Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Odpovědi na Vaše dotazy | leky-poradna.cz

Antikoncepce

dotaz

Už druhým rokem mě trápí hnisavé akné a nemohu se ho zbavit. Zkoušela jsem různé krémy a nic nepomáhá. Kamarádka mi doporučovala začít užívat antikoncepci, prý jí to pomohlo. Na internetu jsem se dočetla různé názory a nechce se mi brát hormonální antikoncepci jen kvůli akné. Jaký je prosím váš názor?

27.8.2014, 20:48
odpověď lékárníka

Nasazení antikoncepce nevidím jako vhodné řešení, jen byste si do těla přidávala "další jedy". Pokud se v organismu nahromadí, tělo se jich zbavuje také přes kůži (např. vzniká akné). Zaměřila bych se na celkovou očistu organismu (zejména na detoxikaci střev a jater) a vyřadila z jídelníčku především cukr (sacharózu). Doporučit Vám mohu Enterosgel. Užívá se vnitřně (1 lžíce 3x denně, můžete ho zamíchat do vody, do čaje, popř. džusu) i zevně - nanášejte na noc přímo na akné po odlíčení a řádném vyčištění pleti (volila bych čistící gel určený k čištění aknózní pleti z lékárny). Kůru si nasaďte minimálně na jeden měsíc a počítejte s tím, že se mohou potíže zprvu zhoršit kvůli vylučování toxinů.

dotaz

Dobrý den, mohu současně užívat antikoncepci a GS Anxiolan na uklidnění? Díky za informaci.

21.2.2014, 8:31
odpověď lékárníka

Dobrý den, třezalka obsažená v GS Anxiolan může ovlivňovat metabolismus řady léků, včetně hormonální antikoncepce. Proto doporučuji se třezalce vyhnout a užívat doplňky s obsahem mučenky, chmelu, meduňky a kozlíku, popř. jejich kombinaci, např. Persen forte kapsle (nevhodné u žaludečních a žlučníkovým onemocnění), Anti-stress tablety.

dotaz

Již delší dobu beru antibiotika Augmentin a chtěla jsem se zeptat jestli to může ovlivnit účinnost hormonální antikoncepce (konkrétně Jeanine).

22.11.2014, 16:03
odpověď lékárníka

Antibiotika mohou ovlivnit (snížit) účinnost antikoncepce, proto se po dobu užívání antibiotik doporučuje používat ještě bariérovou metodu antikoncepce.

dotaz

Čtyři měsíce jsem užívala antikoncepci Maitalon a přibrala jsem 3 kila. Ráda bych se zeptala, zda po ukončení užívání naberu ještě nějaká kila navíc.

25.10.2014, 15:35
odpověď lékárníka

Vlivem hormonálních změn antikoncepce obvykle sama od sebe nepřiberete, hormony mají spíše vliv na zadržování vody v těle (váha stoupá) a mohou se podílet na změnách chuti k jídlu (ve většině případů ji zvyšují, čímž dochází k většímu příjmu energie a přibývání na váze). Po vysazení antikoncepce a úpravě životosprávy by se Vaše váha měla během krátké doby vrátit zpátky.

dotaz

Dva měsíce jsem vynechala antikoncepci Jeanine. Nyní jsem ji nasadila, ale až 8. den cyklu. Navíc teď necelých 14 dní užívám Zolpidem Rathiopharm na nespavost, čtvrt nebo půl tablety. K tomu mám asi 5 dní virózu a posledních 9 dní mě pořád silně bolí hlava. Přes den bývám velmi unavená a cítím se malátná.

Může být silná bolest hlavy způsobená antikoncepcí, případně hrozí mozková příhoda? Měla bych antikoncepci vysadit? Před vysazením jsem jí užívala bez problémů 8 let. Silné bolesti hlavy řeším APO Ibuprofenem, maximálně 1-2 tablety denně. Teď to sice vypadá, že konumuji velké množství léků, ale naopak se lékům snažím vyhýbat. Můj gynekolog je bohužel na dovolené. Děkuji za radu.

