Máte dotaz týkající se Vašeho zdraví, léků či kosmetiky? Zeptejte se nás zde.
Informace a fotografie poskytla firma HARTMANN

CRP Test

CRP neboli C-Reaktivní Protein je bílkovina tvořená v játrech. Její koncentrace v krvi začne rychle stoupat, objeví-li se v těle zánětlivý proces. Mírně zvýšená hladina CRP je ovšem celkem běžná a může se objevit i po zvýšené fyzické námaze či během těhotenství. K výraznějšímu zvýšení ovšem docházé v důsledku infekcí, nádorových onemocnění nebo autoimunitních chorob.

Měření CRP je poměrně levné a snadné, proto je CRP test často výužívaný (i když stále méně, než by bylo vhodné) v ordinacích praktických lékařů, případně je možné si takový test zakoupit v lékárně a vyhodnotit doma.


CRP test by měl být využíván k potvrzení bakteriální infekce před nasazením antibiotik, aby se zbytečně nezatěžoval organismus pacienta a nedocházelo k rezistenci bakterií vůči antibiotikům.

Výhodou CRP testu je jeho dostupnost a citlivost. U zdravého člověka je hodnota (koncentrace) CRP nižší než 6 mg/l, zatímco při zánětu hodnota rychle vystoupá až na hodnoty vyšší než 100 mg/l a to do několika hodin po začátku zánětlivé reakce (během 6-12 hodin).

Hlavní funkcí CRP testů je určení původu infekčních nemocí. Hodnota CRP 6 - 40 mg/l indikuje nákazu virového původu, na kterou antibiotika nezabírají a zbytečně by zatěžovala organismus, zatímco hodnota vyšší než 40 mg/l ukazuje na přítomnost bakteriální infekce (například v případě hnisavé angíny). CRP test lze také využít pro ověření účinku antibiotik během léčby, protože CRP v krvi se rychle rozpadá a jeho hladina při úspěšné léčbě klesá.

CRP test pro domácí použití

Pokud pacient pomocí testu zakoupeného v lékárně zjistí, že hodnota CRP je vyšší, než 30 mg/l, je důležité, aby se obrátil na lékaře k posouzení zdravotního stavu a rozhodnutí o potencionálním nasazení antibiotik. Vyšetření CRP není natolik specifické, aby jeho prostřednictvím bylo možné stanovit druh onemocnění. CRP je tedy spíše obecným ukazatelem probíhající infekce a zánětu, který poukazuje na nutnost dalšího (cílenějšího) vyšetření lékařem. Vyšetření může být prováděno opakovaně s cílem zjistit, zda je léčba zánětlivého onemocnění účinná, neboť hladina CRP při ústupu zánětu klesá.

Test se provádí z malého množství krve odebraného z prstu na ruce. Jedná se o množství odpovídající kapičce velikosti špendlíkové hlavičky. Výsledky testu lze vyhodnotit nikoli za hodinu jako u sedimentace, ale již za několik minut. Účinnost nasazené léčby lze tedy hodnotit velmi brzy (1–2 dny). Balení obsahuje kompletní vybavení, které je potřebné pro zjištění koncentrace CRP v domácích podmínkách.

Domácí CRP test má tyto výhody:

  • zjištění typu a míry infekce během 5 minut,
  • jednoduchost provedení testu,
  • provedení testu kdykoliv a kdekoliv (výhoda testování v domácím prostředí),
  • dostupnost zakoupení testu v lékárnách.

Návod k použití domácího CRP testu

Tento návod se týká nejčastěji prodávaného domácího CRP testu v ČR od firmy IVT IMUNO, distributora HARTMANN - RICO.


CRP obr1
CRP obr2
CRP obr3
CRP obr4
CRP obr5
CRP obr6
CRP obr7
CRP obr8
CRP obr9
CRP obr10