Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Odpovědi na Vaše dotazy | leky-poradna.cz

Užívání antibiotik

dotaz

Dobry den, uzivam antibiotika Doxyhexal kvuli borelioze. Chci se zeptat probiotika - Imupron probiotic mam uzivat sousasne s antibiotiky nebo az po nich? Zacala jsem totiz probiotika uzivat 12.den antibiotik a bolesti nohou, ktere jsem mela jako priznak boreliozy se vratily. Tak nevim, jestli to je zpusobene temi probiotiky. Dekuji za radu.

28.6.2014, 8:26
odpověď lékárníka

Dobrý den, probiotika se doporučují užívat současně s antibiotiky, aby zmírnily trávicí obtíže, popř. jim zabránily (bolesti žaludku, pocity na zvracení, průjem, zácpa ...). ALE je potřeba je užívat s 3-4 hodinovým odstupem od antibiotik, jinak hrozí, že je antibiotikum rovnou zničí. Pokud se Vám znovu objevily bolesti nohou, probiotikami to není. Je důležité, jak dlouho Doxyhexal užíváte. Léčba boreliózy bývá dlouhodobá, trvat může i pár měsíců. Lékař by Vás měl zvát na pravidelné krevní testy, podle nichž bude léčbu nadále upravovat.

dotaz

Dnes jsem dostala na zánět průdušek Klacid a Erdomed. Mám problém s polykáním prášků. Jednou se mi stalo, že mi zůstal v krku a začala jsem se dusit a teď se bojím. Tak jsem se chtěla zeptat jestli můžu při užívání Erdomedu prášek z tobolek vysypat do vody a to vypít? Dále jsem se chtěla zeptat jestli se může brát Klacid SR i večer, nebo je lepší ráno.

3.12.2014, 18:05
odpověď lékárníka

Klacid SR se užívá 1x denně společně s jídlem, takže jestli jej spolknete ráno nebo večer je na Vás, ale musí být dodržované dávkování po 24 hodinách a tyto tablety se nesmí půlit ani drtit. Co se Erdomedu týče, také by se jeho obsah z kapslí vysypávat raději neměl, pokud byste měla s jeho spolknutím velké problémy, nechte si od lékaře předepsat sirup anebo sáčky, které jsou určené k rozpustění ve vodě.

dotaz

Beru antibiotika Augmentin 1g a Ciplox 500, od zítra mám užívat Puregon 900 IU/1,08 ml. Je možné brát tato antibiotika společně s puregonem nebo ne?

2.10.2014, 9:50
odpověď lékárníka

Problém by to být neměl, nicméně o tom, že antibiotika užíváte by měl lékař, který Vám bude Puregon aplikovat, vědět.

dotaz

Mám již od ledna problémy s dýcháním (jsem astmatik), trápí mě po celou dobu teploty i přes 39 stupňů, silný a dávivý kašel. Obvodní lékař řekl, že to je chřipka a dal mi Klacid SR po dobrání mě poslal na plicní, kde mi lékař opět nasadil Klacid, ale už ne SR. Nevím, jestli tedy znovu Klacid brát. Beru pravidelně léky na cukrovku, vysoký tlak a cholesterol.

12.2.2015, 20:52
odpověď lékárníka

Na chřipku by Vám lékař antibiotika předepsat neměl. Chřipka je virového původu, antibiotika potlačují růst nebo zabíjejí bakterie, na virové infekce jsou tedy neúčinné. Aby lékař rozlišil, zda se jedná o bakteriální nebo virovou infekci, může Vám udělat tzv. CRP test (z krve).

Suchý dávivý kašel může být i nežádoucím účinkem léků na vysoký krevní tlak (záleží, jaké přesně užíváte a jestli je máte předepsané nově), ale vzhledem k tomu, že máte horečky, se bude pravděpodobně jednat o infekční onemocnění. Na Vaši otázku nelze přesně, odpovědět, zaleží totiž, jaké vyšetření jste podstoupil u lékařů a na základě čeho Vám antibiotika předepsali apod.

dotaz

Co prosím obsahují Doxyhexal tabletky? Pokud je používám, mám krásnou pleť, ale jakmile je doberu, pleť se mi po týdnu opět zhorší. Není možné účinnou látku z tabletky užívat v jiné formě? Nenachází se také v nějakém přírodním přípravku? Celý život brát tabletky nemohu, ale bohužel jsou jediný prostředkem, který mi pomohl.

