Postinor a vyšší srážlivost krve
Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Odpověď na Váš dotaz | leky-poradna.cz

Postinor a vyšší srážlivost krve

dotaz

Včera jsme měli s přítelkyní chráněný pohlavní styk, ale prasknul nám kondom. Přítelkyně má trombózu (zvýšenou srážlivost krve), poslední menstruaci měla před týdnem a jediné řešení "neotěhotnění" je vzít si dodatečnou antikoncepci Postinor. Tu si bohužel musela vzít již cca před 3 týdny. Myslíte, že je rozumné, přes její zvýšenou srážlivost krve, brát si tuto pilulku k zabránění otěhotnění? Záleží mi na jejím zdraví, a nechtěl bych, aby ji tato pilulka mohla nějak zdravotně ohrozit.

16.5.2016, 11:23
odpověď lékárníka

Ženám, které trpí zvýšenou srážlivostí krve se nedoporučuje užívání běžné hormonální antikoncepce, natož pak nouzové hormonální antikoncepce, která obsahuje opravdu vysokou dávku hormonu. Takové ženy by Postinor a jiné typy nouzové antikoncepce měly užít pouze ojediněle ve výjimečných případech po zvážení rizik pro a proti po konzultaci se svým gynekologem.