Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Odpovědi na Vaše dotazy | leky-poradna.cz

Léčba deprese, antidepresiva a léky na uklidnění

dotaz

Dobrý deň, prosím Vás, vedeli by ste mi poradiť či sa s liekmi proti depresii - Mirzaten+ Tritico, liekmi na spanie - Chlorprothixen+ Prothazin; Xanax môže užívať aj Chlorella? Dočítala som sa o nej, že pomáha pri depresiách a odstraňuje z tela škodlivé látky. Neviem, či by za škodlivú látku Chlorellla nepovažovala aj všetky tie lieky a tým pádom by z liečby nebol žiaden efekt. Ďakujem pekne za odpoveď.

3.5.2014, 11:21
odpověď lékárníka

Dobrý den, Chlorella je skutečně výborným pomocníkem a to nejen pro detoxikaci organismu. Užívat ji můžete, nemusíte se bát, že by léky, které běžně berete, vyloučila a ony by tak nepůsobily. Schopnost navázat na sebe léčiva, ovlivnit jejich vstřebávání a vyloučení z organismu mají látky s velkým aktivním absorpčním povrchem, používané např. při průjmech nebo otravách (černé uhlí) a mezi ně Chlorella nepatří. Chlorella je kontraindikována pouze pro pacienty užívající léky k potlačení imunitních reakcí (např. po transplantacích) nebo léky ovlivňující srážlivost krve (např. Warfarin). Jen kvůli obsahu vlákniny užívejte chlorellu v jiný čas, než zmiňované léky, stačí s odstupem 1-2 hodin.

dotaz

Užívám lék Esoprex již 2 roky, nejdříve 10 mg, nyní 5 mg. Dle příbalového návodu ukončení užívání má být postupné, nevím jak ukončit užívání, jestli užívat obden nebo jak? Tablety 5 mg jsou nejmenší. Lék jsem začala brát když mi zemřel manžel, nyní už nemám potřebu léky brát,nemám důvod, navíc přibírám na váze což nechci.

1.2.2015, 20:30
odpověď lékárníka

Antidepresiva se vysazují dle rady lékaře a postupně z toho důvodu, aby nedocházelo k rozvoji tzv. příznaků z vysazení, mezi které se řadí zejména nevolnosti, bolest hlavy, úzkost, nespavost, stavy podobné chřipce, apod.

dotaz

Prosím Vás, proč se nedoporučuje užívaní antidepresiv a třezalky?

1.2.2015, 20:30
odpověď lékárníka

Současné užívání třezalky tečkované a antidepresiv se nedoporučuje, protože látky obsažené v třezalce ovlivňují metabolismus antidepresiv (především v játrech), což může vést k zesílení jejich nežádoucích účinků.

dotaz

Našel jsem doma přes půl roku prošlá antidepresiva Escitalopram. Je nebezpečné je užívat?

8.1.2015, 8:30
odpověď lékárníka

Půl roku po expiraci už je docela dlouhá doba, tyto léky raději neužívejte, odneste zpět do lékárny k likvidaci a od svého lékaře si nechte předepsat nové.

dotaz

Beru 14 dní antidepresivum Citalon 10 mg - aktuálně dávku 15mg denně. Předtím než jsem lék začala užívat, tak jsem z důvodu aktivního sportování a také redukce váhy užívala Synefrin 10 mg + Coffeinovou tabletu 200 mg - v den bez tréninku na lačno, v den s tréninkem vždy 30 minut před cvičením ještě spolu s L-carnitinem 10 ml. Nyní mám však strach toto kombinovat s Citalonem, a bych si nezpůsobila nějaké zdravotní komplikace. Proto Vás žádám o vyjádření, zda je možné tuto kombinaci i nadále užívat i při této léčbě.

3.3.2015, 13:50
odpověď lékárníka

Současné užívání antidepresiv se synefrinem či kofeinem se nedoporučuje, protože obě tyto látky můžou zvýšit nežádoucí účinky antidepresiv. Nicméně kombinace těchto přípravků i tak možná je, ale pouze po poradě s lékařem.

dotaz

Užívám antidepresivum Argofan, mohu si vzít ibuprofen (Ibalgin apod.)? Děkuji.

19.2.2015, 23:14
odpověď lékárníka

Současné užívání Argofanu a přípravků s účinnou látkou ibuprofen (například Ibalgin) je možné.

dotaz

Jaká jsou kriteria pro podání antidepresiv? Mě se rozjela psychika po dlouhé nemoci a psychiatrička nasadila ihned antideptesivum Tritico 150 1/3 na noc. Bylo mi po něm zle a změnila to na Valdoxan. Nestačilo by anxiolitikum? Přiznám se, že jsem už vyhledala homeopata. Nechci skončit jako troska na antidepresivech. Četla jsem spoustu recenzí, že po nich lidé nespí a jsou na tom spíše hůř.

7.4.2015, 18:50
odpověď lékárníka

Myslím, že odpovědět nejlépe by dokázala Vaše lékařka (zná Vás, Vaše potíže, zdravotní stav). Mezi antidepresivy a anxiolitiky jsou podstatné rozdíly a pokud máte sebemenší pochybnosti o předepsané a zvolené léčbě, zeptejte se právě své lékařky. Samozřejmě máte možnost volby jak lékaře (klasický lékař / lékař zabývající se alternativní medicínou, homeopat), tak léčby. Lékaři Vám léčbu navrhují, Vy si ji schvalujete. Léčba antidepresivy, tak anxiolitiky s sebou přináší nemalá rizika a nežádoucí účinky, které v případě homeopatické léčby nehrozí. Proto je samozřejmě lepší začít právě s homeopatickou léčbou a teprve v případě potřeby přejít na anxiolitika či antidepresiva.

dotaz

Zdá se Vám v pořádku kombinace léků na deprese Sertalin Actavis 100 mg 1-0-1 a zároven Sertalin Teva 100 mg 1-0-1? Naše maminka bere ještě jiné léky, ale toto se nám zdá, že zpusobuje po měsíci užívání zhoršení stavu, děkuji.