9.2.2015, 0:05
odpověď lékárníka

Tablety Dohyxehal obsahují látku Doxycyklin, který patří do skupiny tetracyklinových antibiotik. O nutnosti jejich užívání rozhoduje v případě akné nejčastěji kožní lékař, který Vám je může v případě, že máte infekční bakteriální akné (těžší forma akné), předepsat až na 3 měsíce.

Základem péče o pleť s akné je její důkladné každodenní čistění vhodnými nedráždivými přípravky a následná aplikace vhodné péče, ať už volně prodejných kosmetických přípravků nebo antibiotických roztoků nebo gelů vázaných na lékařský předpis. Neméně důležitá je úprava životosprávy, detoxikace a myslím si, že by Vám mohla pomoct také 3 měsíční kúra Acnevac - jde o bakteriální inaktivované čištěné lyzáty, které pomáhají organismu zvýšit imunitu proti bakteriím způsobující akné. Užívá se 1 kapsle ráno nalačno po dobu 10 dnů, potom následuje 20 denní pauza a užívání se ještě tímto způsobem dvakrát zopakuje.

dotaz

Mohu užívat současně antibiotika a Smectu? Nevyruší se účinky atb? Může se smecta používat dlouhodobě při dráždivém tračníku, když nic jiného nezabírá?

3.5.2015, 6:30
odpověď lékárníka

Smectu společně s antibiotiky užívat můžete, ale je potřeba mít mezi nimi minimálně dvouhodinový rozestup. Smecta je vhodná k dlouhodobému užívání při chronických průjmech, jako je tomu například v případě diagnózy dráždivého tračníku.

dotaz

Mohu si k ATB Doxyhexal vzít také Isoprinosine? Používám jej k léčbě oparů, momentálně se mi udělaly 4 a potřebuji se jich co nejrychleji zbavit.

23.6.2015, 11:56
odpověď lékárníka

Kombinaci těchto léků byste neměla užívat bez vědomí lékaře.

dotaz

Mohu si brát Doxyhexal s Ibuprofenem?

21.6.2015, 23:03
odpověď lékárníka

Ano, k antibiotikům Doxyhexal si můžete současně vzít lék na bolest či snížení horečky obsahující ibuprofen (např. Brufen, Ibalgin, Nurofen, Ibuprofen AL).

dotaz

Před týdnem jsem měl klíště, udělal se mi červený flek. Šel jsem tedy k lékařce, nevzala mi krev, jen koukla a předepsala Doxyhexal 200. Mohu s tímto lékem sportovat?

30.7.2015, 13:28
odpověď lékárníka

Větší fyzická námaha na účinek antibiotika nemá vliv, ale v počátky léčby boreliózy se nedoporučuje. Přeci jen samotné onemocnění a užívání antibiotik jsou pro tělo jistou zátěží a sportem mu léčbu v tuhle chvíli neusnadníte. Na druhou stranu, když nemáte boreliózu potvrzenou z krevních testů, je otázkou, jestli ji skutečně máte.

dotaz

Beru antibiotika Doxyhexal. Na obličeji, krku a hrudi mi vyskákala vyrážka, která nesvědí. Byla jsem na slunci. Je to reakce kombinace Doxyhexalu + slunce, nebo to může být jen reakce na antibiotika obecně?

28.7.2015, 12:49
odpověď lékárníka

Antibiotika Doxyhexal kůži zcitlivují na sluneční záření, čímž může dojít jednak k výsevu vyrážky a jednak snazšímu spálení kůže. Na sluníčko byste neměla chodit po dubu léčby a ještě 14 dní po jejím skončení. Na druhou stranu se vyrážka může objevit i jako nežádoucí účinek antibiotik. Na zklidnění kůže Vám doporučím 4x denně nanášet Dapis gel.

dotaz

Je možné přibrat na váze po užívání antibiotik?

22.7.2015, 18:49
odpověď lékárníka

Ne, nemusíte se bát, že byste po antibiotikách přibrala na váze.

dotaz

Mám infekci v krku a beru antibiotika, ale moc mi to nepomáhá. Mám prý kvasinky a potřebuji poradit jak se jich zbavit.

24.9.2015, 22:39
odpověď lékárníka

Správně zvolená antibiotika zabírají většinou po 2-3 dnech od jejich nasazení. Pokud se Váš stav nelepší, obraťte se znovu na svého lékaře. Léčbu infekce v dutině ústní můžete podpořit např. vyplachováním úst a kloktáním šalvějového extraktu (Florsalmin) a užíváním pastilek Tantum Verde, které také působí proti kvasinkovým infekcím.

dotaz

Od úterka večer užívám na Helikobakter Fromili, Amoksilav, Loseprazol a laktobacily. Kromě toho beru léky na TK. Od včerejšího odpoledne mám průjem, i v noci. Poraďte prosím, obv. lékař chce, abych vydržela, v lékárně mi řekli, že je třeba změnit antibiotika.

