Trombóza a Postinor
Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Odpověď na Váš dotaz | leky-poradna.cz

Trombóza a Postinor

dotaz

Jsem po trombóze pánevních žil s přetrvávajícim trombem v dolní duté žíle. Vše nastalo kvůli vrozenému zužení cév, genetickou vadou srážlivosti krve a nejspíš užíváním hormonální antikoncepce. Má otázka je tedy jestli je hodně nebezpečné použít Postinor? Jelikož nikdy nevím kdy nastane "nehoda", tak bych chtěla mít nějakou možnost poslední záchrany. Dekuji za odpověď.

30.3.2018, 19:53
odpověď lékárníka

Vhodnost užití Postinoru by při Vaší diagnóze měl posoudit gynekolog nebo Váš jiný ošetřující lékař, který zná podrobně Vaší anamnézu. Popravdě, vzhledem k diagnóze v jeho nouzovém užití vidím menší zlo, než nechtěné a neplánované těhotenství. Samozřejmě důležitá je především prevence "nehody" - použití kondomu, vyhýbání se styku v období ovulace, apod. Na trhu je také volně prodejné kontraceptivum Pharmatex a to buď ve formě krému či globulí, které výrazným způsobem při dodržení zásad pro použití snižuje šance na otěhotnění. Jedná se o lék, který ničí oplozovací schopnost spermií a používá se zhruba pět minut před stykem.