Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Odpovědi na Vaše dotazy | leky-poradna.cz

Léky na regulaci krevního tlaku

dotaz

Prosím o radu, krátce beru lék na tlak Ramipril Actavis 5mg, při prvním vyzvednutí mi lékárnice napsala jeden večer a při druhém vyzvednutí v jiné lékárně mi napsala jeden ráno, tak prosím kdy užívat? Děkuji

24.7.2014, 21:34
odpověď lékárníka

Dobrý den, Ramipril (obecně léky na snížení krevního tlaku) je důležité užívat především v pravidelnou denní dobu, tj. jestli si tabletu spolknete ráno anebo večer je na Vás. Zvolte si čas, který Vám více vyhovuje, abyste na tabletu nezapomínala. Tableta se užívá nezávisle na jídle.

dotaz

Mám na Vás dotaz ohledně léku na vysoký krevní tlak během těhotenství. Hned na jeho počátku mi tlak stoupl a doktor mi předepsal lék Lokren. Nemůže tento lék ublížit dítěti? Prý by miminku více ublížil právě zvýšený krevní tlak, ale chci se raději ujistit.

4.12.2014, 23:36
odpověď lékárníka

Vysoký krevní tlak skutečně plodu neprospívá a může ho ohrozit více, než správně zvolená léčba. Lokren patří mezi léčivé přípravky, u kterých ve studiích na zvířatech nebyly teratogenní účinky prokázány a ani u lidí nebyly žádné doposud hlášeny. Nicméně úplně bez rizik to není, pořád platí zásada, že lékař musí volit menší "zlo", tj. léčba musí převyšovat rizika, která by bez ní mohla nastat.

dotaz

Existují nějaké interakce léků na vysoký tlak Tara 2 mg 1-0-0 a Coronal 10 mg 0-0-1? Mámě není dobře a cítí se unavená od doby, co tyto léky užívá. Děkuji.

6.11.2014, 17:25
odpověď lékárníka

Únava patří mezi časté nežádoucí účinky léku Coronal. Obecně se ale kombinace účinné látky verapamil (Tarka) s bisoprololem (Coronal) nedoporučuje z důvodu zvýšeného rizika poruch ve vedení srdečních vzruchů, negativního vlivu na smršťování srdeční svaloviny a rychlejší pokles krevního tlaku (jedním z projevů může být právě únava). Doporučuji potíže konzultovat s ošetřujícím lékařem.

dotaz

Mohu užívat Novo-Passit s lékem na snížení tlaku Micardisem?

6.1.2015, 14:51
odpověď lékárníka

Novo-Passit a Micardis užívat současně můžete, ale protože Novo-Passit obsahuje alkohol, který obecně není vhodný k lékům na vysoký krevní tlak, dlouhodobé užívání se nedoporučuje. Raději Vám doporučíme tablety (ty samozřejmě alkohol neobsahují) jako je např. Persen, Persen forte a jiné.

dotaz

Několik roků se léčím s vysokým tlakem, brala jsem Indap, tlak jsem měla až příliš nízký. Loni mi obv. lékařka změnila lék na Ramipril actavis 5mg. Horní tlak se drží pod 140, spodní je ale dlouhodobě 85 a vyšší. Mám i srdeční tep dost vysoký 80 a více, poslední dobou se cítím unavená a často se mi těžko dýchá. K výše uvedenému léku užívám dlouhodobě Glyvenol, Euphyllin a Alergid - jsem alergička.

Můžete mi poradit, jestli je tato kombinace pro mě vhodná? Dost často si myslím, že když jsem brala Indap, bylo mi "po těle" lépe, než nyní. Jsem ročník 1952, plnější postavy.

23.1.2015, 21:59
odpověď lékárníka

Krevní tlak by se i u léčených pacientů měl pohybovat pod hranicí 140/90, puls kolem 80 tepů za minutu je u žen normální. Kombinaci uvedených léků (Ramipril, Euphyllin CR, Alerid a Glyvenol) je možné užívat, ale určitá rizika to s sebou nese - např. Euphyllin CR může zvyšovat krevní tlak. Únava má mnoho příčin, jednou z nich může být užívání tzv. antihistaminik (např. Aleridu), pokud máte pocity bušení srdce (zrychlený puls) může se jednat o nežádoucí účinek Euphyllinu CR apod.