6.11.2015, 9:34
odpověď lékárníka

Léčba závisí na lékaři. Důležité je užívat laktobacily minimálně s 3 hodinovou pauzou od dávky antibiotik (a v dostatečné dávce - tipy určené k antibiotikům), jinak je antibiotika zničí a průjem se neléčí. Aby nedošlo k velkým ztrátám tekutin, snažte se dostatečně pít a dodržovat dietní opatření, která rovněž pomůžou potíže zmírnit (vhodná je rýže, mrkev, piškoty, banány, jablka bez slupky apod.).

dotaz

Mohou Augmentin, Rosucard a Estrofem vzájemně rušit své účinky?

2.11.2015, 21:03
odpověď lékárníka

Léky lze podávat současně. Pokud se v důsledku užívání antibiotika Augmentin vyskytnou zažívací potíže jako je průjem, může to ovlivnit (snížit) účinek hormonu obsaženém v Estrofemu.

dotaz

Chtěl bych se zeptat zda je možné kombinovat antibiotikum Doxyhexal 200 a Brufen 400. Jsem momentálně nemocen a lékař mi předepsal antibiotikum, bohužel se mi začla prořezávat pravá dolní osmička a bolí mne půl hlavy.

30.10.2015, 11:17
odpověď lékárníka

Ano, na bolesti zubů si k tomuto antibiotiku vzít Brufen můžete v dávkování 1 tabletu po 4-6 hodinách, maximálně však 3 tablety denně, po jídle a hodně zapíjet.

dotaz

Byla mi předepsána antibiotika Doxyhexal 200 na 10-14 dní, po 24 hodinách. Nicméně už jsem si nevšiml v lékařské zprávě, že mám první dva dny vzít po 12 hodinách. Můj dotaz zní, jestli jsem tím nějak závažně snížil účinnost léčby a jestli něčemu pomůže, kdybych po 5 dnech vzal dva dny po 12 hodinách.

20.12.2015, 19:32
odpověď lékárníka

Běžné dávkování Doxyhexalu 200 pro dospělého (nad 70 kg) je 1 tableta denně, proto si myslím, že léčbu to nijak neovlivnilo. Dávkování teď už rozhodně nezvyšujte a pokračujte - jednu tabletu za 24 hod.

dotaz

Z jara po kousnutí kočkou mi byla nasazena antibiotika a odnesl jsem to růjmem. Prášky na obnovení kultury ve střevech jsem bral 4 měsíce. Vše se vrátilo do starých kolejí až na tu řídkou stolici. Jak se jí zbavit? Další vyšetření nic neukázala.

14.12.2015, 15:13
odpověď lékárníka

K dezinfekci trávicího traktu a léčbu průjmu Vám doporučím užívat Smectu sáčky (3-4 sáčky denně, používá se k léčbě akutních i chronických průjmů) v kombinaci s kapslemi Enterol (1 kapsli ráno a 1 kapsli večer s jídlem). Od Smecty a všech ostatních léků je nutný minimální dvouhodinový rozestup, vč. kapslí Enterol. Ještě Vám poradím z jídelníčku vyřadit jednoduché cukry, potraviny s vysokým obsahem tuků a dodržování pitného režimu.

dotaz

Užívám dvoje antibiotika Amoksiklav a Klacid na zánět žaludku. Mohu při užívání těchto dvou antibiotik chodit ven a jezdit dopravními prostředky?

17.1.2016, 15:50
odpověď lékárníka

Záleží, jak se cítíte, pokud díky antibiotikům nemáte nežadoucí účinky jako je průjem, zácpa, bolest a křeče žaludku, jejich užívání není překážkou v tom, abyste jela za vnoučatama.

dotaz

Mám prokázanou alergii na antibiotika (Deoxymykoin, Ciprinol, Klacid, Penicilin). Čím teď mohu vyléčit zánět průdušek?

