totožné, ale účinek se projeví cca po 2 - 3 měsících užívání. Pro správnou funkci cév je rovněž důležitý dostatečný pitný režim (vypít 2 - 3 litry vody denně), pravidelný pohyb (stačí alespoň rychlejší hodinová procházka denně) a "zdravá" strava. Velkou úlevu také přináší studená sprcha, popřípadě střídání teplé a studené vody při sprchování, ale to jistě děláte.

dotaz

Již skoro 2 roky se moje třináctiletá dcera léčí antidepresivy a antipsychotiky. Její stav byl velmi vážný, musela být i po nějakou dobu hospitalizována v nemocnici. Zlepšení o 70 % nastalo asi po roce a půl léčby. Chtěla jsem dceří pomoct ještě víc, a proto jsem ji našla homeopatku a ta ji k lékům přidala homeopatika, jenže stav dcery se zhoršil a to výrazně, bude muset znovu do nemocnice. Je to normální a vůbec možné? Homeopatka tvrdí, že to není její vina, ale mně se to nějak nezdá.

31.8.2018, 21:03
odpověď lékárníka

Osobně si myslím, že za zhoršení stavu Vaší dcery léčba homeopatiky nemůže, obzvlášť ne pokud dcera antidepresiva ani antipsychotika nevysadila, nebo nesnížila jejich dávky.

dotaz

Lze společně užívat Wellbutrin a Magrinal?

1.9.2018, 8:10
odpověď lékárníka

Kombinace těchto dvou léků, jejichž účinné látky patří do dvou různých skupin antidepresiv, přináší zvýšená rizika vedlejších účinků. Nicméně jejich kombinace je doporučena pouze v určitých indikacích, ale není zcela vyloučena či zakázána, jen je nutná častější kontrola u lékaře.

dotaz

Může se užívat současně Asentra a Levodopa?

29.8.2018, 15:39
odpověď lékárníka

Ano, léky lze užívat společně. Bohužel však kombinace zvyšuje riziko ospalosti, zmatenosti, zhoršuje koncentraci a může vyvolávat závratě, je proto důležité, aby byl pacient lékařem o vedlejších účincích informován.

dotaz

Mohu užívat Tamsulosin Mylan na prostatu a Wobenzym?

26.8.2018, 10:06
odpověď lékárníka

Ano, můžete, Tamsulosin a Wobenzym nejsou v kontraindikaci.

dotaz

Je možné si při užívání 40 mg Prednisonu vzít Paralen? Mám vysokou horečku, kterou potřebuji snížit a bojím se, abych si nepohoršila. Už takhle mám otoky a bolesti nohou jako vedlejší účinky léčby.

9.9.2018, 14:48
odpověď lékárníka

Paralen při léčbě Prednisonem brát smíte, léky ve společné interakci nejsou. Pokud by však u Vás vysoká horečka přetrvávala déle jak tři dny bez zjevných doprovodných příznaků nějakého onemocnění, vyhledejte lékaře.

dotaz

Je možné současně užívat Detralex a Eliquis? Oteklo mi náhle lýtko a následně na sono vyšetřeními byl nalezen trombus. Žádný z léků jsem dříve neužívala.

3.9.2018, 16:14
odpověď lékárníka

Ano, smíte, kombinace Detralexu s Eliquisem není kontraindikována.

dotaz

Může se Furolin zapíjet kozím mlékem?

21.9.2018, 13:01
odpověď lékárníka

Ano, může, mléko antibiotiku Furolinu nevadí a jeho účinnost nijak neovlivňuje. Avšak toto neplatí pro všechna antibiotika.

dotaz

Dcera je po operaci haluxu, je jí 28 let a nedostala žádné léky na ředění krve. Má omezený pohyb, neměl by být lék na ředění povinný?

19.9.2018, 11:35
odpověď lékárníka

Léky na ředění krve nejsou povinné pro každého a po každé operaci. Záleží na míře a způsobu provedeného zákroku, stejně tak i na zdravotním stavu pacienta. Zvážení rizik a předepsání nutných medikamentů je tak plně na uvážení lékaře.

dotaz

Je vhodná kombinace léků Citalec 20 a Tezeo 40?

