Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Odpovědi na Vaše dotazy | leky-poradna.cz

Léky na ředění krve

dotaz

Za 4 dny mám letět dlouhý 16 hodin dlouhý let. V lekárně mi byl doporučen Stacyl na ředění krve. Zároveň ale beru Asentru 100 mg a hormonální antikoncepci EllaOne a jsem kuřák. Je mi 19 let. Mohu to užívat takhle vše dohromady?

16.12.2014, 10:54
odpověď lékárníka

Kombinace léku Asentra a Stacylu se z důvodu zvýšeného rizika krvácení nedoporučuje, nutnost jeho podání proto raději zvažte a konzultujte se svým lékařem.

dotaz

Je mi 70 let a doktorka mi předepsala Stacyl 100 mg pro snížení rizika mrtvice, moje maminka na ní ve stejném věku zemřela a i já jsem měl uz problém s ucpanou cévou. V příbalovém letáku jsem se ale dočetl, že by se mělo dbát zláštní opatrnosti, pokud má pacient mimo jiné vysoký krevní tlak a záchvaty dny. S vysokým krevním tlakem se léčim a záchvaty dny občas mívám. Mám tedy užívat lék Stacyl?

7.10.2014, 11:02
odpověď lékárníka

Kyselina acetylsalicylová 100 mg (např. Stacyl) může snižovat účinek léků jak na vysoký krevní tlak, tak na dnu. Upozornění "zvláštní opatrnost" znamená zvážení rizik léčby ku prospěchu léčby. Toto zvážení je na lékaři, který zná Váš zdravotní stav a má přehled o všech lécích, které užíváte. Pokud byste zaznamenal častější výskyt dnavých záchvatů a kolísání krevního tlaku, určitě na to lékařku upozorněte. Při současném užívání těchto léků by Vám měly být pravidelně kontrolovány funkce ledvin a jater.

Stacyl užívejte po jídle a tabletu zapíjejte větším množstvím tekutiny (snížíte tak riziko podráždění trávicího traktu).

dotaz

Po infarktu myokardu užívám lěky na ředění krve - Trombex a Rosukard, mužu užívat Anxiolan, který obsahuje třezalku, která prý sráží učinky těchto léků.

9.2.2015, 16:03
odpověď lékárníka

Ano,v tomto případě třezalce raději vyhněte. Na uklidnění si můžete zakoupit přípravky neobsahující třezalku jako je např. Persen, Persen forte, Anti-stress, Sleepnox apod.

dotaz

Při užívání léků Ramipril, Torvacard, Stacyl se rapidně zhoršila kyselost moči. Lze toto upravit? Léky beru dlouhodobě.

20.4.2015, 10:22
odpověď lékárníka

Kyselost moči, tedy její pH, se mění několikrát během dne a nezávisí jen na lécích. Faktorů, které jej ovlivňují je celá řada - životospráva, stres a další. Na kyselosti moči se ze zmíněných léků patrně podílí nejvíce Stacyl (s účinnou látkou kyselinou acetylsalicylovou) a lze jí vyrovnávat minerály, zásadotvornou stravou, detoxikačními kůrami a nezbytný je také dostatečný pitný režim.

dotaz

Chtěla bych užívat chia semínka, ale beru Godasal. Mám špatnou imunitu a 3x bypas tak prosím o radu zda jsou tato semínka pro mne vhodná.

17.5.2015, 23:48
odpověď lékárníka

Chia semínka se k lékům na ředění krve užívat nedoporučují.

dotaz

Nakolik je nevhodné užívat Trombex spolu s výživovými doplňky s obsahem ginkgo biloby?

19.6.2015, 17:40
odpověď lékárníka

Kombinace Trombexu s přípravkami obsahující jinan dvojlaločný (ginkgo biloba) se nedoporučuje z důvodu zvýšeného rizika vnitřního krvácení.

dotaz

Chtěla jsem se zeptat, zda když užívám Trombex, mohu užívat také Vilcacoru.

