Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Odpovědi na Vaše dotazy | leky-poradna.cz

Léky v těhotenství

dotaz

Mohu prosím během těhotenství používat léky na bolest? Případně které? Občas trpím bolestí hlavy a než jsem otěhotněla, používala jsem Brufen. Předem děkuji za odpověď.

3.8.2014, 14:57
odpověď lékárníka

Brufen můžete užívat v prvním a ve druhém trimestru jen s velkou opatrností a výjimečně. Po celou dobu těhotenství můžete bez obav (v doporučených dávkách a jen po nezbytně dlouhou dobu) užívat léky s obsahem paracetamolu (např. Paralen, Panadol, Panadol Novum, Paramegal). Brufen (ibuprofen) se potom upřednostňuje v období kojení.

dotaz

Dobrý den, moc prosím o váš názor. Chytla jsem od dcery vši a jsem v prvním trimestru. Manžel koupil Diffusil H Forte B 85. Mohu ho používat i v tak raném těhotenství? Předem děkuji za odpověď.

22.5.2014, 18:14
odpověď lékárníka

Dobrý den, Diffusil H Forte B85 obsahuje směs přírodních a silikonových olejů, které se do organismu nevstřebávají, proto se nemusíte bát přípravek používat ani během těhotenství. Vzhledem k délce působení tohoto přípravku (8-12 hodin) bych upřednostnila Parasidose šampon, který se nechává působit jen 45 minut, viz náš článek o tom, jak se zbavit vší.

dotaz

Jaké doplňky stravy doporučujete užívat během těhotenství?

24.2.2014, 10:16
odpověď lékárníka

Dobrý den, při těhotenství je vhodné se soustředit na příjem kyseliny listové (v prvním trimestru 800 μg, dále 400 μg denně), jódu a DHA kyselin (Omega-3 nenasycené mastné kyseliny). V případě, že netrpíte nějakým chronickým onemocněním (např. diabetes, epilepsie, porucha štítné žlázy) a Váš jídelníček je pestrý (bohatý zejména na ovoce a zeleninu), nejsem zastáncem užívání doplňků s vysokým obsahem všech vitamínů a minerálů. Může se stát, že příjem těchto látek bude zbytečně vysoký a vznikne riziko vyšší porodní váhy dítěte. Také se spekuluje, že dítě po narození může být náchylnější k nemocem z důvodu poklesu příjmu vitamínů, kterými bylo vyživováno v těle matky.

dotaz

Každý rok před Vánoci bývám nemocná (rýma, zvýšená teplota, kašel). Preventivně jsem užívala Preventan, ale moc mi nepomáhá. Kamarádka mi poradila echinaceu, prý jí pomoháhá. Chtěla jsem se zeptat, zda echinaceové kapky mohu užívat i přes plánované těhotenství a jestli je možné je kombinovat s léky na vysoký krevní tlak (Tritace 2,5 mg a Lokren 20 mg). Jsou podle Vašeho názoru vůbec echinaceové kapky dobrá volba pro podporu imunity?

19.12.2014, 14:39
odpověď lékárníka

Je pravda, že echinaceové kapky jsou vhodné na posílení celkové imunity a obecně se doporučují hlavně pro osoby trpící opakovaným onemocněním dýchacích cest (rýma, kašel). Se zmíněnými léky echinaceu užívat můžete, ale vzhledem k obsahu alkoholu v kapkách, doporučím raději tablety. Echinacea by se neměla užívat déle než tři měsíce v kuse a v těhotenství se echinacee vyhněte úplně. Doporučuji Vám místo ní přípravky s tzv. betaglukany, což jsou látky získávané z hub jako je např. hlíva ústřičná, kterou lze užívat i v těhotenství. Hlíva ústřičná bývá v kapslích často obohacena o rakytníkový olej, který se rovněž podílí na posílení imunitního systému a lze jej užívat v těhotenství.

dotaz

Řeším problém s přípravky proti ranním těhotenským nevolnostem. Jsem v prvním trimestru a nevolnosti jsou značné, bohužel jsem ale přišla na to, že většina antiemetik pro těhotné je na bázi zázvoru, na který jsem však silně alergická. Neexistuje prosím nějaký doplněk, který by zázvor neobsahoval?