9.10.2018, 14:41
odpověď lékárníka

Kombinace Vámi dvou uvedených léků na vysoký tlak a léčbu deprese je v pořádku.

dotaz

Byla jsem na potratu a hned po návratu z dovolené jsem dostala první menzes. Začala jsem hned brát antikoncepční tablety Lindynette. S manželem jsme měli styk a po něm jsem si vzala ještě jednu tabletu antikoncepce. Můžu otěhotnět? Lékařka mi sdělila, že na další případný potrat mám nárok až po půl roce, ale dítě bohužel mít nemůžu. Tabletky beru každý den. Existuje čajová směs vyvolávající potrat?

8.10.2018, 8:41
odpověď lékárníka

Pokud antikoncepční tabletky užíváte od prvního dne menstruace svědomitě každý den přibližně ve stejnou dobu, šance, že otěhotníte, je opravdu velmi malá a nemusíte se bát. Některé bylinky mohou plod poškodit, nikoliv však vyvolat potrat, takže i kdybyste náhodou znovu těhotná byla, žádné takové experimenty nedoporučuji.

dotaz

Lze užívat zároveň 1x denně Furolin a k tomu 2x denně Augmentin SR?

5.10.2018, 18:47
odpověď lékárníka

Ano lze, jde o zesílenou antibiotickou léčbu používající se především k léčbě urologických infekcí.

dotaz

Beru Trombex 75, měla jsem slabou mrtvičku. Můžu užívat Gingko Bilobu a Omega 3? Dělají se mi modřiny.

5.10.2018, 13:12
odpověď lékárníka

Za vznik modřin může Trombex, jde o jeho nepříjemný vedlejší účinek, kdy již při menším bouchnutí se na těle vytvoří modřina. Gingko biloba a Omega 3 mohou účinek Trombexu zesilovat, proto jejich užívání nedoporučuji.

dotaz

Nemůže mi uškodit, když si vezmu Neurol večer na uklidnění, i přesto, že jsem během dne spolkla 3 tablety léku Valetol na bolest zubů?

4.10.2018, 22:55
odpověď lékárníka

Valetol nemá vliv na účinek Neurolu, léky nejsou kontraindikované.

dotaz

Mohu k Warfarinu užívat OmegaMarine forte plus?

12.10.2018, 22:42
odpověď lékárníka

Mastné kyseliny OmegaMarine forte mohou zesilovat účinky Warfarinu, jejich užívání tak není příliš vhodné, popř. je vhodné jejich užívání konzultovat s lékařem.

dotaz

Praktický lékař mi zjistil, že mám vysoký tlak 140/125 a to již delší dobu. Předepsal mi lék Tritace v síle 5 mg, ale v příbalovém letáku uvádějí na počáteční léčbu 1.25 mg nebo 2.5 mg. Mohu si vzít jen púl prášku?

12.10.2018, 16:28
odpověď lékárníka

Léčba hypertenze lékem Tritace (účinná látka ramipril) by měla začínat dávkou 2,5 mg 1x denně (obecné doporučení). V případě, že výsledek léčby nebude uspokojivý, může lékař dávku postupně během 2-4 týdnů navýšit. Tablety Tritace mají půlicí rýhu a tabletu tak lze rozdělit na dvě stejné dávky. Doporučuji však kontaktovat lékaře a poptat se znovu na dávkování.

dotaz

Omylem jsem si vzala Stacyl místo Godasalu, který mám předepsaný na ředění krve po čistění po čištění karotidy. Je to velká chyba?

17.10.2018, 18:45
odpověď lékárníka

Můžete být klidná, není to chyba, Stacyl i Godasal obsahují naštěstí tutéž léčivou látku (kyselinu acetylsalicylovou) ve stejné gramáži (100 mg). Jen Godasal oproti Stacylu obsahuje navíc glycin, což je aminokyselina, která chrání žaludek před překyselením.

dotaz

Pomáhá lék Wobenzym na akné?