21.10.2014, 14:51
odpověď lékárníka

Jak jistě víte, obvykle se antikoncepce nasazuje první den cyklu. Pokud se z nějakého důvodu nasadí o pár dní později, její antikoncepční účinek může být výrazně snížený - proto se k zabránění těhotenství doporučuje daný měsíc používat i některou z bariérových metod antikoncepce.

Stavy únavy a malátnosti jsou pravděpodobně nežádoucím účinkem léku na spaní (Zolpidem), stejně tak i silné bolesti hlavy. Je ale pravda, že ta může být způsobena také následkem hormonálních výkyvů. Antikoncepci můžete po využívání měsíčního balení vysadit i sama a lékaře uvědomit dodatečně. V případě, že si nejste svým rozhodnutím jistá, kontaktujte jeho zastupujícího lékaře, který by měl být k dispozici po dobu dovolené. Místo Apo-ibuprofenu (účinná látka ibuprofen) Vám spíše doporučím Panadol Novum (paracetamol), který má rychlejší nástup účinku, nedráždí žaludek a celkově je bezpečnější. Užívat můžete 1-2 tablety po 4 hodinách, max. denní dávka pro dospělé (nad 65 kg) je 8 tablet.

dotaz

Užívám GS Anxiolan, místo třezalky od Kneipu. Dnes poprvé sem se setkala s lékárníkem, který mi řekl že ruší účinky antikoncepce. Na příbalovém letáku GS psáno ale nic není. Znamená to, že je tam tak nízký podíl třezalky že to na antikoncepci vliv nemá? Na obalu je psáno, že množství v jedné tabletě odpovídá 150 mg sušené nati. Antikoncepci užívám již 6 let. Třezalku přerušovaně dva roky.

3.1.2015, 17:39
odpověď lékárníka

Ano, třezalka skutečně může snížit účinek antikoncepce. Obvykle se udává, že toto riziko je u dávky 300 mg, nicméně není vyloučené, že i nižší dávky účinek hormonální antikoncepce ovlivňují.

dotaz

Je mi 15 let a rostou mi hodně chloupky nad pusou, na bradě na břiše a také mi hodně roste obočí. Používám depilační krémy, ale za tři dny mám chloupky zpět. Dnes mám první pilulku antikoncepce, myslíte, že by mohli přášky pomoci?

31.1.2015, 16:23
odpověď lékárníka

K nadměrnému ochlupení u žen dochází nejčastěji kvůli zvýšené hladině mužského pohlavního hormonu testosteronu. Užíváním antikoncepce, která obsahuje progesteron i estrogen (ženské pohlavní hormony) by se mohl problém vyřešit.

dotaz

Používám antikoncepci Stodette a na jaro chci začít používat na alergii Claritine, je tahle kombinace léků v pořádku? Nemůže lék Claritine nějak ovlivnit účinky antikoncepce?

18.3.2015, 17:48
odpověď lékárníka

Ano, kombinace je možná, Claritine účinky antikoncepce neovlivňuje.

dotaz

Začínám brát hormonální antikoncepci Belara, která se podle návodu bere 21 dnů poté 7 dní pauza. Znamená to, že až 8. den začínám brát HA znovu?

4.5.2015, 14:18
odpověď lékárníka

Ano, Belara se užívá přesně tímto způsobem.

dotaz

Může Revalid ovlivnit účinek antikoncepce?

6.9.2015, 9:16
odpověď lékárníka

Není známé, že by Revalid ovlivňoval účinek antikoncepce. Pokud by se ale při jeho užívání vyskytly potíže se zažíváním jako je zvracení a průjem, pak to vliv na účinnost antikoncepce má.

dotaz

Užívám antikoncepci Minisiston a byly mi předepsány antibiotika Sumetrolim. Snižují tyto antibiotika účinnost mé antikoncepce?