26.11.2014, 11:12
odpověď lékárníka

Přípravky proti nevolnostem v těhotenství obsahují často nejen zázvor, ale také pyridoxin (vitamin B6). Ten můžete ke zmírnění nevolností užívat také samostatně v dávce 2-3 mg denně (pozor, pokud užíváte nějaké vitaminové doplňky pro těhotné, vitamin B6 bývá jejich součástí), případně se o možnosti potřeby a vyššího dávkování poraďte se svým gynekologem.

dotaz

Chtěla jsem se zeptat, jaký je nejvhodnější přípravek k užívání v období těhotenství - myslím tím výživu pro nenarozené dítě.

3.11.2014, 14:13
odpověď lékárníka

Nejdůležitějšími látkami v období těhotenství jsou jód, kyselina listová a omega-3 nenasycená kyselina DHA. Pokud máte pestrou a vyváženou stravu a netrpíte chronickým onemocněním, zaměřte se převážně na jejich příjem (např. Femibion, Chytré miminko aj.). V případě nevyvážené stravy se potom dá uvažovat o celém komplexu vitamínů a minerálních látek (např. Centrum Materna, GS Mamavit, Calibrum mami aj.).

dotaz

Léčím se s vysokým tlakem a užívám Tenaxum. Nyní jsem zjistila, že jsem v 6. týdnu těhotenství. Tenaxum se ale v těhotensví užívat nesmí. Jdu tedy k lékaři pro jinou alternativu. Od doby početí uběhlo 19 dní a bojím se, jestli tyto léky nemohly za dobu užívání miminku ublížit. Zároveň jsem také užívala Asentru, kterou jsem ihned po zjištění svého stavu vysadila. Může tato skutečnost mít nějaký zásadní vliv na vývoj dítěte?

22.10.2014, 23:10
odpověď lékárníka

Tyto léky vývoj plodu ovlivnit mohou, ale nemusí, je to hodně individuální. Tenaxum se v období těhotenství a kojení užívat nedoporučuje, i přesto, že studie u zvířat žádné toxické a poškozující účinky na plod nepotvrdily. U Asentry jsou rizika vyšší, a to i z důvodu, že se antidepresiva nemají vysazovat náhle (ne ze dne na den - jde i o Váš zdravotní stav), ale postupně vysadit (postupným snižováním dávky a pod dohledem lékaře). Na svého lékaře se obraťte určitě co nejdříve.

dotaz

Je možné používat v těhotenství Vichy Dercos pro ženy Aminexil PRO 18 x 6 ml? Jdo o dokončení kůry začaté těsně před těhotenstvím.

5.3.2015, 15:33
odpověď lékárníka

Výrobce neuvádí, zda je nebo není přípravek možné v těhotenství používat. Aplikaci Vám doporučím raději přerušit a začít s ní v případě potřeby nejdříve ve druhém trimestru.

dotaz

Mohu užívat biotin a kyselinu listovou při snaze o dítě?

25.4.2015, 19:28
odpověď lékárníka

Užívání biotinu by nemělo při plánování těhotensví vadit (nemá vliv na plodnost), ale užívání během těhotenství se pro nedostatek zkušeností nedoporučuje. Před otěhotněním a do cca 12. týdne těhotenství se doporučuje 600 - 800 μg kyseliny listové a biotin s ní současně užívat můžete.

dotaz

Trpím velmi silnými bolestmi hlavy, v prvním těhotenství jsem při takovýchto bolestech zvracela i 10 hodin a omdlévala, paraleny mi vůbec nezabírají. Jsem právě z toho zoufalá, i z užívání bylinek mám strach. Existuje nějaká možnost jak si pomoci?

21.4.2015, 8:44
odpověď lékárníka

Bez porady s lékařem je paracetamol (např. Paralen) na bolesti z hlediska bezpečnosti v těhotenství pro krátkodobé užívání nejbezpečnější. Bolesti hlavy mohou mít spoustu příčin, žádnou z nich ale léky na bolest bohužel neřeší, jen ji pár hodin ztlumí. V případě těhotenství je bolest hlavy způsobena nejčastěji velkými hormonálními výkyvy (mohou být doprovázené i zvracením) a stresem, ale psala jste, že jste tyto potíže měla i před otěhotněním (a užívala Novalgin), takže předpokládám, že teď se Vaše potíže "jen" zhoršily.