17.1.2016, 8:46
odpověď lékárníka

Záněty přůdušek mají mnoho příčin, nemusí být vždy bakteriálního původu. Antibiotika má smysl podávat pouze v případě, že vyjde pozitivně tzv. CRP test (vyšetření z kapky krve, ze kterého se pozná, zdali se jedná o bakteriální infekci či nikoliv). Existují i další tipy antibiotik (kromě Vámi zmíněných, na které uvádíte alergii), případně chemoterapeutik, které lze k léčbě bakteriálních infekcí dýchacích cest použít, lékař Vám jistě vybere vhodný typ.

dotaz

Po užívání antibiotik se mi objevily trávicí potíže. Na obnovení střevní mikroflóry mi bylo doporučeno užívat Biopron 9 premium, Jak dlouho by se měla probiotika užívat a kdy mohu očekávat zlepšení? Mám spíš opačné příznaky při užívání jako je nadýmáni a zácpa.

15.1.2016, 10:51
odpověď lékárníka

Biopron 9 premium je vhodnou volbou na doplnění a obnovu střevní mikroflóry po užívání antibiotik. Užívá se jedna kapsle 2x denně (ráno a večer) s jídlem po dobu minimálně jednoho týdne. Také je důležitý dostatečný pitný režim a omezení příjmu jednoduchých cukrů.

dotaz

Je možné brát léky Rytmoron, Telmisatran, Lamiktal, Sertivan, Lexaurin s antibiotiky Cifloxinal 250 mg?

17.2.2016, 15:21
odpověď lékárníka

Podat antibiotikum Cifloxinal lze pacientovi se srdeční arytmií (lék Rytmonorm) a užívajícímu léky ovlivňující psychiku (Sertivan, Lexaurin) pouze po pečlivém zvážení lékaře.

dotaz

Mám dcerku - 8 let, hodně kašlala, šli jsme za její lékařkou, udělala výtěr, závěr: streptokok beta hemolytický sk. A. Dcera byla bez teplot, bez bolesti v krku. Jen trochu bledá, unavená, večer mívá bolest hlavy. Nevíme, zda nasadit antibiotika Xorimax, které jí předepsala její lékařka.

12.2.2016, 12:36
odpověď lékárníka

Chápu Vaše obavy, ale jakmile je z laboratorních testů streptokok potvrzený, není důvod lékařce nedůvěřovat a léčbu antibiotikem Xorimax skutečně co nejdříve zahájit.

dotaz

Brala jsem antibiotikum Fromilid 500, za jak dlouho po dobrání si mohu dát 2 sklenky vína a Brufen nebo Paralen?

5.2.2016, 15:12
odpověď lékárníka

24 hodin po dobrání antibiotik (Fromilid) si můžete dát víno. V případě, že budete užívat Paralen nebo Brufen před nebo po konzumaci alkoholu je zde vhodná v obou případech alespoň 6-8 hodinová pauza, jinak lze oba tyto léky užívat společně s antibiotikem Fromilid.

dotaz

V lékárně jsem vyzvedl pro manželku lék Medoxin 500 a Paralen.Lékárnice mě upozornila na vzájemnou nevhodnost léků, ale lékařka v nemocnici tuto kombinaci pro manželku doporučila, dokonce ještě přidala Ibalgin. Co je pravda?

3.2.2016, 17:34
odpověď lékárníka

K antibiotiku Medoxin lze v doporučených dávkách podávat paracetamol (Paralen), naopak ibuprofen (Ibalgin) se nedoporučuje, protože snižuje pH žaludku (tj. zvyšuje kyselost), což má vliv na vstřebání i vylučování antibiotika z organismu.

dotaz

Otec byl v polovině listopadu na operaci totální edndoprotéza. Po operaci dostal v kapačkách první antibiotika. Měl pořád horečky, noha vpořádku, po týdnu teplot udělali CRP a nasadili Augmentin (druhé antibiotika). Asi 5 dní po dobrání antibiotik opět teplota, tj. asi měsíc po operaci konečně vyšetření z krve, dostal Biseptol (třetí antibiotika). Mezi tím se z krve zjistil zánět močových cest, dostal jiná antibiotika (čtvrtá). Na kontrolu šel na urologii, tam na základě kontrolního odběru moče dostal další antibiotika (patá). Když se zdálo, že snad už bude vše dobré, měl kašel, praktická lékařka mu dva dny před dobráním antibiotik z urologie, přestože měl hodnotu CRP 8, bez plicního vyšetření předepsala Augmentin (šestá antibiotika) na bronchitidu. Před dobráním týdenního balení šel na kontrolu, CRP pod 8, rentgen plic v pořádku a ona mu napsala další balení Augmentinu na týden.

Přijde Vám v pořádku, že sedmdesátiletému muži, který je po operaci a bere 2,5 měsíce antibiotika nonstop, pořád mu na bronchitidu napíše antibiotika Augmentin na 14 dní? Co je dobré po takové antibiotické náloži kromě laktobacylů užívat?