31.7.2015, 22:30
odpověď lékárníka

Vilcacora, neboli kočíčí dráp, slouží k posílení imunity a je kontraindikován u pacientů po transplantacích, u dětí do 3 let a u těhotných a kojících žen, jiné omezení uvedeno není. Pro jistotu, ale doporučím konzultovat užívání tohoto doplňku stravy s lékařem.

dotaz

Zajímalo by me zda existuje jiný lék než je Warfarin na mou dědičnou vadu krve, tzv. vrozeny defekt hemostazy - mutace FV- Leidenu G-A v homozygotni konstituci se zvýšenou dispozici k projevům žilního tromboembolismu. Prosím i s doplatkem.

11.8.2015, 20:07
odpověď lékárníka

Léků na ředění krve je na trhu více, než pouze Warfarin, ale léčbu podle mnoha dalších faktorů volí ošetřující lékař. Ne všechny látky lze podávat dlouhodobě a navíc nepůsobí stejným mechanismem, tj. ovlivňují a "ředí" krev jiným způsobem. Kromě Warfarinu je k dispozici např. lék Pradaxa, Eliquis, Trombex (každý z nich má jinou účinnou látku, doplatek záleží na síle a počtu tablet v balení, u vyjmenovaných léků se pohybuje v rozmezí cca 41 Kč - 2718 Kč).

dotaz

Užívám Trombex po IM a aplikací stnetu. Kožní lékařka mě nasadila pro podezření na boreliozu Doxyhexal ATB. Mohu antibiotika bez obav užívat?

2.10.2015, 9:47
odpověď lékárníka

Ano, podání Trombexu a Doxyhexalu současně není kontraindikováno.

dotaz

Pravidelně užívám Anopyrin, Thromboreductin a Introna interferon alfa-2b a Paralen. Nyní mi další lékař předepsal Nimesil a Voltaren gel. Je vhodné léky na bolest kombinovat s těmito pravidelnými léky, které užívám na hematologické onemocnění.

23.10.2015, 22:03
odpověď lékárníka

Kombinace léku Thromboreductinu s Anopyrinem se dá použít pouze za zvýšené opatrnosti (tato kombinace zvyšuje riziko krvácení). Při onemocnění jater (lék Introna interferon) lze Paralen užívat s opatrností a v doporučených dávkách, Nimesil k němu (ani společně k Paralenu) není vhodný (je hepatotoxický - tj. poškozuje jaterní buňky a nesmí se užít ani v případech poruchy krevní srážlivosti). Voltaren gel můžete k potírání na bolestivá místa používat, jen ne déle jak 7-10 dní v kuse.

dotaz

Jaký je prosím rozdíl v účincích Trombexu a Eliquisu?

19.11.2015, 9:14
odpověď lékárníka

Trombex i Eliquis jsou léky, které se používají k ředění krve a rozdíl mezi nimi je podstatný - každý z nich obsahuje jinou účinnou látku patřící do jiné lékové skupiny. Každá látka ředí krev jiným způsobem, tj. mají jiný mechanismus účinku. Trombex brání shlukování krevních destiček, zatímco Eliquis ovlivňuje faktory krevního srážení.

dotaz

Jakým přírodním produktem lze nahradit lék Stacyl.

10.11.2015, 9:08
odpověď lékárníka

Není žádný přírodní přípravek, který by bránil shlukování krevních destiček (tzv. "ředil" krev) jako Stacyl.

dotaz

V červenci tohoto roku jsem přežil Infarkt s následným srdečním kolapsem. Užívám tyto léky: Warfarin Orion 10 mg, Betaloc ZOK 25 mg, Tritace 1,25 mg, Verospiron 25 mg, Trombex 75 mg, Furon 40 mg a Apo-Ponto. Minulý týden mi kardioložka přidala Rosucard 10 mg 0-0-1. V noci ze 3. na 4. den začaly závratě, houpání, při předklonu pád na zem - tento stav trvá již 4. den. Zavolaná kardioložka mi řekla, ať tedy Rosucan neberu a v případě potřeby ať si zavolám na 112. Byla kombinace léků správná, bylo mi už docela dobře a nyní je mi pod psa. Prosím o vysvětlení.

