Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.

Černý kmín

Černý kmín

Černý kmín (Nigella sativa), neboli černucha setá, je asi 35 cm vysoká bylina, která byla využívána již od dob starého Egypta. O léčebném využití plodu černuchy seté - semenech, kterým se říká černý kmín, psali ve svých textech například Hippokrates či léčitelé tradiční čínské medicíny. V moderní medicíně si černý kmín opět nachází své místo zejména tam, kde synteticky vyrobené léky často nestačí a nebo kvůli vedlejším účinkům často napáchají více škody, než užitku.

Černý kmín se nejčastěji užívá ve formě za studena lisovaného oleje, který je bohatý na vitamín A, řady B (zejména B1, B2, B3 a B6), D a E, kyselinu listovou a minerály (vápník, hořčík, železo, zinek fosfor, měď a draslík). Dále obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega-3 a 6 ve vhodném poměru.

Účinky černého kmínu na lidské zdraví

Po staletí byly pozitivní účinky černého kmínu záhadou, ale v poslední době se díky chemickým rozborům a studiím daří rozklíčovávat mechanismus jeho působení. V lidovém léčitelství byla zrnka černého kmínu doporučováná proti nadýmání, horečce, ale například i při nakažení leprou. Černý kmín se v medicíně využívá zejména k léčbě následujících nemocí a chorob:

Černý kmín 2

Více informací a způsobu užívání se dozvíte na stránkách výrobce oleje z černého kmínu virde.cz.