23.3.2015, 20:56
odpověď lékárníka

Léky (antidepresiva) Sertralin Actavis a Sertralin Teva jsou totéž, liší se výrobcem, takže jejich současné užívání v pořádku rozhodně není. Maminka má už tak zvýšenou dávku (obvykle se předepisuje 100 mg 1x denně, ona má 100 mg 2x denně), pokud užívá ještě jednou takovou dávku (400 mg denně) a navíc už po dobu jednoho měsíce, není divu, že to s sebou nese nežádoucí účinky. O dalším postupu se poraďte co nejdříve s lékařem!

dotaz

Mám starost o manžela - velice se trápí (cosi si vsugeroval, a není možné ho přesvědčit, že to tak není, také má nervy v práci), možná má už depresi. Nespí, hubne, málo jí o nic nemá zájem. Nyní byl měsíc nemocný s ledvinovou kolikou, tudíž měl také na přemýšlení dost času. V úterý to dopadlo tak daleko, že si vzal auto (mě řekl, že jde do lesa pracovat), prášky na spaní, které mu předepsala doktorka na nespavost a ujel 100 km pryč. Asi šestý smysl mě varoval a po hodině jsem ho začala vyvolávat.

Jestli by spolykal prášky nebo ne nevím, ale už se toho děsím. Kolegyně mi sehnala antidepresiva Cipralex 10 mg - máme 2 balení a na 14 dní, než zabere Cipralex či Lexaurin 1,5. Když si čtu vedlejší účinky Cipralexu, tak mě to docela děsí. Kolegyně teda tvrdí, že ho brala také, když měla depku a že jí bylo vše jedno. Doufám, že vedlejší účinky jmenované v cipralexu mít nebude. Ale bez prášků to nedá a na psychologii nepůjde.

20.6.2015, 14:31
odpověď lékárníka

Antidepresiva (Cipralex), ani anxiolytika (léky na uklidnění - Lexaurin) příčinu potíží neřeší a nevyřeší - problémy tu budou pořád, dokud se nevyřeší, jen je daný jedinec bude vnímat "jinak". Lék bez vedlejších účinků v podstatě neexistuje a do příbalového letáku musí výrobce uvést všechny nežádoucí účinky a to i ty, které se vyskytly pouze u jednoho člověka z milionu. Každý jsme jiný a reagujeme tak i na léky. Cipralex i Lexaurin mají důvod proč jsou vázané na lékařský předpis, proto by bylo nejrozumnější poradit se o vhodnosti jejich podávání s lékařem. Nejenže tyto léky mají řadu interakcí, kontraindikací, vedlejších účinků, ale na trhu je více sil těchto léků a je potřeba zvolit správné a postupné dávkování, rozumným řešením určitě není sehnat si léky od kamarádky (nevím, jak byste chtěla objasnit situaci, kdyby se manželovi něco stalo apod).

dotaz

Je možné užívat společně přírodní antidepresiva Saframyl a Rivotril 0,5 (ten pouze občas, ne pravidelně)?

2.8.2015, 19:07
odpověď lékárníka

Není známé, že by Saframyl ovlivňoval účinek jiných léků, o vhodnosti užívání k Rivotrilu se ale ještě poraďte také s Vaším lékařem.

dotaz

Mohu prosím užívat Adipex (od obvodního lékaře) zároveň s léky Trittico, Valdoxan a Lexaurin?

27.7.2015, 15:04
odpověď lékárníka

Lék na hubnutí Adipex je kontraindikován s léky ovlivňující psychiku (užíváte antidepresivum Trittico a Valdoxan, současně ještě lék na uklidnění Lexaurin), kombinace je tedy nevhodná!

dotaz

Lékař mi předepsal na poporodní depresi Mirzaten a Citalec. Po užítí první dávky Mirzatenu jsem se cítila strašně otupělá a unavená a taky hodně lekavá. Mohu brát do příští návštěvy lékaře pouze Citalec? Nechutenstvím ani problémem se spaním netrpím.

13.7.2015, 11:57
odpověď lékárníka

Oba dva léky - Citalec i Mirzaten - začínají účinkovat po pravidelném užívání cca po 2-4 týdnech. Únava a ospalost se po podání Mirzatenu objevuje velmi často a zpravidla nebývá důvodem k přerušení léčby. Mirzaten sama nevysazujte a poraďte se o dalším postupu se svým ošetřujícím lékařem.

dotaz

Beru na úzkostnou poruchu Atarax, Amilia a Prothiaden - nejnižší možné dávky. Mohu k tomu brát přírodní extrakt z mučenky? Někde jsem četla, že tuto bylinu není vhodné kombinovat s léky jako beru já.

1.9.2015, 16:45
odpověď lékárníka

Není známé, že by mučenka v doporučených dávkách ovlivňovala účinek Vámi vypsaných léků. Ve vysokých dávkách ale mučenka může zesilovat vedlejších účinky těchto léků a to především sedaci (útlum, ospalost).

dotaz

Beru lék Trittico 75 pouze večer. Mohu tento lék brát i ráno? Mám úzkosti, bolest hlavy a žaludku.

23.9.2015, 10:37
odpověď lékárníka

Nepřekračujte dávkování, které Vám určil lékař. Pokud se domníváte, že je pro Vás zvolená dávka nedostačující, může lékař dávku upravit nebo zvolit jiný lék, popřípadě Vám přidat další.

dotaz

Denně užívám lék Citalopram na úzkostné stavy a Trittico na spaní, ale zároveň ještě při depresích a těžkých situací mám předepsaný Rivotril. Chci se zeptat, zda to není zbytečně moc léků a jestli se mohou tyto tři kombinovat. Rivotril beru už delší dobu, asi měsíc užívám Citalopram a dva týdny Trittico.