2.11.2015, 12:10
odpověď lékárníka

K uvedeným lékům lze Rosucard užívat, ale z důvodu kombinace s Warfarinem by se měl častěji kontrolovat protrombinový test (tzv. Quickův test). Závratě, bolest hlavy, pocit na zvracení jsou jedny z nejčastějších nežádoucích účinků léků na snížení cholesterolu (např. Rosucard), po vysazení léku by měly potíže během pár dní ustoupit. O dalším postupu léčby se poraďte s lékařkou.

dotaz

Mohu na Eliquis 5 mg pít alkohol?

19.11.2015, 15:25
odpověď lékárníka

K tomuto léku na ředění krve se alkohol nedoporučuje. Nicméně příležitostně a v malé dávce (např. jedno pivo, skleničku vína) si dopřát můžete.

dotaz

Jsem doživotní uživatel Warfarinu a hledám náhradu tohoto léku, abych nemusel držet tak přísnou dietu. Doslechl jsem se, že existuje lék Trombex, tak jsem se chtěl zeptat zda se u něj musí držet dieta nebo ne.

24.1.2016, 15:31
odpověď lékárníka

Lék Trombex "ředí" krev jiným mechanismem (ovlivňuje krev jiným způsobem), než Warfarin a i když se při jeho užívání nemusí držet dieta s omezením příjmu vitaminu K, není jeho adekvátní náhradou. Zda by byl pro Vás Trombex vhodný a dostačující se poptejte prosím u svého lékaře (nejčastěji u internisty, kardiologa).

dotaz

Je možné kombinovat léky na ředení krve (Stacyl) s antikoncepcí?

15.1.2016, 19:21
odpověď lékárníka

Nepíšete z jakého důvodu byste měla lék Stacyl na ředění krve užívat, je volně prodejný, takže z toho nepoznám, jestli Vám byl lék doporučen lékařem, nebo byste ho chtěla užívat Vy sama. Vhodná kombinace to není, důležitá je určitě konzultace s lékařem, protože je potřeba znát vaši rodinnou anamnézu, jaterní testy a hlavně posoudit, jestli je nutné krev "ředit".

dotaz

Otec užívá Warfarin zároveń má cukrovku a užívá lék Siofor. Může tento lék ovlivnit testy na srážlivost krve? Poslední výsledky testů byly dost vysoké.

8.1.2016, 13:17
odpověď lékárníka

Siofor neovlivňuje výsledek testu na srážlivost krve (tzv. Quickův test).

dotaz

Je možné zároveň užívat Deoxymykoin a Stacyl 100 mg? Mezi nežádoucí účinky Stacylu je možnost krvácení do mozku a já jsem ho dostal právě proti prasknutí cévy a krvácení v mozku.

25.2.2016, 7:08
odpověď lékárníka

Při předepisování antibiotik Deoxymykoin musí lékař vědět o tom, že Stacyl užíváte, protože při současném podávání je zapotřebí zvýšená opatrnost. Stacyl se používá k ředění krve, zabraňuje tomu, aby v krvi nevznikaly sraženiny, které by mohly např. ucpat některou cévu kdekoliv v těle a způsobit tak řadu komplikací, často i život ohrožujících. A riziko vnitřního krvácení je u všech léků, které srážlivost krve ovlivňují (důvodem je to, že krev může být naředěná "moc").

dotaz

Je mi 68 let a užívám Trombex 75 mg a Cavinton Forte zároveň. Lze tyto dva léky na ředění krve brát současně?

25.2.2016, 17:03
odpověď lékárníka

Mezi léky Trombex a Cavinton nebyla během studií zjištěna žádná kontraindikace, ale opatrnost se doporučuje, čili po zvážení lékaře lze léky brát současně. Jen Cavinton forte není lék na ředění krve, ale na zlepšení prokrvení a funkcí mozku.

dotaz

Mohu užívat Wobenzym, když užívám 1 tabletu Anopyrinu 100 denně?