Tyto stavy ve většině případů pomáhají upravit režimová opatření jako jsou přiměřený (ale pravidelný) pohyb, úprava životosprávy - minimum stresu, dostatečný spánek a odpočinek, pitný režim, konzumace lehčích jídel a zeleniny (určité nedoporučím konzumaci sladkého, uzenin, plísňových sýrů a samozřejmě ne alkoholu a kofeinových nápojů) a přísun hořčíku (v 1. a 2. trimestru 500 mg 1-3x denně), ve 3. trimestru je jeho užívání vhodné po poradě s lékařem.

dotaz

Dobrý den, prosím o radu, mohu po celý čas těhotenství užívat Novalgin? Užívám jej proti bolesti hlavy. Nebo případně, dají se léky na bolest hlavy a migrény nahradit nějakou bylinkou?

20.4.2015, 14:47
odpověď lékárníka

Užívání Novalginu se během těhotenství nedoporučuje. Lékař Vám ho může předepsat pouze po zvážení rizik v nutných případech a to jen během druhého trimestru. Při bolestech hlavy si můžete v celém období těhotenství vzít léky s paracetamolem (např. Paralgil, Paralen, Panadol aj.). S bylinkami buďte také opatrná, velké množství je rovněž kontraindikováno.

dotaz

Jsem v 5. měsíci těhotenství a chtěla jsem se zeptat, zda je v těhotenství možné užívat Smectu (v souvislosti s možným průjmem při dovolené v zahraničí).

18.6.2015, 14:04
odpověď lékárníka

Ano, Smectu můžete užívat bezpečně po celou dobu těhotenství a i v době kojení

dotaz

Mohou léky na alergii (Aerius, Cezera), užívané občas, ne každý den, ovlivnit výsledky těhotenského testu? Je možné, že by v důsledku jejich užívání byl test falešně negativní?

22.7.2015, 16:34
odpověď lékárníka

Není známé, že by léky na alergii ovlivňovaly výsledek těhotenského testu.

dotaz

Je vhodné užívat jírovcové kapky během těhotenství z důvodu křečových žil? Co jiného byste případně doporučili?

10.9.2015, 7:07
odpověď lékárníka

Většina léků ovlivňující (podporující) správnou funkci žil lze užívat až po ukončení prvního trimestru (od 4. měsíce těhotenství) a i tak pouze v případech, kdy je to po posouzení lékaře nutné, doplňky stravy jako např. jírovcové kapky se nedoporučují vůbec. Klinické studie na zvířatech sice neprokázaly teratogenní účinky na plod, ale zcela vyloučené nejsou (studie na těhotných ženách se neprovádí). Základem léčby křečových žil je zdravá strava, pohyb, při koupeli střídat teplou a studenou vodu, dostatečný příjem tekutin, apod. Při oteklých a bolestivých stavech můžete nanášet např. mazání na žíly Priessnitz.

dotaz

Mohu užívat Magne B6 Relax v 16. týdnu těhotenství?

9.8.2015, 11:31
odpověď lékárníka

Tablety na spaní a uklidnění Magne B6 Relax nejsou vhodné pro těhotné ani kojící ženy. Pokud máte problémy s usínáním, poraďte se se svým lékařem, naprostá většina doplňků stravy a volně prodejných léků je totiž (vzhledem k nedostatku informací a zkušeností) v těhotenství a kojení nevhodná.

dotaz

S partnerem pracujeme na miminku, těhotenství zatím není potvrzeno. Na kašel mi lékař předepsal Mucosolvan pro dospělé (sirup). Upozornila jsem ho na možné těhotenství. Mám mít obavy o případné poškození plodu? Všude se píše, že Mucosolvan v prvním trimestru neužívat. Nepíše se ale, co by Mucosolvan mohl způsobit. Dokážete mi prosím na toto odpovědět?