30.1.2016, 20:09
odpověď lékárníka

Chápeme, že se Vám nelíbí, že tatínek užíval tolik antibiotik, nicméně Vám nedokážu přesně odpovědět, je to spíše dotaz pro lékaře, protože ti dokáží posoudit pacientův stav z celkových výsledků spousty vyšetření a podle toho rozhodnout, zda je léčba antibiotiky nutná. Je však obvyklé, že po takovýchto operačních výkonech se antibiotika pacientům dávají. Na infekce močových cest jsou účinné jiné tipy antibiotik (každá skupina antibiotik se liší v tom, na jaké bakterie a jakým způsobem působí a je proto nutné také vyšetření moči, aby se zjistil tip bakterie infekci způsobující).

Je pravda, že při hodnotách CRP 8 se při bronchitidách obvykle antibiotika nepředepisují, normální hodnota CRP je do 6, zvýšené CRP do 35 se bere jako virová infekce (a na ty antibiotika nemá smysl předepisovat), od hodnot nad 50 se předpokládá bakteriální infekce a zahajuje se léčba antibiotiky.

Doporučím určitě laktobacily v kombinaci s brusinkami (kvůli prodělané infekci močových cest) - můžete je pořídit od různých firem zvlášť nebo např. Apo-laktobacillus obsahuje vše v jednom. Na posílení imunity a regeneraci potom buď Wobenzym (enzymy) nebo hlívu ústřičnou (imunoglukany).

dotaz

Můj syn užívá antibiotika - Penicilin 1,2 mega biotika na spálovou bakterii,30 tablet, po osmi hodinách. Kdy můžeme jít na kotrolní výtěr? Je nutné dobrat celé balení? Jak předejít další nákaze hned po skončení této?

29.3.2016, 21:50
odpověď lékárníka

Pokud si lékař syna nepozve na kontrolní výtěr dříve, chodí se na něj obvykle až po dovyužívání antibiotik (ano, u antibiotik je nutné dobrat celé balení). Prevencí spálové angíny je posilování imunity - např. betaglukany, echinaceou, Preventanem apod.

dotaz

Užívám detoxikační přípravek MUDr. Josefa Jonáše - Joalis (v souvislosti s vírovou bradavicí). Aktuálně se léčím s bolestmi v krku a kašlem, od čtvrtku mám předepsány ATB-Klacid 500, resp. dnes nově Ciplox 500, ale v obou případech pociťuji na celém těle svědění, objevuje se vyrážka, i shluky drobných puchýřů. Je možno pokračovat v užívání kombinace těchto léků?

22.4.2016, 14:16
odpověď lékárníka

Nemyslím si, že by Vám svědění kůže a vyrážku způsobovala zmíněná kombinace antibiotika a detoxikačného přípravku Joalis. Potíže, které popisujete jsou poměrně častým nežádoucím účinkem jak antibiotika Klacid, tak antibiotika Ciplox (každé sice obsahuje jinou účinnou látku z jiné skupiny antibiotik, ale tento nežádoucí účinek se vyskytuje u obou z nich). Většinou tyto potíže nebývají důvodem k přerušení léčby a podávání antibiotika, nicméně stav posoudí nejlépe lékař podle plochy postižené kůže, množství a velikosti puchýřků.

dotaz

Můj praktický lékař mi na každý problém, ať už to je bolest hlavy, rýma, kašel, nachlazení, vždy napíše antibiotika. Je to problém? Mám pocit, že mi často antibiotika ani nepomohou a nechci je užívat tak často, protože ničí játra a snižují imunitu. Kamarádka říkala, že jejjí lékař vždy před nasazení (a i po dobrání) jí dělá testy, zda je infekce virového nebo bakteriálního původu. Co mám dělat?

8.5.2016, 23:31
odpověď lékárníka

Antibiotika jsou určena výhradně k léčbě infekcí, které jsou způsobené bakteriemi, na virové infekce nezabírají a jsou předepisované zcela zbytečně. Lékař k rozlišení bakteriální a virové infekce může provést např. tzv. CRP test. CRP test je také možné zakoupit v lékárně a test tak provést v pohodlí domova. Pokud nejste s postupem své lékařky spokojená, máte právo si vybrat lékaře jiného.

dotaz

Syn ve věku 12 let užíval týden antibiotika Amoksiklav. Dobral je ve čtvrtek, v sobotu byl na sluníčku a v neděli se osypal vyrážkou po celém těle. Je možné až po dobrání těchto antibiotik mít alergickou kožní reakci?