24.11.2015, 16:38
odpověď lékárníka

Ano, při současném užívání antibiotik a antikoncepce je riziko snížení jejího účinku, doporučuje se proto použítí i bariérové metody antikoncepce.

dotaz

Kdy je účinná hormonální antikoncepce? Začala jsem ji brát první den menstruace a po čtyřech dnech jsem měla pohlavní styk bez jiné ochrany. Celý den jsem už nekrvácela, ani nešpinila, ale potom jsem opět trochu krvácet začala. Byla antikoncepce účinná?

11.1.2016, 19:41
odpověď lékárníka

Aby hormonální antikoncepce správně fungovala, je nutné ji začít brát od prvního dne menstruace a dále ji užívat pravidelně v přibližně stejnou denní dobu a nezapomínat na ni. Pokud jste tabletky tak vzala a dále berete, jinou antikoncepční ochranu používat nemusíte.

dotaz

Dochází při užívání Diclofenacu Al retard 100 mg ke snížení účinků hormonální antikoncepce Belara?

8.1.2016, 14:14
odpověď lékárníka

Není známé, že by diclofenac snižoval účinky hormonální antikoncepce.

dotaz

Chtěla bych se zeptat, jestli léky užívané proti horečce např. Ibumax, Panadol, Brufen, Ibalgin apod. mají vliv na správné fungováni hormonální antikoncepce Sylviane.

6.1.2016, 14:19
odpověď lékárníka

Léky s obsahem paracetamolu (např. Panadol) či ibuprofenu (např. Ibumax, Brufen, Ibalgin) nesnižují účinek hormonální antikoncepce.

dotaz

Chtěla bych se zeptat, zda lék Movalis ovlivňuje účinnost hormonální antikoncepce, užívám Jungee.

2.3.2016, 17:12
odpověď lékárníka

Není známo, že by meloxicam (účinná látka např. v léku Movalis) snižoval účinek antikoncepce.

dotaz

Mohou léky Neurol, Furon, Euthyrox snížit účinek antikoncepce? Může účinek snížit doplněk stravy Thermogenic Fair Power - jedná se o stimulant na cvičení.

21.3.2016, 16:08
odpověď lékárníka

Léky Neurol, Euthyrox a Furon účinek antikoncepce nesnižují a podle dohledaného složení ani doplněk stravy Thermogenic Fair Power by její účinek snižovat neměl.

dotaz

Beru antikoncepci Luisea a teď o víkendu jsem pila 16,6% alkohol. Hodinu poté jsem si antikoncepci vzala a měla nechráněný pohlavní styk. Někde jsem četla, že alkohol snižuje účinnost antikoncepce, je to pravda?

3.4.2016, 14:44
odpověď lékárníka

Alkohol nesnižuje účinek antikoncepce. Ke snížení antikoncepčního účinku by došlo v případě, že byste do tří hodin po užití tablety v důsledku požití alkoholu nebo i jiné přičiny zvracela a antikoncepční tabletka by se tak nedostatečně vstřebala.

dotaz

Zapomněla jsem si vzít antikoncepci, třetí tabletu od konce cyklu. Vzala jsem si jí hned další den, bylo to víc jak 12 hodin později. Pak jsem si vzala normálně předposlední antikoncepční tabletu cyklu v hodinu, kdy bych měla. Další den jsem měla pohlavní styk. Mám si vzít pilulku po pohlavním styku, abych nebyla těhotná?

21.6.2016, 8:59
odpověď lékárníka

Pokud jste do té doby tablety užívala pravidelně a nezapomněla jste ani jednu včas užít, kontracepční účinek je zachovalý, není proto nutné užití nouzové antikoncepce.

dotaz

Beru antikoncepci půl roku, pravidelně bez jediného vynechání, a při pohlavním styku se přítel udělal přímo do mě - je možnost oplodnění i přes užívání antikoncepce?