28.9.2015, 11:12
odpověď lékárníka

Studie provedené na zvířatech potvrdily, že účinná látka Mucosolvanu (ambroxol) prochází přes placentu. Sice ve studiích na zvířatech (na těhotných ženách se studie neprovádějí) nebyly potvrzené žádné škodlivé účinky na plod, ale doporučuje se jasná a obecně platná zásada - volit užívání jakýchkoliv léků (obzvlášť v prvním trimestru) v nezbytně nutných případech.

dotaz

Přítel má boreliozu od klíštěte a bere Doxyhexal. Já jsem zjistila, že jsem ve 4. týdnu těhotenství. Chci se zeptat, zda může být plod nějak boreliozou ovlivněn (i pokud by antibiotika v té tobě nebral).

7.9.2015, 5:56
odpověď lékárníka

Potrat a poškození plodu by hrozilo, dokud byste boreliózu a léčbu antibiotiky musela podstoupit Vy. Doposud není zcela jasné, jestli antibiotika u mužů ovlivňují kvalitu spermií a mají vliv na plodnost (proto se obecně v tomto období nedoporučuje početí dítěte), pokud k otěhotnění dojde, spíše se předpokládá, že bude plod v pořádku. Víc Vám určitě řekne Váš gynekolog.

dotaz

Chtěla bych se zeptat, zda je bezpečné užívat v těhotenství doplněk stravy Hlíva ústřičná s rakytníkovým olejem v tobolkách? Jsem ve 13. týdnu těhotenství.

20.10.2015, 8:29
odpověď lékárníka

Ano, hlívu ústřičnou i rakytníkový olej lze obecně užívat také v těhotenství, ale pro jistotu se řiďte doporučením výrobce - na obale bývá uvedené, zda je doplněk vhodný i pro těhotné a kojící ženy (např. firma Terezia Company uvádí, že ano).

dotaz

Jsem měsíc těhotná a včera jsem šla s bolestí hlavně v pravé části podbříška na pohotovost, protože můj doktor je na dovolené. Na pohotovosti mi napsali do zprávy, že mám nález lehce metritický. Chtěla jsem se zeptat, jak si mohu zatím pomoci, než se dostanu ke svému lékaři za 10 dní. Mohu například používat výplach Rozalgin nebo pít bylinkové čaje?

12.10.2015, 14:21
odpověď lékárníka

Lékař na pohotovosti Vám jistě vysvětlil o co se jedná, metritický nález jako diagnóza neexistuje. Rosalgin a jemu podobné přípravky se smí v těhotenství používat pouze na doporučení lékaře. Doporučujeme Vám přečíst si náš článek o tom jaké léky a bylinky mohou způsobit potrat.

dotaz

Mohla jsem poškodit plod miminka, když jsem v prvních dnech těhotenství užívala Urinal Akut a Eteros gel? Vědomě bych Urinal neužívala a teď mám strach, protože si miminko přejeme. Nyní jsem ve 20. dni těhotenství.

6.10.2015, 20:49
odpověď lékárníka

Urinal akut se v těhotenství nedoporučuje z důvodu obsahu zlatobýlu a to pro nedostatek klinických studií při podání v těhotenství. Enterosgel se smí užívat, do organismu se nevstřebává. Nemyslím si, že by užití těchto přípravků mělo vliv na vývoj plodu.

dotaz

Snažíme se s manželem o miminko a omezujeme proto veškeré léky, ale včera mě přepadla střevní chřipka. Co si mohu vzít, aby mě to přešlo a zbytečně jsem neohrožovala mé případné těhotenství?

23.11.2015, 8:46
odpověď lékárníka

Na střevní chřipku si můžete bez obav vzít Smectu sáčky (1 sáček 3-6x denně). Účinná dezinfekční látka se do organismu nevstřebává, působí pouze v trávicím traktu a mohou ji tak užívat i těhotné a kojící ženy. Nezapomínejte dostatečně pít a přizpůsobit stravu.

dotaz

Jsem v 39. týdnu těhotenství - mohu používat tea tree olej na koutky?