Své pocity a potíže (zhoršené dýchání) určitě konzultujte se svou lékařkou, může Vám upravit dávkování léků či je změnit. Pomoci k řešení by mohlo pravidelné měření a záznamy krevního tlaku, dostatečný pitný režim (bez nápojů s kofeinem a alkoholu) a pravidelný pohyb (procházky).

dotaz

Je mi 76 let, mám vysoký tlak a beru delší dobu Tarku (ráno) a Dopegyt (3x1). Včera jsem měla po ránu tlak 230/80. Mohu brát k těmto lékům na noc půl tablety léku Lokren, který mi předepsala obvodní lékařka? Dříve jsem místo Tarky brala Trimepranol, který mi moc pomáhal.

28.2.2015, 15:59
odpověď lékárníka

Systolický (horní) tlak jste měla skutečně hodně vysoký, diastolický (spodní) jste měla v pořádku. Krevní tlak je závislý na mnoha faktorech a mění se několikrát denně, takže z jednoho měření se úpravy v dávkování léků většinou nedělají. Tlak se doporučuje v těchto případech měřit 4-6x denně po dobu alespoň jednoho týdne a poté se, podle záznamů, dělají úpravy (lékař posuzuje jaké). Sama si proto Lokren nepřidávejte a poraďte se co nejdříve se svým lékařem.

dotaz

Beru léky na vysoký krevní tlak Agen 10 mg a Emzok 50 mg. Mohu s těmito léky užívat GS Vitamin C 1000 a v jakém množství?

25.2.2015, 15:10
odpověď lékárníka

K těmto lékům lze vitamin C bez problémů užívat. Navíc jde o vitamin rozpustný ve vodě a jeho případný přebytek se vyloučí močí.

dotaz

Na vysoký krevní tlak užívám Prestarium Neo, které se má brát podle příbalového letáku ráno nalačno. Já mám ranní nárůst krevního tlaku, tak mi lékařka doporučila brát tento lék večer. Nevadí tato časová změna?

23.3.2015, 18:03
odpověď lékárníka

Ano, obvykle se léky na snížení krevního tlaku (např. Prestarium Neo) užívají ráno, ale úprava dávkování a posun na užívání večer možná je. Mnohem důležitější je pravidelnost užívání.

dotaz

Chtěla jsem se poradit s Vámi jestli léky, které užívám na tlak mohou být užívány společně. Jeden lékař mi řekl že jich užívám zbytečně moc. Tak jsem chtěla slyšet nezávislý názor. Užívám tyto léky: Tenormin 100 mg 1x, Lozap 50 mg 1x, Amloratio 5 mg 1x, Amicloton 1/2 obden.

29.4.2015, 9:35
odpověď lékárníka

Léčba vysokého krevního tlaku spočívá běžně v dvoj až čtyřkombinaci účinných látek. Často jsou různé látky obsažené v jedné tabletě, což přináší pacientům především pohodlnost v užívání. Nicméně typy léčivých látek a jejich kombinace volí lékař a ne všechny jsou vyráběné v kombinaci do jedné tablety. Ve Vašem případě léky současně užívat lze, ale je otázka, jestli všechny zabírají a spolupodílí se adekvátně na snížení krevního tlaku.

dotaz

Je mi 50 let a mám vysoký tlak. Užívala jsem Ramipril 5 mg, po čase mi lékař změnil prášky na Prestance 5 mg, ale začaly mi otékat kotníky a tak mi dal opět Ramipril 10 mg a dokonce užívat 2krát denně. Beru je druhý den a kotníky mám stále nateklé - znamená to že mi to způsobují tyto prášky a nebo doznívají ještě ty předešlé?

6.6.2015, 16:18
odpověď lékárníka

Lék Prestance je dvousložkový a obě dvě látky jsou oproti léku Ramipril jiné. První z nich patří do stejné skupiny jako látka v léku Ramipril, ta druhá je z jiné skupiny, působí jiným mechanisnem a může zapříčinit vznik otoků. Po dvou dnech od vysazení obtíže většinou nezmizí, ale do jednoho, max. dvou týdnů by měly. Pokud se tak nestane, poraďte se se svým lékařem. Otoky nohou mají totiž mnoho dalších příčin - např. nedostatečný (nesprávný) pitný režim, nedostatek pohybu, nadváha, těsná obuv a ponožky, kouření, hormonální léčba, zánět žil a jiná orgánová onemocnění.

dotaz

Zajímalo by mě, zda je racionální podávat betablokátory obden při léčbě hypertenze - dle mého názoru ne, jelikož dochází ke zmnožení receptorů, které druhý den obsadí mediátory. Jsem studentka farmacie a ráda bych si to ujasnila. Již jsem se s 2 takovými pacienty setkala a oba jsou nekompenzovaní, berou jak ACEI každý den tak BB obden a tlak mají přes 150/90.