24.10.2015, 3:41
odpověď lékárníka

Léky je možné takto zkombinovat, léčbu dle míry Vašich potíží volí lékař(ka), takže množství a tip léků je na něm (na ní).

dotaz

Přítelkyně dlouhodobě trpí úzkostí, stresem a stavy psychického vyčerpání. Dlouhou dobu chodila k lékařům, kteří do ní tlačili vrchem spodem antidepresiva. Myslím si, že jsou lepší volby než chemie. Myslím, že se dají léky nahradit bylinkami, alespoň to většina lidí doporučuje. Z toho co jsem se dočetl, mi jako nejlepší řešení přijde třezalka. Často se lidé zmiňují o vedlejších účincích snižování spolehlivosti antikoncepce, tak by mě zajímalo jak to je a v jakém množství třezalku užívat, aby se nenarušila spolehlivost hormonální antikoncepce. Taky jsem párkrát zahlédl zmínku o tom, že by se třezalka neměla užívat v případě, že člověk bere léky na cholesterol. Jako další řešení se mi nejvíc líbila meduňka nebo kozlík lékařský. U těchhle bylinek jsou taky nějaká rizika? V případě doporučte ještě nějaké jiné bylinky které užívat, aby co nejvíce nahradili antidepresiva.

22.10.2015, 10:57
odpověď lékárníka

Z bylinek má antidepresivní účinky často používaná třezalka tečkovaná - pije se buď ve formě čaje, nebo se užívá v kapsli. To, že třezalka ovlivňuje metabolismus mnoha léčiv, je pravda - např. antidepresiv (nesmí se společně kombinovat a to ani minimálně 4 týdny po vysazení antidepresivních léků), snižuje účinnost hormonální antikoncepce, léků podávaných při léčbě HIV, na cholesterol, antiepileptik, některých léků na dýchací potíže aj., také zcitlivuje kůži na sluneční záření (je nutné vyhýbat se přímému slunci a používat opalovací přípravky s vysokým faktorem).

Meduňka i kozlík se používají spíše na uklidnění a pro lepší spánek (metabolismus ostatních léků jako třezalka neovlivňují, rizika jsou podstatně menší), lze je kombinovat s třezalkou. Výborný uklidňující účinek má levandule (čaj, kapky k inhalaci k provonění bytu), heřmánek (čaj) apod. Další možností léčby je homeopatie (léčbu by zvolil homeopat) či akupunktura.

dotaz

Užívám Citalon a Nimesil - snášejí se nebo se ruší.

24.11.2015, 19:35
odpověď lékárníka

Výdej obou léků je vázaný lékařským předpisem, je proto nutné, aby předepisující lékař znal nejen Váš celkový zdravotní stav, ale také aby věděl o všem lécích, které užíváte. Citalon a Nimesulid je možné po zvážení krátkodobě (ne déle jak 10 dní) podávat současně, jejich účinky se vzájemně neruší, zvyšuje se ale riziko podráždění zažívacího ústrojí apod.

dotaz

Začala jsem užívat lék na deprese Cipralex a mívám bolesti zad, ne z léků, spíše z nervů. Zapoměla jsem se zeptat, jestli mohu normálně užívat Ibalgin v rozumné míře.

21.11.2015, 15:42
odpověď lékárníka

Nárazově a v doporučeném dávkování (3x denně 1 tabletu ve 4-6 hodinových intervalech, ale ne déle jak 5 dní) Ibalgin k Cipralexu užívat můžete.

dotaz

Mohou se při užívání antideprsiv SSRI pít nápoje s obsahem kofeinu, konkrétně třeba černý čaj?

19.11.2015, 10:01
odpověď lékárníka

Není známé, že by kofein nebo jiné látky obsažené v černém čaji ovlivňovaly účinek antidepresiv.

dotaz

Chtěla bych se chtěla zeptat, zda se při užívání antidepresiv myslí zákaz alkoholu jako takového, ale třeba v podobě rumu, nebo nějaké likéru v čokoládových bonbonech, bábovkách, dortech atd... to nevadí?

16.11.2015, 10:04
odpověď lékárníka

Pokud nesníte třeba 10 ks likérových bonbonů naráz, tak se množství alkoholu v nich obsažených nezapočítává. A v bábovkách a dortech alkoholu nebývá mnoho, takže si je můžete s klidným svědomím dopřát.

dotaz

Na příbalovém letáku Robittusinu antitusicum je napsáno, že se nemá užívat s antidepresivy SSRI. Já beru Sertralin a chtěla bych se zeptat, jestli mohu užívat Robittusin.

18.12.2015, 6:17
odpověď lékárníka

Robitussin antitussicum se k Sertralinu užívat nesmí. Na tlumení suchého dráždivého kašle můžete brát např. Sinecod tablety nebo sirup (Sinecod obsahuje jinou účinnou látku než Robitussin a účinek Sertralinu neovlivňuje).

dotaz

Lékař mi předepsal antidepresivum Citalec (dosud jsem antidepresiva nebrala). Ráda bych se zeptala, čeho se mám vyvarovat. Vím, že nemám brát současně s tímto lékem třezalku a grapefruit. Měla bych vyřadit ze svého jídelníčku ještě něco? A mohu si dát jednou týdně pivo nebo 2 dcl vína? Z léků doteď užívám pouze Euthyrox na štížnou žlázu.