23.2.2016, 15:27
odpověď lékárníka

Současné užívání Wobenzymu a Anopyrinu (obecně léků na ředění krve) se nedoporučuje, protože Wobenzym by se neměl užívat v případech, kdy hrozí zvýšené riziko krvácení a toto riziko tu při užívání léků na ředění je.

dotaz

Beru Warfarin tablety a chci se zeptat, jesli můžu užívat Apo-Ome nebo jiné léky na želudek. Apo-Ome beru jen 3x týdně.

23.2.2016, 11:20
odpověď lékárníka

Je prokázané, že inhibitory protonové pumpy (léky na žaludek, které snižují jeho kyselost) jako je např. omeprazol (např. Apo-Ome), ovlivňují učinek Warfarinu. Jejich podání (všech léků tohoto druhu) je možné pouze na doporučení lékaře s tím, že by měla být častěji kontrolována srážlivost krve (Quickův test) a případně by měly být upraveny dávky obou léků.

dotaz

Jsem po totální endoprotéze a beru léky na ředění krve. Mohu brát na bolesti červený Ibalgin?

15.2.2016, 8:09
odpověď lékárníka

Ne, k lékům na ředění krve není Ibalgin vhodným lékem na bolest. Bezpečně můžete užívat léky na bázi paracetamolu (např. Paralen, Panadol) nebo léky, které Vám po zvážení rizik (případně i úpravě dávkování léku na ředění krve) předepíše ošetřující lékař.

dotaz

Užívám Trombex 75 mg 1x denně. Jsou nějaké nevhodné potraviny při užívání tohoto léku? Třeba zelenina, mléčné výrobky či alkohol?

7.2.2016, 19:07
odpověď lékárníka

Při užívání Trombexu není žádné dietní omezení, takže zeleninu i mléčné výrobky můžete. Alkohol se ovšem nedoporučuje k žádným lékům na ředění krve.

dotaz

Beru lék Stacyl na ředění krve, ale beru ho spíše preventivně, protože je mi 74 let. Zajímalo by mě, jestli u tohoto léku musím také držet dietu s omezením zeleniny která obsahuje vitamin K jako je to u Warfarinu?

3.3.2016, 21:14
odpověď lékárníka

Při užívání Stacylu můžete potraviny obsahující vitamin K jíst v neomezeném množství, protože látka obsažená ve Stacylu v krvi účinkuje jinak, než Warfarin, a vitamin K její účinek nijak neovlivňuje.

dotaz

Po plicní embolii mi byl nasazen lék Eliquis. Užívám jej už týden a skoro každý den mě bolí hlava. Je zde možná souvislost s léčbou, je třeba tomu věnovat zvýšenou pozornost?

8.3.2016, 9:09
odpověď lékárníka

Ano, mezi časté nežádoucí účinky tohoto léku na ředění krve patří náhlá a silná bolest hlavy. O tomto vedlejším účinku určitě informujte svého lékaře.

dotaz

Rád bych užíval chia semínka. Vím, že je nelze kombinovat s léky na ředění krve (Warfarin apod.). Vztahuje se kontraindikace i na Plavix (Trombex), který má jiné účinky?

29.4.2016, 19:27
odpověď lékárníka

Ano, toto omezení platí pro všechny léky, které ředí krev a zvyšují tak riziko krvácení. Vhodnost užívání chia semínek je proto vhodné jen po konzultaci s lékařem.

dotaz

Pro drobnou sraženinu na plicích užívám na ředění krve 2x denně 150 mg léku Pradaxa. Jsem zvyklá si denně připravovat ovocné nápoje, kam kromě různého ovoce a zelených listů přidávám také goji-kustovnici čínskou, chia semínka, ale i různá jiná semínka a oříšky. Mohu v tom pokračovat? Běžně tím začínám den. Je mi 65 let.