5.8.2015, 15:50
odpověď lékárníka

Betablokátory jsou antagonisté, blokují účinky sympatiku, patří tedy do skupiny beta-sympatolytik. V těle žádné receptory nezmnožují, ale navazují se na ty, které v organismu jsou, mají k nim určitou afinitu a tím, že dané receptory obsadí, sníží srdci spotřebu kyslíku, srdeční vzrušivost, tepovou frekvenci a dojde ke snížení krevního tlaku (normální krevní tlak ale nesnižují). Po vynechání dávky funguje sympatikus "normálně" bez ovlivnění antagonistou, žádné mediátory je neobsazují, když už tak agonisté.

V současné době se betablokátory používají v kombinaci s antihypertenzivy (např. s ACEI) k doplnění léčby hypertenze, ale samotné betablokátory mají jiné indikace (např. chronické srdeční selhávání), než prvotně snižovat krevní tlak. Záleží na typu onemocnění pacienta - pokud bude mít např. ischemickou chorobu srdeční a hypertenzi, je vhodná kombinace antiherpenziv a BB. Je pravda, že se BB většinou dávkují každý den, ale velikost dávky a její četnost podání je na lékaři.

dotaz

Může Stoptusin zvyšovat krevní tlak? Ovlivnují nosní kapky Mommox krevní tlak?

31.7.2015, 16:10
odpověď lékárníka

Není známé, že by Stoptussin zvyšoval krevní tlak. Nosní sprej Mommox může krevní tlak ovlivnit v případě, že se používá dlouhodobě a ve vysokých dávkách.

dotaz

Chtěla jsem se zeptat, pokud beru lék Ramipril H necelý týden, mohu ho ještě vysadit. Nebo je to lék, který musím užívat pořád?

22.8.2015, 15:25
odpověď lékárníka

Lék lze vysadit, ale určitě měl lékař důvod, proč Vám ho nasadil. Léky na vysoký krevní tlak se užívají zpravidla dlouhodobě a pořád, tlak snižují, ale neřeší přímo příčinu vzniku vysokého krevního tlaku (ta je doposud nejasná).

dotaz

Je možné, že by mě lék Triplixam na snížení vysokého krevního tlaku zhruba po ročním užívání způsoboval potíže v žaludku, v krvi a na sonu nebylo nic zjištěno, přestože mě dost často bolí žaludek. Největší bolesti mám k ránu, mám i pocit na zvracení, ale trápí mě i problémy se suchým kašlem, kterých se též nemohu zbavit, jsem nekuřák. Je mi 63 let a jinak jsem poměrně dobré v kondici. Dříve jsem užíval na tlak lék Tritace, ale asi nebyl dost účinný, co by jste mě doporučili?

23.11.2015, 12:46
odpověď lékárníka

Možné to je, zkuste z tohoto důvodu lékaře poprosit o změnu léčby. Navíc pro skupinu látek obsažených v léku Triplixam je typickým nežádoucím účinkem suchý kašel. Pokud by Vám lékař lék zaměnil za jinou skupinu látek snižujících krevní tlak (tzv. sartany), suchý kašel by Vás měl přestat obtěžovat, protože tyto látky suchý kašel nezpůsobují. Vhodnost podání ale musí posoudit lékaři podle Vašeho celkového zdravotního stavu.

dotaz

Dlouhodobě se léčím na vysoký krevni tlak. Nově mi byl podán lék Triplixam 5mg / 1,25mg / 10mg. Okamžitě po podáni mám bolesti v místě, kde jsou zřejmě játra nebo slinivka. Žlučník nemám, jsem diabetik a beru lék Metformin Mylan 850 mg. Čím lze Triplixam nahradit?