11.5.2016, 20:53
odpověď lékárníka

Antibiotika zcitlivují kůži na sluneční záření (kůže se snadněji spálí, osype apod.) a omezení chodit na sluníčko neplatí pouze v době užívání antibiotik, ale ještě cca 7-14 dní po jejich dobrání. V případě hezkého počasí a pobytu venku na slunci je zapotřebí kůži chránit opalovacím přípravkem s vysokým faktorem (minimálně SPF 30, spíše SPF 50) a i tak se zdržovat raději ve stínu a ne na přímém slunci.

dotaz

Z testů mi vyšla pozitivní borelióza, kterou už mám patrně delší dobu. Dostala jsem antibiotikum - 3 balení Klacid 500 a užívat tabletu po 12 hodinách, ale v příbalovém letáku je 1 tableta za 24 hod. Není to tedy moc velká dávka? Jsem alergik na tetracykl. a proto byl volen Klacid.

16.5.2016, 14:01
odpověď lékárníka

U infekcí jako je borelióza může lékař dávkování antibiotik záměrně zvýšit na dvojnásobek, tj. 1 tabletu 2x denně (po 12 hodinách), dávkování je tedy zvolené správně.

dotaz

Mohu společně s antibiotiky brát ostropestřec a Acerolu?

17.5.2016, 6:16
odpověď lékárníka

Nepíšete konkrétní typ antibiotika, který Vám byl předepsaný a protože k některým se nedoporučuje / zakazuje užívání vitaminu C (např. Acerola), nemohu Vám na tuto otázku odpovědět. Ostropestřec k antibiotikům obecně nevadí.

dotaz

Před třemi dny jsem měl klíště. Po něm mi zůstala velká zarudlá skvrna jako po bodnutí od včely. Praktický lékař mi předepsal antibiotikum Doxyhexal 200 2x1 tabletu po 12 hodinách na přeléčení případné borreliózy. Na příbalovém letáku Doxyhexalu a všude v diskuzích jsem četl nižší dávkování. Vážím 96 kg. Je to přiměřené? Hodně mě trápí žaludek.

22.6.2016, 9:03
odpověď lékárníka

Při závažnějších infekcích jako je např. lymská borelióza může lékař dávkování individuálně upravit. U pacientů s touto diagnózou, kteří váží více než 70 kg lze podávat 400 mg doxycyklinu (např. lék Doxyhexal) denně rozdělených do dvou dávek. Abyste předešel potížím se žaludkem, tablety zapíjejte ve vzpřímené poloze větším množstvím tekutiny, neužívejte je večer před spaním a berte probiotika, aby zůstala zachovaná přirozená bakteriální mikroflóra trávicího traktu, kterou antibiotika ničí. Proto je zapotřebí mezi užitím antibiotika Doxyhexal a probiotika (např. Biopron 9 premium) alespoň 3 hodinová pauza.

dotaz

Je možné léčit angínu antibiotikem Klacid SR a jaký je rozdíl mezi léky Klacid SR a Klacid 500?

8.7.2016, 20:54
odpověď lékárníka

Klacid 500 a Klacid SR obsahují stejnou léčivou látku a to i ve stejném množství, jen Klacid SR jsou tzv. retardované neboli postupně se uvolňující tablety, kdy obvykle stačí pacientovi užít 1 tabletu 1x denně, čili jedna z výhod této formy tablet je nižší frekvence dávkování oproti "obyčejným" tabletám, které se užívají obyvkle po 12 hodinách. O lékové formě a výši dávkování ale rozhoduje předepisující lékař.

dotaz

Dnes mi byla předepsána antibiotika Klacid 500 a v pondělí odlétám na dovolenou. Mám je začít užívat? Může mi to nějak uškodit?

13.7.2016, 14:01
odpověď lékárníka

Víc by Vám mohlo uškodit, pokud byste antibiotika užívat nezačala. Léčbu antibiotiky je zapotřebí zahájit vždy co nejdříve od zjištěné diagnózy, která je způsobena bakteriemi, proto s jejich nasazením neotálejte. Po dobu léčby antibiotiky a ještě 14 dní po jejím ukončení se ale vyhýbejte sluníčku, držte se v chládku a používejte opalovací krémy s vysokým faktorem (SPF 30-50), protože antibiotika zcitlivují kůži na sluneční záření a hrozí tak její spálení, tvorba puchýřků, vyrážky apod.

dotaz

Již 5. den užívám antibiotika Medoclav na 7 dní (21 tablet 625 mg) a dnes mě začaly bolet nohy - kolena, stehna tak se chci zeptat, jestli to může mít souvislost s užíváním či s infekcí a jestli je mám dál užívat?