3.11.2015, 23:51
odpověď lékárníka

Ano, tea tree olej můžete v těhotenství na bolavé koutky použít nebo také Cannadent sérum (sérum z konopí, které dezinfikuje, regeneruje a hojí).

dotaz

Dcera je těhotná ve 23. týdnu a začala trpět strašnou nespavostí a zjistili jsme, že si pomáhá léky na spaní, konkrétně Zolpidemem. Bere ho 3 týdny, každý den. Může Zolpidem nějak ublížit dítěti? Všechny screeningy dopadly doposud dobře.

6.5.2016, 9:52
odpověď lékárníka

Lék na spaní Zolpidem nemá ověřené klinické studie, které by potvrdily či vyloučily negativní ůčinky na plod u lidí (studie na zvířatech riziko nepotvrdily). Z tohoto důvodu se lékařům doporučuje těhotné ženě Zolpidem předepsat (lék si nelze pořídit bez lékařského předpisu) pouze v naléhavých případech po zvážení přínosu a rizik. Kontraindikovaný je Zolpidem přísně v prvním trimestru a neměl by být podávaný ani ve třetím trimestru (hrozí útlum funkce CNS novorozence).

dotaz

Užívala jsem 8 měsíců Warfarin a potom mi bylo doporučeno užívat cca 3 měsíce Stacyl 100 mg. Snažíme se s manželem o dítě a proto nevím, zda mohu Stacyl užívat i během těhotenství.

6.5.2016, 21:30
odpověď lékárníka

Podávaní kyseliny acetylsalicylové (účinná látka léku Stacyl) do 100 mg denně se ve studiích jevilo jako bezpečné, i tak je ale zapotřebí, aby riziko podávání tohoto léku na plod a přínos léčby vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu posoudil Váš ošetřující lékař. Stacyl potom nesmí být podáváný v průběhu celého třetího trimestru.

dotaz

Jsem 12 týdnů těhotná a bolí mě zub. Vzala jsem si Novalgin a doktorka mi řekla, že by to vadit nemělo, ale raději se chci zeptat i vás. Popřípadě jaké léky mohu používat na bolest v těhotenství? Panadol mi nepomáhá jen ten Novalgin.

14.5.2016, 11:25
odpověď lékárníka

Účinná látka Novalginu prochází přes placentu k dítěti, u zvířat ale její teratogenní (plod poškozující účinek) nebyl dokázaný a u lidí nebyly studie provedené. Pokud jste si vzala jeden Novalgin, myslím si, že si nemusíte dělat starosti, ale jinak doporučím se jeho užívání vyvarovat, obzvlášť potom ve 3. trimestru a v době kojení, kdy je přísně kontraindikovaný. Bez doporučení lékaře, který zváží Váš zdravotní stav a rizika podání, není jiný vhodný lék na bolesti než právě ten, který píšete, že Vám nezabírá (tj. nejbezpečnější jsou léky obsahující čistý paracetamol - Panadol Novum, Paralen, Paramax.)

dotaz

Jsem 21 týdnů těhotná a doktor mi hned v 5. týdnu těhoteství předepsal lék Stacyl s tím že ho musím pravidelně brát až do porodu. Teď po velkém ultrazvuku mi řekl, že ho beru proto, že v pupeční šňůře mám jen jednu tepnu. Chtěla jsem se zeptat, zda to nebude mít na plod nějaký vliv, protože se v příbalovém letáku píše, že při těhoteství se Stacyl nedoporučuje užívat. Mám k němu brát během těhoteství případně nějaké vitamíny?

19.5.2016, 9:58
odpověď lékárníka

Každý lék, který lékař předepisuje těhotné ženě zvažuje riziko mezi podáním léku (vlivu na plod) a riziko na zdraví matky a plodu v případě nezahájení léčby, tzv. přínos versus riziko. Lékař má určitě s podáváním Stacylu těhotným ženám zkušenosti, řiďte se jeho doporučením. Rozhodnutí zda budete užívat těhotenské vitaminy závisí zcela na Vás, kvůli užívání Stacylu nemusíte.

dotaz

Jsem ve 22. týdnu těhoteství a asi 2,5 měsíce beru těhotenské vitamíny a do toho omega 3, 1 tobolku 3x denně a vůbec jsem si neuvědomila,že to je asi moc vitamínu A i D. Stalo se mi před 2-3 týdny, že jsme nechtíc vzala i k těmto přípravkům dětský vitamín Marťánci, kde je vysoká dávka vitamínu A. Prosím vás, když to bylo takhle nározově, mohlo se stát něco miminku?