19.11.2015, 3:36
odpověď lékárníka

U léku Triplixam je bolest břicha častým nežádoucím účinkem. Pokud se u Vás tyto potíže vyskytly pokaždé, když jste Triplixam užil, je vhodná konzultace s lékařem a případná změna léčby (lék obsahuje tři různé účinné látky, volba jiných léků je na lékaři, který Vám léčbu změnil, ví, které léky jste užíval předtím a jak jste na ně reagoval). Triplixam a Metformin se dají užívat společně, ale je zde větší riziko vzniku hypoglykémií, obzvlášť na začátku léčby.

dotaz

Lékař mi doporučil užívat železo - Sorbifer Durules, aby jej užívala před darováním krve. V příbalovém letáku se píše, že se nemá užívat, pokud člověk užívá metyldopa, která se užívají v antihypertenzivech. Já užívám pravidelně na vysoký tlak Nabilet. Mohu tedy železo užívat?

30.10.2015, 6:59
odpověď lékárníka

Metyldopa je účinná látka v některých antihypertenzivech, Nebilet obsahuje jinou účinnou látku (nebivolol) a není známé, že by železo ovlivňovalo účinek této účinné látky.

dotaz

Před týdnem mě byl předepsán Betaloc ZOK 50 mg na snížení tepové frekvence. Jelikož jsem by nachlazen bral jsem Paralen 500 třikrát denně po dobu dvou dnů a udělal jsem si velmi silný zázvorový čaj. Ráno jsem se probudil a motal se mě celý svět, jak po vopici, ale bylo to trochu jiné. Za chvilku vše přešlo. Po snídani jsem si vzal prášek Betaloc společně s Celaskonem s postupným uvolnováním. Za cvíli po tom jsem něvěděl dost podstatné věci, choval jsem se dost zmateně a nemohl si na nic vzpomenout. To po pár minutách přešlo. Je možné že jsem se předávkoval zázvorem?

A mohu si prosím vzít k léku Betaloc také Paralen?

21.12.2015, 9:04
odpověď lékárníka

Nemyslím si, že by Vaše potíže byly spojené se silnějším zázvorovým čajem. Lék Betaloc ZOK jednak snižuje tepovou frekvenci, ale také krevní tlak, obzvlášť na počátku léčby, než se vytitruje správná dávka, jsou tyto obtíže nejpatrnější (únava, spavost, motání se, nevolnost, zmatenost). Betaloc ZOK je na trhu i v poloviční dávce, poraďte se se svým lékařem - dávka by se u Vás mohla zvyšovat postupně, tj. mohl by Vám nyní předepsat slabší Betaloc ZOK (25 mg) a dávku Vám následně zvýšit. Tablety Betalocu ZOK se nesmí půlit, protože mají postupné uvolňování, které by se tím narušilo a ohrozilo účinek léku, proto, pokud lékař uzná za vhodné dávku upravit, potřebujete i nový recept.

A ano, k Betalocu ZOK si můžete bez obav Paralen vzít.

dotaz

Je možné kombinovat doplněk stravy Omega 3 rybí olej s léky na tlak Gopten, Trombex, Detralex a APO-GAB (Apotex)?

15.1.2016, 20:56
odpověď lékárníka

Ano, ke všem uvedeným lékům můžete bez obav užívat doplňky stravy obsahující omega 3 mastné kyseliny (rybí tuk).

dotaz

Púsobí kombinace Rythmonormu 150 a Ramiprilu 2,5 mg na snížení tlaku? Tlak mám většinou pod 140/80, ale jednou za čas mi vyskočí na 180/80, při psychické zátěži, zejména u lékaře, doma ne. Ráno na 150, ale za chvilku mi klesne a je v normě. Je to normální?

15.2.2016, 8:11
odpověď lékárníka

Rytmonorm je lék, který se používá k léčbě poruch srdečního rytmu a Ramipril slouží ke snížení krevního tlaku. Krevní tlak kolísá během dne několikrát, při stresu i při fyzické zátěži se zvyšuje, to je normální. Aby mohl lékař posoudit, jestli kolísá tlak v rámci mezí a dávkování léků Vám případně změnit, je zapotřebí jeho pravidelné (každý den 1-2x zhruba ve stejnou denní dobu) měření po dobu minimálně jednoho měsíce.

dotaz

Mohu brát tablety Velaxin 50 mg a tablety Tritace 5 mg při skolioze páteře? Tablety Velaxin beru 4 dny, zatím jen polovinu, a pichá mě v levé polovině zad.