28.10.2018, 9:21
odpověď lékárníka

Dle mého názoru nemá smysl Wobenzym k léčbě akné užívat, pokud se nejedná o komplikaci léčby jako je špatné hojení ranek a vznik jizev. Nevím, jaký tip akné máte, nicméně základ léčby je vždy stejný a to pravidelné čistění pleti čistícím gelem nebo tonikem na problematickou pleť (2x denně - ráno a večer), popř. nanášení vhodného krému, který snižuje tvorbu kožního mazu, redukuje vznik komedomů, zmatňuje. Z doplňků stravy doporučím užívání zinku (15 -25 mg denně) a selenu (0,100 mg denně).

dotaz

Manžel bere Warfarin, může brát vitamin C? Jedna tableta má 250 mg.

1.11.2018, 17:54
odpověď lékárníka

Vitamin C může ve vyšších dávkách (1000 mg denně a víc) nepříznivě ovlivnit účinek Warfarinu. Pokud manžel nemá vysoký příjem vitaminu C ve stravě, pak by jedna tableta v síle 100 - 250 mg denně vadit neměla.

dotaz

Mohu kombinovat Hypnox forte na spaní s Ibalginem?

4.11.2018, 15:25
odpověď lékárníka

Ano smíte, kontraindikace není známa.

dotaz

Je možné užívat léky Prenessa na vysoký tlak spolu s lékem Torvazin na vysoký cholesterol? Nemůže tahle kombinace způsobovat svalovou únavu?

8.11.2018, 19:10
odpověď lékárníka

Za svalovou únavou nestojí patrně kombinace Prenessy a Torvazinu, nýbrž samotný Torvazin. Jedná o běžný vedlejší účinek statinů (atorvastatin je účinnou látkou Torvazinu). Záleží na míře, projevech a četnosti Vašich potíží, svoje pocity určitě zmiňte lékaři, může Vám snížit dávkování (pokud berete vyšší dávky) nebo zkusit lék vyměnit.

dotaz

Již asi 15 let používám Warfarin. Mám problém se spaním. Od lékaře beru Zolpidem Mylan 1x tabletu na noc a z psychiatrie Quetiapin Mylan 1x tabletu na noc. Mohu tyto léky brát bez obav?

8.11.2018, 11:40
odpověď lékárníka

Při kombinaci léků Zolpidem a Warfarin nebyly při studiích interakce zjištěny, jejich kombinace se tak považuje za bezpečnou. Co se týká kombinace Warfarinu s Quetiapinem, tam už by ze strany lékaře jistá ostražitost být měla (nutná titrace dávky Quetiapinu, častější kontroly) a není-li to nutné, léčba Quetiapinem by u warfarizivaných pacientů neměla přesáhnou 30 dní.

dotaz

Beru Bisoprolol Mylan jeden ráno a občas mě asi pravděpodobně bolí žlučník. Je to tupá bolest v boku a v zádech, tak na to užívám algifenové kapky. Mohu léky bez obav kombinovat?

8.11.2018, 15:48
odpověď lékárníka

K Bisoprololu se příležitostně Alginefová kapičky užít smí. Jen je třeba mít na paměti, že sice tlumí bolest, ale neřeší příčinu bolestí. Pokud se jedná opravdu o bolesti žlučníku (bolest vpravo pod žebrem doprovázené pocitem plnosti, křečemi apod.) jsou vhodná a neméně důležitá dietní opatření (vyhýbat se konzumaci dráždivých jídel), která už ale nejspíš dobře znáte.

dotaz

Můžu brát současně Magne B6 forte na křeče a 1/3 tablety Trittica na noc?

10.11.2018, 10:21
odpověď lékárníka

Ano, můžete, léky se navzájem neovlivňují.

dotaz

Beru Citalec 20 mg a Neurol 0,25 mg. Smím brát také Paralen?

9.11.2018, 13:11
odpověď lékárníka

Ano smíte, Paralen účinky Citalecu ani Neurolu neovlivňuje.

dotaz

Beru Warfarin, lze brát při kašli Ambrobene sirup?

11.11.2018, 0:17
odpověď lékárníka

Nebylo zjištěno, že by léky na podporu vykašlávání hlenů (např. Ambrobene sirup) ovlivňovaly účinek Warfarinu. Kombinace léků se tak v předepsaném dávkování považuje za bezpečnou. Z podpůrných prostředků k léčbě vlhkého kašle smíte užívat také jitrocelový sirup nebo jitrocelové pastilky. A nezapomínejte na dostatečný přísun tekutin.