11.5.2016, 11:15
odpověď lékárníka

Ze surovin, které k přípravě nápoje používáte doporučím omezit kustovnici čínskou a chia semínka, případně se o jejich vhodnosti užívání poradit ještě s ošetřujícím lékařem.

dotaz

Manžel užívá lék Eliquis 5 mg 1-0-1 (Warfarin nemohl kvlůli krvi v moči). Je zapotřebí stejná omezení ve stravě, jako u Warfarinu?

1.6.2016, 8:18
odpověď lékárníka

Při užívání léku Eliquis neplatí dietní omezení jako u Warfarinu.

dotaz

Užívám Stacyl - musím vynechat vitamín K? Slyšel jsem, že se užívání potravin s tímto vitamínem a Stacyl nedoporučuje.

2.6.2016, 13:12
odpověď lékárníka

Při užívání Stacylu není zapotřebí se vyhýbat potravinám s obsahem vitaminu K. Toto omezení platí pro jiné typy léků na ředění krve.

dotaz

Po plicní trombóze beru Eliquis 2,5-0-2,5 - budu brát po dobu 5 měsíců. Protože bych ráda v posledním měsíci užívání tohoto léku na dovolenou k moři, bylo mi doporučeno, abych u moře brala v poledne ještě Anopyrin. Prosím o Váš názor.

27.7.2016, 12:54
odpověď lékárníka

Zda-li se jedná o běžný a u Vás nutný způsob léčby, na to Vám odpoví lékař. Z pohledu farmaceuta to možná kombinace léků je, ale když lékař doporučí a předepíše současné podávání Anopyrinu k léku Eliquis, je nutná zvýšená opatrnost a v případě výskytu nežádoucích účinků (zejména krvácení) okamžitá a snadná dostupnost lékaře.

dotaz

Beru Eliquis 5 mg. Mohu užívat B-komplex, lecitin, koenzym Q10 a kurkumu? Je nutné omezovat potraviny obsakující vitamín K? Jmenované přípravky by měly podpořit léčbu u léku Ebixa 20 mg.

11.8.2016, 11:46
odpověď lékárníka

Při užívání léku na ředění krve Eliquis není zapotřebí ze stravy omezovat či vylučovat potraviny obsahující vitamin K jako je tomu u Warfarinu. B-komplex v běžném dávkování není problém, lecitin, koenzym Q10 a kurkuma nemá jednoznačné výsledky z testování a o jejich vhodnosti je proto nutné se poradit s lékařem.

dotaz

Po operaci srdce beru Trombex. Mohu pít štávu z červené řepy? Když se jen trochu někde škrábnu, tak mi hned hodně teče krev.

27.9.2016, 15:43
odpověď lékárníka

Ano, jedná se o velmi častý vedlejší účinek těchto léků. Léky, které "ředí" krev snižují její schopnost srážet se a tím pádem zástava krvácení trvá déle. Je zapotřebí zvýšená opatrnost a poraněním se snažit vyhnout. Šťáva z červené řepy není překážkou.

dotaz

Brávala jsem 11 let Warfarin a ten se vždy nahrazoval při vysazení injekcemi. Teď místo něj beru Trombex 75. Musí se také něčím nahrazovat, když se vysadí? Prodělala jsem již tři cévní mozkové příhody, poslední před 16 lety.

1.10.2016, 18:12
odpověď lékárníka

Svůj dotaz prosím směřujte na lékaře, náhrady jsou individuální podle zdravotního stavu pacienta. Ostatně pacienti, kteří léky na ředění krve užívají delší dobu a rizika k cévním příhodám mají, se léčba nevysazuje.

dotaz

Užívám lék Pradaxa na ředění krve. Jaká jsou omezení stravy?

5.10.2016, 11:22
odpověď lékárníka

Při užívání tohoto typu léku na ředění krve žádné omezení ve stravě není.

dotaz

Maminka dostala po operaci srdce Anopyrin a Clopidogrel. Může užívat omega-3 kyseliny? Nevím, zda to může být kombinací omega-3 kyselin a léků Anopyrin a Clopidogrel, ale objevily se jí na nohou malé kravavé flíčky pod kůží a otékají jí nohy.