4.2.2016, 9:41
odpověď lékárníka

Velafin i Tritaci můžete při skolióze páteře užívat. Velafin však může u některých pacientů negativně ovlivňovat účinek léků na vysoký krevní tlak (Tritace), proto je potřeba krevní tlak častěji kontrolovat a případně upravovat dávkování léků ke snížení krevního tlaku. Píchání a bolest v levé polovině zad může být nežádoucím účinkem Velafinu, což zpravdila nebývá důvod k přerušení léčby, ale i tak na svoje potíže určitě upozorněte lékaře.

dotaz

Mám vysoký krevní tlak a užívám Lozap H. Asi měsíc užívám odpoledne Lozartan 50 a dvakrát denně Vasocardin 50, i přesto večer v klidu doma mám tlak např. 154/1OO ráno a přes den tlak dobrý. Je to normální?

4.3.2016, 8:52
odpověď lékárníka

Krevní tlak se mění několikrát během dne a je závislý hned na několika faktorech. Měřte si krevní tlak alespoň 4x denně po dobu jednoho měsíce zhruba ve stejných časech, naměřené údaje zapisujte do tabulky, pravidelně ve stejných časech užívejte předepsané dávky léků a výsledky potom konzultujte se svým lékařem, který zhodnotí, zda večerní vyšší hodnoty jsou nebo nejsou v normě (norma se odvíjí i podle věku).

dotaz

Je možné současně užívat léky Ramil a Gleperil Combi?

4.4.2016, 20:52
odpověď lékárníka

Ano, Ramil i Gleperil můžete užívat současně, dvoj- až čtyř- kombinace léků je v praxi na snížení krevního tlaku běžná.

dotaz

Již několik let beru lék na snížení krevního tlaku Bisoprol PMCS 5 mg (beru ráno 3/4 tablety, to je dávka, která mi vyhovuje). Nemám jinak žádný problém či požíže a to mi je 71 let. Jen, a to nevím zda je to po tomto léku, mě občas svědí celé tělo. Lékaři jsem to říkala a ten mi změnil tento betablokátor na lék, jméno už nevím, který měl přý jít přes ledviny. Dva dny jsem ho užívala, ale bylo mi špatně (trpěla jsem na závratě, dvojité vidění, únavu), tak mě vrátil opět tyto osvědčený Bisoprol. Teď jsem se dočetla, že tyto léky působí jen jako pumpa a mohou způsobit selháni srdce. Dostala jsem strach, protože je už užívám několik let. Jaký lék byste mi doporučili vy? Pravidelně chodím na preventivní prohlídky a všechny testy mám v normě. Ještě jsem zapomněla napsat, že jsem se léčila na panické ataky, ale teď jsem v pořádku, jen si občas vezmu půl prášku Rivotrilu.

12.4.2016, 20:26
odpověď lékárníka

Doporučení léčby a výběr léku je zcela na Vašem lékaři. Bisoprolol PMCS je tzv. betablokátor a používá se nejen ke snížení krevního tlaku. Nicméně jako pumpa funguje srdce a pokud srdce tuto funkci nezvládá, dochází k srdečnímu selhání. Bisoprolol zpomaluje srdeční frekvenci a proto ho nesmí užívat pacienti s akutním srdečním selháním a s dekompenzací tohoto onemocnění. Píšete, že jiné onemocnění než vysoký krevní tlak nemáte a že chodíte pravidelně na preventivní prohlídky, které jsou v pořádku, evidentně tak máte i správně zvolenou dávku léku, pak se srdečního selhání obávat nemusíte, případně se se svými obavami svěřte lékaři.

dotaz

Je možné k Prestariu neo užít na bolesti nějaký lék?

25.4.2016, 14:26
odpověď lékárníka

Nejvhodnější léky na bolest k Prestariu Neo jsou léky obsahující paracetamol (např. Panadol Novum, Paralen). Léky s obsahem jiných účinných látek proti bolesti jako je např. ibuprofen, naproxen, aspirin nebo diclofenac je vhodné podávat s jistou opatrností, protože tyto léky často zeslabují účinek léků na vysoký krevní tlak.

dotaz

Trpím těžkým algickým syndromem, stenosa lumbálního kanálu, coxartrosa a gonartrosa 3-4 stupně. Mimoto dekomp. hypertenze při 8 ks léků se většiny dnů pohybuje mezi 180-200 Tk. Můj problém spočívá v tom, že analgetika, bez kterých se neobejdu, tlak zvyšují. Můžete prosím poradit?