5.7.2016, 20:22
odpověď lékárníka

Účinek antikoncepce spočívá v zabránění otěhotnění. Hormonální antikoncepce je určena pro ženy (pro páry), které odmítají nebo z jiného důvodu nechtějí či nemohou používat jinou antikoncepční metodu. Pokud jste antikoncepční tablety opravdu užívala pravidelně a na jedinou tabletku nezapomněla, nemusíte se těhotenství obávat.

dotaz

Užívám léky Nolpaza 20 mg, v příbalovém letáku není uvedeno, jestli snižuje účinnost antikoncepce.

12.7.2016, 15:05
odpověď lékárníka

Lék Nolpaza nesnižuje účinek antikoncepce.

dotaz

Měla jsem nechráněný sex, přítel do mě ejakuloval. Beru hormonální antikoncepci - jsem tím chráněná proti otěhotnění?

25.7.2016, 15:38
odpověď lékárníka

Ano, pokud HA užíváte pravidelně podle pokynů, chrání Vás před otěhotněním.

dotaz

Dostala jsem léky na snížení cholesterolu Tintaros 10 mg a zároveň užívám nízkohormonální antikoncepci Jeanine. Může Tintaros ovlivnit účinek této antikoncepce a způsobit otěhotnění?

26.7.2016, 13:46
odpověď lékárníka

Nemusíte mít obavy, lék na cholesterol Tintaros nenarušuje účinek antikoncepce.

dotaz

Ovlivňují léky jako Ataralgin, Ibuprofen nebo Migralgin antikoncepci (clormetin)?

1.8.2016, 19:02
odpověď lékárníka

Léky jako Ataralgin, Migralgin či Ibuprofen účinky antikoncepce Clormetin nevyrušují. Není ale vhodné je užívat dlouhodobě bez vědomí a doporučení lékaře. Navíc, pokud zmíněné léky používáte ke tlumení bolesti hlavy při migréně, měla byste na to upozornit svého gynekologa, protože právě antikoncepce může vyvolávat četnější a silnější bolesti hlavy.

dotaz

Beru hormonální antikoncepci, ale vzala jsem si jednu tabletku pozdě a asi 2 dny poté jsme se milovali s přítelem, ale sklouzl nám kondom, prášek jsem si v ten den opět vzala později, ihned po styku, ale správně jsem ho měla užít o 2 hod dřív. Báli jsme se, užila jsem asi po 13 hodinách Postinor, po 12 hodinách pak druhou tabletku. Zatím nemám žádné příznaky, jen mě po 1. tabletce chvilku trochu plavalo břicho, menstruace se má dostavit za týden ve středu. Bojím se, že bych mohla být těhotná. Test se prý má dělat asi po 10-14 dnech, nevím jestli se mám pro jistotu objednat k lékaři.

29.8.2016, 11:24
odpověď lékárníka

Pokud jste ani u jedné vynechané/zpožděné antikoncepční tablety neměla delší prodlevu než 12 hodin, antikoncepční účinek trval a nebyl důvod k obavám a užití Postinoru. Postinor jste přesto užila, takže si myslím, že těhotenství se obávat skutečně nemusíte. Menstruace by se měla objevit v termínu, případně dříve nebo se zpožděním cca 5 dnů. Pokud se menstruace neobjeví ani 5 dní po termínu, teprve poté doporučím provést těhotenský test.

dotaz

Užívám antikoncepci Lindinette 20, prášky beru pravidelně jen včera jsme měli s přítelem sex a nevzala jsem si jako obvykle prášek v 8 hodin večer ale vzala jsem si ho v 7 ráno. Může to mít nejaký vliv?

1.9.2016, 21:02
odpověď lékárníka

Ke snížení účinku antikoncepce může dojít, pokud se tabletka užije s větším zpožděním, než je 12 hodin.

dotaz

Je normální, že když si zapomenu vzít antikoncepci, začnu okamžitě špinit. Měsíčky se mi nikdy pořádně nedostaví a i když beru prášky dál pořád špiním. Můžu mít během tohoto špinění pohlavní styk?