1.8.2016, 15:24
odpověď lékárníka

Bolest kolenou a stehen nepatří mezi běžné vedlejší účinky antibiotik a protože nepíšete s jakou infekcí se léčíte, nedokážu Vám odpovědět na otázku, zdali tyto bolesti souvisí s ní. Doporučuji na vzniklé potíže upozornit lékaře a současně se s ním také poradit, zda v užívání antibiotika pokračovat.

dotaz

Dobrý den,rada bych zeptala, zda je možné užívat antibiotika Xorimax 500 mg současně s vitamínem C v prášku a citrusové plody? Je možná konzumace mmléčné výrobky u tohoto typu antibiotik. Mléčné výrobky jím, ale s odstupem minimálně 4 hodin.

9.8.2016, 19:51
odpověď lékárníka

Společně s antibiotikem Xorimax byste neměla doplňky stravy a léky, které snižují kyselost žaludečních šťáv, tj. ty, které zvyšují pH žaludku (např. léky na pálení žáhy tzv. antacida). Mléko, mléčné výrobky i vitamin C k tomuto typu antibiotika nevadí.

dotaz

Mohu při užívání antibiotika Ciplox na sluníčko?

6.9.2016, 13:32
odpověď lékárníka

Během léčby a ještě cca 10 dní po ní je doporučeno se přímému slunečnímu záření vyhnout, protože antibiotikum Ciplox zcitlivuje kůži na UV záření (hrozí vznik vyrážky, puchýřků, zčervenání kůže, její spálení apod.)

dotaz

Doktorka mi předepsala na angínu Klacid 500 2x denně, po příjezdu domů jsem se osypal velkymi pupínky na chodidlech a krupičkou na ramenech, svědí mě i dlaně a prsty. Domnívám se proto, že se jedná o spálovou angínu. Byl by v tomto případě Klacid 500 správným antibiotikem?

13.9.2016, 7:20
odpověď lékárníka

Diagnózu a následnou léčbu určuje lékař, v tomto směru Vám tedy my, jako farmaceuti, bohužel příliš neporadíme. Pokud jste se osypal poté, co jste užil Klacid, potom se může jednat o reakci na antibiotikum, nikoliv o příznak onemocnění. Pokud jste se osypal ještě před jeho užitím, bylo by vhodné svůj stav znovu s lékařkou konzultovat (ostatně to i případě, že takto nepříznivě reagujete na předepsané antibiotikum).

dotaz

Přibírá se na váze po Doxyhexalu? Mám chlamydie 1 týden a už jsem 2 kg přibrala.

26.2.2017, 19:37
odpověď lékárníka

Ne, Doxyhexal nezpůsobuje nárůst hmotnosti.

dotaz

Budu užívat Augmentin na hnisavou nohu. Jaký je vhodný doplněk k šetrnosti užívání těchto antibiotik?

16.5.2017, 17:01
odpověď lékárníka

Abyste předešla či zmírnila vedlejší účinky Augmentinu na zažívací ústrojí je vhodné užívat probiotika. Doporučit Vám můžu zejména Biopron9 Premium nebo Laktobacily od Swissu. Probiotika je však nutné užít minimálně s tříhodinovým odstupem od Augmentinu.

dotaz

Brala jsem antibiotika 5 dní a s nimi laktobacily o den déle - je třeba dobrat i všechny laktobacily?

22.5.2017, 17:22
odpověď lékárníka

Ne, laktobacily dobírat nemusíte, kdykoliv s nimi můžete přestat.

dotaz

Je možné kombinovat antibiotika Dalacin s acylpyrinem?

3.6.2017, 19:43
odpověď lékárníka

Ano, léky smíte kombinovat. Doporučuji je užívat s jídlem a pořádně zapíjet, aby se předešlo podráždění jícnu a žaludeční sliznice.

dotaz

Mám předepsaná antibiotika Xorimax 500 mg. Souběžně doporučené probiotikum Apo-lactobacilus. Jak mám probiotikum užívat? Atb po 12 hodinách užívám v 10 hod ráno a večer.

7.6.2017, 11:22
odpověď lékárníka

Jednu kapsli Lactobacilu užijete během jídla tak, abyste měl od Xorimaxu alespoň tříhodinový odstup, takže např. v odpoledních hodinách.

dotaz

Užívám už třetí den Augmentin 1 g na angínu a objevila se mi vyrážka na obličeji a krku, která svědí až pálí. Mám lék vysadit nebo k tomu užívat něco na alergii?