18.10.2016, 19:03
odpověď lékárníka

Bez porady s lékařem Omega 3 kyseliny nedoporučuji užívat vzhledem k lékům na ředění krve, které maminka po operaci dostala (Clopidogrel a Anopyrin). Díky lékům na ředění krve často již při malém bouchnutí se, štípnutí, nárazu se velmi snadno vytvoří modřina. Když se ale objevil i otok nohy, myslím, že by ji pro jistotu měl co nejdříve vidět lékař.

dotaz

Uživám Eliquis na ředění krve a chtěla bych se zeptat jestli mohu zároveň užívat čaj z byliny Chuchuhuasi a jestli lze k léku Eliquis užívat antidepresiva. Pokud ano, tak která jsou vhodná?

6.11.2016, 21:13
odpověď lékárníka

Bohužel Vám nemohu s jistotu odpovědět, jelikož studie, která by vyvrátila interakce mezi Chuchuhuasi čajem a Eliquisem neproběhla. Dále při léčbě Eliquisem je možná léčba antidepresivy, konkrétní a vhodný typ pro Vás zvolí lékař.

dotaz

Je možné po operaci haluxu kombinovat Clexane a Wobenzym?

14.1.2017, 12:15
odpověď lékárníka

Wobenzym může zvýšit účinek injekcí Clexane, které ředí krev, proto se nedoporučuje jej užívat současně bez předchozí porady a souhlasu lékaře.

dotaz

Již jeden rok užívám Eliquis na ředění krve. Mám nemocnou páteř a doposud mi velice dobře zabíral rozpustný Aulin. Dozvěděla jsem se, že to není vhodný lék na bolest. Které vhodné analgetikum byste mi doporučili.

21.1.2017, 18:00
odpověď lékárníka

Pokud Vám lékař Aulin předepsal a o užívání Eliquisu ví, poté ho smíte krátkodobě v dávkování určeném lékařem užívat. Bez předchozí porady s lékařem ale neužívejte jiné analgetikum, než to, které obsahuje pouze paracetamol (např. Paralen, Panadol Novum).

dotaz

Moje matka prodělala mrtvičku a bere proto léky na ředění krve. V současné době má problémy se zuby (dostala vyjímatelnou zubní náhradu). Je možné použít pro ošetření otlačených dásní Calgel?

7.3.2017, 12:38
odpověď lékárníka

Při užívání léků na ředění krve může Vaše maminka na otlačené dásně použít Calgel, nicméně doporučím jen krátkodobé použití, tj. ne déle než dva týdny v kuse. Lepší by bylo na postižené bolavé dásně použít Parontal gel, který je na přírodní bázi a neobsahuje lokální anestetika (jako jiné ústní gely - např. Calgel, Kamistad gel aj.), která mohou nepříznivě ovlivnit účinek léků na ředění krve.

dotaz

Je mi 70 let, na vysoký tlak užívám Vasocardin, Moduretic, Anopyrin, na cholesterol Torvacard, na žíly Detralex. Dcera mi koupila doplněk stravy Ginkgomax + Lecithin na paměť. Mohu tento doplněk stravy užívat, nebo mi můžete doporučit jiný, vhodnější lék na paměť, který neředí krev?

23.3.2017, 13:48
odpověď lékárníka

Mnoho doplňků stravy a léků na paměť ginkgo bilobu obsahuje a tu by skutečně pacienti, kteří užívají léky na ředění krve, užívat neměli. Tím se výběr výrazně snižuje, doporučím Vám proto samostatný Lecithin v dávce 1200-1325 mg denně.

dotaz

Beru již delší dobu Warfarin, musím přejít na injekce, kvůli operaci, budu za ně něco doplácet?

