Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.

Škodlivost látek na bázi hliníku v deodorantech

Vliv deodorantů a antiperspirantů na naše zdraví vzbuzuje bouřlivé diskuze. Jak to tak často bývá, i odborníci se dělí do dvou skupin - jedni varují před jejich používáním, druzí zastávají názor, že při běžném používání jsou tyto produkty zcela neškodné. Zde Vám přinášíme názory odborníků z obou táborů a necháme na Vás na jakou stranu se přikloníte.

Pohled 1: Informace o nebezpečnosti hlinitých solí nejsou pravdivé a mají za cíl zvýšit zájem o bio produkty

V souvislosti s užíváním antiperspirantů kolují zejména na internetu nepodložené a nepravdivé informace. Mezi nejčastější patří zejména:

  • Proniká do krve - neproniká, velikost molekuly účinných látek, je příliš velká, aby se dostal přes obranné bariéry kůže. Hliník se do těla dostává běžnou stravou. Nejvíce hliníku je v čokoládě, čaji a v některých druzích masa a obilnin.
  • Je nebezpečný - není, ve skutečnosti se jedná o jednu z nejbezpečnějších a nejprozkoumanějších látek. Deodoranty používají miliardy lidí na celém světě více jak 50 let bez problémů. Pro jejich bezpečnost svědčí i fakt, že se mohou bez problémů používat i v těhotenství a při kojení.
  • Blokuje přirozené odbourávání špatných látek z těla skrze kůži - neblokuje, antiperspiranty se pouze používají lokálně, přebytečnou vodu tělo rozloží po celém těle. Navíc se potem nevylučují žádné toxiny apod, to se vylučuje stolicí a případně močí.
  • Ucpává potní žlázy a vyvolává v nich zánětlivé reakce - neucpává, ale zužuje. Lehká zánětlivá reakce tam může vzniknout, to je pravda, když to člověk přežene s užíváním. Stejně tak Vám může popálit kůži jakýkoliv antiperspirant z kamence. Tyto "bio" antiperspiranty navíc fungují na úplně stejném principu jako antiperspiranty, mezi nimiž je i Driclor.
  • Aluminium chlorid vykazuje toxicitu ve vztahu k lidskému organismu, mutagenní změny, podporuje rakovinové bujení - není vůbec pravda, protože jak bylo řečeno výše, do krevního oběhu se nedostává a tak nemůže způsobit rakovinu, Alzheimera apod. Detailní vysvětlení vč. vyjádření ministerstva zdravotnictví lze nalézt na stránkách Driclor.eu, pod tímto odkazem.
autor: Jan Vodička

driclor logo

Pohled 2: Existují škodlivé i neškodné soli hliníku a je třeba si pečlivě vybírat

Již několik let probíhá úspěšná davová hysterie, která se točí kolem otázky používání hliníku v kosmetice a je zaměřená hlavně na oblast osobní hygieny. Nepřítel hliník se totiž nachází hlavně v deodorantech. Ale je to s hliníkem opravdu tak špatné nebo je jeho nebezpečnost zveličována? Na to se pokusí odpovědět tento příspěvek.

Bezpečné versus nebezpečné sloučeniny s obsahem hliníku



deodorant podpaží

Existuje totiž více druhů hliníku, který se používá v deodorantech, a ne všechny jsou špatné pro naše zdraví. Je důležité rozlišovat a vědět, jaké názvy hledat ve složení, abychom měli jistotu, že ten, s jehož kontaktem vystavujeme denně naši kůži, pro nás nepředstavuje zdravotní riziko. Pokud chceme hledat zdraví neškodné alternativy chlorhydrátu aluminia, máme více možností. Jednou z nich je krystalový deodorant. Vyrábí se buď z přírodní, nebo syntetické varianty kamence. Kamenec draselný (Síran draselno-hlinitý) se nachází jako solný nerost v přírodě, kamenec amonný (Síran amonno-hlinitý) se vyrábí syntetickou cestou. Kamenec draselný je velmi dobře rozpustný ve vodě a má schopnost vázat pachy a působit proti množení bakterií.

U hlinitých solí se nemusíme bát, že bychom si používáním výrobků, v jejichž obsahu je najdeme, přivodili nějaké zdravotní problémy. Rozdíl oproti hliníkům, které jsou uváděny jako nebezpečné (např. Hydroxylchlorid hlinitý, také známý jako chlorhydrát aluminia, a Aluminium chlorid) je v tom, že se Síran draselno-hlinitý a Síran amonno-hlinitý skládají z větších molekul a to je činí neprostupnými pokožkou.

Jedním z nejvíce používaných hliníků, které jsou brány jako zdraví škodlivé je chlorhydrát aluminia. Důležitým tématem je proto, protože proniká do krve, způsobuje neprodyšnost pórů, blokuje přirozené odbourávání špatných látek z těla skrze kůži, ucpává potní žlázy a vyvolává v nich zánětlivé reakce. Aluminium chlorid vykazuje toxicitu ve vztahu k lidskému organismu, mutagenní změny, podporuje rakovinové bujení a vyvolává zánětlivé alergické reakce. Kromě těchto dvou hliníků se v deodorantech používají ještě Aluminium laktát, Aluminium sesquichlorohydrát a Aluminium Starch Octenylsuccinát, Aluminium zirconicum tetrachlorhydrex gly, Aluminium chlorhydroxy allantoinate, Aluminium trilactat, Aluminium starch octenylsuccinate, způsobující podráždění pokožky.

Neškodné hliníky schválené v certifikované přírodní kosmetice

V certifikované přírodní kosmetice se používají Aluminium hydroxid nebo Potassium alum (Síran draselno-hlinitý, zmíněný výše). Bývají součástí deodorantů a také je můžeme najít v jiných produktech osobní hygieny. Můžeme mít jistotu, že ačkoli jde o hliník, nebude mít používání těchto výrobků negativní dopad na naše zdraví ani životní prostředí. Bát se nemusíme ani u deodorantů, které obsahují chemicky vyrobený kamenec amonný. Pokud uvidíte ve složení názvy Ammonium alum, aluminium hydroxide (aluminiumhydroxid), alumina (aluminiumoxid, tonerde, Aluminia, Aluminium Oxide) a Pottasium alum, je váš deodorant bezpečný.

autor: Pavlína Klaudová

biooo logo