11.12.2015, 15:28
odpověď lékárníka

Lék Citalec má mnohé interakce s jinými látkami, často vázanými na lékařský předpis (např. s některými druhy antibiotik, se silnějšími léky na bolest, s léky na migrénu, s léky na ředění krve a tak dále), proto před tím, než Vám jakýkoliv lékař předepíše další lék, hlašte, že užíváte Citalec. Alkohol se k tomuto léku nedoporučuje, ale ani vyloženě nezakazuje, takže příležitostně a v malém množství můžete. Z volně prodejných léků se vyhněte bylinným přípravkům na uklidnění a na spaní (bez konzultace a doporučení lékaře) a doplňkům stravy obsahují aminokyselinu L-tryptofan. Také užívání nesteroidních antirevmatik na bolesti a na horečku na bázi např. ibuprofenu (např. Ibalgin, Brufen, Nurofen a jiné), diclofenacu (např. Voltaren tablety, Diclofenac AL aj.) či naproxenu (Nalgesin, Etrixenal) se nedoporučuje v kuse déle než 5 dní bez vědomí lékaře.

dotaz

Pokud beru antidepresiva SSRI, nevadí, když budu užívat kapky od uší - ptám se hlavně proto, že obsahují extrakt z natě třezalky tečkované. Konkrétně jde o Otic Solution. A celkově jakékoliv kapky do uší, nedojde k žádné interakci s těmito léky? Ještě bych se ráda zeptala na kombinaci antideprsiv SSRI a ušních kapek Otobacid.

13.12.2015, 18:54
odpověď lékárníka

Interakce mezi ušními kapkami Otic solution a antidepresivy nejsou známy. I ušní kapky Otobacid lze aplikovat při užívání antidepresiv SSRI.

dotaz

Existuje nějaký volně prodejný lék proti záchvatům pláče? Je mi 20 let, ale jsem strašně přecitlivělá. Rozbrečím se i když mě někdo o něco požádá nebo i bez důvodu. Prostě najednou z ničeho nic začnu brečet. Nejde to nijak ovládat.

27.1.2016, 0:40
odpověď lékárníka

Pokud neužíváte žádné léky ovlivňující psychiku (od lékaře) a máte v pořádku játra i ledviny, doporučím Vám ke zmírnění Vašich potíží (precitlivělost, úzkost) doplněk stravy pod názvem L-tryptofan od firmy Brainway. Jedná se o aminokyselinu, která se v těle přeměňuje na serotonin a "zlepšuje náladu". Užívá se 1 kapsle 2-3x denně patnáct minut před jídlem.

dotaz

Doktor mi předepsal antidepresivum Estan 10 mg a zárovaň mám úžívat Amisulprid Mylan. Chtěl bych se zeptat, jestli musím užívat Amisulprid když to není antidepresivum.

16.1.2016, 19:02
odpověď lékárníka

Amisulprid skutečně nepatří do skupiny antidepresiv, nicméně pomáhá potlačovat depresivní nálady. Lékař to myslí určitě dobře, proto Vám Amisulprid k Estanu předepsal, aby Vám od potíží ulevil, řiďte se jeho doporučením.

dotaz

Mohou mi nějak uškodit antidepresiva Escitalopram a Oxazepam?

10.1.2016, 17:10
odpověď lékárníka

Escitalopram patří mezi antidepresiva, u kterých se účinek začíná projevovat zhruba po 2-4 týdnech pravidelného užívání. Oxazepam je lék na uklidnění, ke zmírnění napětí a úzkostných stavů, který působí zhruba do hodiny. Escitalopram lze podávat i dlouhodobě, Oxazepam by se neměl podávat déle jak 6 týdnů (pokud lékař neposoudí pacientův stav jinak a nedoporučí delší dobu podávání).

dotaz

Bral jsem 3 měsíce antidepresivum Mirzaten 30 mg a před 14 dny jsem ho po domluvě s doktorem vysadil. Jak dlouho trvá než se z těla vyloučí, stále se cítím utlumený.

12.1.2016, 17:13
odpověď lékárníka

Mirtazapin (účinná látka léku Mirzaten) je z těla vyloučena zhruba za 20-40 hodin. Vaše potíže mohou mít různé příčiny, určite je konzultujte s lékařem.

dotaz

Moje žena užívá Wellbutrin, zjistili ji mirně sníženou funkci štítné žlázy, nic dramatického, léky nemá, ale chtěla by preventivně užívat sirup Aronie. Je to prosím s antidepresivy možné?

6.1.2016, 1:37
odpověď lékárníka

Sirup z aronie je nevhodný při překyselení a onemocnění žaludku (např. žaludeční vředy), při poruchách krevní srážlivosti a při zácpě. K antidepresivu Wellbutrin ho Vaše žena užívat může.

dotaz

Užívám antidepresivum Wellbutrin a chtěla bych vědět jaké nesmím bylinky krom třezalky. Zajímá mě zázvor, meduňka atd. mohu užívat čaje z různých bylin? Také bych chtěla užívat chlorelu, je to možné? Slyšela jsem že se nesmí k antidepresivům užívat grepfruit, je to pravda?

2.1.2016, 15:44
odpověď lékárníka

Při užívání Wellbutrinu se určitě vyhněte třezalce, u jiných bylin nejsou kontraindikace zjistěné, ale ani zcela vyloučené (např. u bylin jako je meduňka, chmel, mučenka, kozlík apod.). Zázvor, grepy a grepové šťávy metabolismus Wellbutrinu neovlivňují, stejně tak to platí pro chlorellu, tudíž ji můžete užívat.

dotaz

Je možné užívat Trittico a Neurol zároveň?

30.12.2015, 10:44
odpověď lékárníka

Kombinace je možná, nicméně společné užívání zvyšuje nežádoucí účinky jako je ospalost a spavost, závratě, zmatenost, bolesti hlavy a výrazně se snižuje schopnost soustředit se, přemýšlet apod. Léky by se měly užívat společně pouze na výslovné doporučení lékaře.

dotaz

Můžete mi prosím podadit jestli mohu užívat k antidepresivum Psyllium? Jestli ano, musí být mezi Psylliem a léky pauza?

