Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.

Nejsem blázen! Aneb jak účinně řešit psychické problémy bez léků?

Cítíte se pod psa, nic vás nebaví, máte nízké sebevědomí, nebo se prostě jen nedokážete přesvědčit vstát z postele, protože vám připadá, že to nemá cenu? To a mnohem více může být příznakem některé z psychických poruch, nejčastěji deprese, či úzkosti. S psychickými problémy se popravdě potýká každý z nás, někdo nedokáže překonat svůj strach z pavouků, jiný trpí syndromem vyhoření atd. Pravdou je, že i dnes, v době veskrze tolerantní se často bojíme začít své problémy řešit, abychom nebyli společností zaškatulkováni jako naprostí blázni. Jakmile vám však psychické problémy přerostou přes hlavu a začnou ovlivňovat vaše každodenní fungování v životě, je potřeba s tím něco udělat. Začít můžete i sami, ovšem popravdě je často nejlepším řešením návštěva psychologa, protože jen ten dokáže správně určit příčinu a závažnost vašich problémů. Mnoho psychických poruch (deprese, úzkosti aj.) můžete s pomocí odborníka vyléčit i bez antidepresiv či jiných léků.

Jak léčit psychické poruchy bez léků?

Mojra maly banner

Pomoci vám můžou různé relaxační techniky, dýchací cvičení, terapeutické psaní, antistresové omalovánky apod. Základem úspěchu je samozřejmě také změna životního stylu, odbourání návyků, které se negativně podepisují na vašem duševním zdraví. Zde je několik tipů, které můžete sami vyzkoušet.

1. Abdominální dýchání

Pokud se potřebujete zbavit napětí svalstva, jste podráždění, nebo trpíte úzkostmi vyzkoušejte techniku prohloubeného dýchání. Doporučujeme si na začátku položit dlaň na břicho, sledovat její zvedání a klesání při nádechu a výdechu.

Postup (nadechujte a vydechujte nosem):

Při nádechu na 3 sekundy zapojte bránici a snažte se vyklenout svalstvo na žaludku, jako by se nafouknul míč. Po nádechu na 1 sekundu zadržte dech a následně přecházejte do výdechu, který trvá 5 sekund. Současně s výdechem stahujte příčné břišní svaly co nejblíže k páteři a na konci opět na 1 sekundu zadržte dech. Celý tento cyklus opakujte 12x.

2. Smích dechem

Tuto relaxační techniku aplikujte až v momentě, kdy máte již dobře zvládnuté abdominální dýchání, protože z něj budeme vycházet.

Postup:

Nádech a výdech se provádí stejně jako u abdominálního dýchání. Při nádechu na 3 sekundy si v duchu řekněte „Vdechuji klid“ a při výdechu na 5 sekund „S výdechem se usmívám“. S výdechem trénujte uvolnění v oblasti žaludku, dutiny břišní a hrudníku a celý tento proces doprovázejte úsměvem.

3. Psaní dopisu

Kromě dýchacích technik je velmi přínosná práce s myšlenkami, založená na psaní dopisu druhé osobě. Tyto dopisy můžete adresovat konkrétnímu člověku, avšak nikdy nebudou odeslány. Tím získáte svobodu, nemusíte svá slova nijak cenzurovat, ba naopak. Psaní dopisu vám pomůže zbavit se negativních emocí, které si v podstatě vylijete na papír bez obavy, že byste jimi komukoliv ublížili.

Postup:

Vezměte si tužku, papír a pište – slova, věty, myšlenky, které vás zrovna napadnou. Jakmile nebudete mít co psát, přestaňte. Další den, když se vám opět začnou honit různé myšlenky hlavou, sedněte k papíru a piště dál. Klidně se opakujte, vůbec to nevadí. Jakmile se ze všeho vypíšete, udělejte si čas a dopis po sobě přečtěte. Váš text vám poskytne zpětnou vazbu a uvidíte, že mnoho otázek a myšlenek dokážete s odstupem času vyřešit sami.

4. Antistresové omalovánky

Velmi oblíbenou metodou relaxace je také terapie uměním. Nemusíte mít přitom žádný malířský talent, dnes jsou velmi populární antistresové omalovánky, které vám pomohou odpoutat se od přemíry myšlenek, každodenního shonu a stresu. K uvolnění vám stačí mít po ruce pastelky a nějaký antistresový obrázek k vybarvení. Vybírat můžete z jednoduchých obrazců po ty opravdu složité, záleží jen na vás. Podstatou je, soustředit se pouze na vybarvování, díky čemuž se odplaví značná část stresu.

Návštěva u psychologa? Rozhodně ANO!

Přestože jsou výše uvedené techniky prokazatelně účinné, je vždy potřeba prodiskutovat váš duševní stav s psychologem. Zkuste překonat zažité konvence, návštěva psychologa neznamená, že jste blázen, nebo že vás ihned nadopuje antidepresivy. Dobrý psycholog bude pátrat po příčině vašich problémů a bude směřovat psychoterapii k jejich odstranění. Nečekejte však, že problémy vyřeší za vás, to musíte zvládnout sami, psycholog vám však ukáže správný směr a bude vašim průvodcem.

Mojra velky banner

Stydíte se navštívit psychologa v jeho kamenné poradně, nechcete, aby vás někdo z okolí viděl do psychologické ordinace vstupovat, nebo prostě jen nemáte čas někam dojíždět? Nevadí. V současné době, kdy internet ovládá celý svět, nemusíte kvůli návštěvě psychologa v podstatě opustit pohodlí svého domova, a to díky první online psychologické poradně Mojra.cz. Konzultace s psychologem probíhají formou videohovoru přes Skype, WhatsApp, Viber, telefonicky či emailem. Rozhodně není potřeba se obávat, že by online konzultace byly méně účinné než osobní kontakt s psychologem. Dostupné studie prokázaly, že online psychologická konzultace formou cam to cam je srovnatelná s návštěvou psychologické poradny. Ba co víc, přináší sebou i spousty výhod:

  • anonymita, diskrétnost
  • úspora času
  • dostupnost odkudkoliv (z práce, auta, na dovolené...)
  • krátké objednací lhůty
  • psychologové dostupní od pondělí do neděle
  • možnost konzultací i v odpoledních/večerních hodinách

Psychologové online poradny Mojra.cz si plně uvědomují, jak je důležité získat psychologickou pomoc co nejdříve, aby vám problémy nepřerostly přes hlavu, proto se na ně neváhejte v případě potřeby obrátit.

autor: Markéta Ligocká

Mojra logo