11.6.2017, 0:06
odpověď lékárníka

Vyrážka je sice nepříjemná, ale obvykle nebývá důvodem k vysazení antibiotika, navíc sama bez předchozí konzultace s lékařem byste jej vysazovat ani neměla, proto doporučuji obrátit se na lékaře. Popřípadě je možné Zyrtec s Augmentinem kombinovat.

dotaz

Po klístěti si mi udělal flek na břiše a dostal jsem předepsaný Doxyhexal 200 na 10 dnů. Je problém si dát večer u TV jedno pivko nebo musím striktně dodržovat půst na alkohol?

25.7.2017, 18:18
odpověď lékárníka

Při léčbě antibiotiky by bylo opravdu lepší vydržet bez alkoholu úplně, zbytečně navíc by totiž zatížil játra.

dotaz

Dobrý den,dneska mi pani doktorka napsala antibiotika Xorimax 500, v lékarně mi řekli že nejsou a dala mi místo toho Medoxin. Já jí řekla že to nechci a paní řekla že ví co mi dává a že to jsou stejné léky akorát od jinného dodavatele. Je to tak v pořádku.

27.7.2017, 11:30
odpověď lékárníka

Ano, je to v pořádku. Antibiotika Xorimax a Medoxin mají stejnou účinnou látku (cefuroxim), nebojte se, v lékárně Vám za Xorimax vybrali adekvátní náhradu správně.

dotaz

Dostal jsem antibiotika Xorimax 250 mg a k tomu probiotika Biopron 9 Premium - mohu je zároveň užívat?

22.8.2017, 18:26
odpověď lékárníka

Ano, Biopron je ke Xorimaxu vhodný. Jen ho neberte ve stejný čas s Xorimaxem, ale s časovou prodlevou alespoň 3 hodiny.

dotaz

Mohu k antibiotikům Klacid užívat Lexaurin?

13.9.2017, 1:32
odpověď lékárníka

Jelikož je Klacid s Lexaurinem v určité kontraindikaci, je je možné společně užít pouze s opatrností a po konzultaci s lékařem, který určí vhodnou dávku Lexaurinu (často je zapotřebí ji snížit).

dotaz

Mohu s antibiotiky Xorimax současně užívat na snížení teploty Acylpirin?

15.9.2017, 20:17
odpověď lékárníka

Můžete, ale zvyšuje se tím riziko podráždění žaludku a následné nevolnosti či zvracení. Na snížení teploty doporučím spíše Paralen / Panadol Novum.

dotaz

Je možné k antibiotiku Fromilid 500 užívat nějake laktobacily, popř. jaké a jak? Včera po návštěvě pohotovosti jsem se v lékárně zapomněla zeptat.

8.10.2017, 7:33
odpověď lékárníka

Ano, bylo by lepší k Fromilidu laktobacily užívat, abyste předešla bolestem žaludku, průjmovému onemocnění či naopak zácpě, které Fromilid může (ale nemusí) způsobit. Laktobacilů je na trhu celá řada, můžu však doporučit od GS laktobacily Antibio, nebo od firmy Biopron9 Premium ATB+. Laktobacily je třeba užít minimálně 3 hodiny od Fromilidu.

dotaz

Chtěla bych se zeptat na kombinaci léků Augmentin a Ambrobene v tabletchám. V průběhu užívání jsem postupně měla obtíže vykašlávat, až následně přišla nauzea. V letáku píšou že Ambrobene s Augmentinem nejdou dohromady, pletu se?

19.11.2017, 20:25
odpověď lékárníka

Společné užívání léku na podporu vykašlávání (Ambrobene) a antibiotik (Augmentin) problém není. Ambrobene sice zvýší koncentraci antibiotika v plicní tkáni, ale to bývá žádoucí (zesílí se tím účinek).

dotaz

Je možné při užívání antibiotik Klacid (zánět průdušek) současně vzít Paralen nebo Ibalgin na zmírnění bolesti hlavy a snížení teploty?

6.1.2018, 11:22
odpověď lékárníka

Na zmírnění bolesti hlavy a snížení teploty si smíte ke Klacidu vzít jak Paralen, tak Ibalgin, možné jsou obě varianty. Jen v případě, že se u Vás po podání Klacidu objevují žaludeční nevolnosti a pocity na zvracení, doporučuji spíše Paralen, který oproti Ibalginu nedráždí žaludek.