3.1.2016, 22:18
odpověď lékárníka

Ano, k antidepresivům Psyllium užívat můžete, jen je mezi nimi důležitá minimálně 3 hodinová pauza.

dotaz

Koupil jsem si Novo-Passit na zklidnění, cítím se po něm dobře, ale žena mi ho vyhodila s tím, že jsem po něm jako opilý, že se mi motá jazyk i tělo. Jsem po úrazu mozku, klinické smrti a po úrazové epilepsií a i když se to nesmí, tak jsem pil více piva. Ještě beru antidepresiva. Poslední jaterní testy nedopadly moc dobře. Mohu přípravek Passit používat nebo raději ne?

25.2.2016, 21:46
odpověď lékárníka

Zejména kvůli obsahu třezalky tečkované, která je v Novo-Passitu obsažená a ovlivňuje účinek antidepresiv je užívání těchto léků v kontraindikaci, proto tento lék raději neužívejte.

dotaz

Už sedm let chodím k psychiatričce a beru Sertralin 100 mg, večer Trittico a přesto se v noci neustále probouzím a nedokážu spát celou noc v kuse. Jak mohu nespavost léčit? Myslím, že to bude vše kvůli nervům a stresu.

21.2.2016, 7:16
odpověď lékárníka

Léčba Vašich potíží spadá výhradně do rukou lékaře. Můžu Vám doporučit procesy léčbu doplňující a podporující - relaxační cvičení, masáže, hudbu (naučit se odpočívat), inhalaci éterických olejů s uklidňujícím účinkem (např. levandulového oleje). Spát byste měl v místnosti bez přístupu světla (zatažené závěsy, žaluzie) a mít na usínání absolutní ticho.

dotaz

Můj syn se rozvedl a jelikož ho bývalá žena dost trápila, předepsala mu doktorka Cipralex. Bral ho chvíli, ale měl při něm erotické sny a jiné obtíže, tak ho zase vysadil. Asi po měsíci má nárazově urputné bolesti v hlavě. Prošel veškerým vyšetřením, jako CT, rentgeny hlavy, apod., ale nic se nenašlo. Není možné, že by to měl kvůli okamžitému vysazení Cipralexu, i když ho zase moc dlouho nebral?

24.2.2016, 15:50
odpověď lékárníka

Je nepravděpodobné že by náhlé bolesti hlavy Vašeho syna souvisely s vysazením Cipralexu, který ani dlouho neužíval, protože příznaky "z vysazení" se projevují zpravidla během pár dní od vysazení léku.

dotaz

Mohu snížit dávku antidepresiva Esoprex 10 mg, kterou jsem tři týdny brala dvakrát denně? Bylo mi hrozné zle, nemohla jsem ani vylézt z postele natož doma něco udělat. Záchvaty panické ataky byly čtyřikrát či pětkrát do týdne. Kamarádka, která Esoprex 10 mg dříve užívala mi ho přinesla a po třech dnech, kdy se stav moc nelepšil mi řekla, ať je beru ráno i večer. Teď už je to tři týdny užívání, je mi lépe, až na ty šílené noci, kdy mám pocit, že mi shoří tělo.

22.2.2016, 6:27
odpověď lékárníka

O snižování, případně o zvyšování dávek rozhoduje skutečně ošetřující lékař. Na počátku léčby jste měla být upozorněna na to, že antidepresiva tohoto tipu neúčinkují ihned, ale po 2-4 týdnech pravidelného užívání (což není důvod k užívání dvojnásobné dávky, ale lékaři často po tuto dobu, než antidepresiva začnou působit, předepisují také léky na uklidnění, aby se pacientům ulevilo). Obvyklá dávka je 10 mg (1 tableta) jednou denně, max. 20 mg (2 tablety) jednou denně (dávka se nerozděluje). Myslím si, že by bylo vhodné dávku snížit na 1x denně 10 mg ráno a v léčbě 5-6 měsíců pokračovat, nicméně i tak doporučím konzultaci s lékařem. Nadměrné noční pocení je patrně nežádoucím učinkem Esoprexu.

dotaz

Smí se kombinovat Třezalka 300 mg/tbl a antidepresivum Saframyl?

11.2.2016, 20:53
odpověď lékárníka

Tuto kombinaci nelze pro nedostatek údajů doporučit.

dotaz

Trpím poměrně silnou poporodní depresí a úzkostmi, doktorka mi předepsala 1x denně Setralin 50 mg, lék užívám ráno, většinou nalačno již 17 dní a zdá se mi, že se moje poporodní deprese stále zhoršuje. Myslíte, že bych měla poprosit doktorku o zvýšení dávky?

8.2.2016, 8:53
odpověď lékárníka

Chápu Vás, tyto potíže jsou velmi nepříjemné, ale vydržte, účinek Sertralinu bývá znatelný po 2-4 týdnech pravidelného užívání, dávku zatím nemá význam upravovat.

dotaz

Užívám Adipex a chtěla bych se zeptat, jestli je možné ho užívat s prášky na deprese Citalopram.

3.2.2016, 21:40
odpověď lékárníka

Užívání léku na hubnutí Adipex je kontraindikovaný u pacientů s depresivním onemocněním, protože lék může zhoršit jeho průběh a způsobit další potíže. Pokud lékař i tak léčbu doporučí a zahájí, je potřeba přihlížet k tomu, že Citalopram snižuje účinnost Adipexu.

dotaz

Antidepresiva se prý dělí na čtyři skupiny, jaké to prosím jsou? Kam spadá Mirtazapin (užívam na noc) a Olwexya (ráno)? Může se stát člověk závislým? A jak je to s kávou - snižuje účinnost léků.