6.4.2017, 12:19
odpověď lékárníka

Záleží jaké injekce Vám budou lékařem předepsány (např. Fraxiparine, Clexane) a kde si injekce vyzvednete. Doplatek na injekce na ředění krve se standartně pohybuje v rozmezí cca 50 - 150 Kč, roli hraje síla injekcí a velikost balení. Některé lékárny, zejména nemocniční, se leckdy snaží doplatek stahovat, tzn. doplácí se méně anebo vůbec.

dotaz

Prosím o informací, kdy vysadit lék na ředění krve Xarelto před extrakcí u pacienta, který má 91 let. A za jak dlouho po extrakci lék znovu nasadit?

20.5.2017, 21:49
odpověď lékárníka

Pokud je nutná invazivní procedura nebo chirurgický zákrok, měl by být přípravek Xarelto 2,5 mg vysazen minimálně 12 hodin před zákrokem, pokud je to možné a na základě klinického posouzení lékařem. Léčba přípravkem Xarelto má být znovu zahájena po invazivní proceduře nebo chirurgickém zákroku co nejdříve, pokud to situace umožní a pokud je podle úsudku ošetřujícího lékaře dosaženo odpovídající hemostázy.

dotaz

Je nějaký jiný lék na ředění krve, než Warfarin? Vše dodržují a mám stále nizkou hladinu INR 1,2. Mám ISChDK, kornatění tepen. Je mi 39 let.

7.6.2017, 13:43
odpověď lékárníka

Ano, existují i jiné léky na ředění krve, než Warfarin. Warfarin je však jediným antagonistou vitaminu K (čím dochází ke "zředění" krve), ostatní léky na ředění krve ředí krev jiným způsobem. Lékař Vám buď může dál upravovat dávkování Warfarinu, nebo zvolit lék jiný.

dotaz

Po operaci zlomeniny mi byly predepsány injekce na ředění krve (Fraxiparine). Existují nějaké potraviny, které by bylo vhodné omezit? A je povoleno kouření?

11.6.2017, 9:34
odpověď lékárníka

Fraxiparine injekce pacienta ve stravě nijak neomezují. Kouření zdravotnímu stavu nijak neprospěje, naopak může zhoršit a zkomplikovat hojení pooperačních ran, takže to rozhodně nemohu doporučit.

dotaz

Užívám lék Trombex 75 mg 1 denně na ředění krve a Letrox 50. Chtěla bych se zeptat, zda nevíte jestli mohu souběžně užívat Peruánské byliny jménem to Anona Graviola a Maíz Morado.

30.6.2017, 14:13
odpověď lékárníka

Studie na interakce mezi Trombexem, Letroxem a těmito peruánskými bylinami nebyly provedeny. Bohužel Vám tak nedokážu odpovědět.

dotaz

Je mi 68 let, mohu brát současně Trombex, Godasal, Sortis, B17 a Rakytníkový olej v tabletách? Jsem hodně unavená a dělají se mi po těle modřiny.

30.6.2017, 7:18
odpověď lékárníka

Kombinace Trombexu s Godasalem je možná, ale vyžaduje speciální indikaci a zvážení rizik. Modřiny po těle jsou nepříjemným vedlejším účinkem (zesílené) antikoagulační léčby (tj. léků na ředění krve - Trombexu a Godasalu). Užívání B17 ani rakytníkového oleje by nemělo dělat problémy. Únava může být symptomem mnoha chorob, doporučuji upozornit lékaře a podstoupit krevní testy.

dotaz

Paralen 500 ředí nebo sráží krev?

24.7.2017, 22:18
odpověď lékárníka

Paralen neovlivňuje srážlivost krve.

dotaz

Užívám Eliquis 2,5 mg 2x denně, k tomu Betalock ZOK a Rytmonorm. Mohu k těmto lékům používat potravinové doplňky, jako je Lecitin, Omega 3 a Koenzym Q10?

3.9.2017, 15:54
odpověď lékárníka

Lecitin k uvedeným lékům užívat smíte, Omega 3 mastné kyseliny a Koenzym Q10 nedoporučuji, mohou ovlivnit účinek Eliquisu.