15.5.2016, 16:35
odpověď lékárníka

Jediný lék na bolesti, který můžete bez obav užít, aniž by ovlivnil krevní tlak a je volně prodejný je na bázi paracetamolu (např. Panadol Novum). Pro jiné a silnější léky na bolesti (často stejně vázané lékařským předpisem) je bohužel zvýšení krevního tlaku typickým nežádoucím účinkem a výběr nejvhodnějšího analgetika je plně v rukách lékařů.

dotaz

Mám dotaz na užívání léků na hypertenzi - mám tlak kolísavý až do 160/90 a arytmií. Užívám Kylotan 80, Agen 10 a Betaloc 200. Dále Sortis na cholesterol a Omeprazol 20 na překyselení žaludku. Nevyvolává u mne arytmii některý z uvedených léků? S tlakem se léčím asi 25 let různými léky, je mi 71 roků.

2.6.2016, 8:58
odpověď lékárníka

U léku Agen je jako vedlejší účinek známá arytmie (patří mezi méně časté nežádoucí účinky, tzn. že se projeví u jednoho pacienta ze 100 až 1000). Ostatně ale podávání účinných látek současně v lécích Kylotan, Agen a Betaloc není doporučována, protože hrozí četný výskyt nežádoucích účinků. Kombinaci lze použít v určitých indikacích pod dohledem specializovaného lékaře, který u pacienta pečlivě sleduje funkce ledvin, krevní tlak a elektrolytovou rovnováhu. Lék Sortis a Omeprazol - v pořádku.

dotaz

Mám předepsaný Lusopress, Gopten 2 mg ráno po l ks, nyní nově k tomu Loradur Mite 2,5 mg po 1 ks a Detralex 2 ks ráno, všechny léky jsou na snížení tlaku a otoky - mám užívat vše, neovlivńují se navzájem?

3.6.2016, 12:11
odpověď lékárníka

Léky Lusopress, Gopten a Loradur mite se všechny používájí ke snížení krevního tlaku ať už samostatně nebo za účelem zvýšení antihypertenzního účinku je lékař může předepsat do kombinace. Tento druh léčby vyžaduje časté monitorování krevního tlaku (především na počátku léčby, kdy hrozí prudké snížení krevního tlaku), kontrolu hladin draslíku v krvi a funkci ledvin. Lék na posílení cévních stěn Detralex s těmito léky v kontraindikaci není, lze ho tedy k lékům bez obav užívat. Připomínám, že při užívání zmíněných léků byste se měla vyhýbat konzumaci grepů a grapefruitových šťáv (Lusopress), alkoholu (platí pro všechna antihypertenziva) a dále přímému slunečnímu záření (Loradur Mite).

dotaz

Kombinuji léky na vysoký krevní tlak (hypertenzi) Tenoloc 200 a Irbesartan Actavis 300 s lékem Nimesil. Nevadí to?

20.6.2016, 10:31
odpověď lékárníka

Před předepsáním léku Nimesil pacientům léčících se s hypertenzí je zapotřebí zvážení jistých rizik. Nimesil může zvyšovat krevní tlak, způsobit zadržování tekutin v těle, čímž potom dochází k otokům apod. Pokud by se u Vás tyto komplikace vyskytly, přestaňte lék užívat a informujte svého lékaře.

dotaz

Mám vysoký krevní tlak a doktor mi předepsal lék Tarka 180/2 mg a k tomu mi dal lék Indap 2,5 mg. Chci se zeptat jestli tato kombinace mi nemůže uškodit.

29.6.2016, 21:18
odpověď lékárníka

Pokud podávání jednoho z uvedených léků na snížení krevního tlaku není dostatečné, může lékař zvolit ke zvýšení antihypertenzního účinku tuto kombinaci. Zpočátku léčby by jen měl být častěji monitorován krevní tlak.

dotaz

Beru lék na vysoký tlak Twinsta 80/5 mg, Ocuvite Lutein forte a dokoupila jsem si na cévy Serrapeptazu. Je možna tato kombinace?