20.5.2016, 8:14
odpověď lékárníka

Nemějte strach, první trimetr, kdy je plod nejcitlivější a je nejnáchylnější ke vzniku malformací, máte za sebou. Nyní jsou rizika menší a když se Vám to stalo pouze takhle nárazově, není důvod k obavám.

dotaz

Moje žena má vysokou hladinu tuků v krvi a užívá Lipanthyl NT 145 mg. Když je nebere a drží dietu, tak hodnoty tuku narůstají, poměrně dost. Chtěli bychom miminko a nevíme, jestli v těhotenství může něco užívat, například Lipanthyl.

19.5.2016, 20:55
odpověď lékárníka

Na skutečnost, že plánujete miminko by měla Vaše žena upozornit svého lékaře ještě před otěhotněním, aby tomu mohl včas její léčbu uzpůsobit. Většina léků tohoto typu se v těhotenství nedoporučuje, anebo není potenciální riziko podání těhotným ženám známé. Volba léčby bude plně v rukou lékaře, jistě má zkušenosti s léčbou vysokých hladin lipidů v krvi také u těhotných pacientek.

dotaz

Jsem ve 34. týdnu těhotenství a beru tyto léky: ráno v 8:00 Euthyrox 75, poté v 9:00 Tardyferon 1 tbl. (oba na lačno). Ve 12:00 beru Jodid 100 a v 16:00 Anopyrin 100. Vše po 1 tbl. A také od 13:00 hod. popíjím sklenici Magnosolvu 1 sáček/den. Je tento postup při užívání vhodný a nijak se vzájemné zmiňované léky neovlivňují? Je hodinový odstup mezi užítím Euthyroxu a Tardyferonu dostačující? A nevadí, že oba léky po sobě beru na lačno?

31.5.2016, 15:13
odpověď lékárníka

Vzhledem ke skutečnosti, že železo snižuje vstřebávání levothyroxinu (hormonu štítné žlázy - lék Euthyrox), je nutná pauza mezi těmito dvěma léky alespoň 4 hodiny. Dále vyšší dávka hořčíku obsažená v léku Magnosolv způsobuje nižší vstřebání železa, zde je také nutná pauza alespoň 3 - 4 hodiny. Zmíněné léky lze tedy brát v jeden den, ale je zapotřebí si pohlídat tyto časové rozestupy.

dotaz

Jsem v 15. dni těhotenství po umělém oplodnění a vzala jsem si ACC 600 šumivou tabletu a až pak zjistila, že se v těhotenství nemá užívat. Může po tomto přípravku dojít k potratu? Mám silnou rýmu a hleny v krku, kleslo to na průdušky. A existují kapky do nosu pro těhotné? Pinosol se prý již nevyrábí. Jaká je alternativa?

31.8.2016, 12:00
odpověď lékárníka

ACC šumivé tablety se nedoporučují těhotným ženám pro nedostatek údajů ze studií, nicméně při studiích na zvířatech nebyly teratogenní účinky prokázany. Vzala jste si jednu tabletu, nemyslím si proto, že byste měla mít obavy z potratu nebo z poškození plodu, ale další si bez porady s lékařem neberte. Bez doporučení lékaře můžete v těhotenství v prvním trimestru na uvolnění ucpaného nosu použít Vincentku nosní sprej nebo nosní sprej Quixx, na uvolnění hlenů z průdušek Vincentku sirup (kombinace jitrocelu a mateřídoušky) nebo samotný jitrocelový sirup a důležitý je dostatečný příjem tekutin. Při zhoršení stavu nebo při nelepšícím se stavu neváhejte navštívit svého lékaře.

dotaz

Mohu užívat zároveň Jodid a Omega 3 (rybí tuk) v těhotenství? Letrox a Jodid mám předepsaný od endokrinoložky, rybí tuk užívám sama 2x denně, s lékařem jsem to nekonzultovala. Jsem v 9. měsíci těhotenství.