13.9.2016, 12:55
odpověď lékárníka

Vaše potíže vyžadují konzultaci s gynekologem, protože k tak častému špinění by docházet při pravidelném užívání antikoncepce nemělo (tedy za předpokladu, že na tabletku nezapomínáte pravidelně, a neberete si ji se zpožděním delším než 12 hodin, protože potom by potíže byly způsobené špatným způsobem užívání a navíc by Vás nemusela chránit před otěhotněním). Problémy jsou obvyklé zejména při užívání nízkohormonální antikoncepce, je tedy možné, že Vám gynekolog předepíše jiný tip. Při špinění pohlavní styk můžete, ale doporučuji použít kondom (jednak z hygienických důvodů a jednak proto, že antikoncepce nemusí být ve Vašem dostačující).

dotaz

Beru antikoncepci každých 21 dni a pak mám 7 dní pauzu, ve které dostanu čtvrtý den menstruaci. V této pauze jsem měla pohlavní styk bez ochrany, den před menstruací. Je možnost otěhotnět i když antikoncepči beru pravidelně?

14.9.2016, 16:59
odpověď lékárníka

Pakliže jste antikoncepci užívala svědomitě a nedošlo k vynechání jediné tabletky, jste chráněna i během sedmidenní pauzy a otěhotnění tak není v této době možné.

dotaz

Je mi 24 let a prodělala jsem v červnu konizaci. Jsem trombofilní a můj gynekolog mi doporučil antikoncepci Azalia, kterou jsem už před tím brala asi půl roku a vůbec jsem neměla mesíčky, ale teďka je užívám druhý měsíc a měsíčky mám už 3 týdny v kuse - je to normální? Sice můj gynekolog říká, že u těch prášku to tak je. Nebude lepší lék Azalia vysadit a chránit se jinak?

23.9.2016, 16:09
odpověď lékárníka

Obecně není žádný tip hormonální antikoncepce doporučován ženám, které jsou náchylné k tvorbě krevních sraženin (tj. trpí trombofilií), i když je pravda, že u některých tipů antikoncepcí není riziko trombózy tak vysoké. Nicméně dle mého názoru by bylo nejrozumnější Azalii vysadit a před otěhotněním se chránit jiným způsobem.

dotaz

Jaká je pravděpodobnost otěhotnění, když už měsíc beru antikoncepci a pohlavní styk jsem měla včera?

22.10.2016, 15:30
odpověď lékárníka

Pokud je antikoncepce po celou dobu cyklu užívána svědomitě a správně ve zvoleném čase, není třeba mít z otěhotnění strach.

dotaz

V pátek jsem dobrala poslední pilulku z antikoncepce, ale v sobotu jsem měla nechráněný styk, proto jsem si raději koupila Postinor. Menstruace by měla přijít v úterý. Má na to nějaký vliv na menstruaci?

24.10.2016, 22:06
odpověď lékárníka

Antikoncepční účinek přetrvává také v pauze, kdy čekáte na menstruaci (pokud jste antikoncepci celou dobu užívala svědomitě samozřejmě). Užití Postinoru bylo úplně zbytečné a může se stát, ale nemusí, že se menstruace opozdí.

dotaz

Má meduňka lékařská vliv na antikoncepci? Může užívání medunky například způsobit, že antikoncepce nefunguje?

28.5.2017, 19:44
odpověď lékárníka

Meduňka lékařská žádným způsobem neovlivňuje účinek antikoncepce.

dotaz

Dostala jsem léky na astma - Euphyllin CR N 200, bude mít vliv na antikoncepci?

25.6.2017, 22:01
odpověď lékárníka

Euphyllin nemá vliv na účinek antikoncepce, nemusíte se obávat.

dotaz

Lékař mi předepsal Milurit 100 mg, Herpesin 200 mg, ale beru antikoncepci. Je proto možné, že by Milurit spolu s Herpesinem ovlivňovali antikoncepci?

31.8.2017, 19:21
odpověď lékárníka

Léky Milurit ani Herpesin účinek antikoncepce neovlivňují.