5.7.2016, 14:06
odpověď lékárníka

Ano, uvedená kombinace léku na vysoký krevní tlak a doplňků stravy je možná, nemusíte mít obavy.

dotaz

Beru léky na vysoký krevní tlak Prestarium Neo Combi 5 mg a Agen 5 mg. Tlak mám pořád kolem 140/100. Lékář mi zvýšil Agen na 10 mg. Nevadí to?

10.7.2016, 10:51
odpověď lékárníka

Zvýšení dávky léku Agen z 5 mg na 10 mg nevadí a současná léčba lékem Prestarium Neo Combi 5 mg také ne.

dotaz

Léčím se neúspěšně od r. 2013 ve "studii", neboť mi nezabírají kombinace 7 léků na snížení krevniho tlaku: Agen, Betaloc, Ebrantil, Micardisplus,Tenaxum a Tensiomin. Nedávno mi začaly otékat kotníky, zjistil jsem, že je to po podání léku Micardisplus. Rád bych věděl, jestli je tolik léků nutné brát.

10.8.2016, 15:41
odpověď lékárníka

Léčba vysokého krevního tlaku se u pacientů s hypertenzí běžně (vyžaduje-li to jeho zdravotní stav a podání jedné látky není na snížení tlaku dostačující) provádí pomocí dvou až čtyřkombinací léků. Pokud ani podání zvolených kombinací léků nemají očekávaný přínos, je nutná odborná konzultace s lékařem specialistou a další dovyšetření, protože otoky nohou mají mnoho příčin (samozřejmě jednou z variant jsou nežádoucí účinky léků, které každodenně užíváte). Jako lékárník Vám tedy více na Váš dotaz odpovědět nedokážu, otoky kotníků nemusí být nežádoucím účinkem ale "jen" léku Micardis, bývají vedlejším účinkem i jiných, které máte předepsané. Máte-li pochyby o zvolené medikaci a necítíte se dobře, obraťte se, prosím, s konzultací na jiného lékaře.

dotaz

Mám vysoký krevní tlak, teď sem měla 185/119 tak mě pan doktor předepsal Tensiomin 25 mg. Tento lék je pouze na snížení. Jiné léky již nebudu muset brát?

1.10.2016, 17:56
odpověď lékárníka

Léčba vysokého krevního tlaku spočívá v jeho snižování, Tensiomin Vám lékař tedy předepsal správně, ten k tomuto účelu slouží. Dávkování, délka jeho podávání a případná další léčba záleží na tom, jak budete na lék reagovat a a příčině, co vysoký krevní tlak způsobilo / způsobuje.

dotaz

Mám vysoký krevní tlak a dostala jsem léky Prestarium 5 mg a Concor cor 2,5 mg. Jsou tyto léky na léčbu vysokého tlaku správné?

4.10.2016, 20:53
odpověď lékárníka

Ano, je to jedna z několika možností, jak snížit krevní tlak a léky Prestarium Neo a Concor COR jsou kombinovatelné.

dotaz

Je možné užívat kombinaci léků Perindopri, Amlodipin, Rilmenidin, Eutyrox, Condrosulf 800, C vitamin, Essentiale, Paralen a kapky Algifen?

5.10.2016, 16:53
odpověď lékárníka

Z uvedených léků není vhodné kombinovat Paralen s kapkami Algifen, nebo když, měla by mezi těmito léky být minimálně šestihodinová přestávka (pauza). Kombinace léků na vysoký tlak Perindopril/Amlodipin - Rilmenidin je možná s opatrností a častější kontrolou krevního tlaku (hrozí hypotenze).

dotaz

Beru na tlak léky Triplixam a Moxonidin Mylan. Který z nich je na snížení spodního tlaku?

28.10.2016, 7:54
odpověď lékárníka

Léky na léčbu vysokého krevního tlaku se nerozlišují na ty, které snižují horní tlak a na ty, které snižují dolní tlak. Triplixam i Moxonidin ovlivňují tedy oba.

dotaz

Léčím si vysoký tlak, používám lék Telmisartan EGIS 80 mg. V původním balení byl lék bílý, nyní jsem začal nové balení, které má barvu žlutou a tlak mám kolísavý. Nemohlo dojít k záměně?