30.1.2016, 19:48
odpověď lékárníka

Antidepresiva se dělí na dvě základní velké skupiny: první jsou inhibitory monoaminooxidázy (MAO) a druhé jsou inhibitory zpětného vychytávání monoaminů (serotoninu, noradrenalinu, dopaminu), které se dále délí na 4 generace. První (nejstarší) jsou tzv. tricyklická antidepresiva, druhou generací jsou tzv. SSRI (selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu), třetí jsou tzv. SARI (také zvyšují hladinu serotoninu, ale jiným způsobem) a poslední (nejnovější) generací jsou tzv. SNRI, které snižují zpětné vstřebávání jak serotoninu, tak noradrenalinu.

Mirtazapin patří mezi antidepresiva, která snižují zpětné vychytávání serotoninu i noradrenalinu stejně jako Olwexya. Účinek antidepresiv se dostavuje cca po 2-4 týdnech pravidelného užívání a káva neruší účinky ani jednoho z nich. Vysazovat náhle se nesmí (kvůli riziku vzniku serotoninového syndromu), ale léčba se ukončuje pod dohledem lékaře postupným snižováním dávek.

dotaz

Užívám Mirtazapin 15 mg večer a 7 mg ráno, a též Rivotrill 0,5mg. Zajímá mě, jak se k tomu hodí čaje s indickou bylinou Tulsi. Krom jiných vynikajících účinků, působí též jako mírné antidepresivum. Jde o to, aby účinek antidepresiv nějak nezeslabovaly nebo nezesilovaly.

2.3.2016, 20:31
odpověď lékárníka

Chybí informace o vhodnosti či naopak nevhodnosti pití těchto čajů při užívání Mirtazapinu a Rivotrilu. Známé jsou jen kontraindikace s třezalkou. Ostatní byliny, které uklidňují nebo mají antidepresivní účinky se doporučují s opatrností a po konzultaci s lékařem.

dotaz

Je možné, že kvůli antidepresivům Remood mám živé sny?

20.3.2016, 4:59
odpověď lékárníka

Ano, jedná o častý vedlejší účinek tohoto antidepresiva.

dotaz

Mám úzkostné stavy, před lety jsem zkoušela brát Sertralin a později Cipralex. Po obojím se mi stavy zhoršily, nicméně jsem je chvíli užívala, ale jak to bylo možné, tak jsem je opatrně vysadila. Chtěla jsem se zeptat, zda bych měla zkusit nějaká jiná antidepresiva nebo se pro mně prostě nehodí? Bohužel už při druhém pokusu jsem z nich měla strach a také mi z nich hned bylo hůře, tak nevím, je-li vhodné zkoušet nějaká další?

21.3.2016, 15:01
odpověď lékárníka

Je možné, že Vám nevyhovovaly pouze tyto tipy antidepresiv, jsou i takové, které účinkují jinými mechanismy a daly by se proto vyzkoušet, více Vám o těchto možnostech může říct Váš lékař. Dalším způsobem je vyhledat homeopata, který Vám zvolí správný typ a způsob léčby depresí a léčit je tak alternativním způsobem - homeopatiky a vyhnout se tak nežádoucím účinkům léků.

dotaz

Denně užívám jeden a půl tablety Zoloft na deprese. Mohu k Zoloftu brát i Tramal kapky na bolest zad?

31.3.2016, 9:20
odpověď lékárníka

K Zoloftu na bolesti Tramal užívat nesmíte, tyto léky jsou v přísné kontraindikaci (hrozí serotoninový syndrom). Na bolesti zad si můžete (krátkodobě - ne déle jak 5 dní - bez porady s lékařem) vzít např. Panadol Extra nebo Ibuprofen.

dotaz

Užívám lék Remood a Lamotrigim, mohou tyto léky způsobit ospalost?

9.4.2016, 18:20
odpověď lékárníka

Ospalost a snížená pozornost je častým nežádoucím účinkem léku Remood a velmi častým nežádoucím účinkem léku Lamotrigin.

dotaz

Mohu kombinovat antidepresivum Arketis (SSRI) s Wellbutrinem v poměru 1:0.5?

15.4.2016, 14:21
odpověď lékárníka

Lékař tuto kombinaci může v jistých indikacích doporučit, takže společné užívání léků Arketis a Wellbutrin možné je. Jen je nutné počítat s tím, že je vyšší pravděpodobnost výskytu nežádoucích účinků typických pro antidepresiva.

dotaz

Je vitamín B dobrý na deprese a je možné ho brát společně s antidepresivy? Jestliže ano, tak jaká dávka vitamínu denně je vhodná?

17.4.2016, 18:27
odpověď lékárníka

Ano, vitaminy skupiny B se podílejí na správné funkci jednak metabolických procesů cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin a také na správné činnosti nervové soustavy (zejména vitamin B1, B6, B7, B12). B-komplex lze brát společně s antidepresivy, žádné omezení tady není. Při projevech nedostatku vitamínů skupiny B je vhodné na začátku užívat 1 tabletu denně B-komplexu forte po dobu 1-2 měsíců, poté 1-2 tablety denně obyčejného B-komplexu jako udržovací dávku bez časového omezení.

dotaz

Již dlouho beru Neurol. Teď mi lékařka předepsala Brintellix 10 mg a prý mám postupně snižovat dávky Neurolu. Nový lék beru 10 dní a zkouším snižovat Neurol, ale nějak to nejde, mám strach a třesavku. Nevím, zda je to tím novým lékem, nebo kvůli vysazování Neurolu. Ten je prý hodně návykový, tak nevím, jak dlouho ty stavy budou trvat. Prosím o radu - mám vydržet nebo se vrátit k Neurolu i když bych to nechci? Nevím si rady.

28.4.2016, 16:17
odpověď lékárníka

Antidepresivum Brintellix začíná pořádně účinkovat zhruba po 14-21 dnech. Pokud jste Neurol užívala pravidelně a dlouho ve vyšších dávkách, není vyloučené, že strach a třes souvisí s jeho vysazováním. Brintellix sama určitě nevysazujte a o dalším postupu léčby se poraďte se svojí lékařkou.

dotaz

Je možné doplňovat léčbu antidepresivy (Valdoxan 25 mg) pomocí bylinek, které mají pomáhat při depresích? Např. bylinky Gotukola, či Lenzea /parcha kořen?