17.10.2016, 8:51
odpověď lékárníka

Ano, k lékům Letrox a Jodid smíte užívat rybí tuk. Ale vzhledem k těhotenství, pakliže nemáte přímo kapsle Omega 3 výrobcem určené pro těhotné, doporučuji nepřekračovat doporučené denní dávkování, případně dávku snížit na jednu kapsli denně nebo obden.

dotaz

Jsem těhotná (ve třetím trimestru) a asi měsíc užívám lék na tlak Betaloc zok 25 mg 1,5 tablety denně a Argofan 75 SR čtvrt tablety denně. Mohu brát tyto léky soucasně, aniž by se ovlivňovaly?

10.6.2017, 6:28
odpověď lékárníka

Po pečlivém zvážení poměru rizika ku prospěchu léčby lékařem lze oba dva léky užívat společně. Stejně tak co se týče bezpečnosti podávání obou těchto léků v době těhotenství, musí značně převažovat přínos léčby pro matku nad riziky pro plod.

dotaz

14 dnů před otěhotněním jsem pres měsíc každý den užívala léky na spaní (Stilnox a Hypnogen). Může mít užívání negativní vliv na plod?

3.7.2017, 19:59
odpověď lékárníka

Pokud jste léky užívala než jste otěhotněla, vliv na plod žádný neměly. O něco horší by bylo, pokud byste Stilnox nebo Hypnogen užívala už jako těhotná, tam už by nějaká rizika být mohla.

dotaz

Jsem ve druhém trimestru těhotenství, užívám Tardyferon-fol. Na zánět nervu jsem si od bolesti vzala Paralen. Mohou se tyto léky nějak vzájemně ovlivňovat?

9.8.2017, 12:17
odpověď lékárníka

Tardyferon-Fol a Paralen se neovlivňují, smíte je tedy užívat společně.

dotaz

Dnešním dnem jsem ve druhém měsíci těhotenství. Jsem 5 let po operaci páteře a denně užívám rano a večer půl tablety Tramundinu (100 mg), dále pak na neuropatii DK beru rano a v poledne 1 tabletu léku Lyrica (75 mg),večer potom 3-4 tablety Lyrica (dle "bolesti"). Na večerní problémy s neuropatií jsem dále dostala Rivotril (0,5 mg), ale ten se snažím neužívat. Jaké má, prosím, toto užívání vliv na vývoj plodu? Chodím do ambulance chronické bolesti, kde mi bylo pouze řečeno, že to správně není, ale nedá se nic dělat. O vysazeni léků jsme snažili, ale bohužel se nezadařilo.

15.9.2017, 21:27
odpověď lékárníka

Jelikož se z etických důvodů studie účinků léků na plod u těhotných žen neprovádí, nelze s jistotu říct, jaký dopad mohou užívané léky mít na jeho vývoj. Studie jsou prováděny na některých druzích zvířat, ale ty se od lidí v lecčem samozřejmě liší. Obecné pravidlo je, že těhotné ženy mají užívat jen léky, které jsou pro ni nezbytně nutné. Jelikož pro Vás nezbytně nutné jsou a jejich vysazení se nezdařilo, nedá se nic dělat. Vývoj plodu by měl být častěji kontrolován pomocí screeningů apod.

Známé je, že dlouhodobé užívání Tramadolu (Tramundin) v těhotenství může plod ovlivnit, protože se k němu přes placentu dostává (proniká přes placentární bariéru). Velmi důležité je novorozence sledovat po porodu, především hlídat jeho dechovou frekvenci. Je tedy nutné v porodnici porodníky upozornit na veškeré léky, které jste v průběhu těhotenství brala. U Pregabalinu (Lyrica) jsou k dispozici také pouze omezené údaje, u zvířat byla prokázána reprodukční toxicita, u lidí se neví. Užívání Rivotrilu v těhotenství například zvyšuje 2 -3x riziko vzniku vrozených malformací plodu. Držím palce, ať vše dobře dopadne a máte zdravé mimčo!