8.11.2016, 20:42
odpověď lékárníka

Tablety léku Telmisartan EGIS jsou dle údajů výrobce žluté, na jedné straně tablety je vyrytý nápis "80" a na druhé straně tablety písmeno "T". Pokud jste předtím užíval tablety Telmisartanu, které byly bílé, napadá mě, že buď jste mohl mít Telmisartan od jiného výrobce (čili ne EGIS) anebo skutečně mohlo dojít k záměně. Záměna je sice nepravděpodobná, ale samozřejmě ne vyloučená. V případě pochybností vezměte celou krabičku léku do lékárny, její obsah zkontrolují a porovnají s jinými baleními.

dotaz

Užívám Prestance a Vasokardin. Jsem nachlazená. Mohu použít Paralen či raději Ibuprofen?

14.4.2017, 8:53
odpověď lékárníka

Vzhledem k lékům, které užíváte je pro Vás vhodnější a bezpečnější Paralen, protože u něj, narozdíl od Ibuprofenu, nehrozí, že by zapříčinil zvýšení krevního tlaku.

dotaz

Je vhodná kombinace lékú Furon, Verospiron a Tritace? Jedná se o 90-letého pána se spíše nižším tlakem.

23.3.2017, 16:13
odpověď lékárníka

Uvedené léky se dají kombinovat. Záleží kvůli jakým potížím je má pán předepsané (léky mají vícero indikací), nicméně všechny snižují krevní tlak. Pokud má pán často nízký tlak, bylo by vhodné na tento fakt upozornit lékaře, který může zvážit úpravu dávkování léků.

dotaz

Beru lék Prestarium, můžu brát Ibalgin na bolest hlavy?

25.3.2017, 14:21
odpověď lékárníka

Ibalgin může zapříčinit zvýšení krevního tlaku, není tedy do kombinace s Prestariem, který krevní tlak snižuje, nevhodnější, nicméně nárazově a při dodržení dávkování Ibalgin užít můžete. Vhodnější než Ibalgin jsou léky s paracetamolem (např. Panadol Novum).

dotaz

Prosím Vás co je lepší? Léčím se na vysoký tlak od listopadu. Pořád ale nemůžu najít vhodné dávkování. Nejdříve jsem brala Prestarium Neo combi, ale měla jsem hrozné závratě, tak beru nyní Tezeo 40 mg. Nejdříve 1 tabletu ráno, potom 1/2 tablety ráno, potom 3krát denně 1/2 a ted zase 2krát 1/2. Jenže teď mi při každé sebemenší činnosti tlak letí nahoru (140-150)/84 a pořád mě strašně bolí hlava. Při dávkování 3x 1/2 mi hlava tolik nebolela, ale zase mi kolem oběda padal tlak někdy i pod stovku. Ale cítila jsem se mnohem lépe a tlak mi nevyskakoval nahoru. Myslíte, že se mohu vrátit k dávkovaní 3krat 1/2? A myslíte, že nevadí ten nižší tlak?

3.4.2017, 17:59
odpověď lékárníka

O vhodném dávkování léků se, prosím, poraďte se svým lékařem, není v kompetenci lékárníků o něm rozhodovat. Nízký tlak je méně škodlivý než vysoký, ale svá rizika má také (např. závratě, omdlévání, bolesti hlavy, tma před očima, slabost, ztráta vědomí, což s sebou nese riziko pádů a zlomenin...).

dotaz

Může mi Omeprazol snižovat tlak? Od jeho užívani jsem si několikrát naměřila 90/60.

7.6.2017, 17:48
odpověď lékárníka

Nižší tlak Vám způsobilo něco jiného, Omeprazol krevní tlak neovlivňuje.

dotaz

Beru ráno Toluru 80 mg, Omnic Tocas, Betaloc SR 200 a večer znovu půlku tablety Tolury 80 a Metformin 500. Dočetl jsem se, že max. denní dávka Tolury je 80 mg. Je tato kombinace možná?

11.7.2017, 8:12
odpověď lékárníka

Pokud 80 miligramová dávka spolu s ostatními léky na tlak (Betaloc SR) není dostačující a krevní tlak je nad doporučovanou hranicí, lze dávku Tolury postupně pod dohledem lékaře zvyšovat.