28.4.2016, 14:46
odpověď lékárníka

Neproběhly žádné studie, které by se zabývaly vhodností nebo nevhodností současného podávání antidepresiv a bylinek jako je např. Gotu kola, maralový kořen apod., takže odpověď na Vaši otázku bohužel neznám.

dotaz

Beru antidepresivum Venlafaxin 75 mg. Ráno mám zácpu - již 10 dní jsem nebyl na velké. Poraďte mi prosím jak situaci se zácpou řešit.

1.6.2016, 11:36
odpověď lékárníka

Při léčbě antidepresivy jako je např. Venlafaxin je zácpa častým vedlejším účinkem. Dodržujte pitný režim, pravidelný pohyb a ke snadnějšímu vyprázdnění doporučím glycerinové čípky či užívání nenávykového projímavého sirupu Lactulosa (zde ale musí být vyloučené jiné příčiny zácpy).

dotaz

Po návštěvě psycholožky mi byla zjištěna panická ataka. Je mi špatně asi týden, a v případě potřeby beru Lexaurin. Můžu společně s ním užívat doplněk stravy mučenku? U té mám trochu obavy. Pro jistotu se ještě zeptám na ostatní doplňky stravy které užívám - hlíva ústřičná a GS Extra strong multivitamin, nevadí to ve spojení s Lexaurinem?

9.6.2016, 11:46
odpověď lékárníka

Společně s lékem na uklidnění Lexaurin se nedoporučuje užívání dalších látek, které uklidňují, proto nelze společné podávání mučenky vyhodnotit jako prospěšné, pokud Vám tuto kombinaci neschválí lékař. Hlíva ústřičná a GS Extra strong multivitamin účinek Lexaurinu nijak neovlivňují, jejich užívání tak nevadí.

dotaz

Léčím se s panickou poruchou - epizodická záchvatovitá úzkost. Psychiatr mi předepsal antidepresivum Mitrazapin Sandoz 15 mg a přes den na uklidnění Frontin. Léky beru už 7 dní, ale spím po nich velmi špatně. Než Mitrazapin večer zabere, trvá to i 3 hodiny, že usnu a stejně se za noc několirát budím. Upraví se spánek časem, nebo mám požádat o jiné léky? Než mi úzkosti začaly, spala jsem normálně a žádné léky nebrala.

24.6.2016, 10:43
odpověď lékárníka

Antidepresivum Mirtazapin účinkuje skutečně cca po 2-3 hodinách po podání tablety. Potíže s nespavostí by se měly postupně upravit, účinnost bývá znát po 2 týdnech pravidelného užívání a celkovou účinnost léčby lze posoudit po 3-4 týdnech. Teprve poté, pokud obtíže přetrvávají, může to být důvodem ke změně zvolené medikace.

dotaz

Před měsícem jsem začal mít problémy s úzkosti. Než mi řekli, co mi je, tak mě dvakrát odvezli záchrankou. Už delší obu užívám Magne B6 Forte. Dostal jsem pro nejhorší případy Rivotril, ten se však vzhledem k jeho návykovosti snažím brát opravdu velmi málo (8 krát 0,5 za měsíc). Bohužel se to po měcíci začalo zase trochu zhoršovat, proto mi byl předepsán Cipralex 10 mg. Jsem hrozně nervózní, často mi buší srdce více, neže je normální, v noci moc nespím. Je možné k tomu všemu pít nějaký uklidňující čaj? Například meduňku, nebo něco podobného? Vím, že třezalka se nedoporučuje. Snažím se i cvičit, jíst rozumněji, ale v tomhle stavu to nejde úplně snadno.

2.7.2016, 10:01
odpověď lékárníka

Lék Cipralex na depresivní stavy začne účinkovat zhruba po 2 - 4 týdnech pravidelného užívání. Pokud se objeví náhlá akutní úzkost, můžete si vzít Rivotril v dávkování, které Vám doporučil lékař. Návykovosti Rivotrilu se obávat nemusíte, pokud jej nebudete užívat každodenně více jak 4 - 6 týdnů. Magne B6 užívat smíte (i doporučuji), s bylinkami raději opatrně (pro nedostatek nebo málo informací ze studií), dále doporučuji omezit příjem jednoduchých cukrů, perlivých slazených a barvených limonád apod., relaxační cvičení, masáže, inhalaci vonných uklidňujících olejíčků (např. levandule, máty aj.).

dotaz

Beru necelé tři týdny Cipralex, první týden jsem se cítila ještě hůř, prohloubení úzkostí, poté nástup spíš deprese a útlum, nedostatek energie, po 16 dnech posun, příliv radosti, vymizení úzkostí, do normálu to ještě není, ale další den v noci panická úzkost a teď druhý den zase propad. Myslíte, že je to v prvních týdnech ještě v pořádku a zlepší se to?

10.7.2016, 11:33
odpověď lékárníka

Účinek antidepresiv posuzuje lékař společně s pacientem zhruba po 4 týdnech pravidelného užívání tablet. Pokud během této doby nedojde k vymizení či výraznému zlepšení psychických obtíží, může to být důvod k ukončení léčby daným antidepresivem a k hledání jiné alternativy. Poraďte se tedy o dalším postupu léčby se svým lékařem.

dotaz

Užívám lék Esoprex 20 mg denně. Vzala jsem si od známého lék na bolest Noax. Ráno mi bylo nesmírně zle, zvracela jsem, motala se a byla velmi ospalá. Je možné, že to byla reakce na nevhodnou kombinaci léků?

