Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.

Konopí ve farmacii a kosmetice

Konopí seté

Konopí nemá v České republice příliš dobrý zvuk a nepomáhá mu ani snaha farmaceutických společností zpochybňovat jeho účinky za účelem vyššího prodeje syntetických přípravků. Málokdo ví, že existují dvě hlavní odrůdy – konopí indické a konopí seté. Konopí indické, ze kterého se vyrábí hašiš a je velmi dobře známé mezi uživateli THC, získalo velmi špatnou pověst. Naopak konopí seté se stále více prosazuje v průmyslu a kosmetice a těší se stále větší oblíbenosti.

Konopí je všestranně využitelnou rostlinou. Ze stonků se získávají vlákna a z nich se vyrábí například velmi pevná lana, plachty, rohože nebo třeba pytle. Naopak v kosmetickém průmyslu se nejčastěji zpracovávají semínka této rostliny. V nich obsažené látky totiž pomáhají léčit řadu kožních onemocnění a účinně působí proti svědění.

Konopí a léčba kožních problémů

Konopná mast

Konopí seté se tradičně užívá vnitřně i zevně na léčbu spálenin, atopických ekzémů, některých druhů lupenky, akné, nebo oparů. Vnitřní dlouhodobé užívání vede ke zlepšení stavu pokožky, nehtů, vlasů, ale také k posílení imunity.

Olej, získaný lisováním konopných semínek, je totiž bohatý na vitaminy A, D a E. Navíc obsahuje nenasycené mastné kyseliny (omega 3 a 6) v ideálním poměru pro lidský organizmus a podle studie z roku 2005 má právě proto konzumace konopného oleje v množství 2 polévkových lžic denně zmírnit symptomy atopické dermatitidy (ekzému). Konopný olej dále obsahuje chlorofyl, fytosteroly a minerály. Olej z konopí se velmi dobře vstřebává pokožkou a má schopnost harmonizovat stav kožních buněk, vyrovnávat hydratační, lipidovou i pH rovnováhu. Navíc je konopný olej schopný obnovovat přirozený ochranný mikrofilm a zvyšovat odolnost pokožky vůči negativnímu působení okolního prostředí. Konopný olej je hypoalergení a dá se výborně kombinovat s dalšími rostlinnými extrakty a oleji.

Právě proto jsou přípravky z konopného oleje vyhledávány atopiky, lidmi s ekzémy, velmi citlivou pokožkou a dalšími kožními problémy. Narozdíl od přípravků s kortikoidy poskytují přípravky s konopím velmi šetrný způsob péče bez syntetických léčiv. V počáteční fázi léčby (obvykle 1-2 dny, maximálně týden) může u některých pacientů dojít ke zhoršení stavu postižené pokožky, ale jde jen o signál, že začal proces hojení.

Semínka konopí setého neobsahují žádné návykové psychoaktivní látky. Olej se lisuje za studena v ochranné atmosféře, aby byly zachovány všechny jeho bioaktivní složky. Tato jedinečná surovina se nadále využívá v produktech, které můžete najít v lékárnách, bylinářstvích, prodejnách zdravé výživy a kvalitních e-shopech (např. cannaderm.cz prodávající výhradně certifikované produkty přírodní a bio kosmetiky).

Ještě účinnější jsou masti s přísadou výtažku z květů zakázaného konopí indického s obsahem THC a to zejména kvůli zvýšenému obsahu kanabinoidů. Tyto masti jsou účinné i pří léčbě závažnějších onemocnění, například bércových vředů. Více se o léčbě konopím dozvíte na konopijakolek.cz

Konopí jako lék