1.8.2016, 12:51
odpověď lékárníka

K antidepresivu Esoprex jsou přísně kontraindikované (zakázané) veškeré silné léky na bolesti jako je např. Noax Uno (obecně léky obsahující tramadol) kvůli tomu, že dochází ke vzniku tzv. serotoninového syndromu. Serotoninový syndrom je projevuje často pocitem na zvracení, zvracením, nevolností, slabostí, zmateností, halucinacemi, pocením, třesem, podrážděností apod., leckdy se může jednat i o život ohrožující stav, proto se těmto lékům na bolest vyhýbejte.

dotaz

Jsem po úrazu krční páteře, prý whiplash syndrom. Mám permanentní nevolnost a závratě. Předepsána mi byla Asentra. Proč antidepresivum, když jsem nikdy psychické potíže neměla? Teď jsem psychicky na tom špatně, kvůli mému zdravotnímu stavu, ale není to psychické onemocnění. Jak mi tedy mohou pomocí antidepresiva, když jsou na nevyrovnané pochody v mozku? Mohou mi pomoci?

6.8.2016, 11:54
odpověď lékárníka

Antidepresiva se nepoužívají jenom k léčbě deprese jako takové. Jejich indikace je opodstatněná také u pacientů, kteří trpí dlouhobými chronickými bolestmi - antidepresiva pomáhají zmírňovat bolest a zlepšují také analgetický účinek podávaných analgetik. Více by Vám na tento dotaz odpověděl Váš lékař.

dotaz

Mohu užívat Helicid, když mi lékař předepsal Itakem 10 mg? Dále užívám Anopyrin a Bisoprolol.

5.9.2016, 10:05
odpověď lékárníka

Omeprazol může zvýšit plazmatickou koncentraci escitalopramu (účinná látka antidepresiva Itakem), proto byste bez porady s lékařem oba léky zároveň užívat neměla. K Bisoprololu a k Anopyrinu to problém není.

dotaz

Trpím psychickými atakami a užívám Anopyrin z důvodu slabé mozkové mrtvice, která se vyšetřením mozku neprokázala. Psychiatr mi naordinoval Neurol 3-4 krát denně a ráno Citalec. S jakým časovým odstupem bych je měl ráno brát?

8.9.2016, 12:30
odpověď lékárníka

Citalec užívejte pravidelně ráno (buď nalačno nebo po jídle), Anopyrin (předpokládám, že psychiatr o jeho užívání ví) by bylo nejvhodnější užít v poledne po jídle a Neurol podle potřeby podle toho, jak se budete cítit, ale tedy ne více než čtyři tablety denně (mezi užitím každé tablety Neurolu by měla být cca 3 - 4 hodinová pauza).

dotaz

Psychiatrička mi předepsala Venlafaxin Mylan 75 mg, jednou ráno a jednou po večeři, trpím totiž úzkostmi a sociální fóbií. V příbalovém letáku jsem se dočetl, že začínající dávka by měla být 1x ráno. Nezdá se vám to předepsané dávkování moc vysoké?

10.10.2016, 15:17
odpověď lékárníka

Zahajovací dávka u tohoto antidepresiva je skutečně doporučena na 75 mg v jedné denní dávce a teprve poté, pokud pacient na léčbu nereaguje dostatečně, se dávka postupně zvyšuje, nejčastěji v dvou až čtyř týdenních intervalech, nebo v nejkratší možné době 4 dní. Psychiatrička může mít pro vyšší počáteční dávku důvod, doporučuji ji kontaktovat.

dotaz

Je možné kombinovat léky Trttico (každý den dvě třetiny), Neurol (při úzkosti) a Piracetam?

27.3.2017, 18:31
odpověď lékárníka

Sice se jedná se o možnou kombinaci léků, nicméně doporučuji se i tak poradit nejprve s ošetřujícím lékařem, jelikož Piracetam může způsobovat depresivní nálady, poruchy spánku, nervozitu a Vy na tyto potíže užíváte jak Trittico AC, tak Neurol. Lékař může upravit dávkování a dobu užití léků podle Vašeho stavu a přesných potíží.

dotaz

Můj psychiatr mi předepsal Estan. Chci se zeptat, zde je možé si občas dát sklenku vína, když třeba vím, že někam půjdu na večeři, prášek si ráno nevezmu. Je to v pořádku? Beru ho teprve 4 dny a bolí mě docela hlava a špatně usínám a budím se v noci, je to normální a upraví se to časem?

22.5.2017, 11:22
odpověď lékárníka

Aby byla léčba deprese Estanem adekvátní, je zapotřebí jej užívat pravidelně každý den. Nežádoucí účinky bývají nejvíc patrné na počátku léčby, postupně se ve většině případů zmírňují či mizí úplně. Alkohol při léčbě Estanem smíte příležitostně a v přiměřeném množství. V den, kdy budete pít alkohol, tabletu nevynechávejte, to není řešení.

dotaz

Je možné kombinovat doplňky stravy a antidepresiva? Konkrétně horčík v tabletách, laktobacily, Ascorutin, Zyrtec a antidepresiva Elicea? Případně na mykózu na jazyku roztok Tamtum verde?

9.6.2017, 9:11
odpověď lékárníka

Ano, uvedené léky a doplňky stravy nejsou v interakci, smíte je společně všechny užívat.

dotaz

Mohu při léčbě lékem Citalec, občasně užít i Lexaurin 1,5? Anebo se tyto dva léky kombinovat nesmí?

24.8.2017, 18:47
odpověď lékárníka

K Citalecu si Lexaurin můžete v případě potřeby vzít.

dotaz

Potřeboval bych se ujistit zda mohu kombinovat Trittico 75 (1/3 na noc) a Citalon spolu s Paralenem.

5.10.2017, 10:43
odpověď lékárníka

Užívání Trittica a Citalonu není překážkou, Paralen společně s těmito léky užít smíte.